Perjantai 24.11.2017

Mitä Jyrki Kataisen EVM-lupaus tarkoittaa? – ”Vihdoinkin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.7.2012 13:04
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) Brysselin EU-huippukokouksessa viime viikolla.
|

Eurooppalaisten kriisipankkien suora pääomittaminen voisi olla veronmaksajien etu, koska ”silloin veronmaksajat saisivat omistusta pankeissa eli osakeomistusta toisin kuin tänä päivänä”, totesi pääministeri Jyrki Katainen (kok.) eduskunnassa maanantaina.

Käytännössä kyse olisi kriisipankkien sosialisoimisesta eli siirtämisestä euromaiden kriisirahaston omistukseen ainakin osittain, sanoo Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen Uudelle Suomelle. Tässä tapauksessa voitaisiin kenties puhua eräänlaisesta ”eurokansallistamisesta”.

Kanniainen ei usko kriisipankkien kansallistamisen toteutumiseen ennen kuin sen itse näkee, mutta on mielissään mahdollisesta käänteestä EU:n kriisinhoidossa.

–On hienoa, jos Suomen pääministeri vihdoinkin on tämän sanonut tällä tavalla, Kanniainen toteaa.

–Suomi on yksi pysyvän vakausmekanismin EVM:n osakkeenomistaja, ja jos Suomi joutuu laittamaan rahaa Espanjan pankkien pelastamiseen, niin tällä tavoin suomalaiset osakkeenomistajat tulisivat saamamiehiksi näistä pankeista. Tällä järjestelyllä veronmaksajien omistukseen tulisi osakeomistusta. Se on sama kuin kansallistaminen, se on sama kuin sosialisointi.

ERVV:n ja EVM:n merkittävä ero

Professori Kanniaisen mielestä Euroopan väliaikaisen kriisirahaston (ERVV) tapa pääomittaa pankkeja lainoilla on väärä tapa hoitaa pankkikriisiä. Hän on puhunut osakerahoituksen puolesta juuri siksi, että tämä samalla siirtäisi pankkien omistusta eurooppalaisille veronmaksajille, jotka tukea antavat.

–Oikea tapa olisi, että pelastusoperaation toteuttaisi EVM – ja osakerahoituksella, Kanniainen sanoo.

Toisin kuin ERVV, pysyvä vakausmekanismi EVM voi perustamisopimuksensa nojalla tehdä pelastusoperaatioita ”osakepääomaehtoisesti”, Kanniainen kertoo.

Päätöslauselmassa, jonka EU-johtajat antoivat viime viikon kokouksestaan, ei kuitenkaan mainittu Jyrki Kataisen mainitsemaa osakeomistusjärjestelyä.

–Siinä kerrottiin vain, että ensin [Espanjan pankkeja] aiotaan rahoittaa ERVV:n kautta. Tämä on väärin, koska ERVV ainoastaan takaa lainoja. Se ei tee osakesijoituksia, Kanniainen pohtii.

Kohti Islannin mallia?

Mikäli Kataisen malli kuitenkin toteutuisi, siirtyisi EU kriisinhoidossaan lähelle Islannin kehuttua ratkaisumallia, Kanniainen sanoo. Muun muassa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kiitellyt Islannin ratkaisua: pankkikriisiin ajautunut maa ei suostunut ottamaan sijoittajien tappioita veronmaksajien kontolle vaan antoi pankkien kaatua. Maalle ennustettiin taloudellista tuhoa, mutta toisin kävi – talous palautui raiteilleen ja muun muassa valtionlainojen korot laskivat iloisesti.

–Siellä kansallistettiin pankit 100-prosenttisesti: osakkeenomistajien omistukset laitettiin nollille ja pankit otettiin valtion haltuun. Samalla nollattiin pankkeihin sijoittaneiden sijoittajien omistusosuudet, Kanniainen tiivistää.

–Se on se oikea tapa hoitaa pankkikriisi. Ja sitten kun kriisi on ohi, niin sitten aloitetaan yksityistäminen ja myydään ne pois, kenties voitolla.

Vesa Kanniaisen mielestä EU-johdon kohuttu päätös mahdollistaa pankkien suora pääomitus EVM:n perustamisen myötä on oikea, kunhan tuki annetaan nimenomaan osakerahoituksen muodossa. Professorin mielestä elinkelpoisten pankkien tukeminen ja pitäminen pystyssä on ehdottoman tärkeää.

–Pankkijärjestelmän olemassaolo ja toiminta on ehto sille, että ylipäätään kansantalous voi toimia. Kaikki aktiviteetti, maksujärjestelmät, luototukset, varainhallinta menevät pankkien kautta. Pankkijärjestelmä pitää pitää pystyssä, hän sanoo.

Kanniainen korostaa, että tämä ei tarkoita pankkien johtajien, sijoittajien eikä rahoittajien pelastamista. Tarkoitus on pitää huolta tavallisten ihmisten talletuksista.

–Silloin pelastetaan pankkijärjestelmän toiminta, mutta ennen kaikkea pelastetaan tavallisten ihmisten talletukset. Tämä on se pankkituen tarkoitus. Tarkoitus ei ole pelastaa pankin johtajia, sijoittajia, rahoittajia eikä suurtallettajia. Näihin veronmaksajien rahaa ei tule käyttää, Kanniainen sanoo.

–Tärkeää on se, että Islannissakin kun pankkeja päästettiin kaatumaan, niin tavallisten ihmisten talletukset pelastettiin tiettyyn rajaan asti. Suurtallettajia ei tarvitse pelastaa muiden rahoilla.

Pankeille tiukat ehdot - rikkurit vankilaan

Kun pelastusoperaatio tehdään ”omistajan ehdoilla” eli osakepääoman muodossa, ei lainana, tuen antamiselle voidaan asettaa tiukat ehdot, Kanniainen kertoo. Näin tehtiin muun muassa Yhdysvalloissa vuoden 2008 pankkikriisin jälkeen.

–Rahoituksen käytölle asetettiin tiukat ehdot: ei kultaisia kädenpuristuksia, ei bonuksia johtajille, ei riskisijoituksia. Pankinjohtajat, jotka tästä poikkesivat, vietiin oikeuteen, ja ainakin 19 tapausta sai vankilatuomion, Kanniainen kertaa.

Myös pääministeri Jyrki Katainen viittasi Yhdysvaltoihin eduskunnassa maanantaina. Hänen mukaansa Euroopan yhteinen pankkivalvoja, joka on määrä perustaa valvomaan pankkisektoria ja pääomitusta saavia pankkeja, ”turvaa veronmaksajien etua”.

–Kun meillä on kansainvälinen pankkivalvoja, joka olisi vastuussa myös pankkien pilkkomisesta niin silloin meillä olisi parempi tieto siitä, mitkä pankit kannattaa tappaa ja mitkä säilyttää ja silloin veronmaksajat saisivat omistusta pankeissa eli osakeomistusta toisin kuin tänä päivänä, Katainen sanoi.

–Tämän takia suora pääomitus voisi olla veronmaksajien etu kunhan tiedetään, että pankkivalvoja tekee vahvempia pankkeja. Näin on tehty Yhdysvalloissa ja veronmaksajat ovat hyötyneet merkittävästi.

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on korostanut Brysselin kokouksen jälkeen, että hallitus ei anna vastikkeetonta rahaa ”Espanjan tai minkään muunkaan maan pankeille”.

–Mikäli rahaa annetaan, on pankkeja vastineeksi sosialisoitava. --- Koska Espanjan mahdollinen tukipaketti kohdentuu suoraan pankkisektorille, on se toteutettava siten, että tukirahan vastineeksi siirretään pankkien omistusta rahoittajille ja elinkelvottomien pankkien annetaan mennä nurin, Arhinmäki kirjoitti blogissaan tällä viikolla.

Vesa Kanniainen yhtyi tiistaina Uuden Suomen haastattelussa professori Vesa Puttosen kannanottoon siitä, että Suomen tulisi varmuuden vuoksi selvittää eurosta eroamisen prosessi. Lue lisää tästä jutusta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Aki Airomaa

Olen samaa mieltä. Tästä on hyvä aloittaa, koko finanssisektori valtion hoiviin, vaikka EU:n kontolle. Jos EU oikeasti kansallistaisi kaikki kriisipankit niin olen valmis kääntämään kantani liittovaltiosta. Mutta vain sillä ehdolla että pankit tosiaan kansallistettaisiin.

Siitä on enää lyhyt askel keskuspankkimallin purkamiseen ja rahanluontioikeuden palauttamiselle liikepankeilta takaisin valtiolle/liittovaltiolle, korotta.

Mauno Strandén

Pia Noora Kauppi puhui juuri TV:ssä ja kun toimittaja tenttasi kunnolla, hän tunnusti, että myös suomalaisten tallettajien varat on vaarassa???? Minkä takia tämä kaikki, no sen takia, ettei Katainen/Urpilainen menetä kasvojaan, vaikka se maksaisi mitä???

Mitä jos saadaan persaukisten pankkien osakkeita vakuudeksi, siihen mennessä ne on kupattu tyhjiksi, kun verovaroilla sitten rahoitetaan moolokin kitaa??

Pekka Roivanen

Yli kaksi vuotta kriisiä ja nyt hallitus siirtymässä Timo Soinin esittämälle linjalle markkinatalouden kannattajaksi. Aikaisemmin Katainen on kertonut selättävänsä markkinoita, mutta on itse muiden kanssa saanut hartiansa kanveesiin.

Heikki Laurila

Lopultakin päästään asiaan. Vuodesta 2008 tätä on odotettu. Mutta kysymyksessä ei ole sosialisointi. Sosialisointi on pakkohaltuunottoa. Jotain aivan muuta. Tässä otetaan vastatakseen konkurssipesä, jonka kykynemättömät ja suuripalkkaiset pankkiirit ovat vieneet tuhoon. Ennen vuotta 2020 nämä voidaan myydä hyvällä vuosituotolla (kunhan johto on vaihdettu). Juuri tätä Saksa ja Ranska ovat vastustaneet, sitä että heidän omistuksensa pankeissa katoaisi. Alamme lopulta päästä asioiden lähteille. Parempi olisi jos Suomi pääsisi suoraan tekemään sijoituksia näihin pankkeihin. Käyttämään sitä osaamista (siis oikeaa osaamista) mitä pankkitoiminnasta ja pääomasijoittamisesta on ehkä yhden käden sormin luettavalla ryhmällä Suomessa.Tekisimme potentiaalisesti erittäin hyvän tilin. Tätähän poliitikot (kun eivät ymmärrä mistä on kyse), ja pankkiirit ja pankkien omistajat (kun ymmärtävät mistä on kyse), ovat raivoisasti tähän asti vastustaneet.

Jorma Kassinen

"Jo muutama suomalainen professoritasoinen asintuntija kehoitti valmistelemaan Eurosta lähtemistä?"

Jutta oli sen verran kaukaa viisas että silloin hävitään vain 1200 miljoonaa.
Jos jäädään euroon hävitään 12 100 - 60 000 miljoonaa.
Eurobondeissa hävitään 1500 miljoonaa joka vuosi tästä ikuisuuteen.

En oikein jaksa uskoa että Setec veloittaa markkojen teosta niin paljon etteikö se markka tulisi halvemmaksi.

Tuula Saskia

Parahin Simo Perttula, US:n "perustajajäsen" noin kuvaannollisesti.

Paljon on muuttunut siitä, kun ujonnäköinen Herlin salli meidän innokkaiden Uuden Suomen ystävien astua kaapelitehtaan saliin.

Sinä olit siellä ja minä.

En palaa tässä siihen, vaan kysyn ystävällisesti:

Mitä tarkoitat sanomalla: kansallissosialismin tietä kuljetaan?

Ei kai sentään?

Simo Perttula

Suuri osa pankeista otetaan "kansan" haltuun kuten koko EU ottaa kaikki itsenäiset valtiot Liittovaltion haltuun. Sitä kohti marssimme koko ajan. Olen koko US:n ilmestymisen ajan varoitellut tästä kehityksestä! Politiikka pilasi alunpitäen vain tulli ja talousliitoksi tarkoitetun Rooman sopimuksen. Valitettavasti.

christinaholm

Aina vaan hullummaksi menee ! Nyt sosialisoidaan suomalaiset verorahat suoraan keinottelijoiden taskuun: mitä hyötyä meille olisi olla osakkeenomistajina konkurssikypsissä sosialisoiduissa espanjalaispankeissa jotka eivät koskaan tule saamaan kiinteistökuplaan syöttämiään varoja takaisin eivätkä myöskään muihin kriisimaihin viljelemiään lainoja. Eikö Katainen vieläkään ymmärrä että Espanjalaispankkien "sosialisointi" tarkoittaa ranskalaispankiirien suoraa rikastuttamista. Tuntuu siltä että suomen hallituksella on monta akuuttia ongelmaa: ranskankielisten eu-ekonomistien asiakirjojen sisällön ymmärtäminen ja eteläisemmän euroopan pankkien keskinäisten riippuvaisuussuhteiden hahmoittaminen. Ilmeisesti nyt puuttuu sekä kokemusta että kielitaitoa, tämä sosialisointi tulee suomalaisille tosi kalliiksi! Presidentti Niinistönkin kannattaisi tutustua hieman tarkemmin Ranskan uuden hallituksen suunnitelmiin... alkuperäisasiakirjoista...

Tuula Saskia

Tämä se askarruttaakin. Miksi pääministeri, Eurooppaministeri ja keskeisin (?) toimija Rehn puhuvat eri merkityksin?

Rohkenen kysyä, miten he uskovat kansalaisten voivan muodostaa mielipiteen?

Harvoin on näin epävarma ja onneton olo Suomen tulevaisuudesta puhuttaessa.

Simo Perttula

Sinulla on Tuula syytä huoleen. Rhen palvelee sitä tulevaa liittovaltiota, kuten ainakin kaikki muutkin komissaarit. Muistan oikein hyvin kun tapasimme vanhojen valokuvien joukossa. Terveiseni SP. Nämä EU asiat eivät kuulu Niinistölle? Ne ovat nimittäin SISÄPOLITIIKKAA, sekin jo sanoo paljon.

Mervi Luhtanen

Ajattelin täsmälleen samoja asioita. Sitä paitsi, missä on kirjallisesti sovittu edes siitä, että elinkelpoisten pankkien "avustuksia" vastaan saadaan osakkeita? Eihän sellaista ole kaiketi missään paperilla.

On täysin käsittämätöntä, että meillä on 10 prosenttiyksikköä kovempi verotus kuin näillä avustettavilla mailla. Jo sen perusteella veronmaksajat ovat maksaneet moneen kertaan velkamaiden kuluja. Jokohan kreikan valtion verotoimiston tulostimissa muuten on mustetta, jotta voivat edes yrittää saada veroja kasaan?

Tilanne on täysin kestämätön. Eilen kuulemieni uutisten mukaan veronkorotukset velkamaissa eivät onnistu. Eli toisin sanoen me jatkamme lainan ottamista, jotta voimme avustaa valtioita, jotka eivät osaa hoitaa edes verojaan veloista puhumattakaan.

Immu Leino

Höpsis töpsis pöp. Kansainvälisistäkin julkaisuista pystyy lukemaan selvästi että euro on kriisissä, ollut sitä jo pitkään.

Mutta vain Suomessa siitä on tehty näin valtava uhka; äänestäjien menettämisen pelossa päättävät poliitikot kuuntelevat mieluummin heitä syyttelevää oppositiota kuin että esittäisivät Suomelle mahdollisuutta olla tiiviisti mukana muodostamassa liittovaltiota. Hajoava ja hajotettava Eurooppa ei ole kenenkään etu - hajoita ja hallitse, niinhän se menee, eikö?

Jos lisäksi näin pienessä maassa saadaan aikaan separatistinen liike ja maan sisäinen hajoaminen, siinäpä sitä satellittimaiden nykykohtaloa kerrakseen luvassa Suomelle, etnisine paikalliskiistoineen.

En aikoinaan äänestänyt EU-jäsenyyden puolesta siksi, että Suomi öykkäröisi sisäpoliittisten jännitteidensä takia eurooppalaisella areenalla. Vähän suorastaan hävettää suomalaisten puolesta.

Mauno Strandén

Tämä eu ja euro on kuin hyöteistuhon saanut metsä, jota(metsää) toki asiantuntijat sanoo, että pitää kaataa heti, ettei naapurien metsätkin saastu?
Euro ja eu on saastunut ja myrkyttää koko maailman jos sitä ei kaadeta?

Hitleri ja Stalin puolustivat politiikkaansa katkeraan loppuun saakka(media siinäkin mukana), nyt ajataan talous kuralle ja kaapataan kaikki mahdollinen? Tässä pelissä on media mukana, niin kuin monien itsevaltiaiden ja harhaan menneen polittiikassa konsanaan, moni hulluttelu loppuisi alkuunsa, jos olisi jossain media joka sanoisi, ettei nykyjohdolla ole puhtaat jauhot pussissa, vaan ajetaan kuin Titanicia täysillä jäävuorta kohti, eihän senkään pitänyt upota!

Ismo Ellilä

ihmettelen me kaikki ihmiset olemme ihmisiä ihonväristä piittaamatta.miksi sitten en löydä suomesta tai euroopan maista perheitä jotka pitkäaikaistyöttömyydestä tai vastaavasta köyhyydestä huolimatta tehtailisivat lapsia kuolemaan nälkään kun leipä ei riitä.sellaisia seutuja on jossa näin tapahtuu siitä huolimatta että ihmiset siellä ovat aivan meidän tasolla jossei parempiakin.ilman vihaa tai siihen viittaavaa.

Mauno Strandén

Talous on kuralla kohta koko eu:ssa ja päättäjämaakarit punoo vain uusia jutjakuntia
jotka on tekevinään jotain, ainoita häviäjiä on veronmaksajat!
Kyllä Soini oli oikeassa ja nykuhallituksen seteliselkärankaiset ministerit hakoteillä!

Jarkko Hietala

Hieman noloa kokoomuksen ja Jyrki Kataisen kannalta, että Perussuomalaisten Timo Soini puhui ja ehdotti pelastuspakettien sijaan pankkien pääomittamista osakeomistuksia vastaan jo vuosia sitten.

Mikään Jyrki Kataisen idea ei siis ole kyseessä vaan Perusuomalaisten jo aikoja sitten ehdottama vaihtoehto, jonka Kokoomus, Keskusta ja SDP yhteisrintamassa torppasivat.