Perjantai 24.11.2017

MTV3: Alkoholikatastrofi Suomessa – ”Emme edes itse tiedä, missä olemme”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.7.2012 08:19
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
|

Suomessa ollaan alkoholikatastrofin partaalla, kertoo lääketieteen ja kirurgian tohtori Mikko Vienonen MTV3:lle.

Vienosen lausunto pohjautuu Itä-Suomen yliopistossa tekeillä olevaan tutkimukseen. Tutkijat ovat selvittäneet kunta kunnalta ennenaikaisesti menetettyjen elinvuosien määrää.

Suomalaisten neljästä yleisimmästä ennenaikaisesta kuolinsyystä alkoholi on ainoa, joka kasvaa koko ajan.

– Suomessa ollaan katastrofin partaalla. Tilanne on huonontumassa, ja emme edes itse tiedä, missä olemme, toteaa Mikko Vienonen.

MTV3:n mukaan Suomessa menetetään vuosittain ennenaikaisia ehkäistävissä olevia elinvuosia 3900 jokaista 100 000 asukasta kohden.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Lampelto

Kammottava juttu. Mutta...

On olemassa toinen näkökulma. Vähentääkö suuri päihderiippuvaisten määrä kansallista kulutusta? Ihmisiä on 7 miljardia ja nousevilla talouksilla on kova hinku päästä kuluttamaan. Jos päihderiippuvainen kuluttaa vähemmän maapallon resursseja kuin tuottava kansalainen, niin tällöinhän maapallon resurssit riittäisivät paremmin. Jos koko maailmalla monien nuorten miesten kunnianhimo ja aktiivisuus saataisiin nujerrettua päihderiippuvuudella, voisimme ehkä säästyä resurssien niukkuuden aiheuttamalta 3. maailmansodalta.

Esim. jotkut pelkäävät Kiinassa kytevän pommin, koska siellä on 50-100 miljoonaa miestä enemmän kuin naista. Mikäli talous sakkaa, nämä miehet tulevat hyvin vihaisiksi ja Kiinan poliittinen johto saattaa pyrkiä kanavoimaan aggression ulkoisiin sotiin. Tätä ei tarvitsisi välttämättä tehdä, jos Kiina laillistaisi oopiumin jälleen vuosisatojen jälkeen ja toivonsa menettäneet nuoret miehet voisivat vihan sijasta passivoitua oopiumluolissa. On toki karmeaa ajatella näin, mutta vielä karmeampaa on, jos syttyy 3. maailmansota, sillä sodissa kärsivät aina eniten heikoimmat eli lapset, naiset ja vanhukset.

Hannu Rautomäki

Seurausta taivastatellaan, mutta ei nähdä syitä.
Niitä ovat suurtyöttömyys, ja työttömien näköalattomuus. Työlliset ovat jatkuvassa epävarmuudessa pelkkinä kustannustekijöinä ja numeroina, jotka voidaan heittää nurkkaan milloin vain. Rakenna siinä tulevaisuuttasi.
Samaan aikaan jaellaan bonuksia, annetaan kultaisia kädenpuristuksia, eliitti porskuttaa ja kukoistaa, kaunaisuus kasvaa, ja yhteiskunnassa ei nähdä enää oikeudenmukaisuutta.
Kyyniset päättäjät mielessään ajattelevat - näinhän sen pitääkin mennä, työttömät ja luuserit joutavatkin juoda itsensä hengiltä, se on sosiaalista valintaa ja evoluutiota.

Juha Korhonen

Nonnih, tämän siitä saa kun tekee alkoholista "kielletyn hedelmän". Eivät pennut silloin osaa pysyä siitä hetkeäkään erossa. Ja, minkä nuorena oppii...

Kieltolaki-ihmiset katsokaa peiliin, te tämän saitte aikaan. Minulla on vieläkin paljon korjaamista poikieni kohdalla sen jälkeen, mitä teitte! Jumal' auta minua lieventämään synnin ihanuutta nuorissa! Se ei ole mikään helppo asia. Paljon helpompaa on ollut kieltolaki-ihmisten tuhota lasteni asenteet.

Tapio Angervuori

Näinkö sitä maailman asioita hoidetaan? Voitaisiinhan myös spekuloida, että Suomessa haluttaisiin elinikäodote alhaisemmaksi tuon eläkepommin takia, joten suurten ikäluokkien eläkeläisille suositeltaisiin alkoholia "terveysjuomaksi". Näin työikäisten eläkemaksutaakka pienenesi; suomen eläkejärjestelmä ei anna jäännösarvoa jälkeläisille perinnöksi, kun eläkeläinen kuolee.

Kaikkialla mailmassa jokaista 100 tyttölasta kohden sysntyy keskimäärin 105 poikalasta, joten tuo poikien ylijäämäongelma ei ole ainoastaan Kiinassa! Se on myös meillä Suomessa.

Vaihtoehtoisia käyttäytymismalleja on paljon kuitenkin!

Tiibetiläinen ratkaisu olisi, että jotkut naiset voisivat avioitua ihan virallisesti kahden miehen kanssa. Kapakoitsijat eivät varmaankaan tykkäisi moisesta ajatuksesta. Sitä paitsi, luojan kiitos, kaikki eivät sovi kuitenkaan toisilleen, vaikka matemattiikka laittaisi puntit tasan.

Toivotaan, että jokainen löytää järkevää tekemistä -myös sinkutkin!

Petri Suomi

Erikoisinta tässä tilanteessa on, että alkoholi on Suomessa Euroopan kalleinta ja hinnannosto sanotaan hillitsevän ainoana kulutusta. Ei näytä vaikuttavan yhtään mitään.
Kukahan ehdottaa kieltolakia? En usko kenenkään menevän siihen lankaan. Siinähän käy kuten ennenkin. Kansa juo vielä enemmän, verot jää saamatta ja alkoholi juodaan nimenomaan viinana. Trokarit kun eivät alkoholia tai huumeita myydessään kysy henkilön ikää.
Pitäisi kysyä miksi suomalaiset juovat näin paljon alkoholia. Onko syy runsaaseen alkoholinkäyttöön joku muu kuin se, että on kiva olla kännissä. Väitän monen suurkuluttajan juovan liikaa lievittääkseen ahdistustaan. Mistä se taas johtuu? Sitä olisi syytä tutkia. Siksi olisi syytä lopettaa alkoholin hintojen nostosta selittäminen.
On hinta mikä hyvänsä, sitä ostetaan. Se raha on pois henkilön omasta taloudesta.
Kun siten rahat loppuu ja alkoholia pitää saada, niin sitä ostetaan velaksi tai jostakin mistä vain saadaan. Siirrytään ojasta allikkoon.

Onko Suomen mielenterveyshoito aivan retuperällä? Miksi on niin vaikea päästä hoitoon ja nopeasti? Alkoholi ei ole lääke, mutta sitä saa ilman reseptiä. Monen muun lievemmän sairauden hoitoon vaaditaan lääkärikäynti ja resepti lääkkeeseen.
Miksi meistä niin montaa ahdistaa?

Minä en tiedä vastauksia. Niin monta kolleegaa on vain juonut itsensä ennenaikaisesti työkyvyttömäksi ja hautaan. Kaikilla hyvä työpaikka ja hyvä toimeentulo, mutta niiden hinta taisi olla liian kova.

Ukko Makkonen

Työttömätkö ne palailevat katkaisuhoidon kautta töihin heinäkuun lopulla? Tässä on ajattelussa ilmiselvä ongelma: ei haluta tai rohjeta kohdata totuutta. Suomessa on työikäisten, työssäolevien kohdalla karmea alkoholi ongelma.
Ajatelkaa nyt vähän, työttömyys Suomessa on tällä hetkellä aika alhainen ja työttömien piikkiin ei voida näin laajaa asiantilaa laittaa. Eihän valtaosalla työttömistä ole edes varaa viinaan.
Uskon ja toivon että nuoriso olisi raittiimpaa mutta kyllä keski-ikäisissä on iso sukupuolesta riippumaton ryhmä jolle maittaa alko aivan liian hyvin.
Kiitos mtv3 rohkeasta uutisoinnista juopottelun korkeasesongin aikana, toivottavasti herätti asianosaisia ja muitakin ajattelemaan. Tarkoitus ei varmaan ole pilata lomalaisen juhlatunnelmaa!

Juha Korhonen

Juuri näin! Meidän on heti tarjottava apuamme EU-veljille ja -sisarille ja pelastettava heidät kauheasta alkohoolin kirouksesta!

Tämähän on kuin suoraan Lars Laevi Laestadiuksen puheista... Uutta kieltolakiako tässä ollaan puuhaamassa?