Sunnuntai 22.10.2017

Natsirikollinen löytyi – syytteenä avunanto 15 700 murhaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.7.2012 16:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Aktivistit osoittivat mieltään Csatáryn asunnon ulkopuolella.
|

Unkarin viranomaiset ovat ottaneet natsirikolliseksi epäillyn László Csatáryn kiinni kuulusteluja varten, BBC kertoo.

Budapestissä asunut 97-vuotias Csatáry oli viranomaisten mukaan ikäänsä nähden hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa.

Csatáry on ollut natsirikollisia etsivän Simon Wiesenthal -keskuksen listojen etsityin henkilö. Häntä epäillään avunannosta 15 700 juutalaisen murhaan, BBC kertoo.

Syyttäjien mukaan Csatáry toimi poliisipäällikkönä slovakialaisessa, toisen maailmansodan aikaan Unkariin kuuluneessa Košicen kaupungissa, auttaen alueen juutalaisten toimittamisessa Auschwitziin ja muille keskitysleireille, France 24 kertoo.

Vuonna 1948 Tšekkoslovakian tuomioistuin tuomitsi Csatáryn kuolemaan poissaolevana.

BBC:n mukaan Csatáry pakeni sodan jälkeen Kanadaan, missä hän työskenteli taidekauppiaana. Kanadasta hän pakeni vuonna 1997 Unkariin, jossa hän eli kiinnijäämiseensä saakka.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Richard Jarnefelt

Ei ollut kivasti tehty, mutta kyllä satavuotiaan ukkelin voisi jo jättää rauhaan. Hän vastaa aikanaan Jumalalle, ei tuohon ikään enää maallista tuomioistuinta tarvita.

Kuka tuomitsisi juutalaiset pahantekijät, esim. Neuvosto-Venäjän johtopaikoilla taannoin? Tai Nyky-Israelin toimet ja Negevin autiomaan keskitysleirit?