Sunnuntai 19.11.2017

Huikea ajatuskuvio maailmalta: "Venäläiset voivat valloittaa Suomen"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.7.2012 17:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Slaten toimittaja herkuttelee ajatusleikillä suomalaisista marssimassa vakuuksia keräämään Espanjasta ja Italiasta.
|

Suomen asema Euroopan luotettavimpana valtiontaloutena on saanut arvostetun Slate-verkkolehden bisnestoimittajan suuren ihmetyksen valtaan. Hän ei voi ymmärtää, että Suomi on luottoluokittaja Moody'sin mielestä luottokelpoisempi kuin Euroopan ykköstalous Saksa.

Suomi on eilisen tarkastelun jälkeen euroalueella ainoa, jonka luottokelpoisuus on Moody'sin mittareilla paras mahdollinen AAA vakaalla näkymällä.

Moody's perusteli Suomen osalta tekemäänsä päätöstä sillä, että maan pankeilla ei ole suuria kansainvälisiä riskejä ja toisaalta sillä, että Suomen valtion tekemät vakuusjärjestelyt Kreikan ja Espanjan kanssa tekevät eurotalkoista sen osalta muita riskittömämmät.

Siitäkös Slate-lehden Matthew Yglesias riemastuu. Hän kuvittelee tilannetta, jossa Saksa olisi velkojensa kanssa vaikeuksissa, mutta pieni sisukas Suomi Espanjan-vakuuksiensa vuoksi ei.

- Marssittavatko he (suomalaiset) armeijan koko Saksan ja Ranskan yli saadakseen velkansa kerättyä. Eivät. Eivät missään tapauksessa. En usko, että Suomen ympärillä on erityistä luottoriskiä, mutta jos ei mitään erityisen villiä ei tapahdu geopolitiikassa, Suomessa on aina vähän enemmän riskiä kuin Saksassa, koska venäläiset voivat hyökätä ja valloittaa Suomen. Onko se todennäköistä? Ei. Mutta se on paljon todennäköisempää kuin se, että Suomi pakottaisi Espanjan ja Italian keräämään vakuudet siinä tilanteessa, että euroalue sulaa, kirjoittaja päättelee.
 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Hedström

No, tuohan on erinomainen juttu. Elikkä nyt on armeijallamme ihan oikea tarkoitus. Siis marssitaan Krimin suuntaan ensin ja sitte etelään ja hups ollaankin Italiassa ja sa...tana rahat haetaan, kannetaan kullat vaikka repussa. Ja annetaan perintäkomikat veli venäläiselle, niin saadaan noita venäjän motorisoituja hienoja joukkoja vähän jelppiin vaikka vain vanhojen muistojen kunniaksi. Paluumatkalla voitais ihan vaan muisteloiksi asfaltoida Berliini.

Alexius Manfelt

Juuri tuo suomalaisten pankkien pienet riskit ovat varmaan se keskeinen tekijä luokittajalle. Saksan pankeillä on todella valtavat riskit ja siksi Saksa autta mielelleen eteläisiä maita, sillä apu vain käy kääntymässä Espanjassa jne. ja palaa sitten tukemaan Saksan omia pankkeja. Kun ne saadaan jälleen kuntoon, niin Saksa varmaan lopettaa avittaminen.

Hannu Myllynen

Olisiko meidän pienten iloisten suomalaisten aika vihdoin liittyä eurooppalaisten sivistyneitten joukkoon myös puolustautumisemme mahdollistamiseksi.

Investoijien maariskiarvioinneissa NATOn ulkopuolelle jäämisemme ja arvaamattoman Venäjän naapuruus ohjaa investointeja muualle. Eesti, Puola ym hyötyvät?

Kari Perälä

Heh! Katsokaapas vaikka Bofitin tilastoja Venäjän taloudesta: bKT kasvaa vuosi vuodelta, palkat samoin, valtio lähes velaton, rahastot ja valuuttavarannot jotain 1000 miljardia!

Kyllä Venäjän katse on rikkaassa Kiinassa, sinne se tekee yhteistyötä. Mitä Venäjä euro-maista? Markkinat "nauravat" Espanjan 100 miljardin apupaketille; se on murusia todellisest tarpeesta! Euro-maat ovat persaukisia ravunsyöttejä. Venäjä sorkkii tänne vain pitkällä vavalla - auringonlaskun maa!

Onhan tässä meillä Suomella mahdollisuuksiakin, jos kiltisti ollaan: Venäjän kauppa. Käännetään karttaa itä-länsisuuntaan - vot, siellä on markkinat, siellä on rahaa, siellä on luonnonvaroja. Ehkä kannattaisi hieman suunnata sinne. Ministeri Stubbkin kävi Kreikassa varmaankin papaerikoneita kauppaamassa - ei tullut kauppoja, ei. Tuli päinvastoin miljardilasku!

Veikko Mäkitalo

Tilastoilla ei ole mitään merkitystä Venäjän osalta. Kaikki hyvä johtuu paljolti energian hinnasta ja asema mailmanmarkkinoilla sama kuin Opecin jäsenillä 60-luvulla. Tai kertokaa yksikin brändiasteen tuote vaikkapa televisio, auto tai mikä vain ei-sotilaallisella sektorilla. Tuote, jota kaupataan marketeissa tai basaareissa.Tunnetko yhtään venäläista maailmantähteä musiikista . Taiteessakin parhaat hinnat Sothebyissä saavat modernistit, jotka olivat erään aatteen vastarannankiiskejä aikoinaan.
Niinpä tässä onkin syytä kiittää Yhdysvaltoja liittolaisineen varustelukilpailusta, joka vei kyllä banaanit ja jugurtit kommunistien lasten suista ja rapautti normaalin teollistumisen yhdfessä raakaa-aineiltaan maailman rikkaimmassa maassa (Neuvostoliitto). Nythän on päädytty analyyseissä siihen, että syöpä (kommunismi) piti hoitaa rankalla hoitokuurilla, jolloin tulee näitä valitettavia, syyttömiä, sivullisia uhreja.
ps Toivottavasti öljyn jinta ei romahda, jottei banaanitasavallat ala beserkkaamaan.

teemu kalliojärvi

Thyi! Olipa mielestäni alasävyiseen tyyliin oksennettu mielipidevaikuttamisotsikko :( Oliko tekstin sisältö sittenkään sopiva otsikolle? Tuntuu olevan kova tuo Venäjän pelko monilla.. Onko silkkaa tietämättömyyttä vai ummistetaanko silmät lännen korporaatiovaltojen tekemiltä rikoksilta kokonaan ja kaadetaan kaikki kura Venäjän laariin? Mikä on että todeksi näytetyt USAn ja liittolaisten touhut Kosovossa KLA:n tai ympäri maailmaa talebanien ja AlQaidan kanssa ei aiheuta pienintäkään paheksuntaa? Kun tämänkin uutisen alle tuntuu pulppuavan tuota ihanaista NATO laulua, niin minusta sopii tähän lainata seuraavaa: "Haagin kansainvälinen tuomioistuin ja YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsivat USA:n kansainvälisestä terrorismista (päätöksellä, jonka USA veto-lauseella kumosi.)". Noam Chomsky.
Eikö ketään sitten pelottele maailman ainoan kv.terrorismista tuomitun valtion uhka, kun tuo naapuri niin tuntuu pelottavan?

Johannes Savolainen

Tilanne oli tämä marraskuussa 2011,
joten toisilla tuntuu olevan enemmän velkaa kuin suomella.

Suomen julkinen velka 78 miljardia euroa 48% BKT:sta
Saksan julkinen velka 2059 miljardia euroa 80% BKT:sta
Britannian julkinen velka 1480 miljardia euroa 83% BKT:sta
Ranskan julkinen velka 1760 miljardia euroa 87% BKT:sta
USA:n julkinen velka 11000 miljardia euroa 99% BKT:sta
Japanin julkinen velka 10200 miljardia euroa 229% BKT:sta

Arvo Koiso

Any publicity is good publicity. Muutenhan tilanne on jo niin absurdi että suurimpiirtein kaikki on aivan yhtä todennäköistä ja luottokelpoista. Mä oon ainaski ihan tripla-Antti, enkä edes ylipainoinen, pääsis vaikka töihin kondykstaapeliksi. VR ei nimittäin palkkaa punkeroita koska ne on terveysriski. Tai no joo, taikinaläskii saa olla, se ei paina yhtä paljon kuin luut ja lihakset.

teemu kalliojärvi

Hei Jouko!

Sallinethan pienen kokeilun, ensin sivuiltasi:

Jouko Pihon kommentti 1.7.2012

"Olen kristillisenä siionistina samaa mieltä Shamirin ideologian kanssa, että Israeliin kuuluu koko raamatullinen Israel mukaan lukien Länsiranta ja osia Jordaniasta..."

Ja seuraavaksi kyseisen Israelin käsitteen luoja:
"Permit me to issue and control the money of a nation, and I care not who makes its laws."-Mayer Amschel Rothschild

Merkitseviä sanoja, ottaen huomioon Rotchildin suvun saavutukset pankki ja rahabisneksissä sekä Israelin synnyssä..

Suonethan anteeksi jos nukuin historiantunneilla ja olen ymmärtänyt jotakin väärin!

Oletko Jouko sinäkin samaa mieltä että "on kiva luoda ja kontrolloida rahaa, koska silloin ei tarvitse välittää laeista"?

Jouko Piho

Rotcshildit olivat omalta osaltaan vaikuttamassa Israelin valtion syntyyn. Mutta eivät he olleet ainoita. Takana oli ja on aito kansallismielinen liike, että juutalaisillakin on oikeus omaan kotimaahansa.

Ennen kaikkea takana on Jumala, joka lupasi nyt kiistellyn maa-alueen yksielitteisesti juutalaisille ikuiseksi perinnöksi. Juutalaiset olivat lähes 2000 vuotta karkotettuina ympäri maailmaa eri maihin, mutta ovat palanneet takaisin perintömaahansa vähän yli sadan vuoden aikana, koska Jumala lupasi, että aikojen lopulla hän tuo israelilaiset takaisin hajaannuksesta omaan maahansa.

Vastustan Rotschiliden ja muiden yletöntä pankkivaltaa, mutta Israelin auttamisessa he toimivat kuitenkin oikein.

Asia ei siis ole mustavalkoinen. Minä vastustan väärää pankkien ylivaltaa (joissa on paljon juutalaista vaikutusta), mutta minä olen Israelin ystävä.

Jumala voi käyttää pahaakin toimimaan hänen tahtonsa mukaan. Israelin valtion synnyssä kävi niin.

teemu kalliojärvi

Ohhoh.. Viestissäsi on paljon mietiskelyn ja puntaroinnin aihetta itselleni, kiitos vastauksestasi!
Pakko kuitenkin pikaisesti vielä kysäistä, tekstisi sanoo että:
"Juutalaiset olivat lähes 2000 vuotta karkotettuina ympäri maailmaa eri maihin, mutta ovat palanneet takaisin perintömaahansa vähän yli sadan vuoden aikana, koska Jumala lupasi, että aikojen lopulla hän tuo israelilaiset takaisin hajaannuksesta omaan maahansa"

Tuo "aikojen lopulla" on hämmentävä.. Luinko jostakin oikein että Israelin armeija on hälytetty valmiustilaan ja Palestiinalaisia häädetty armeijan harjoitusten tieltä, voisiko tuo lopullisen Israelin muoto siis hahmottua siinä -> Aikamme olisi siis lopussa?

Jouko Piho

Olemme eläneet lopunaikoja vuodesta 1948 lähtien, kun Israelin valtio perustettiin.

Nyt elämme lopunaikojen viimeisiä vuosikymmeniä. Kukaan ei tiedä tarkkaa aikaa, mutta ajanmerkkien perusteella (Lue Matteuksen evankeliumin luku 24) aikamme alkaa olla loppumassa.

Juhani Putkinen

Suomen geopoliittinen riski on merkittävä.

Imperialistinen roistovaltio Venäjä lisää hyökkäyskykyään vauhdilla ja vain odottaa sopivaa tilaisuutta hyökätäkseen jälleen Suomen kimppuun sotilaallisesti.

Samaan aikaan Suomi erittäin typerästi heikentää omaa puolustuskykyään ja on laskenut puolustusvalmiutensa aivan liian alhaiselle tasolle. Suomi suorastaan kerjää verta nenästään.

Hannu Rautomäki

Matthew Yglesias ei huomioi sitä, että suomalaiset poliitikot tuhoavat Suomen talouden paljon, paljon suuremmalla todennäköisyydellä, kuin Venäjän hyökkäys.
Siitähän on jo kokemustakin lähihistoriasta, eli Koiviston, Holkerin, ja Liikasen kovan markan politiikasta, kun Suomea laitettiin väkisin EU-kuntoon, ja lopputuloksena oli syöksy pohjamutiin, ja lähes IMF:n holhoukseen.

Jaakko Anttila

Venäjä ei ole oikeusvaltio. Venäjällä ei yhdistymisvapautta, ei ilmaisunvapautta, ei kokoontumisvapautta eikä tiedotusvälineiden vapautta. Venäjällä ei ole oikeusturvaa eikä oikeussuojaa. Venäjä on banaanivaltio , jolla on ydinase. Venäjän banaanit: öljy ja kaasu.

Paljain käsin tappamaan koulutettu KGB-eversti Vladimir Putin on Venäjän yksinvaltias diktaattori. Oppipoikanaan Valko-Venäjän diktaattori, entinen kolhhosipäällikkö Lukashenka.

Kari Perälä

Venäläisestä oikeudesta tiedän jonkin verran, kun venäläiset ystävät ovat oikeutta käyneet. Yksi tapaus oli avioero. Oikeusprosessi hymyilytti ja naurattikin. Miksi? Se oli nin tutuoloista ja -kuuloista. Samanlaista töhätystä, kelle lapset, miten omaisuus, huutoa ja mekastusta väliilä, syyttelyä, kyyneleitä aj sopimistakin. Ikueden henkilökunnan touhu samanlaista taiteilua ja kuuntelua, lain lukemista ja sovitteluakin. Päätös tehtiin lakipykäliin vedoten. Luin päätöksen ja paljon juttelin. Päätökseen molemmat osapuolet olivat näköjään ihan tyytyväisiä. Eiköhän siinä oikeus tapahtunut.

Toine juttu oli kerostaloss korvausjuttu, kuntapahtui vesivahinko. Kyllä asia puitiin tarkasti, laskuja tiirailtiin moneen kertaan, kuvia katseltiin. Osapuolet pyrkivät loppujen lopuksi yhteisymmärrykseen ja korvaus sovittiin. Tässäkin tapauksessa molemmat olivat ihan tyytyväisiä. Se mikä oli aivan selvää: pyrittiin lakien mukaan oikeudenmukaisuuteen.

Olen tehnyt paljon yhteistyötä venäläisten kanssa: yksityiset ihmiset, yritykset, hostellit, hotellit. Onko homma toiminut: On toiminut. Yllätys on ollut se, miten samanlailla ajattelemme. Mikä sovitaan, se tehdään niin. Olen varmasti suomalainen protestantti arvoineni. Kuinka lähellä arvoni ovatkaan tyypilisen venäläisen arvoja! Olen myös tehnyt yhteistyötä esim. kreikkalaisten kanssa. Heillä on aivan erilainen arvomaailma, esim. mitä on rehellinen toiminta (en kehtaa kertoa).

Taitaakin olla niin, että arvomaailman raja ei kuljekaan itä-länsi suuunnassa vaan pohjoinen-etelä -suunnassa. Miten ihmeessä Kreikka ja Espanja ovat voineet toimia niin kuin ovat toimineet? Sanat eivät riitä kertomaan. Ne arvot, mitä nuo maat ja kansalaiset edustavat, eivät todellakaan ole skandinaavisia arvoja!

Mitä enemmän venäläisiä tuntee, sen enemmän tulee kysymyksiä. Näyttelijä Ville Haapasalo on tunnetuin suomalainen Venäjällä- suorastaan rakastettu tähti. Ville on mitä suomalaisin mies pipo päässä, hapsottava tukka, miehekkäät lupsakkaat ja sydämelliset puheet. Ja kas kiummaa tämä suomalaisista suomalaisin Ville on kuin venäläisistä venäläisin mies. Ihan naurattaa! Miten tämä on mahdollista? Onkohan niin, että olemmekin aika samanlaisia "sielultamme" venäläisten kanssa?

Ari Vienonen

Niin, viimeksi kun kummallakin oli kansalliset valuuttansa, näkyi se ero mikä mailla sijoittajien silmissä oli ja on edelleen. Suomen maariski ei koskaan putoa todellisuudessa Saksaa pienemmäksi, päinvastainen puhe on vain tämänhetkistä eurovastaista politikointia.