Sunnuntai 22.10.2017

Kansanedustaja Ylelle: ”Minulta kesti päivä löytää seksin myyntipaikat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.7.2012 09:45
|

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) uskoo, että radikaalifeministinen liike ja kristilliset tahot ajavat yhdessä Suomeen täydellistä seksin ostokieltoa. Ruotsin vuonna 1999 toteuttama täysi ostokielto ei Kontulan mukaan poistanut seksimarkkinoita.

- On kaksi vahvaa ryhmää, jolla on tarve kriminalisoida osto: Ruotsista tullut radikaalifeministinen liike ja kristillinen ryhmä, joiden mielestä seksin ostaminen on väärin, Kontula sanoo Ylen aamutelevision haastattelussa.

Kontula kirjoitti viikonloppuna Uuden Suomen blogissaan, ettei kannata seksin ostokieltoa, sillä se ei auta ihmiskaupan uhreja.

Kansanedustajan mukaan nykyinen parituksen uhreilta seksin ostamisen kieltävä laki ei ole juuri parantanut parituksen uhrien asemaa.

- Ainoa ryhmä, joka on hyötynyt, ovat itsenäiset seksikauppaa harjoittavat suomalaiset naiset, Kontula sanoo.

”Kielto veisi markkinat”

Ylen haastattelussa kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi kannattaa täydellistä ostokieltoa. Hän viittaa Ruotsiin, jossa poliisin mukaan paritus ja ihmiskauppa olisivat vähentyneet ostokiellon jälkeen.

Ahvenjärvi olisi valmis ulottamaan Ruotsin mallin mukaisen lainsäädännön myös Suomeen.

- Meiltä puuttuu käytännössä ihmiskaupan ja parituksen uhrien suojaamiseksi tarkoitetut rajat, se avaa markkinoita järjestäytyneelle rikollisuudelle. Kun markkinat viedään, voimme vähentää toimintaa, Ahvenjärvi sanoo.

Tämänhetkinen laintulkinta on, ettei seksin ostaja ei ole velvollinen itse ottamaan selvää siitä, onko seksikaupan toinen osapuoli parituksen tai ihmiskaupan uhri. Vain tietoinen tarttuminen paritukseen on rangaistavaa.

Seksin ostaminen sitä vapaaehtoisesti myyvältä henkilöltä ei ole Suomessa kielletty.

”Päivä riitti”

Vasemmistoliiton Anna Kontula kiisti Ahvenjärven Ruotsi-perustelun ja tiedot siitä, että laiton seksikauppa olisi kadonnut länsinaapurista lain jälkeen.

- Kun ministeri sanoi aikanaan, että prostituutio on lakannut, minulta kesti päivä ilman kielitaitoa löytää keskeiset myyntipaikat, Kontula kertoi kokemuksensa.

Keskustelu seksin ostokiellosta käynnistyi viime viikolla, kun oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi aloittavansa uudelleen valmistelut seksin ostamisen kriminalisoinnista.

Kannatatko seksin oston täyskieltoa?

2660 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Suomi

Ruotsin kiellot eivät ole todellakaan lopettaneet yhtään mitään. Suomenkin poliitikot ja täyskieltojen kannattajat työntävät päätään pensaaseen ja yrittävät kerätä irtopisteitä vetoamalla prostituution lieveilmiöihin. Kun jokin tällainen kysytty ja tarpeellinen ilmiö on olemassa, niin täyskielto ei lopeta mitään, vaan siirtää saman asian sivummalle piiloon. Kenties viranomaislta piiloon. Mikään ei ole kuitenkaan muuttunut, kuin korkeintaan pahempaan ja taitavampaan suuntaan.
Avoin suhtautuminen seksin ostoon ja myymiseen karsii lieveilmiöitä. Kiellot saa asian siirtymään verhontaakse ja mitä siellä sitten tehdään.
Se on kuin kieltolaki. Koskaan ei Suomessa ole juotu niin paljon viinaa, kuin kieltolain aikaan. Saihan silloinkin joku sulan hattuunsa, kunnes tajuttiin, että syntyi aivan uusia rikollisuuden haaroja. Maailman vanhin ammatti ei lopu siihen, että se lailla kielletään. Kysyntä ja tarjonta vain muuttaa hieman muotoaan ja se siitä.

Samuli Riesto

Hölynpölyä. Seksikauppa ei ole vähentynyt, vaikka Ruotsin politiikot kuinka yrittävät vakuutella ruotsin kansalle ja muille kansoille mm. suomalaisille politiikoille.
Olisit ottanut taxin ja kysynyt suhareilta näitä paikkoja. Taksikuskit tietää, ja kysyvä ei eksy.
Ei olisi tarvinnut kuluttaa koko päivää seksipaikkojen hakuun.
Etenkin kun Ruotsissa taksisuharit ovat enimmämäärin maahanmuuttaja taustaisia.
Olisivat ohjanneet Sinut tytöille tarkoitettuun paikkaan.

Matti Mottonen

Kieltolaki aiheutti rikollisuuden kasvun: se ei koskenut vain salakuljetusta ja anniskelua vaan myös muu rikollisuus kasvoi. Myös alkoholin haitat kasvoivat.

Meillä on hyvä olettaa, että rikolliset ottaisivat haltuun tässäkin tapauksessa markkinan.