Maanantai 20.11.2017

Raimo Sailas ja Pasi Holm tyrmistyivät: ”Kiristystä – Suomen ei pitäisi mennä mukaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.6.2012 11:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiosihteeri Raimo Sailas arkistokuvassa.
|

Viimeöisen eurokokouksen tapahtumat ja päätökset hämmästyttävät paitsi kansanedustajia, myös suomalaisia talouden asiantuntijoita.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas on tyrmistynyt etenkin Espanjan ja Italian tavasta ajaa omaa etuaan kiristämällä EU:n kasvusopimuksella, joka kaiken lisäksi on suunniteltu kriisimaiden hyväksi. Sailas antoi harvinaisen suorasanaisen tilannekatsauksen Ylen Ykkösaamussa perjantaina sen jälkeen, kun yön kokouksessa oli sovittu kriisimaiden pankkien suoran pääomittamisen mahdollistamisesta pysyvän kriisirahaston synnyttyä.

Viimeistään tämän päätöksen vuoksi pysyvän vakausmekanismin syntyminen vie ”asioita yhteisvastuun suuntaan”, Sailas katsoo.

–Suoraan sanottuna hyvin asiansa hoitavat maat ja niiden veronmaksajat joutuvat yhä suurempaan vastuuseen huonosti asiansa hoitaneiden maiden asioista, hän sanoo.

Samaa mieltä on Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm. Sanat ovat lähes samat:

–Yhteisvastuu lisääntyy, ja hyvin asiansa hoitavat maat kuten Suomi joutuvat ottamaan entistä enemmän vastuuta, Holm sanoo Uudelle Suomelle.

Kaiken lisäksi Espanja ja Italia kiristivät Saksan taipumaan tahtoonsa uhkaamalla pistää jäihin EU:n kasvupaketin – joka oli räätälöity juuri kriisimaita varten.

–Erittäin erikoista, koska juuri nämä maat olivat niiden joukossa, jotka vaativat sitä kasvupakettia, Raimo Sailas ihmettelee.

-Kasvupaketin rahat ohjautuisivat todennäköisimmin kriisimaihin. Luulisi, että heillä olisi intressi saada kasvua aikaan, tukee Pasi Holm.

Sailaksen mielestä painostuskeino kertoo siitä, "kuinka huonossa tilassa tämä eurooppalainen ja euroalueen yhteistyö ovat".

-Siellä ovat kansalliset intressit päällimmäisinä eikä mikään euroalueen yhteinen etu, vaikka niin näytellään, hän sanoo.

Sailas tyrmää EU:n valtiovarainministeriön

Ilmeisesti myös EU-johtajien ajama EU:n yhteinen valtiovarainministeriö oli esillä kokouksessa. Raimo Sailaksen mielestä kansallisen itsemääräämisoikeuden kannalta aivan olennaisista asioista – Suomen budjettivallasta – ei tulisi päättää kriisin aikana eikä painostuksen alla.

Hän vastustaa suunnitelmia budjettiunioniin tai yhteisen valtiovarainministeriön alaisuuteen siirtymisestä. Myös Suomen hallitus on ilmoittanut vastustavansa suunnitelmaa.

–Tässähän kosketellaan kansallisen itsemääräämisoikeuden syvimpiä kysymyksiä, eduskunnan budjettivaltaa, ja on tietysti kovin erikoista, että aamuyön tunteina painostuksen – tai sanoisin kiristyksen – alla, on jouduttu ottamaan kantaa tällaisiin kysymyksiin, sanoo Sailas Ylelle.

–Mielestäni Suomen ei pitäisi mennä mukaan.

Sailaksen mukaan myöskään Suomen hallitus ei hyväksy budjettiunionia, joten hän ei usko, että ”tähän joudutaan pitkiin, pitkiin aikoihin”.

Miksi pankkien suora pääomittaminen on ongelma?

Kun EVM antaa lainan suoraan Espanjan kriisipankeille, Espanjan valtiontalouden alijäämä ei kasva. Tämä on hyvä Espanjalle ja rauhoittanee markkinoita, mutta erikoista vuoden takaisiin linjauksiin nähden, sanoo Pasi Holm.

-Vuosi sitten korostettiin, että ongelmapankeista ovat ensin vastuussa sijoittajat ja omistajat. Sitten ovat vastuussa valtiot, ja vasta sitten viime kädessä euromaat yhteisvastuussa, Holm kertaa.

-Nyt tämä valtion vastuu ohitetaan.

Rahamäärä, jonka Suomi voi tukilainoissa menettää, ei riipu siitä, tuetaanko pankkeja vai valtioita. Mutta rahojen menettämisen riski kasvaa, Holm selittää. Tukipaketteja saaneet Kreikka, Portugali ja Irlanti alistettiin troikan valvottaviksi, mutta Espanja ja Italia saattavat nyt välttyä tältä.

Holm näkee yön päätöksissä silti myös hyvää. Markkinoiden luottamus Espanjan ja Italian maksukykyyn on ainakin aamun perusteella hieman parantunut.

-Luulen, että rahoitusmarkkinat tykkäävät tästä. Jotkuthan ovat sitä mieltä, että jos ajatellaan puhtaan taloudellisesti - ei kansallisvaltioiden kannalta - niin yhteisvastuu on vain hyvä ja pienentää riskejä. Kyllähän pankinjohtaja tykkää, kun vanhemmat ovat lainaa hakevan lapsen mukana.

Mutta Suomen kannalta yön päätökset olivat silti korkeintaan "D-vaihtoehto", Holm arvioi.

Ranska hylkäsi Saksan

Pasi Holmin mielestä euroalueen yleinen ongelma - siis Suomen tavoitteiden kannalta - on nyt se, että hyvin menestyviä maita on entistä vähemmän ja velkaongelmista kärsiviä maita yhä enemmän. Saksa joutui nöyrtymään yön kokouksessa, koska uuden presidentin saanut Ranska ei enää tukenut sitä.

-Aiemmin Saksa ja Ranska neuvottelivat ennen kokouksia, joten Saksalla oli valtava painoarvo.  Pidin merkittävänä signaalina tilanteen muutoksesta sitä, että tällä kertaa neuvotteluissa olivat mukana, Ranskan tukena, myös Espanja ja Italia.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Hedström

Viimeistään nyt pitäisi kaikille olla selvää se, että tapahtui valtava rikos Suomen kansaa kohtaan, kun eurosta ei sallittu kansanäänestystä. Ja muistakaa, että nimenomaan demarit ja kokoomus, Lipponen ja Niinistö, vastustivat kansanäänestystä. No muut valtiot pitivät kansanäänestyksensä, myös Ruotsi ja Tanska.

Mutta asiaa. Nyt on saatava viimeistään Katainen ja Urpilainen vastuuseen tekemisistään ja valtakunnanoikeuteen vastaamaan rikoksista Suomen kansaa kohtaan sillä perustuslaki kieltää selkeästi nyt tapahtumassa olevat itsemääräämisoikeuden luovutukset pois Suomen kansan käsistä.

Toisekseen, Katainen ja Urpilainen ovat sysänneet ylivoimaisen taloudellisen taakan tulevalle sukupolvelle joka noin 20 vuoden kulttua astuu työelämään. Tuolloin nimittäin alkaa langeta kymmenien miljardien velat maksettaviksi, velat joita lisättiin pari päivää sitten taas reilulla miljardilla.

Arto Granlund

Älä nyt hulluja puhu,kyllä nämä tukiin tehdyt päätökset ovat tehty eduskunnanssa ,enemmistöpäätöksellä,niin nykyinsen kuin edellisen.Mistä sinä tiedät että kansanäänestys eurosta olisi ollut kielteinen?Tälläkin hetkellä,jos mielipidekyselyihin on uskomista selvä kansan enemmistö kannattaa euroa.Jotain järkeä tähän keskusteluun,toivoisin.

christinaholm
Vastaus kommenttiin #17

Kansan enemmistö vastustaa aivan selvästi hallituksen ja eduskunnan nykyistä politiikkaa. Euro toi Suomelle hetken huuman globaalin talouden satunnaisessa nousuvaiheessa, aivan samoin kuin minkä tahansa muun tuotteen uutuudenviehätys. Tuote on nyt osoittautunut täysin pilaantuneeksi mutta sen myyjät yrittävät omaneduntavoittelussaan yhä vakuutella ostajia! Ranska-Italia-Espanja-koaliitio luo laillistetun pakkosyötön jossa pienet maat ovat hanhen (tai härän) asemassa, julmaa ja rumaa toimintaa!

Markku Lehto

Nyt tässä ei auta peri-suomalaiseen tapaan ruveta syyttelemään toinen toisiaan. Hallitusvastuuseen olisi päässyt yksi sun toinen puolue, mutta kun eivät resurssit riittäneet. Suomi on vain 5,4 miljoonan kansa 500 miljoonan EU:ssa. Jos haluamme olla edelleen "kallellaan" länismaiseen Euroopaan, niin nyt on mietittävä mitä tehdään, riippumatta siitä mitä kukin on viimeisten vuosien aikana sanonut. Minäkin voisin kaivaa vanhoja sanomisiani mm. puolustuspolitiikan suunnalta periaatteella "mitä minä sanoin". Se vaan ei nyt auta. Älkäämme sortuko Väyrysmäiseen menneiden aikojen muisteluun, vaan miettikäämme miten tästä eteen päin.

Toki jos haluamme kallistua johonkin muuhun suuntaan, niin siitä vaan - mikähän se vaihtoehto olisi ? Pieni Suomi on aina ollut kallellaan jonnekin ja tulee olemaan, sillä yksin emme pärjää tässä suuressa maailmassa.

Itse näen varteenotettavana vaihtoehtona Saksan, Hollannin ja Suomen sekä mahdollisesti Luxenburgin ja Balttianmaiden sekä Puolan yhteenliittymän, jolla luodaaan vastapainoa Espanja, Italia , Kreikka sekä - ikävä todeta - Ranska ryhmittymälle. Ruotsin, Norjan ja Tanskan tukeen suhtaudun skeptisesti - sen jo historia on näyttänyt, miten ne sitoutuvat yhteisten arvojen puolustamiseen. Iso-Britannia elää omaa elämäänsä menneen suurvalta muistojensa kanssa entisen alusmaansa takinliepeessä, eikä sen varaan kannata laske kovinkaan paljon.

Siis nyt muodostettakoon pohjoisen Euroopan koalitio vastapainoksi eteläisen Euroopan tuhlaajavaltioiden kiristykselle. Nämä maat ovat maksattamassa menneet ja tulevat törsäyksensä pohjoisen Euroopan mailla. Näille tuhlaajamaille ei tule antaa periksi, vaikka se meille tuleekin maksamaan jatkossa. Jätettäköön sitten muutama satatuhatta Mersua myymättä kreikkalaisille, espanjalaiselle ja italialaisille taksikuskeille - heille kelpaa jatkossa varmaankin halvemmat autot. Paljonko muuten Suomen vienti kärsisi näiden maiden viennin pienentymisestä ?

Tuossa koaliitiossa 80 miljoonan asukkaan Saksalla on merkittävä rooli. Tarvitaan myös lujaa johtajuutta. Liittokansleri Merkel on osoittanut lujaa tahtoa ollessaan puun ja kuoren välissä oman sisäpoliittisen näkökulman, EU -politiikan ja näiden tuhlaajamaiden vaatimusten välissä. Mielestäni meidän tulee tukea häntä, vaikka hänellä on toki saksalaisten pankkienkin etu otettavana huomioon. Meidän tulee myös tukea nykyistä demokraattisesti valittua hallitustamme tässä kriisitilanteessa. Kaikki kunnia oppositiolle, mutta populistinen nurkan takaa huutelu ei nyt auta tässä. Pääministeri ja valtionvarainministeri tarvitsevat tukemme, mutta myös tarkan seurannan missä mennään. Totta on, että kyllä eduskunnalle tulee antaa selvitys tilanteesta, kuten Mauri Pekkarinen vaati.

Kun 500 miljoonan asukaan EU on kriisissä, se ei ole pelkästää Suomen pääministeristä kiinni, vaan se on jo "suuremmassa käressä". Se tasi olla Tuntemattoman Sotilaan hevoskuski, kun näin totesi hevoselleen tykistökeskityksessä ja Suomi selvisi sodasta, vaikkakin "nippa - nappa".

Timo Nenonen

Eipä taida kauaa mennä, kun Suomenkin pankit ovat samassa pissassa. Asuntojen kuplahinnat kun poksahtaa olemme samassa veneessä Espanjan kanssa. Kauppatase on negatiivinen ja valtio ottaa jo nykyisin miljarditolkulla velkaa budjettiin. Nyt sitten joudutaan velalla vielä avustamaan muiden maiden pankkeja, loputtomasti ja sanktioiden uhalla (EVM). Ei tartte olla Einstein eikä persu ymmärtääkseen, että se on maamme menoa nyt, samaan konkurssiin muiden rupumaiden seuraksi.

Tästä kehityksestä suurin "ansio" lankeaa kokkareille Kataisineen, lievästi Vanhanen/Kiviniemi kaksikolle, jotka olivat pääministeripuolue ekassa Kreikka-casessa. Siitä lähti liikkeelle maamme saattaminen konkurssiin, vieläpä turhan takia. 123 ja125 artikla kieltävät tällaisen toiminnan, jota kohta on liki kolme vuotta harjoitettu.

Jos ihminen ei ole dementikko, pitäisi jokaisen muistaa, että Timo Soini näki viisaana miehenä jo etukäteen, mihin kataistrofiin tämä sekoilu tulee johtamaan ja miten halavatun kalliiksi se Suomelle tulee. On tämän kansan puolesta todella surullista, että häntä ei kuunneltu riittävästi tässä maassa. Sen vuoksi kansamme joutuu kärsimään suunnattomia taloudellisia menetyksiä ja jo ennestään Euroopan liki eniten verotetuin ja köysin kansa pakotetaan makselemaan itseään rikkaampien ja paremmin toimeentulevien rupusakkien velkoja.

Kysynkin, mitä pahaa me suomalaiset olemme tehneet, että meitä on rankaistu näillä epäisänmaallisilla päättäjillä, jotka eivät välitä oman kansansa hyvinvoinnista pätkääkään, vaan etusijalla näkyy olevan toisten valtioiden pankit ja finanssipelurit.

Käynnissä näkyy olevan historian ehkä suurin ja röyhkein velkaponzipyramidihuijaus, mitä ollaan nähty. Ja Suomen hallitus ei havaitse sitä, vaan seuraa mukana kuin pavlovin koirat täysin ilman omaa ajattelua ja oman kansan puolta pitämistä.

Markku Lehto

Timo Soini olisi voinut olla vaikuttamassa asioihin hallituksessa, mutta jostain syystä hän ei sinne lähtenyt. Nythän on sitten ollut helppo huudella ovenraosta ja pelata jälkipeliä. Mutta jääköön tämä tähän, sillä oppositiopuolueiden ja hallituspuolueiden keskinäinen syyttely pienessä Suomessa ei ratkaise tätä pohjoinen - eteläinen Europpa -ongelmaa. Nyt tarvitaan parempia lääkkeitä kuin keskinäinen nokittelu.

Pertti Väänänen

Latinomaissa on noin 100 miljoonaa asukasta enemmän kuin Saksassa. Joten on aivan luonnollista, että näin käy. Ns. kasvupaketti saattaa hyödyttää lopulta eniten Saksan teollisuutta. Näin on luonnollista, että Saksaa voitiin kiristää kasvupaketin kohtalolla.

Markku Lehto

Tuo lienee totta, että Saksan teollisuus on myynyt paljon näihin "latinomaihin" ja siinä on tietenkin mukana rahoittamisessa ollut saksalaiset pankit. Mieleen tulee eräs Atlantin valtameressä oleva Portugalille kuuluva saari, jossa silmiinpistävästi oli uusia Wolksvageneita, Skodia ja Relluja. Mistähän näiden autojen haltijat olivat saaneet autojensa rahoituksen ?

Merkel joutunee nyt tasapainoilemaan oman liittovaltionsa kanssa siitä, miten turvata teollisuuden ja pankkien intressit ja toisaalta veronmaksajiensa intressit.

Jokainen saksalainen tehdastyöläinen joutunee pohtimaan sitä, kuinka paljon "latinomaiden" tuki takaa omaa työpaikkaa ja toisaalta miten paljon hän joutuu pahimmassa tapauksessa veronmaksajana toisaalta maksamaan näille velkaantuneille maille. Saksan talouden heikentymisellä lienee myös heijastusvaikutuksensa suomalaiseen teollisuuteen.

Pekka Manner

Saksa hävisi futiksessa Luigeille ja nyt EU:ssa tuli turpaan Luigeilta ja Manolitoilta, ei hyvä asia.

Suomi kuittaa nyt muiden velkoja hamaan tulevaisuuteen, edessä on myös laajat leikkaukset Suomessa näiden maiden rahoittamisen takia.

Ossi Onni

Sailas pihalla. Mies luulee, että suuret maat, kuten Italia ja Espanja olisivat valmiit samaan taloudelliseen itsemurhaan, kuin Kreikka. Monti pani Wall Streetin ja Deutche pankkien pelin poikki Italian velkakirjoilla. Juuri näin vastuullinen pääministeri toimii. Kun Italia jättää euron, se on euron loppu.

Jouko Heyno

Sailas tyrmistyi ilmeisesti siksi, että hänellä on jo vuosia sitten mennyt sekaisin esimiehen ja alaisen rooli ja asema. Sailas on ministerin alainen, ei esimies.

Nyt, kun Sailas onkin jäämässä sivuun, siihen asemaan, joka hänelle kuuluu, hän "tyrmistyy".

Jukka A Kilpiö

Sailas on juuri sairastanut syövän. Oleta, että tuo vakava sairaus on laittanut miehen elämänarvot uuteen uskoon. Pitääkö imeä Käteisen heppiä vai sanoa mitä mieltä on oikeasti asioista. Virkamiesten pääasiallien tehtävähän on mielistellä vallassa olevia, jotta uraputki pysyy vakaana. Mutta, kun joutuu perimmäisten arvojen äärelle, useilla rehellisyys ja totuus vie voiton. Niin uskon, että on tässäkin käynyt. Aikaisemmin papukaijana toitotellut politiikkojen pöhlöyksiä, mutta nyt tuli stoppi, hyvä!

Meitä kohtaa syksystä alkaen sellainen leikauslistojen pituus, jollaista ei ole ennen täällä nähtykään. Suomi ei ole koskaan varoissaan ollutkaan (vaikka jotkut niin luuleekin) eikä näillä näkymin tule koskaan mitään vaurautta nökemäänkään.
Vielä kerkiäisi viheltämään pelin poikki.

Jouko Heyno

Voi voi, Raimo reppana!

Tässähän on tapahtumassa vain ja ainoastaan juurise, mistä nk. Maastrichtin sopimuksessa jo on sovittu, ja jonka allekirjoittajaksi ja hyväksyjäksi sinä itsekin Suomea olit voimallisesti ajamassa.

Vai jäikö sopimus - jo silloin - lukematta?

Hannu Rainesto

Vakava asia, mutta vallankumous hoitaa tämänkin, sillä mahdoton ei voi pyöriä ja silloin se on vaihdetta siihen joka pyörii. Tämä nyt on objektiivisesti selvä asia. Veren määrää emme voi enneustaa, mutta pieneen se ei jää!

Olavi Nieminen

Tähän kiristykseen ei saa mennä!
Eteläiset pankit ja valtiot maksattavat meillä laskunsa.
Suomen sana ei enää paina mitään EU-päätöksissä.
Olemme konkurssissa !!!
Suomen suvereeni itsenäisyys on säilytettävä ehdottomasti !!!
Muuten Suomen hallitus on kaadettava ja pidettävä uudet vaalit, jotta kansa todella saa päättää asioistaan itse !!!

Johan Von

Sailas on aika hyvä totuuden puhuja. Ja hyvin harvoin on väärässä ollut. Ja myös Holm osaa laskea. Yhdyn täysin Sailaksen ajatukseen. Nyt nähdään italia ja espanjan todelliset ajatukset. Törkeää yritystä hyötyä EU:n kustannuksella. EU:han rakennettiin kaikkien hyödyksi eikä suojelemaan rosvoja ja keinottelijoita. Ranska on aina ollut tuuliviiri johon ei ole luottamista. Ja lisäksi aina täynnä itseään. Saksa on käynyt kovan tien toisen maailmansodan alistuksesta nykypäivään. Heidän luulisi olevan sentään vastarinnassa tälle ajatukselle. Tosin pankkien voima on suuri. Olen kannattanut EU ja sen voimaa mutta nyt nähdään onko sitä vai kaatuuko se pelkkään omanvoiton tavoitteluun. Tosin kaatuessaan varmasti myös oman edun tavoittelijat häviävät. Näyttää kyllä menevän pe resuiilleen koko juttu. kyl se raha painaa saksankin päätöksissä.no saavat eduskunnassa päättää kuinka hyvin Katainen asian hoisi. Ei tosin hyvin vai eikö pystynyt parempaan.

Richard Jarnefelt

Yhteisvastuu ja liittovaltio eivät kumpikaan ole huonoja tavoitteita, mutta jos niihin mennään, niihin pitää mennä oikeudenmukaisesti. Jos esim. Suomi ja Saksa rahoittavat kurjempia maita (joiden kansalaiset monesti voivat paljon paremmin kuin suomalaiset koskaan), niin joka eurosta pitää saada vastine. Kreikan valtio voisi tosiaan lahjoittaa saariaan ja Espanjan pankit syliinsä tippunutta kiinteistöomaisuutta. Mikä tässä on niin vaikeaa?

Mervi Luhtanen

Ylivelkaantuneet etelämaat pelaavat vain aikaa, jonka varjolla he saavat tukipaketteja ja rauhan "järjestellä" käteisvaroja ja papereita. Heillä ei ole aikomustakaan maksaa mitään takaisin, koska he näkevät, ettei yhdelläkään maalla ole enää kykyä selvitä yksin euron hajoamisesta, ja sen varjolla voi kiristää itselleen mitä hyvänsä.

Tässä vaiheessa pitäisi tosiaan vaatia reaalivakuudet jokaikisestä sentistä, joka annetaan lainaan. Ainakin Suomen pitäisi, sillä meillä ei ole mitään vaikutusvaltaa mihinkään . Reaalivakuudet myös voisivat opettaa etelälle sen, että heille annetut rahat ovat todella vain lainassa.

Juhani Saarinen

Suomalaiset päättäjät alkaa muistuttamaan tuuliviiriä, jossa ei itsekkään tiedä mitä mieltä ollaan, kyllä on niin että hölmölässä ollaan, on suorastaan kuvottavaa katsoa kun maan politiikot ja valtaapitävät suorastaan haaskaa yhteiskunnan varallisuutta ilman vastuuta mistään.?
Ollaan olevinaan vauraita kun Saksan kelkassa istutaan, meitä viedään kuin pässiä narussa kohti täydellistä tuhoa, Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö teidän valtiomiestaidot ovat todella surkeat ja näköalattomat.?