Sunnuntai 22.10.2017

Kreikassa 12,5 miljardin euron vuoto: ”Musta aukko”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.7.2012 11:48
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Kreikka on EU:n vaatimuksesta alkanut tehostaa veronperintäänsä. Alkuun on keskitytty suurempiin veropetoksiin, ja kansalaisten parissa tyypilliset pienet verovelat on jätetty selvittämättä.
|

Kreikalta on jäänyt keräämättä 12,5 miljardin euron edestä verovelkoja, jotka oikeus on jo määrännyt maksettaviksi, kertoo kreikkalaislehti Kathimerini.

Sakkosumma on merkittävä, sillä se vastaisi 6,2 prosenttia Kreikan bruttokansantuotteesta. Kathimerinin mukaan valtiovarainministeriö ei kuitenkaan ole pystynyt keräämään verosakkoja.

Epäonnistumiselle on lehden mukaan kaksi syytä: ministeriössä on henkilöstön leikkausten ja eläköitymisen vuoksi vajaamiehitys, ja lisäksi se kärsii tarvittavan tietotekniikan puutteesta. Näiden ongelmien vuoksi kaikkiaan 13,2 miljardin euron potista on onnistuttu keräämään vain 630 miljoonaa euroa.

–Tämän tuloksena ei ole yllättävää, että budjetin nettotuloissa on ministeriölähteiden mukaan 1,5 prosentin lasku edellisvuoteen verrattuna. Se tarkoittaa sitä, että budjetissa on  yhä miljardin euron musta aukko, Kathimerini kertoo.

Verosakot käsiteltiin oikeudessa, koska velalliset riitauttivat verohallinnon maksumääräykset.

Veronkierto ja harmaa talous ovat yksi Kreikan talouden suurista ongelmista. Oikeuden maksettavaksi määräämään 13 miljardin euron pottiin sisältyy muun muassa kreikkalaisen osakekauppavälittäjän valtava 4,8 miljardin euron verovelka.

–Valtio ei ole vielä saanut euroakaan näistä rahoista, kertoo Kathimerini.

Kreikkalaisissa tuomioistuimissa on jonossa yli 180 000 verovelkatapausta. Ruuhka ei ole purkautumassa pikapuoliin. Esimerkiksi Ateenassa oikeuslaitoksen oli tarkoitus käsitellä viime kuuhun mennessä 50 prosenttia jonossa olevista tapauksista, mutta käsitellyksi ehti vain 2,1 prosenttia niistä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Kreikka ulos rahaliitosta. Laittakoot ensin maan sisäiset ongelmat kuntoon. Kukahan oli EU:n laajentumiskomissaari Kreikan tullessa rahaliiton jäseneksi? Vastuunkantoa myös hänelle.
Eikäpä tällä hetkellä kyseisellä työnkuvalla ole mielestäni mitään virkaa EU:ssa.

Hannu Rautomäki

Väliäkö hällä, kiirettä ei ole mihinkään, sillä ovathan eurotoverit avanneet velkapiikin, jota voi käyttää jatkossakin, he kun ovat lujasti päättäneet, että Kreikan ON pysyttävä eurossa.
Maan yli 372 miljardin euron kokonaisvelkaan nähden verovaje on mitätön.

Kaarlo Hedström

Olli Rehn on jatkuvasti ja toistuvasti vakuuttanut, että kreikka on hoitanut asioitaan lainaehtojen ja sopimusten mukaisesti ja kreikan näinollen kuuluu saada lisää rahaa. Olli Rehn on jatkuvasti toistanut sitä mantraa, että kreikka on tehnyt tarvittavat ja sovitut leikkaukset ja toimenpiteet joita lainaehdot edellyttää.

Kuten olen aikaisemminkin tällä forumilla kertonut, niin kreikkalainen taloustoimittaja tuttavani on sanonut ja toteaa edelleen, että kreikkalaiset naureskelee suomalaisille torveille, jotka antaa vain lisää rahaa kun pyydetään. Ja Katainen on kreikkalaisten taloustoimittajien sanavarastossa "vedätettävä poju". Lisäksi tämä tuttavani toteaa, että kreikka ei tule koskaan maksamaan mitään takaisin. Tätä peliä jatketaan niin kauan kuin ilmaista rahaa on saatavissa, sen jälkeen erotaan eurosta ja EU:sta.

Nyt on käynyt ilmi, että Olli Rehn on täysin harkitusti ja tarkoitushakuisesti johdattanut suomea, suomen kansaa ja eduskuntaa harhaan lausunnoillaan. Olli Rehn on mukana lypsämässä rahaa mm. suomesta ja on aivan selvää, että Olli Rehnille on järjestetty oma tili veroparatiisiin ja sinne on siirretty rahoja miljoonia euroja Rehnille.

Olavi Nieminen

Korruptio pois ja syylliset vastuuseen, jotta maa on EU-kelponen.
EU on jo päättänyt ehdoista ja sopinut aikatauluista.
Nyt ylpeän Kreikan on sitten oltava lupaustensa mittainen.
Hallituksen vaihto tms. ei asiaa muuta. EU:lta ja Suomelta ei enää lisätukia anneta.

Juha Mattila

Kauppalehti: Kreikka ei ole toteuttanut mitään troikan kanssa sovitusta säästöohjelmasta, mm. verojen korotuksia. Verojen korotus ei kyllä onnistukaan missään yhden kesän aikana. Ei varsinkaan, jos on pidetty kahdet vaalit lyhyen ajan sisään.
Neuvo Suomen haarapankista maan hallitukselle: Menkää vaan kaikkeen mukaan, ei saa olla vastahankainen. Näin saavutamme enemmän. Saksan ja Ranskankin pitää sopeutua. Mehän senkin maksamme.