Sunnuntai 22.10.2017

Villi veroidea SDP:stä: ”Poistetaan ALV – tilalle kulutusvero”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.7.2012 15:04
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Arvonlisäveron korvaaminen kulutusverolla kannustaisi suomalaisia säästämään, uskoo valtiovarainministerin talouspoliittinen erityisavustaja Ville Kopra (sd.).

Tasaveroksi katsotun arvonlisäveron voisi korvata progressiivisella kulutusverolla, ehdottaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) talouspoliittinen erityisavustaja Ville Kopra. Kopra hahmottelee uudenlaista veroa Puheenvuoro-blogissaan.

Progressiivinen eli tulojen mukaan nouseva arvonlisävero on hankala yhtälö. Kopra kertoo kuitenkin pohtineensa ”yhtä mahdollisuutta verotuksen oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi”.

Hän ehdottaa arvonlisäveron korvaamista henkilökohtaisella kulutusverolla, jonka taso riippuisi verovelvollisen kulutuksesta. Tämä kannustaisi samalla suomalaisia säästämiseen ja toisaalta investointeihin.

–Vakioisen yleisen ALV-kannan sijasta voitaisiin harkita menettelyä, jossa tuloverojen jälkeisestä nettotulosta vähennettäisiin henkilön vuoden aikana tekemät säästöt, ja erotus määriteltäisiin henkilön verotettavaksi kulutukseksi, Kopra selittää.

–Kuitteja ei tarvittaisi ja kaikki tiedot on jo nyt olemassa veroilmoituksessa: tulot ja säästöt (pankkien kautta), hän jatkaa.

Näin laskettua ”henkilökohtaista kulutusveropohjaa” verotettaisiin Kopran mallissa nousevalla verokannalla. Pienellä veropohjalla veroaste olisi pieni ja hyvin suurella kulutustasolla veroaste ”voisi olla hyvinkin korkea”.

–Todennäköisesti sopiva veroasteikko lähtisi noin 10 prosentista ja kasvaisi siitä kulutustason mukaan ylemmäs, lopulta jonnekin 50 ja 100 prosentin välille.

Kopra uskoo, että veromallista olisi muutakin hyötyä kuin progressiivisuus.

–Ehdotus vähentäisi paitsi kerskakulutusta, myös ylivelkaantumista, mikä tällä hetkellä on iso ongelma lähes kaikissa länsimaissa. Ihmiset ja kansantaloudet ovat oppineet elämään yli varojensa, mikä on altistanut heidät epädemokraattisesti toimivien finanssimarkkinoiden armoille. Progressiivinen kulutusverotus olisi yksi askel terveempään taloudenpitoon, jossa säästäväisyydestä palkittaisiin, hän kirjoittaa.

Kopra myöntää, että ehdotuksessa olisi myös ongelmansa. Arvonlisävero peritään oston yhteydessä, mutta kulutusverotukseen pitäisi osata varautua.

–Voi olla, että progressiivinen kulutusverotus vaatisi jonkinlaisen ennakonpidätysjärjestelmän. --- Näin voitaisiin välttyä siltä, että jälkiverotus ei ainakaan systeemin käyttöönottovaiheessa aiheuttaisi liian isoja ja yllättäviä jälkiveropäätöksiä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Erkkilä

Jos kulutusvero olisi käytössä, kannattaisi kansalaisen tehdä eräänlaista verosuunnittelua, eli laatutuotteiden hankinta olisi pitkällä tähtäimellä kannattavaa, koska ne (yleensä) kestävät paremmin/kauemmin.

Palvelualojen tuottajilla taas saattaisi olla edessä ankeat ajat ja voi olla että se heijastuisi työllisyyteen.

Tauno Halkomäki

Eikö jo voida myöntää, että tulo- ja kulutusverot vain hidastavat talouskasvua? Tienaaminen ja kuluttaminen tietää sitä, että raha kiertää! Mitä useampien käsine kautta raha kiertää, sitä suurempi on taloudellinen toimeliaisuus ja hyvinvointi!

Säästämistä ja sijoittamista sitä vastoin tulisi verottaa ankarasti, poislukien sijoittaminen suoriin tuotannontekijöihin. Pitäähän olla kannuste aloittaa yritystoimintaa ja kasvattaa sitä!

Johan Von

Kyllä veron painopiste tulisi siirtää kulutukseen. Se osuisi kohdalleen kan tavara otetaan käyttöön silloin se vero on maksettava. osittainha alv onkin jo sellaista. Tärkeintä on saada pääomalle sama veru kuin työlle. On kasittämätönta , että jos rahalla tekee raa(raha on siis tryökalu9 NIIN ET MAKSA VEROA. mUTTA JOS OSTAT VASARAN JA TEET SEN AVULLA RAKAA EILI TUOLOA NIIN SE ON MELKEIN ILMAISTA.

Kalle Heiman

... ja sitten vielä progressio määräytyisi suhteellisena, eli miten suuri osuus tuloista menee kulutukseen...
Silloin sellaiset henkilöt, jotka hädin tuskin selviävät tilistä toiseen vain perustarpeet tyydyttäen, olisivat progression kärkipäässä...

Oikeastaan voitaisiin saman tien ottaa käyttöön verotusmalli, jota pakinoitsija Olli ehdotti jo 1900-luvun puolivälissä 'Yksinkertaistetussa veroilmoituksessa':

1. Paljonko ansaitsitte viime vuonna? ___________
2. Paljonko maksoitte ennakonpidätystä? __________
3. Tilittäkää erotus välittömästi meille!

Jorma Kassinen

Tässä haetaan aivan yhtä järjetöntä järjestelmää kuin yritysten ennakkoverot.
Tammikuussa maksat alv:t edellisen vuoden kulutuksen mukaan ja saat sitten jotain ehkä takaisin vuoden päästä jos et kuluta yhtä paljon kuin edellisvuonna.

No voipa taas kampanjoida demareita vastaan jatkossakin.

Erkki Hietalahti

Johan tuon arvasi, alvikikkailuja aletaan sossupiireissä suunnittelemaan. Miksi Suomessa kerätään alv:a jo kaikesta alkutuotannosta. Esim. maanviljelijä joka kylvää peltoonsa alvi-verotettua lantaa, simentä ym. maanparannusta, ei voi millään tietää voiko hän tuotosta koskaan vähentää näiden alvia. Toinen mv saa 5000 kg sadon ja toinen 2000 kg:n sadon samalla alvinkylvöllä. Onko jonkun mielestä oikein. Sama kurjuus monessa muussakin asiassa.

Helppo keinohan tuo alvi on. Ei tarvitse edes taskulaskinta käynnistää riittää, kun piirtää paperille numeron ja taas on kasssavajeet korjattu.

Aki Nieminen

OK, nyt alan ymmärtämään miksi Jutta Urpilainen on aivan kassalla, mutta miten näitä Ville Kopria päästetään noin isoihin kenkiin?

Jos olisin valtiovarainministerin avustaja saattaisin ainakin hetken miettiä, että teenkö itsestäni täysidioottia ihmisten silmissä.

Victor Bruun

voi apua jos talousymmärrys on oikeasti tuota tasoa demareissa. Siis ihan oikeastiko ehdottavat ennalta arvaamatonta veroa joka iskee vuoden lopussa sen mukaan paljonkon tullut kulutettua??? Kun kansan rahankäyttötaidot ovat jo mitä sattuu,niin nyt ehdottavat semmoista sattumavaraista jälkiveroa joka iskee neljän donan edestä per perusit-nörtti. Pertti peruskoodrin pitäisi siis osata säästää tuo summa vuoden loppuun, tai ehkä ottaa hiukan pikavippiä että selviää kulutusverosta....

Jorma Kassinen

Eikö tuo kerätä ennakkoverona kuten yritystenkin älyttömät ennakkoverot?
Perustuen edellisvuoden kulutukseen.

Ja muutama miljardi pitäisi saada lisää kerättyä länsimaiden köyhimmältä kansalta.
Eivät ne palvelut ja infra sinne etelä-eurooppaan itsekseen rakennu.

Rangaistaan niitä jotka tekevät vielä töitä.
Ihan tyypillistä demaria siis; ei ole sellaista ongelmaa Suomessa jota ei voida pahentaa veroja korottamalla.

Eero Kivelä

Takuuvarmaa on, että veronkorotus on kyseessä eikä todellinen verohelpotus kenellekään.

Pienempituloisella maksatettaisiin joka tapauksessa välillisesti niitä parempituloisillekin kohdistettuja veroja.

Arvonlisäveronmuutosvero, ympäristövero, naapuruusvero, naapurittomuusvero, saastevero, saastuttamattomuusvero, puhtaanilmanvero, köyhyysvero, rikkausvero, kateusvero, kateudettomuusvero, maahanmuutontukemisvero kantasuomalaisille, vähemmistökulttuurintukivero, avioliittovero, avoliittovero, heterovero, sukupuolivero, aikuisvero, lapsivero, lapsettomuusvero.

Richard Jarnefelt

Saisiko tyhjäpääpoliitikoilta kerrankin järkevän ehdotuksen? Tässä olisi lainattavaksi: lopetetaan kaikki turha, säästetään siten rahaa tärkeiden asioiden hoitamiseen paremmin, ja voidaan ehkä jopa alentaa riistoveroja.

Turhia ovat mm.
- koko maan kaksikielisyys
- pakkoruotsi
- pakolaispolitiikka (rajalle passit ja viisumit eikä yhtään perheenyhdistämistä!)
- puolueiden tuet (luopukaa nyt edes lehdistötuesta!)
- maatalouden "kansalliset tuet"
- ooppera
- teatterit
- huippu-urheilun tuet
- työvoimahallinto
- turhat virastot, laitokset ja toimistot kuten Vähemmistövaltuutetun toimisto ym.

Jukka Laitinen

Demarit pärjäsivät eduskuntavaaleissa tasaveron vastustamiseen ja lapsilisien tuloksi kirjaamiseen toimeentulotuen määrittämisessä liittyvillä väittämillä. Nyt kunnallisvaaleihin yritetään ajaa uutta tasaveroon liittyvää vaaliteemaa. Kansa vain ei tajua, että kaikki verot maksetaan valuutalla - ei prosenteilla. Ehdotuksesta puuttuu enää "kaikille sama palkka" työtehtävistä riippumatta. Paitsi poliittiselle eliitille paljon enemmän - kuin ennen Neuvostoliitossa.

Toivottavasti joku toinen ryhmittymä alkaa ajamaan työtä kaikille työhaluisille, jolloin sosiaaliset ongelmatkin poistuvat kuin itsestään.

julle muuu

Kulutusvero ilmeisesti henkilökohtainen.Vero erittäin monimutkainen ja käytännössä oikeudenmukaisesti toimimaton.SDP kannataisi pohtia kulutusluottojen korkokattoja.Näin pienituloisetkin saisivat ostettua jotain.Nyt on niin,että pienituloiset maksavat keskimäärin 35-40 % korkoja kulutusluotoista.Suurituloisten ei näihin luottoihin tarvitse turvautua.

Jorma Kivelä

Tuon idean mukaan parturissa käynti kehotettaisiin jättämään väliin ja jemmaamaan rahat pankkiin. Eikö yhteiskunnan kannalta olisi järkevämpää suosia työllistämistä kuin hidastaa kaikkea? Kuluttamistahan verotetaan jo nyt ALV muodossa. Jutta haluaisi saada kolminkertaisen progression: ensin tuloverosta progressio, sitten tulojen mukaan määräytyvät veloitukset kuten päivähoito ja lopuksi vielä progressiolla se, mikä meni ja mitä ei jäänyt jäljelle. Hölmöläisten touhua mätäkuussa.

ulla salmi

Minun verotukseni nousisi, vaikka kuulun Suomen köyhinpiin ja silti minusta on oikein se, että kulutusta verotetaan. Kaupat on täynnä turhanpäiväistä rihkamaa, ei niitä kannata ostaa, ja tuo vero laittaisi miettimään ja toivottavasti poistaisi nuo turhat ostot. Ostettaisiin tarpeellista ja paremmin kestävää. Ajan myötä myös kaupoissa esillä olevat tuotteet paranisivat ja pääsimme turhasta rihkamasta eroon, joten kannatan lämpimästi. Ympäristön kannaltakin turha kulutus on turmiollista.

Juho Tamminen

Lisää veropohjaa saataisiin rutkasti, kun siirryttäisiin täysin sähköiseen rahaan ja tasaveroon jokaisesta maksusuorituksesta, jolloin jokainen euro palautuisi ennemmin tai myöhemmin valtion kassaan. Samalla voitaisiin purkaa suunnaton maksuliikenne ja verotusbyrokratia. Huono puoli on se, että systeemissä on vielä paljon kehittämistä. Tulonsiirtoina toimineet verohelpotukset voitaisiin kuitenkin joko lakkauttaa tai muuttaa lapsilisän tavoin maksettaviksi etuuksiksi - joista niistäkin tietysti menisi maksusuoritusvero. Hmmmm hieman keljua tosin kadulla kerjääjiä kohtaan, kun pitäisi olla esittää sähköinen maksutunnus maksajalle.
jt

Johanna Fredriksson

ALVia ei tule poistaa eikä tilalle tule ottaa monimutkaista veroa. ALVia tulee muuttaa jotta se muuttaisi kulutusta tulevaisuuden yhteiskunnan mukaiseksi.

Ihmisen perustarpeet kuuluvat olla verottomia kokonaan. Kun perustarpeiden verottaminen lopetetaan hyötyvät köyhät jotka eivät paljon muuta kuluta.
Syöminen ja asuminen eivät saa olla business valtiolle. Tällä hetkellä asuminen ja syöminen tuottavat valtiolle miljardeja myös köyhien pussista. M.m Englannissa on ruuan ALV 0% jo nyt.

Monet sairaudet johtuvat väärästä ruuasta ja oikea ruokavalio on terveyden vaalimisen ydin. Ihmisten kuuluisi sijoittaa kaikki tarmonsa terveytensä vaalimiseen, mutta valtio estää terveellisen ja monipuolisen syömisen verotuksen avulla. Köyhyys on tutkimuksissa todettu terveysriskiksi.

Valtio voi erikseen säätää ruualle rasva-, sokeriveron tai ruuan jalostusasteveron edistämään terveyttä, mutta pääsääntöisesti syömisen ei kuulu olla valtiolle businesta.

Olemme täällä maapallolla jotta voimme syödä ja asua, sitä varten pitää käydä töissä ja kaupassa. Jotta ihminen pääsee sinne kauppaan ja töihin, voidaan verotus lopettaa myös joukkoliikenteeltä.

ALV:ia tulee muuttaa niin että hyödykkeiden ALV olisi korkea ja palveluiden pieni. Näin kulutusyhteiskunta siirtyisi palveluyhteiskunnan suuntaan. Sen lisäksi kaikki se joka voidaan toteuttaa sähköisesti nauttisi matalasta ALVista. Esim. painettu sanomalehti olisi korkean ALV:in piirissä mutta nettilehti nauttisi matalasta ALV:ista. Kaikenlainen materian (luonnonvarojen) kulutus/valmistus olisi korkeasti verotettua jotta asiat jotka voidaan toteuttaa ilman luonnonvarojen kulutusta tms., siirtyisivät nettiin tai palvelusektorile.

Elokuvalippujen ja kulttuurin ALV:ia voidaan korottaa reippaasti nykyisestä 8% mieluiten moninkertaiseksi. On käsittämätöntä että valtio subventoi Spielbergin ja Schwartzeneggerin kaltaisten miljonäärien elokuvien esittämistä verovaroin valtion pussista alennetun ALV:in muodossa. Minua ei haittaisi ollenkaan vaikka elokuvien alv olisi 80% jos ruuan verotus olisi 0%.

Olli Saarinen

On väärin tulkita että verotusjärjestelmämme olisi jotenkin erityisen epäoikeudenmukainen ja vaatisi korjauksia tuloluokittain. Ei tämä ole akuutti tai tärkeä yhteiskunnallinen ongelma. Käsitystä halutaan kuitenkin ylläpitää vasemmiston toimesta polittisista syistä.

Verotukseen keskittymällä ohitetaan, että suurimmat yksittäiset tuloihin kohdistuvat maksut liittyvät ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan, joka ei ole tasaava vaan ansiosidonnainen SDP:n pyhässä ay-yhteydessä.

Kulutusta olisi kyllä syytä verottaa soininvaaralaisittain luonnonvarojen kuormituksen mukaan. Hiiliveroa ei kovin paljoa tarvitsisi korottaa jotta vaihtoehtoiset energiamuodot muuttuisivat kannattaviksi. Tämän mallin ongelmana on kuormitustekijöiden valinta ja verotuksen tason määritteleminen kuormitustekijöiden mukaan: joudutaan helposti ojasta allikkoon kuten Amerikoissa missä pic-upit jäivät bensamääräysten ulkopuolelle luoden kaupunkimonsterien luokan.