Sunnuntai 23.9.2018

Professorit: Suomen selvitettävä, miten eurosta erotaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.7.2012 14:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Myös Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen selvityttäisi, millainen prosessi Suomen ero eurosta olisi. Selvitystä peräänkuulutti professori Vesa Puttonen tänään Aamulehdessä.

–Olisi tyhmää ja typerää, jos tätä ei selvitettäisi ja valmisteltaisi kaiken varalta, Vesa Kanniainen sanoo Uudelle Suomelle.

–Pitäisi olla suunnitelma B, joka tarkoittaa sitä, miten unioni tulee Kreikan kriisin ratkaisemaan. Täytyisi olla suunnitelma C, joka tarkoittaa tarkempaa Espanjan käsittelyä, ja täytyisi olla suunnitelma D, joka pitää sisällään sen, mitä eurolle kaiken kaikkiaan tehdään ja mikä on Suomen rooli siinä. Tuo Puttosen ajatus sopii tuohon suunnitelmaan D, Vesa Kanniainen sanoo Uudelle Suomelle.

Kanniainen korostaa, että selvitys olisi varotoimenpide.

–Se ei tarkoita sitä, että tämä askel on pakko ottaa – tässähän on nämä välivaiheet Kreikka ja Espanja – mutta kyllä kaikkeen on syytä varautua, Kanniainen sanoo.

Vesa Kanniainen toivoo, että selvitys olisi jo käynnissä – tarvittaessa ”kaikessa hiljaisuudessa” ja julkisuudelta piilossa. Hänen mielestään poliitikot eivät suostu ainakaan julkisesti myöntämään, että   Euroopassa on käynnissä nimenomaan rahaliiton kriisi.

–Eurouskovaiset poliitikot ja etenkin komissio elävät omassa haavemaailmassaan. He katsovat tätä poliittisena kysymyksenä, kun tämä on nimenomaan talouskriisi, Kanniainen sanoo.

–Tässä on kyseessä aito rahaliiton kriisi.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen sanoi tänään Aamulehdessä, että irtautumista olisi selvitettävä, jotta Suomella olisi ”edes joku polku”.

–Nyt polkumme on, että seuraamme pelonsekaisin tuntein, mitä muualla Euroopassa tapahtuu, Puttonen sanoi Aamulehdelle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

"Olisi tyhmää ja typerää", sitäpä se onkin. Mutta eikös käytännössä jo olla nähty, että hallituksemme on tyhmä ja typerä, lisäisinpä vielä, että täysin järjetön. Kaikki tukitoimet, jotka Euroopassa on tehty ovat johtaneet ja johtaa ainoastaan LISÄVELKAANTUMISEEN, ratkaisua kriisiin siitä ei tule. Ainoastaan ero eurosta auttaa Suomea ja sen teollisuutta ja vientiä, että saamme kelluvan markan. Ei tarvitse kuin seurata, miten Ruotsi porskuttaa vieressämme, ei tartte lapioida tukieuroja, jos ei halua, vienti vetää ym.

Valitettavasti maallamme on ns "idioottihallitus", joka ei pätkääkään välitä isänmaastamme, tärkeämpiä ovat muut ja varsinkin muiden maiden pankit.

Mauno Strandén

On se äreetä kun professoritkin lopulta tajuaa, että meidän hallitus tepastelee eu:ssa ilman vaatteita:)) Luulevat aivan liikoja itsestään..
Tavallinen ajatteleva "rahvas" on tajunnut sen jo aikoja sitten, sehän kuuluu normaaliin järjejuoksuun, ettei rahoja, tai ainakaan velaksi otettua rahaa anneta/ höpläytetä yhteisölle, jotka laittaa sen vaikka Sveitsin pankkiin.. Ja nauraa partaansa!
Jos tavallinen kansalainen eläisi kuin Katainen tai Urpilainen, heidäthän laskettaisiin edesvastuuttomiin ja laitettaisiin hoitoon tai holhoukseen hulttioina!!

Johan Von

Ei se näin mene. Ei sellaista liittoa tai yhdistystä ole joka ajaa ainoastaan yhden asiaa. Ei kait kukaan hulluudessaan ole kuvitellut että eu olisi rakennettu yksin suomea varten, Vaikka silrtä se useinpien kirjoituksista niin näkyy lukevan. EU on rakennettu siksi, että siiä on kaikille mukanaolijoille hyötyä. Niin ettemme sotisi toisiamme vastaan vaan yhdessä kehittäisimme sitä, että voisimme paremmin. No nyt näyttää että nämä yhden aatteen ihmiset on saaneet palon tuhoa aikaan. Esim kreikka joka ihan valtiona on ollut siitä hyötymässä. Myös mutakin maita on ollut jotka eivät ole noudattaneet sääntöjä. Siitä tämä kaikki johtuu, Nyt on kysymys siitä miten vakaus saadaan taas palamaan. monasti tuloksen saaminen vaatii uhrauksia. Se sitten on matematiikkaa kuika paljon kannattaa. Ylenmääräinen ahneus on aina ollut pahasta. Sillä on menetetty paljon omaisuutta ja ihmishenkiäkin. Suomen hallitus on aika hyvin selvinnyt EU:n mukana. Sen olot ovat olleet vakaat ja kasvuakin on ollut. Kukaan ei voi sanoa ettei euro olisi suomea hyödyttänyt. Olen seurannut suomen kehitystä toisesta maailmansodasta saakka. Siitä pulasta ja ahdinkosta minne suomi jäi sodan päätyttyä. Euro on ollut hyvä ratkaisu vaikka minä siitä alussa vastustin. Mutta tilanne suomessa silloin oli lähes kaaottinen. Välillä markka kellui välillä pidettiin kiinni kynsin ja hampain sen arvosta. Suomi oli rahansa kanssa todella tuuliajolla. Jos ruotsia ihaillaa suomen olisi pitänyt painua ruotsin huomaan. mutta ei kait sekään olisi sopinut kun ruotsin opetustakin vastustetaan. Mutta vielä kerran kyllä hallitus nauttii suomessa kansan luottamusta on demokrattisesti valittu, ja se lisävelkakin ei ole euroopan takia otettua vaan että maksetaan terveydenhuollon säilyminen. koulutus ja eläkkeet sen vuoksi lainaa otetaan ei euroopan.

Timo Nenonen

Ensimmäisen Kreikka-tukipaketin piti "padota" rahakriisi, näin Katainen vakuutti, mutta eipä kulunut kaua, kun hillopurkille rynnivät Irlanti, Portugal , uudestaan Kreikka ja nyt Espanja ja Italia. On käynyt TÄSMÄLLEEN niin kuin eräs erittäin älykäs poliitikko Suomesta ennusti, Timo Soini. Kataisen niskalenkki on ottanut lenkin itse Kataisesta ja jälki on murheellista seurattavaa. Oma valtiomme ajautuu täysin kuralle toisten valtioiden pankkien kupruja maksellessa.

Nyt on aika irtautua eurosta, irtisanoa JOKA ainoa tukipaketti vedoten 123 ja 125 artiklaan ja siirtyä takaisin markkaan. Muuta pelastusta ei Suomella ole.

Maksakoon velkansa ne, jotka ne ovat ottaneetkin, ei tämä Suomen kuulu tehdä.

julle muuu

Helpoin ja halvin tapa Suomelle erota EU,n rahaliitosta.MIkäli tätä ei tehdä maksetaan tuhlaajamaiden velkoja seuraavat 50 vuotta.Tästä seuraa se,että kansantaloutemme supistuu ja eletään nykyistä köyhempänä .

Aki Airomaa

Tärkeintä on että jos (toivottavasti) eurosta erotaan se että ei mennä takaisin tähän velkapohjaiseen keskuspankki malliin jossa liikepankit kuten Nordeat ym. painavat suomen valuutan kuten eurot ja dollarit tehdään nykyään.

Tämä antaa pankeille valtaa jollaista ei yksityisellä sektorilla tulisi olla. On täysin absurdia että valtio eli yhteiskunta lainaa rahansa yksityisiltä ihmisiltä kun se voisi painaa sen itse ja laskea liikkeelle yleishyödyllisten alojen kautta.

Eipä olisi enää sellaista asiaakaan kuin valtionvelka johon joka vuosi menee noin 3 miljardia euroa kankkulan kaivoon. Niillekin rahoille olisi parempaa käyttöä...

Reino Alho

Arpa on heitetty! Sikäli kuin ymmärrän, meillä suomalaisilla ei enää ole hyviä mahdollisuuksia erota euroalueesta. Oma valuutta, markka, on historiaa. Pelkkä eroilmoitus euroalueesta jo toisi mukaanaan monia epäsuotuisia seuraamuksia nimenomaan Suomessa asuville yksityisille kansalaisille. Siitä pitäisivät markkinat ja entiset liittolaiset sekä lyhytnäköiset paikalliset hallisijamme jatkuvasti huolen.
Alea iacta est sanoisivat roomalaiset, nuo italialaisten esi-isät. Ja vaatisivat meitä pysymään ruodussa. Saisimme tosin valita, kärsimmekö euroalueen kurimuksista vainko eroamisesta koituvasta kurjistumisesta. Näen eurooppalaisiksi ryhtymisemme lopullisena ratkaisuna. On ennustettukin, että niin sanottu roomanvalta tulee. Ja nyt se sitten on tullut. Ja tulette näkemään, että sillä on herkkä hipiä. Avoin huoli omista eduista jo nostaa markkinoiden karvat pystyyn. Mutta juonittelijat saavat pimeästi hoidella kaikkia myyräntöitään riittävän oikeusvalvonnan puuttuessa.

Mauno Strandén

Niin kysyn minäkin, mitä seuraamuksia? Nyt pelotellaan möröillä tietysti ja kivikaudella? Nyt pitäisi tehdä kansanäänestys, ja kaikki jotka kannattaa eu:ta ja euroa, ottaa velat/takaukset maksettavakseen, niin yksinkertaista se on? Silloin erottuisi jyvät akanoista ja kannattajien omaisuus realisoitaisiin velkojen ja takuiden maksuun heti, kun jos sillä on jotain arvoa!!

Sirpa Abdallah

Tuntuu si ltä kuin puhuisit pehmeitä. Eihän tässä ole alunperinkään äänestetty EU:hun saati euroon liittymisen puolesta ja nyt esittelet maksumiehen roolia. Kyllä maksumiehen rooli on niillä ministereillä ja kansanedustajilla jotka noita päätöksiä ovat puoltaneet.

Juha Korhonen

Suomen hallitus osoittaa kyllä uskomattoman typeryytensä, jos sillä ei ole valmiina minkäänlaista suunnitelma B:tä! Tai no, onhan tämä vertaansa hakeva hölmöläisyys ollut kyllä näkyvissä aina kesäkuusta 2011 lähtien...

Juhani Leskinen

Jos nyt vähän asiaakin sallitaan: Suomelle ja suomalaisille on paljon hyötyä eurosta. Ennen kaikkea inflaatio-devalvaatiokierre on loppu. Rahamarkkinoiden vakaus on erinomainen juttu sekä velallisille että säästäjille. Maksut maasta toiseen eivät vaadi mitään konversiota, matkailu on helpottunut olennaisesti jne. Eikä euro varsinaisesti ole kriisissä, vaan joidenkin euromaiden talous. Kun euroon lähdettiin otaksuttiin kurssiksi noin 1 euro = 1 dollari. Laskekaa siitä.

Artturi Noitalahti

Leskinen laskettelee luikuria! Inflaatio-devalvaatiokierre oli menneen talven lumia jo ennen kuin liityimme edes EUhun. Se loppui viimeistään silloin, kun markka päästettiin lopullisesti kellumaan. tämä tapahtui sekä Suomessa että Ruotsissa syksyllä 92. Vai oletko huomannut Ruotsin olevan inflaatio-devalvaatio-kierteessä? Inflaatio oli muuten kelluvan markan Suomessa 90-luvulla siinä vähän yli 1% vuodessa. Kauhistuttavaa?
Ja mitä rahamarkkinoiden vakauteen tulee, niin tiedätkö sinä epävakaampaa paikkaa maailmassa kuin euroalue?
Tässä taas nähdään, millä tasolla euron kannattajien tietämys asioista on. Ei mikään ihme, että tällaiset ihmiset kannattavat sokeasti euroa.

Johan Von

Missä olet tietosi saanut, Onko isäsi kertonut . Muuten miksi vertaat Ruotsia, eihän Suomi ole 1800 luvun jälkeen ruotsiin kuulunut. Ja tarkistappa tietosi inflaatiosta. Ja sitte tarkista tietosi valuuoista euro vastaan muut. Aivan älyttömiä ei kannata väittää. Niin sokea ei todellakaan näe mitään.

Jarmo Lauros

Ede poliitikot eivät näe, että eurossa ei ole mitään vikaa sen enempää kuin markassakaan.
Kansalle on tärkeintä, kuinka oravannahkansa hoitavat.
Turha on vaatettaa turkiksilla ihmistä, joka palttoonsa loppukesästä myy.

Johan Von

Valuutan nimellä ei ole merkitystä, vain sen arvolla on. Pikku hiljaa minäkin vasta euron arvon ymmärrän. Opin kun selitin sitä 92 vuotiaalle äidilleni joka myös haikaili kun ei osannut nähdä mitä euro oli. Sama valuutta selvittää paljon.

Reino Toivanen

Juhani Leskinen, sinä toistat samaa Kataisen "heinäsirkka-jargoniaa", jonka uhriksi hän on nyt Suomen pään pistänyt.

Ei euro sinänsä ole mikään menestystarina, eikä vakauden tae.
Valuutan nimi voi olla tosiaan vaikka oravan nahka. Sen arvon ja vakauden määrää maan harjoittama talouspolitiikka sekä yleiten talouspoliittinen tilanne. Onko euro ollut Kreikalle menestystarina? Onko se pitänyt Espanjan ja Italian korot alhaalla? Onko sen vahvuus (Saksan ylläpitämä) ollut kilpailuetu Suomelle?

On suorastaan törkeää, ettei (jos ei) Suomella ole vaihtoehtoista suunnitelmaa eurolle. Mitä syvemmälle mennään Emu-integraatioon, sitä vaikeaampi siitä on erkaantua.

Kimmo K

Euro on pysynyt "vakaana" ainoastaan mielipuolisen velanoton takia... Nyt on se tie kuljettu loppuun ja totuus on valjennut kaikessa kauheudessaan. Nuo asiat kuten valuuttaa ei tarvitse vaihtaa matkaillessa on todella säälittävän kuuloisia, harva siellä euroopassa alvariinsa ravaa ja ne jotka käyvät jatkuvasti, maksavat kortilla maksunsa...joten please, jotain rajaa näihin kommentteihin.

Johan Von

Eihän euro ole velkaa ottanut. Ihmiset ja jopa valtiot sitä on tehneet. oikeastaan olisi hyvä että valuutan nimi kaikkialla olisi sama. Silloin jokainen lukutaitoinen ymmärtäisi sen arvon. Varsinkin kun menee intiaan kiinaan tai johokin muualle on aina huolena ymmärtää mitä jokin tavara maksaa. tuntuu älyttömältä että joku edes haikailee markkaa. Minulle markka on vaan pelkää huonoa ajatusta

Juan Lopez Bonet

Niinpä niin... Vuosi vuoden jälkeen samaa asiaa uudelleen ja lakkaamatta. Ei ole
minkäänläistä järkeä vatvoa ja kiukutella asian tiimoilta ja sen ympäriltä. Järjetöntä.
Miksi ylipäänsä liityttiin YHTEISVALUUTTAAN (se on tärkeä pointti) jos siitä lähtien
hehkutellaan siitä eroamisella. Ja nyt maksettaisiin "rohvessooreille" siitä, että
tutkivat miten erota siitä. Se on vastuutonta puhetta. Ei maailmalla leikita tuolla lailla. Nyt liityn... Nyt eroan... Ja sen jälkeen? Suomen velkaa on kasvanut vuosi vuodelta vaikka ei Kreikka sotkua ollutkaan. Tuo ruokkii vain rettelöitsijöitä. Ollaan vakaisamme. Euro, valuuttana, ei ole kuin hyvä juttu. Ollut tähän asti ja jatkuu...

Kimmo K

Suomen tulisi todellakin selvittää tämä oman valuutan käyttöön otto vähintään vaihtoehtona ja mahdollisimman näkyvästi. Suomi on EU:ssa pelkkä heittopussi, häirikkö ja maksuautomaatti. Maksajiksi me kelpaamme, siihen EU tarvitsee tätä meidän pientä valtiota. Nyt jos Suomi alkaisi valmistella vaihtoehtoa eurolle, niin Suomen mahdollisuudet vaikuttaa asioihin kasvaisivat välittömästi näissä EU-piireissä. Nyt on aika lopettaa joo, joo miehen rooli, tällähetkellä velalliset määräävät mitä tehdään ja Suomen ei pidä lähteä tähän leikkiin mukaan.

Johan Von

Varsin aiheellista. En tarkoita Suomea. Vaan yleisesti mitä maalle tapahtuu kun eurosta eroaa.. Koska ei tietoa miten miten se sujuu asiasta olisi tehtävä selvitys. Vaikka eu liittona onkin erinomainen niin kohtuus on että joku valtio voisi huluutensa hetkenä haluta siitä erota. Onhan valtioita viety vaikka mihin mukaan. Ei ehkä poliittisesti vaan ihan taloudellisesti. Mitä seuraa kun astuu euroopan ulkopuolelle. Mitä oikeuksia siltä poistuu mitä saa. Miten tullit kaupankäynti, oikeuslaitos, Rajanylitykset , Hyvin paljon siinä tuee muuttumaan. Miten jäljelle jäänyt EU suhtautuu eroajaan. aika paljon tämä muuttuu. välit tulee samoiksi kuin vastaaviin muihin valtioihin jotka evät ole eu;ssa
passit ja viisumit tulevat mukaan. samoin raha tullit mahan tuonti ja vientiluvat. Myös nykyisten EU:n ulkopuolisten kanssa uuset sopimukset tulee voimaan. Ennen EU:n valtioilla oli yhteiset. Saa sinnä sitten maa kokeilla rahkeitaan. Kertakaikkiaan mielenkiintoinen juttu. Eikä tässä ole kaikkimitä siinä maassa sisäisesti tapahtuu joka eroaa. Se on ihan oma juttunsa eli uusi asia.

Johan Von

Kertokaa ihmeessä miten oma raha muuttaa tilannetta. Ei rahan nimellä ole merkitystä. Ja jos rahan arvoa omassa maassa halutaan muuttaa sekin käy. Sisäisellä deval- tai revalvaatiolla se käy aivan hyvin. Tosin vaikutukset näkyvät hyvin selvasti. Silloin oman markan aikaan maksumiehet löytyivät aina työntekijöistä ja pikku yrittäjistä. Kysykää isiltänne jos kirjoituksia ei löydy. Tuo vakausmekanismi on se mikä hiertää. Vaikuttaa sitä, että se on vastoin peruslakiamme. Sitäkään ei ole selvitetty miten rahaunionista eroaminen käy. Ei se mitenkään yksinkertaista ole. Ei pidä luulla, että se on yksinkertaista kuin lapsena jolloin sanottiin otan nukkeni ja meen kotiin leikkimään hiekkalaatikoltanne. Vaikka suomen osuus vakausmekanismissa on aika pieni niin kyllä sen pitää sopia perustuslakiimme. mutta ottakaa selville miten talous ja rahaunioni toisiin liittyy. Sillä taloudesta tässä kysymys on. Muuten oman rahan haikailijat, ettekö todellakaan muista markka-aikaamme. Kukaan vähäänkään järkevä ei siihen haluaisi palata. Markan asemasta euroopan taloudessa siitä kannattaisi lukea jokaisen. Niin liiat höyryt kaikkoaisivat. Vaikka koko markan historian. Erityisesti viimeiset vuodet jotka sen kanssa vietettiin.

Kimmo K

Suomelle siirtyminen omaan valuuttaan ei välttämättä vielä ole myöhäistä, maamme on vielä kuitenkin jonkinlaisessa ryhdissä, mutta kiire alkaa olemaan. Irtautumisen täytyisi tapahtua välittömästi, huithapeli maat uhkailevat jo Suomea syyttämällä "epäluottamuksen" viljelemisestä, olisi mielipuolista jatkaa tässä porukassa mukana. Euro tulee uppoamaan, mutta Suomen ei tarvi sen vuoksi uhrata itseään. Nyt on aika turvata oma selusta, niin muutkin tekevät.