Perjantai 19.7.2019

Yllättynyt meppi: ”Hölmöläisten sopimus ACTA kuollut ja kuopattu"

Luotu: 
4.7.2012 17:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Europarlamentaarikko Anneli Jäättenmäki (kesk.) pitää ACTA-sopimuksen kaatumista kansalaisten aktiivisuuden ansiona. Arkistokuva.

Europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) yllättyi, mutta on ”oikein tyytyväinen” kohutun ACTA-sopimuksen kaatumiseen.

– Olin yllättynyt, että vain 39 meppiä äänesti sen puolesta. Luulin, että sillä olisi ollut enemmän kannatusta. 39 on tosi vähän, Jäätteenmäki sanoo Uudelle Suomelle.

EU:n kauppakomissaari  Karel De Gucht on ilmoittanut, että komissio ajaa ACTAa läpi parlamentin päätöksestä huolimatta.

– Sitä sopii ihmetellä. Kyllä tämä oli parlamentilta selkeä päätös ja tällaisenaan se ei tule menemään läpi. Se on ollut kovin vaikea pala komissaarille.

Jäätteenmäen mukaan ACTA sellaisenaan on “kuollut ja kuopattu”, mutta joitain uusia neuvotteluja voidaan aloittaa piratismin vastaiseen taisteluun liittyen.

”Kansalaispalautteella on vaikutusta.”

– Parlamentti ja kansanvalta on puhunut ja siihen on komissaarinkin tyytyminen.

Jäätteenmäen mielestä sopimusta ei olisi ollut järkevää hyväksyä Euroopassa, koska sitä ei Yhdysvalloissakaan hyväksytty.

– Eihän tällä puolella kannata tehdä sopimusta joka ei sido toista osapuolta, hölmöläisethän vain sellaisia sopimuksia tekee.

ACTA:n kohtalon ratkaisi Jäätteenmäen mukaan median ja kansalaisten aktiivisuus.

– Kansalaispalautteella on vaikutusta. Tämä on ollut demokraattinen prosessi.

Mielenkiintoista on Jäätteenmäen mielestä myös se, että suomalaiset pystyivät vaikuttamaan Euroopan parlamentin kautta, vaikka Suomen eduskunta oli jo sopimuksen hyväksynyt.

Helmikuussa tuhannet EU-kansalaiset olivat ilmaisseet parlamentin jäsenille huolensa sopimuksen vaikutuksista internetin vapauteen, yksityisyyden suojaan ja rinnakkaislääkkeiden saatavuuteenkin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tommi HT

Eikö komissaari oikein älyä koko asiaa. Miksi ihmeessä äänestetään, jos kanta on jo tuollainen. Acta on pelkästään Yhdysvaltalaisten elokuva- ja musiikkialojen järjestöjen luoma keinotekoinen sensuurijärjestelmä. Actan varjolla voidaan kieltää paljon muutakin, jota sitten odotellaan.

Eivätkö nuo päättäjät sen vertaa ymmärrä, että ainoa sensuurikeino on ohjata kaikki käyttäjät yhteen paikkaan ja sieltä sitten eteenpäin. Kaikki kielletty materiaali blokataan pois tässä "Suomen nettirajavirastossa"; kokemusta voi hakea arabiamaista, Kiinasta tms. Jokaisen koneeseen tulee poliisin käyttämä takaportti, joka valvoo mitä yhteyksiä yrität ottaa mihinkin.

Ensin keksittiin netti, nyt se sitten voidaankin ajaa alas.

Pekka Kohonen

Suomen eduskunnassa saataisiin hieman hävetä tätä menettelyä. Onneksi sopimus kuitenkin kaatui. Kirjoitin aikoinaan Suomen Japanin suurlähetystöön ja kyselin miten kehtasivat allekirjoittaa sopimuksen ja kuka sotkusta oli vastuussa (allekirjoitti Jari Gustafsson ja ACTAa koskeviin tiedusteluihin vastaa ulkoministeriössä Mary-Anne Nojonen). Sain vastaukseksi aivan uskomatonta tekstiä. Eli kyllä aika hyvin on teoston propaganda mennyt läpi Suomen päättäjiin. Eli itsetyytyväisyyteen ei ole mitään aihetta täällä Suomessa. Ainakaan virkamiehistössä.

"Väärentämisen vastainen kauppasopimus, ACTA sisältää sekä Euroopan unionin toimivaltaan että jäsenvaltioiden toimivaltaan liittyviä määräyksiä. Tämän vuoksi myös jäsenvaltiot allekirjoittavat sopimuksen EU:n ohella. EU:n osalta päätös sopimuksen allekirjoittamisesta tehtiin 16.12.2011. Tasavallan presidentti Tarja Halonen valtuutti 13.1.2012 valtioneuvoston esityksestä suurlähettiläs Jari Gustafssonin allekirjoittamaan ACTA:n Suomen puolesta."

Pekka Kohonen

Mary-Anne Nojonen näköjään siis valmisteli sopimusta Suomen puolesta. Voiko häntä enää pitää luotettavana tai ei-puolueellisena virkamiehenä? ACTAa perusteltiin aikoinaan tuote-väärennösten estämisellä. Mutta siten kuitenkin väitteli aamu-tv:ssä EFFI:n edustajan kanssa aivan eri asiasta. Eli yritettiin troijan hevosen avulla ujuttaa tekijänoikeuslainsäädäntöä ohi demokraattisen prosessin. Tämän lisäksi vielä tuoteväärennössopimus sinällään olisi voinut ehkäistä vaikka lääkkeiden toimituksia kehitysmaihin.

Van Freddy

Siis komissio jatkaa valmistelua vaikka parlamentti äänesti vastaan, tarvitaan uusi komissio johon ei pitäisi valittaa yhtään Belgialaista eikä yhtään Suomalaista jäsen, ne ovat vain haitaksi.
Paras olisi hajottaa koko EU.

Atte Peltomäki

Komissio ilmoitti jo etukäteen, että valmistelua jatketaan riippumatta parlamentin äänestystuloksesta.

Keskustelu piratismista ja tekijänoikeuksista alkaa olla pian samalla tasolla kuin huumekeskustelu 90-luvulla. Faktat saavat väistyä suurien tunteiden tieltä.

Juhani Saarinen

Puhutaan hölmöistä sopimuksista, se on mielenkiintoinen asia, mielestäni hölmöjä sopimuksia Eu:n alueella on paljon, ja niistä hölmöyden huippu on EU siinä ei ole järjen hiventäkään, aikoinaan naurettiin entisen Neuvostoliiton touhuille kolhooseille ja kaikelle muulle keskushallinnon jutuille, otettiinko niistä mitään opiksi ei otettu, vaan samaan hölmöyteen mentiin, ja alkaa vaikuttamaan siltä että tästä suosta ei selvitä ehjin nahoin, vaan maksajan osa seuraa loppuelämän , näistä "sotakorvauksista" on vaikea selvitä ilman vakavia vammoja, toivottavasti Lipponen ja suuret valtiomiehet sen myös huomaa.?

Markku Kemppainen

No niin. Minäpäs menen kadunkulmaan ja ryöstän seuraavalta vastaantulijalta hänen omaisuutensa. Tämä on teidän mielestänne sananvapautta. Piratismi, laiton kopiointi ja levitys netissä, tuoteväärennökset jne. ovat sananvapautta? Samalla rahat kilisevät enemmän tai vähemmän kriminaalien osapuolien kassaan, jotka vähät välittävät tekijän-, malli- tai patenttioikeuksista. EU on laillistettua rosvousta alusta loppuun. Siellä eivät rehelliset pärjää.

Pekka Kohonen

Tässä taas provo. Tietenkään tuoteväärennökset tai kopiointi eivät ole sananvapautta. Jos käsitteet ovat näin pahasti sekaisin en tiedä voiko tästä edes saada aikaan kunnon väittelyä. Sopimuksen yksi alkuperäinen ongelma oli se, että tuoteväärennössopimukseen yhdistettiin myöskin kopiosuojausvalvontaa, jotka ovat kaksi eri asiaa. Yksi on esim. kaupallinen ja toinen on ei-kaupallinen asia. Raha liittyy nimenomaan kaupalliseen toimintaa (aivan vain selvennykseksi).

Teppo Vanamo

Molempi parempi, sieltähän ne on samasta hölmölästä kotoisin ! Siis Anneli ja ehdotus.

Eivät nämä "sopimukset" synny ihan parissa vuodessa. Muistaakseni kyseinen "pääministeri" antoi aikoinaan tiiviin tukensa Karpelan ajamille oikeusturvaa halveksiville laeille. Koville ottaa, että moiseen kansalaisten oikeusturvan ja perustuslaillisen aseman halveksuntaan syyllistyneen tekemiseen voisi luottaa pidemmän päälle.

Jos Annelin kääntymys on ihan todellista, eikä pelkkää poliittista hömpää, saatamme ehkä vuonna 2020 päästä nauttimaan edellisen ja edellisen hallituksen lupaamasta tietoliikennenopeudesta, edes kaikissa suomen koluissa.