Torstai 19.10.2017

Vammaispoliitikko kysyy suoraan: ”Mitä nyt tehdään, SDP & ay-liike?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.7.2012 14:47
Päivitetty: 
19.7.2012 14:59
|

Helsinkiläinen kunnallisvaaliehdokas Tuomas Tuure (vihr.) esittää suoran kysymyksen demareille ja ammattiyhdistysliikkeelle osa-aikatyön kannustinloukusta.

Kansainvälisen vammaispoliitikon Tuuren mukaan Suomessa vallitsee työmarkkinoilla ”on/off –painikkeen mekanismi”, joka estää alentuneesti työkykyisiä tekemästä työtä. Suurin syy kannustinloukkuun on työkyvyttömyyseläke:

- Perussääntönä Suomessa on, että työkyvyttömyyseläkkeen maksu lakkaa, mikäli saajan tulot ylittävät niin kutsutun ansaintarajan (2012 alusta 714 euroa kuukaudessa), Tuure kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

- Näin ollen työkyvyttömyyseläkkeelle asetettu ihminen on usein tilanteessa, jossa hän ei pysty täysiaikaiseen työskentelyyn, mutta osa-aikaisesta työsuhteesta saatava tulo ylittää tiukasti määritellyn rajan ja vähentää näin reaalituloja.

Tuure kuvailee tilannetta ”klassiseksi kannustinloukuksi”.

- Yhteiskunnan ei tulisi suitsia [vammaisten ja alentuneesti työkykyisten] työmahdollisuuksia sosiaaliturvan rakenteiden kautta.

Tuure ehdottaa kirjoituksessaan mallia, jossa työkyvyttömyyseläkettä alennettaisiin portaittain niin, että -maksu lakkaisi vasta todellisten tulojen kerryttyä työnteosta.

- En suhtaudu mallin kehittämiseen kovin optimisesti, sillä erityisesti ystäväni ammattiyhdistysliikkeessä suhtautuvat työn ja sosiaaliturvan yhdistämiseen penseästi, Tuure epäilee.

- Ay-liikkeen tehtävä on saada täysiaikaisissa työsuhteissa työskenteleville ihmisille mahdollisimman hyvä palkkataso etuineen. Tämä on sinänsä täysin oikein.

Vammaispoliitikko kysyy suoraan ammattiyhdistysliikkeeltä, miten työkyvyttömyyseläkkeen aiheuttama kannustinloukku puretaan.

- Kuitenkin vaikkapa vammaisille kelpaisi usein huonompi palkkataso, joka yhdistyisi näin yhteiskunnalliseen subventioon. Tavoite on käytännössä peilikuva [ay-liikkeen tavoitteelle].

- Kysymys siis kaikille tovereille ay-kentässä ja SDP:ssä: Mitä pitäisi tehdä?

Lue Tuomas Tuuren koko kirjoitus Uuden Suomen Puheenvuorosta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Koivula

Tuomakselta hyvä kirjoitus, mutta mielestäni se on suunnattu aivan väärään suuntaan. Olisiko kirjoitus ja kritiikki pitänyt osoittaa Etelärantaan EK:n ja Kokoomuksen suuntaan? Itse näin läheltä esimiehenä kun Nokia Siemens Networksillä Mika Vehviläinen toteutti ikärasismi yt:t ja potki pihalle yli 50-vuotiaita vedoten siihen, että ei yli 50-vuotias jaksa koodata 7,5 tuntia päivässä!

Kysyin erässä seminaarissa EK:n Jukka Ahtelalta miten tämä on mahdollista, jos samaan aikaan työnantajat ja Kokoomus haluavat nostaa eläkeikää - Ahtelan vastaus oli että tämä on yksittäinen tapaus ja tuulet voivat kääntyä tulevaisuudessa. Miten joku työkyvyltään ei 110% kunnossa oleva ihminen voi kuvitella että joku yritys palkkaisi tälläisen henkilön, jos yritykset eivät palkkaa yli 50-vuotiaita täysin työkykyisiä henkilöitä, koska heistä ei saada revittyä kaikkea irti selkänahasta.

Mervi Korhonen

Niinpä, siinäpä vasta kysymys. Kun joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle jo 40 kovat luvut takanaan, ilman että olisi koskaan päässyt edes vakituiseksi, kun oli tämä epilepsia päällä.. Vaikka ei se töitä silloin virikeohjaajana haitannut, mutta muisti alkoi pätkimään. Osaan kolmea kieltä. Kävin kaksi eri, anteeksi kolmen ammatin koulutuksen.....en puhu enää itsestäni. Itsestäni siltä, täällä korvessa...puhun kohta seinille, jollen tee jotain, niinpä minä aloin maalata, kehitin taidetta lisää, huomasin, että, kas kummaa ,,,,minulla ideoita,,,,kirjoitin joskus, mutta kuka löytää,,sille sellaisen auttajan, kunta ei auta. Ehkä löysinkin. Näin pidän ainakin järkeni ja itseni kunnossa, niin paljon kuin mahdollista, mieliala on positiivinen, olen sosiaalinen ihminen, eikä lasten lähdettyä kaikkine vaivoineen ole hyvä olla , jos kaipaa keskustelua. Tai myös kun työ meni, niinkuin sinulla, sain vain sen pienimmän eläkkeen, ja miehen palkka ei ole mikään suuri. Näin täällä susirajalla, toivottavasti saat siellä asiasi järjestykseen..