Perjantai 24.11.2017

Tällaiset vakuudet Suomi sai

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.7.2012 16:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen arkistokuvassa.
|

Suomi on saanut vakuudet Espanjalle antamalleen lainalle, vahvisti valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) hetki sitten Helsingin Säätytalolla. Eduskunta on kutsuttu loppuviikoksi koolle käsittelemään asiaa.

Muut euromaat hyväksyivät jo Suomen ja Espanjan tekemän vakuussopimuksen. Ne eivät vaadi vakuuksia.

Suomen vakuussopimuksen malli on sama kuin Kreikan lainottamisessa. Nyt sopimusosapuolena on Espanjan talletussuojarahasto.

Suomi aikoo pääomittaa muiden euromaiden kanssa Espanjan rahoituslaitoksia Euroopan rahoitusvakausvälineen ERVV:n kautta. ERVV rahoittaa tukilainansa sijoittajille myytävillä velkakirjoilla, jotka euromaat takaavat.

Suomen takausosuuden kooksi on arvioitu noin kaksi miljardia euroa. Lopullista summaa valtiovarainministeri Urpilainen ei tänään vahvistanut, koska siitä ei ole tarkkaa tietoa.

Vakuuden kokonaismitoitus on 40 prosenttia Suomen lainaosuudesta, kertoi Urpilainen. Espanjan talletussuojarahasto maksaa käteistä vakuustilijärjestelyyn. Hintana on se, että Suomi sitoutuu luopumaan Espanjan lainojen korkomarginaalin voitosta.

Espanjan kanssa tehty vakuussopimus on julkinen toisin kuin Kreikan kanssa aikoinaan tehty. Silloin osapuolena olivat Kreikan pankit omine liiketaloudellisine intresseineen, mikä esti julkisuuden.

OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen on arvioinut aiemmin, että Espanjan pankit ovat niin huonossa kunnossa, että vakuudet olisivat voineet olla enemmän kuin Kreikan 40 prosenttia.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Hedström

Mutta silloinhan ei ole kyseessä vakuus. Jos minä lainaan sinulle Markku 1000 euroo ottamalla sitä varten lainaa 3% korolla ja saan vakuudeksi 400 euron vakuuden joka on maksettu antamastani 1000 eurosta, niin ei todellakaan voida käyttää sanaa vakuus.

Saisinkohan pankista lainaa 100000 euroa jos antaisin takaisin tuosta summasta vakuudeksi 40000 euroa ja itse pitäisin 60000 euroa ja antaisin takuiden laueta. Eikä tarvitse maksaa korkoa ei mitään.

Tämä on suurta ja rikollista kansan hämäämistä ja tuommoinen järjestely on rikollinen oikeustoimi siviilioikeudessa.

Kaarlo Hedström

Niin, tuo on vakuusjärjestely, ei vakuus, ja nimenomaan kansan hämäämiseksi. Kyseessä ei ole vakuus jota sanaa ei tässä yhteydessä voi käyttää. Vakuus tarkoittaa konkreettisen, reaalisen, nopeasti realisoitavissa olevan ja lainan kokonaisuudessaan kattavan vakuuden luovuttamista pantiksi lainaa vastaan eikä vakuusarvo ei ole sidoksissa annettuun lainaan vaan on täysin erillinen varallisuus. Vakuudesta voidaan puhua vain silloin, kun annetaan vakuus koko rahajärjeslelyä varten eli yleisimmin lainaa varten.

Siis tässä on kyseessä täysin tietoisesti tehty rikollinen järjestely. Rikolliseksi tämän järjestelyn tekee sekä EU-lait että Suomen perustuslait. On täysin selvää, että tämän operaation kaikki tekijät on saatettava vähintäänkin ehdottomaan vankeuteen.

Johan Von

Tietäjä kun olet kerro koska on loppu. Minäkin voin esittää ennustukseni. katsotaan kumpi on tietjä parempi vaikka ei iän ikuinen. Loppupelejä pelataan vasta 2016
silloin tiedetään minne eurot menee. Suomi maksaa viel paljon enemmän. Mutta hammastenkiristyksen aikaa ei voi välttää. joskus ei kannata viheltää peliä poikki, se on kuin hitetyllä. kun luullu on auki tyhmää sanoa ei tehdä mitään. vaan odotetaan. Mut tämän asian tiimoilta ei olla lähelläkään loppua.

ville pihola

Annetaanko siis koko 100 miljardia lainaa ERVV:n kautta?

Aikaisemmin julkisuudessa ei ole puhuttu muusta, kuin 30 miljardin suuruisesta ensimmäisestä erästä, josta Suomen osuus olisi ollut 900 miljoonaa. (osuus olisi silloin ollut 3%)

Nyt puhutaan, että Suomen osuus olisi noin 2 miljardia ja sille vakuudet on 769,92 miljoonaa euroa.

EVM:n tukiinhan Suomi ei voi saada/ tarvitse vakuuksia?

-Näin se homma etenee suljettujen ovien takana.

Markku Lehto

Niin, ihmetyttää tämä uutisointi. Onko nyt niin, että Suomi joutuu sitoutumaan tuon vakuuden , 770 milj. € , verran enempään kuin muuten Suomen euro -vastuu olisi, jotta Espanjalla olisi sitten asettaa ne vakuudet ? Espanja ei siis aseta vakuudeksi esimerkiksi kansallista omaisuuttaan, jonka Suomi voisi pahimmassa tapauksessa ulosmitata ? Miten Espanjalla voisi olla asettaa vakuuksia, kun sillä ei ole siihen rahaa ? Itse ymmärtäisin, että vakuudeksi voisi kelvata esimerkiksi Espanjan pankin kultavaranto - jos sellaista on olemassa.
Samoja kysymyksiä heräsi jo Kreikan osalta.
Käsittääkseni Suomi on sitonut varallisuuttaan 770 miljoonan euron edestä johonkin, joka saadaan takaisin joskus 30 vuoden kuluttua mutta mikä sille on maksettava korko ?
Entä se varsinainen takaussumma, sille ei siis saada mitään korkoa ?

Anne Lindell

Ei .... ei ja vielä kerran ei !!!! Nyt stoppi noille roistoille! Vakuudet eli "Juan takuutukset" ovat kuin "Keisarin uudet vaatteet" eli yhtä tyhjän kanssa, koska, kun EU hajoaa tia vähintään silloin, kun nämä rupusakkimaat (Kreikka, Espanja) menevät konkurssiin, niin silloin on tyhjästä paha nyhjästä, ja Suomi ei saa edes korkotuloja. Voi "Pyhä Yrjänä! Soittaisin poliisille tai ainakin palokunnalle nyt ja heti, jos tietäisin, että se auttaisi. Vaalipuheissaan Jutta uhoili, että vaadimme 100 % takuukset ... takuutukset ... äsh ... sama se, pelkkiä tyhjiä lupauksia vain kakki tyynni. Meitä on huijattu, ja tämä on mahdollista juuri ja nimenoman noitten emätyhmien päättäjiemme ansisota. Kyllä Euroopassa taas saadaan nauraa suomalaisille ... ja hupia riittää, jos tätä hallitusta ei saada vähän äkkiä nurin. Teitillä arvon kansanvalituilla on tuhannen taalan paikka nyt perjantaina: näyttäkää mihin te pystytte!

Mauno Strandén

Anne on oikeassa!
Ihmetyttää, että vasemmisto pitää elintärkeänä tukea kapitalistien pankkeja jotka on käyttäytyneet holtittomasti ja tahallisesti? Jos tuo on eu:n kautta tullut käytäntö, pitäisi se myös tulla kansalaisten käyttöön, lainatakuut vain korkeintaan 40% lainasta ja ilman korkoa! Laittomuuksista on tehty eu:ssa laillista?
Jurpilaiset pelottelee jos vaikka millä, mutta ei tuo esiin konkreettista, ei mitään? Mutta kun eu "kiristää" rahaa puliveivareille, sitä ei saa vastustaa, koska muuten hukka perii??
Jos markkaan siirtyminen annettaisiin sen henkilön suunniteltavaksi kuin euroon siirtyminen, markaan siirtyminen ei maksaisi mitään ja se olisi onnela!!!

Timo Nenonen

60% hävitään heti, kun luottoa ruvetaan myöntämään, 40% "saatetaan" saada takaisin 12,5 vuoden kuluttua. Taas Urpolainen teki umpisurkean sopparin.
Memen huomenna pankkiin ja pyydän 10 miljoonaa lainaa, josta minä annan 40% vakuudet , jotka erääntyvät 12,5 vuoden kuluttua, jos en lainaani maksa. Mulle tämä järjestely sopii. Soitan parin kuukauden kuluttua, että en voi hoitaa velkaani, käyttäkää ne vakuudet.

Olen tällöin tienannut 6 miljoonaa typerältä pankilta. Tässä käy toisinpäin , Urpolaiselta huijattiin tuo 60% ja 40% saamme vasta 12,5 vuoden kuluttua. Korkoja emme laisinkaan tuosta 12,5 vuodesta.

Tuon tyttösen ei todellakaan lannata mennä pankkialalle, häntä viedään kuin räsynukkea niitten käytävillä. Hän ei tajua ollenkaan, mitä ovat 100% takuut, joista hän rääkyi ennen vaaleja: " Suomesta ei lähde centtiäkään ilman100% takuita", kuten näkyy laihat on Urpolaisen saavutukset ja eväät ja taas vasta 12,5 vuoden kuluttua.

Euroahan ei silloin ole edes olemassa enää.

Mervi Luhtanen

Juu täydet on takuukset-vakuukset Espanjalaisille pankeille. On juuri saatu vakuudet siitä, että suomalaiset veronmaksajat maksavat suoraa tukea (ilman korkoa) 60 % - käteispantti espanjalaisille pankeille ja ensimmäiset velkojat tulevat vasta 12,5 vuoden kuluttua. Silloin meille jää käteispantti miinus inflaatio tai euron hajottua ei mitään.

Demari kurittaa veronmaksajaa aina.

Hyvä kirjoitus Anne! Samaa mieltä.

Hannu Vepsäläinen

Urpilainen + muu hallitusvasemmisto puhumattakaan oikeistosta päästää siis Espanjan ja muiden maiden kiinteistökeinottelupankit pälkähästä 40 %:n vakuuksilla ja saamatta mitään korkoja lainastaan. Hieno homma - kelpaa sillä röyhistellä rintaansa. Ja kansa hurraa.

Matti Hirvonen

Anne Lindell pläjäytti sen latingin jonka jätin kirjoittamatta, kun ollaan niin tietäviä ja kriittisiä. Maikkarilta erittäin terävää ja analyyttistä toimittajatyötä klo 19 uutisissa.
Esimerkiksi kysymys Urpilaiselta: Onko Italia nyt seuraava tuettava. U: "Toivottavasti ei". Juuri kun Italian pankkien luottoluokitusta on laskettu ja näin ollen myös valtion luotonsaanti heikkenee.

Heikki Tala

Hiiri oli kerran kissan räätälinä. Kissa käski tehdä takin. Hiiri lupasi. Kissa meni takkiaan noutamaan. Hiiri sanoi: ”Ei tästä takkia tullut.” ”No, mikäs siitä tulisi?” ”Housut.” ”No, tee ne!” Kissa meni housujaan noutamaan. Hiiri sanoi: ”Ei tästä housuja tullut.” ”No, mikäs siitä tulisi?” ”Tulisi liivit.” ”No, tee ne!” Kissa meni liivejään noutamaan. Hiiri sanoi: ”Ei tästä liivejä tullut.” ”Mikäs siitä sitten tulisi?” ”Tulisi lakki.” ”No, tee se!” Kissa meni lakkiaan noutamaan. Hiiri sanoi: ”Ei tästä lakkia tullut.” ”No, mikäs sitten tulisi?” ”Tulisi kintaat.” Kissa meni kintaita noutamaan. Hiiri sanoi ”Ei tästä kintaita tullut.” ”No, mikäs sitten tulisi?” ”Tulisi tuppi.” ”No, tee se!” Kissa meni tuppeaan noutamaan. Mutta kun silloin kaikki kangas oli loppunut, hyppäsi kissa hiiren niskaan ja söi sen. Siitä alkaen ovat kissa ja hiiri vihoissa keskenään. (Martti Haavio)

Vaan miten lie käydä Jutta Urpilaisen ja Jyrki Kataisen EU-tuppeen sukeltaminen? Eipä mahda Jutta 30 vuoden kuluttua olla takuunaisena Suomeen tulevalle miljardivyörylle. Kansan housuilla Jutta ja Jyrki istuvat tuleen. Kyllä kansan tietää - ja kansa maksaa!

Olavi Nieminen

Miten takuiden inflaatiosuoja ja euron tai Espanjan kaatuminen vaikuttaa asiaan? Mitkä ovat todelliset riskit?
Onko Espanjan ja Suomen verotus samalla tasolla?
Onko Suomen ALV 25% ja Espanjan 18% ???
Pienen Suomen yhteiskunta maksaa jokata pauksessa enemmän kuin suuren Espanjan yhteiskunta.
Suomen osuus tässä asiassa ei ole korrekti ja oikeudenmukainen!

Linuxcomp Myynti

Suomella ei ollut koskaan mahdollisuutta jäädä pois tästäkään paketista. Demarien vaalilupaus maksoi tällä kertaa muutamia kymmeniä miljoonia euroja. Vakuussopimuksen laatijajuristit rahastivat ja lisäksi jää korot saamatta. Puhdasta sisäpolitiikkaa ja vaalikampanjaa koko vakuusjuttu.

Konkurssitilanteessa päädytään aina jonkinasteiseen velkojen anteeksiantoon. Tässä paketissa on varauduttu nähtävästi 60% anteeksiantoon. Joten kaikki lainanantajamaat saavat saman 40% takaisin. Mutta muut korkojen kera.

Pekka Pihlanto

Hämmästyttää, että vakuus on vain 40 prosenttia pääomasta, ja että korkoa ei peritä.
Miksi pankkitoiminnan yleiset periaatteet eivät päde eurokuvioissa? Ei Suomella ollut mitään todellista syytä olla vaatimatta täytttä vakuutta ja myös korkoa pääomalleen. Jos tähän ei olisi suostuttu, ei olisi annettu lainaa. Näinhän pankitkin toimivat.

Ainoa syy oli pelkuruus, joka ei sovi yhteisten asioiden hoitajille. Jos ei uskalla puolustaa Suomen etuja, pitäisi hakeutua politiikan sijasta helpompiin töihin.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Erinomainen kommentti, Pekka. Koko eurokriisiä tuntuu leimaavan pako todellisuudesta eli kovasti touhutaan, kokoustetaan ja laaditaan sopimuksia, mutta koskaan ei noudateta normaaleja talouselämän pelisääntöjä. Vakuusprosessia voisi parhaiten kuvata sanoilla "the road to hell is paved with good intentions". Good intentions ovat vain poliittista pölyä eivätkä riitä. Koska Espanjan lainapäätöksellä on tulinen kiire, niin Suomella olisi ollut miljoonan taalan paikkaa vaatia reaalivakuuksia Espanjalta tämän epävarman häkkyrän sijasta. Näin toimisivat muut euromaat, mutta Urpilaiselta näyttää puuttuvan "guts" suostuessaan tällaiseen mahalaskuun.

Kaarlo Hedström

No, ystäväni ja minä olemme varautuneet. Irtisanoimme 22 työntekijää Suomesta, kun uusi pääkonttorimme Virossa avattiin viime viikolla. Eli näkemiin Suomi, pärjäilkää. Ja duunareille sanoisin, olette tervetulleita meille töihin, mutta siirtäkää kirjanne pois suomesta niin sitten. Suomalaisia emme palkkaa vaikka ovat hyviä, kenties parhaita tekijöitä. Emme tarvitse hyviä työntekijöitä vaan toimivan yritystalouden.

Urmas Mikkonen

EU: n kannalta suomalaisten räksyttäminen vakuuksista on kärpäsen surinaa, edustaahan vakuusosuutemme vain kahden prosentin osuutta koko potista.
Me pienen peräkylän pojat emme touhuillamme hetkauta koko EU: n menoa. Tärkeintä olisi kustannustasomme saattaminen kilpailukykyiseksi että ulkomaankauppa olisi mahdollista.
Sieltä se hyvinvointi tulee.