Perjantai 24.11.2017

Näin Jan Vapaavuori selittää kohulausuntonsa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.7.2012 10:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo kohua aiheuttaneiden Espanjan vakuuksia koskevien kommenttien olevan hänen henkilökohtainen lausuntonsa. Arkistokuva.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuoren mukaan hänen kohua aiheuttanut lausuntonsa ei ole puolueen linja, vaan hänen oma mielipiteensä.

Vapaavuori sanoi Helsingin Sanomille, että hänen mielestään Suomen ei ole järkevää vaatia Espanjalta vakuuksia. Vapaavuoren mukaan hänen lausuntonsa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kokoomuksen linja olisi muuttunut.

– Se on minun henkilökohtainen lausuntoni, Vapaavuori sanoo Uudelle Suomelle.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ihmetteli tänään aamulla, onko Vapaavuoren linja myös pääministeripuolue kokoomuksen linja.

SDP:n Jouni Backman varoitti Vapaavuorta Helsingin Sanomissa, että hallitusohjelmasta lipsuminen voi johtaa hallituskriisiin.

Vapaavuoren mukaan SDP:stä ei ole tullut tämän lisäksi muuta palautetta hänen lausunnostaan. Hän ei ole keskustellut asiasta SDP:n edustajien kanssa.

– Ei siihen ole tarvetta, hän toteaa.

Vapaavuoren mielestä hänen lausunnollaan ”ei ole välttämättä minkäänlaisia” vaikutuksia hallitusyhteistyöhön.

– Kyllähän on täysin normaalia, että käydään keskustelua päivän polttavista ajankohtaisista asioista, hän sanoo.

Lausunnosta on Vapaavuoren mukaan tullut ”paljon kehuja ja ymmärrystä”, mutta myös negatiivista palautetta kansalaisilta.

Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kommentoi, että Vapaavuori pelaa Espanjan joukkueessa ja puheenvuoro voi vaikeuttaa Espanjan kanssa käytäviä neuvotteluja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pitää Vapaavuoren lausuntoa ”täysin käsittämättömänä”.  Lue Soinin kommentit asiasta täältä.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Heyno

Mitä nuo "vakuudet" muuten voisivat olla, paitsi reaalivakuus tai panttaus? No, vähän niin kuin kreikan kohdalla: euromääräinen talletus. Mutta mitä järkeä niissä olisi? Jos euro romahtaa, romahtaa myös vakuus, ja jos euro selviää, vakuuksia ei tarvita.

Ei ihme, että muut miniterit nauroivat Jutalle.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Aivan oikein Jouko. Onkohan puoluejohto asettanut Vapaavuoren koekaniiniksi testaamaan lausunnollaan yleistä mielipidettä. Ei ole millään tavoin uskottavaa, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja antaisi tällaisen lausunnon yksityishenkilönä. Vastenmielistä peliä erittäin vakavalla asialla.

Mervi Luhtanen

Tuo oli epäuskon ohella myös minulla ensimmäiseksi mieleen tullut ajatus. Ellei kyseessä sitten ollut freudilainen lipsahdus, joka on päässyt sen perusteella, että Vapaavuori tietää jotakin sellaista, jonka perusteella tässä tilanteessa on yhdentekevää, vaaditaanko vakuuksia enää tai ei.

Odottaisin kyllä nyt Vapaavuorelta perusteltuja ajatuskulkujen selittämisiä.

Jouko Heyno

Totta kai vakuuksien vaatiminen on yhdentekevää ja vain suomalaista sisäpolitiikkaa. Sen takiahan Jutalle nauretaankin. Mieti nyt itsekin: Mitä nuo "vakuudet" voisivat olla? Kreikalta saatiin "vakuutena" euromääräinen talletus. Jos euro romahtaa, romahtavat vakuudetkin. Jos euro selviää, vakuuksilla ei ole merkitystä, so. vakuusarvoa.

Ja kansa taputtaa suuria karvaisia käsiään - tultuaan taas kerran vedetyksi nenästä oikein kunnolla.

Mervi Luhtanen
Vastaus kommenttiin #19

Niinpä. On turhaa saada vakuudeksi paperinkeräystavaraa.

Olen täysin turhautunut siihen, että juuri näiden velkamaiden kansalaiset ovat komissiossa olleet vääntämässä ja tulkitsemassa sopimustekstejä niin kuin nyt ovat ja mistään sovituista säännöistä ei pidetä kiinni. Sitten juuri näillä mailla on otsaa vaatia ja käskyttää, millaista lainaa ja missä muodossa ja keneltä he OTTAVAT. Luulisi noin huonosti taloutensa ja veronmaksunsa huolehtineiden maiden olevan häpeissään hiljaa. Mutta ei - kaiken maailman pikkusilviot ovat julkisesti sitä mieltä, että verojen maksaminen on tyhmää eli meidän pitää maksaa heidän veronsa.

Minusta on oikeastaan hyvä, että tämä keskustelu on nyt käynnissä, sillä Urpilaisen takuukset-vakuukset ovat todellakin yhtä tyhjän kanssa. Ne eivät merkitse yhtään mitään. LainanOTTAJA ei halua antaa reaalivakuuksia, eikä myöskään maksaa takaisin lainojansa. Hoitakoot sotkunsa itse. Menkööt konkurssiin.

Olemme nyt lähestulkoon sopineet velkojen yhteisvastuusta. Sillä tuhotaan loputkin tästä yhteiskunnasta - ei tule eläkkeitä, sosiaaliturvaa tai terveydenhuoltoa, sillä olemme yhteisvastuussa näiden korruptio-välistävetäjien elämän maksamisessa.

Hitto että suututtaa!#¤!

Johan Von
Vastaus kommenttiin #19

Eihän se muuta olekkaan. Sillä suomi on ainoa maa euroopan unionissa joka vakuuksia vaatii. Minun mielestäni se ei ole järkevää. Toki ymmärrä myös Kataisen ja Urpilaisen puheet koska heidän on tehtävä niin kuin suomessa vaasditaan. Vaikka se olisi vastoin suomen etua. Saamoin kuin se että joillekkin historian ja menneisyyden unohtanelle on tullut mielee oma valuutta. Jos tällaisia on enemmistö niin näin tehdään. Maailmassa uhoa ja tyhmyyttä riittää. Se mikä on somen hyväksi ei merkitse mitään jos porukka ympärillä vaukoontuu ja menettää järkensä. Minulle se on samaa. mutta lapsieni ja lastenlapsieni tähden minä uskon eurooppaan ja yhteistyöhön. Enkä siihen, että käydään kaikkien kimpuun oman egon tyydyttämiseksi.

Timo-Pekka Mustakallio

Voisikohan tuossa asemassa oleva henkilö vaikeina aikoina pidättäytyä ajattelemasta ääneen "Suomen linjan" vastaisia ajatuksiaan? Asiahan ei edes kuulu vielä hänen palkkaluokkansa päätettäviksi?! Vastenmielinen ja pöyhkeä mies, erinäisistä muistakin mielipidekirjoituksista päätellen.

Erkki Penttinen

Olen koko ajan miettinyt "tarvitseeko kokoomus Vapaavuorta" sillä vanha Erkkikin näkee miten tyhmä mies on kyseessä.Millä ilveellä tuonkaltainen kelmi on itsensä ujuttanut kokun sisäpiiriin vai onko koko puolue niin mätä sisältä ettei hän erotu siellä muusta massasta laisinkaan.Hänellä lienee alkoholiongelma jonka paljastaa hänen rattituomiot mutta kuitenkin hän on ensimmäisenä tonkimassa muiden kollegojen taustoja josko sieltä löytyisi
suurempia limanuljaskoja kuin hän itse on.Tämä kansa kulkee laput silmillä kun se ei näe mitä kokoomus tekee isänmaamme turmioksi.

Olli-Pauli Sarvaranta

Vapaavuori on oikeassa! Suomen vaatikukset vakuuksista hidastavat ja vaikeuttavat koko prosessia siinä määrin, että Suomi on vaarassa jotua syntipukiksi asioden mennessä pieleen. Jos olemme tyytymättömiä (niinkuin olemme) olisi oikea taktiikkaa liittoutua Saksan, Hollannin ja mahdollisesti parin muun maan kanssa ja puhaltaa peli poikki. Toinen vaihtoehto olisi vetäytyä koko touhusta ja kantaa siitä koituvat seuraukset.
Suomen geopoliittinen sijainti ja sotilaallinen liittoutumattomuus yhdistettynä suhteelliseen heikkoon sotilaalliseen puolustuskykyyn ei todellakaan kaipaisi taloudellista romahdusta, joka olisi väistämättä edessä jos onnistuisimme pilaamaan välimme muihin EU-maihin. Soinilla & porukalla ei ole mitään lisäarvoa annettavana tämän maan asioiden järkevään hoitoon, viihdearvokin on kyseenalainen.

Jarmo Lauros

Vaakuudet voisivat olla osanen Espanjan suurista, maailman suurimmista kultavarannoista, vaikkapa repullinen.
Vapaavuori taas on oikea perus-suomalainen, ystävyyttä vaikka rahalla, pää asia, että meistä tykätään. Hiiohoi.

Asko Niskala

Vapaavuorella on täysi oikeus henkilökohtaiseen mielipiteeseensä. Perustuslaki määrää kansanedustajan riippumattomuudesta:
"29 § Kansanedustajan riippumattomuus
Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset." Vallitsee siis ns. imperatiivisen mandaatin kielto. On sitten eri asia arvioida, onko aina viisasta sanoa mielipiteensä kaikissa tilanteissa. Vapaavuori ei ole mielipiteissään vakuusasiasta suinkaan yksin. Nostan hattua Vapaavuorelle ja hänen rohkeudelleen, että hän uskalsi sanoa mielipiteensä julkisesti. Ei ole missään osoitettu sitäkään, että vakuuksien vaatiminen olisi lopulta veronmaksajien edun mukainen. Ellei sitten olla varmoja jo nyt, että kaikki romahtaa. Siinäkin tapauksessa vakuuksien olemattomuus taitaisi olla murheista pienimpiä. Kiitokset edellä Olli-Pauli Sarvarannalle ytimekkäästä kommentista!

Jorma Kassinen

EU on jo hajonnut kahtia.

Kannatusta liittovaltiolle ei löydy yhdenkään maan äänestäjistä.
Sitä agendaa voidaan siis vieä eteenpäin vain huijaamalla ja valehtelemalla.
Nyt yritetään kriisin varjolla tehdä 6 kuukaudessa mitä ei ole onnistuttu tekemään 20 vuodessa.

Eurokriisiä käytetään tässä hyväksi ja isot pojat veivaavat omaan pussiin.

Suomen pitää vastustaa öykkärimaiden ylivaltaista liittovaltiota ja jos viivytystaistelu ei auta erota eurosta.

Mervi Luhtanen

Toki on oikeus omaan mielipiteeseensä. Se vain on tällä hetkellä melko tulenarka mielipide ilman kunnollisia siihen johtaneita perusteluja.

Vakuuksien vaatimisen peruste on se, että luottamusta takaisinmaksuun ei ole. On osoittautunut, että velkamaat ovat velkaantuneet täysin holtittomasti, eivätkä ole edes ryhtyneet keskeyttämään velkaantumista. Ei ole ihme, että tällainen pieni maa, joka on hoitanut velkansa kunnialla, haluaa vakuudet rahoilleen.

Johan Von

Velkaantumista on erilaista. Kreikka on todella velassa koska siinä on valtio mukana kreikka on käyttänyt velan elämiseen. Kun taas italia ja espanja on velkaantuneet liiallisiin asuuntoihin ja muuhun suunnatuihin sijoituksiin. Eli kreikka on pulassa todella italian ja espanjan sijoittajien/pankkien jotka heille on luotot myöntäneet on kirjattava ne tappioiksi. Sillä he selviävät. eli heidän on hyväksyttävä ettei raha aina tuota rahaa vaan joskus siinä ahneuksissaan voi hävitä. Ei pidä auttaa liikaa rahaa antaneita pankkeja niin etteivät mös ota osaa .vaan heidä on myös otettava vastuu myöntämistään lainoista ainakin niin suurella määrällä kuin selviävät ilman kaatumistaan. Tai sitten kaataa ne valtioiden omistukseen. Sitten on näiden hörypäiden tapa ei auteta yhtään ja maksetaan seuraukset. Asia on hyvin yksinkertainen. Joko saada ote pankkeihin. Tai maksaa kaikki mitä eteeen tulee. Ja antaa vapaiden markkina voimien jatkaa myllerrystään.

Pentti Juhani Järvinen

Onhan kaikila oikeus mielipiteeseen, ml. hallituspuolueen jäsenillä. Tosin "Kansallisen Kokomuusin" eduskuntaryhmän johtajan olettaisi mielipiteineen johtavan ryhmäänsä, jos hän ottaa hommansa vakavasti. Tai sitten eroavan siitä, jos hän vastustaa oman puolueen pääministerin politiikkaa. Mutta tämä primääri logiikka voi olla liikaa vaadittua "Kokomuusilta." Sekä Vapaavuorelta.

Logiikka ei muutenkaan näytä Vapaavuoren kohdalla vahvalta. EU:n ja jopa EURO:n jäseniä on kohdeltava tasapuolisesti. Sekä suurilla että pienillä valtioilla on periaatteessa yksi ääni, periaatetasolla ne ovat "tasavertaisia." Käytännössä tietenkin esim. Saksan ja Ranska, EU:n keskeisiä perustajia ja politisoijia, määräävät muita enemmän. Mutta ei se saa tarkoittaa, että suurille valtioille tai "talouksille" tunnustetaan, siis tunnustetaan, erityisasema. Jos Vapaavuori luulee, että sellainen hyödyttää Suomea, hän voi ajatella asian uudelleen. Jos se ei auta, on parasta erota "ryhmän johtajan" hommasta. Juuri hänen tulee tuntea sen menosuunta.

Mervi Luhtanen

Noin sen pitäisi mennä. EU:ssa ei mikään enää mene niinkuin on sovittu. Tämä asia on tänään muhinut mielessäni ja täytyy sanoa, että Jäätteenmäen bloggaus vaikutti mielipiteeni jyrkentymiseen hyvin paljon.

Sen seurauksena ajattelin EU:n tulevaisuutta, jossa velkamaat suoranaisesti kiristävät rahaa muilta. EU:n piti olla tae rauhasta ja hyvinvoinnista. Se oli sitä suunnitelmissa ja alkuvaiheessa. Nyt ollaan täysin pississä euron takia. Voin vain kuvitella, mitkä ovat tunnelmat Saksassa ja Ranskassa. Tämä EU ei ole sama, johon liityimme.

En kerta kaikkiaan voi hyväksyä, että sellaiset maat, jotka eivät edes verojansa pysty keräämään, sanelevat muille, miten pitää elää. Urpilaisen vakuudet ovat yhtä tyhjän kanssa. Suomalaiset ovat AINA maksaneet velkansa ja sillä kovapäisellä linjalla pitää pysyä. Meiltä lainaa tarvitsevat antakoot reaalivakuudet.

Laitoin tuonne jo toiseen kommenttiin, että ottaa päähän. En ole valmis lähtemään kadulle tuhoamaan toisten omaisuutta. Mekkaloivat ja rähjäävät velkanousukkaat pitää hoitaa kylmän viileästi järjestykseen. Hankkikaa reaalivakuudet tai hypätkää Välimereen, olkaa hyvät. Kiukkuni ei siis kohdistu Sinuun.

Johan Von

Eihänse noin mene kyllä isot maksavvat sillä omaalla osuudellaan näitä kia. eli suomen osuus on suomen painoarvo eli n. 1,8% summasta. Pienillä mailla ei suinkaan ole yksi ääni tämähän on mennyttä. Käyppä katsomassa EU:n sivuilta missä suhteessa asioita päätetään ja missä suhteessa nämä osuudet maksetaan. Ja EU :ssa on jo määräenemmistöpäätös. Lukekaa mitä brysselissä päätetään.

Levi Kittila

Ei mitään vakuuksia
Vapaavuori on oikeassa. Jos Espanjalta olisi saatavissa riittävät reaalivakuudet pankithan sitä rahoittaisivat. Urpilaisen ja ja Kataisen vauhkoamat vakuudet ovat ilmeisesti sarjaa " arvoton näyte", joista kukaan muu ei ole vakavasti kiinnostunut.
Taitaa ollakin kiikarissa jo seuraavat kunnallisvaalit. Vaikea olisi uskoa, että ministerit olisivat niin tyhmiä, että vakavissaan uskoisivat vanhuksilla olevan jotain todellista arvoa.

Jorma Kassinen

"Jos Espanjalta olisi saatavissa riittävät reaalivakuudet pankithan sitä rahoittaisivat. "

Miksi sinä luulet että Espanjalla on mitään aikomuksia antaa vakuuksia kenellekkään?
Ei se halua niitä antaa Suomelle eikä pankeille.

Johan Von

Ei vaan pankit jotka espanjaan ovat rahaa sijoituksiin antaneet eivä tahdo suostua osallistumaan tappioihin. Ei espanjan valtio pysty heiltä mitään pois mittaamaan. Vaikka loppujen lopuksi nuo pankkien velat kaatuu espanjan hallituksen niskaan / kansan.. Tosin nämät velan ottajat ovat espanjan kansalaisia.

Pekka Pihlanto

Vapaavuori on kuin se vitsin suomalainen, joka ihmetteli, mitä se elefantti meistä mahtaa ajatella.

Hän heittäisi suruttomasti suomalaisten veronmaksajien miljardeja niin epäluotettavalle velalliselle kuin Espanjalle. Kenen intressejä hän oikein ajaa?

Osmo Marttila

Kyllä on Kookoomuksella veret vähissä kun täytyy Vapaavuoren kaltaista älynjättiläistä peluuttaa valtioneuvostossa. Kuuluisi ehdottomasti vilttiketjuun kotipaikkakunnalle paikalliseen kaljabaariin mölyämään mitä sylki suuhun tuo. Todellinen limbo.

Mikko Nenonen

Vapaavuori on oikeassa. Tämä typerä takausteatteri on vain arvoton näytelmä. Ongelma on, että koko euron pelastaminen on sitä. Tilkitään vuotoja kun kohta repeää pato. Ei nämä toimet poista yhtään todellista ongelmaa. Ongelmat ovat poliittisia ja yhteiskunnallisia. Rahaa kaikilla näillä mailla on ( tai siis niiden kansalaisilla) mutta helpompi on se ottaa muilta kuin ruveta keräämään esim. Veroja. Espanjassakin esim. Palvelualoilla palkoista n. 50% maksetaan himmeesti. Alvn siellä tilittää oikein ken jaksaa. Kreikka nyt on puhdasta kusetusta alusta loppuun.

Johan Von

Niin suomen sisäpolitiikkaa nämä vakuuksien vatimiset ovat. Hallituksen on niihin osallistuttava olkoon niillä mikä vaikutus tahansa. Täällä huudetaan suu vaahdossa Kataiselle ja Urpilaiselle. joiden pitää näytellä hallituksen ja eduskunnan tahtoa. Esuskunnan sisällä käydäänkin sitten raakaa kädenvääntöä poliittisista voimista. Siinä ei suomen kansan maksamiset mitään paina. Kunhan vaan saadaan sulkia hattuun.

Marko Lehtinen

Ihan älytöntä, että Vapaavuoren kommenteista nostetaan niin suuri haloo. On sanomattakin selvää, että kokoomuslaiset ovat sitä mieltä, että vakuuksia ei kannattaisi vaatia. Hehän suostuivat vakuusasiaan SDP:n vaatimuksesta hallitusneuvotteluissa. Nyt vaan ollaan sitä mieltä, että kun kerran Kokoomus on hallituksessa, sen kansanedustajat puhumattakaan eduskuntaryhmän puheenjohtajasta eivät saa sanoa mitä oikeasti ajattelevat.