Perjantai 24.11.2017

Karmea löytö Suomen viemäreistä – Tutkijat hämmentyivät

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.7.2012 12:22
  • Kuva: Valtteri Varpela / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsinki yöllä. Tuoreen tutkimuksen mukaan kaupunki piikkipaikalla metamfetamiinin käytössä. Arkistokuva.
|

Helsingissä käytetään jopa 30 kertaa enemmän metamfetamiinia kuin Tukholmassa. Åbo Akademin tutkijoiden mukaan myös Suomen Turku on eläväinen metamfetamiinin käyttöpaikka.

Yhteensä Suomessa käytetään selvästi enemmän kovaa metamfetamiinia kuin muualla Euroopassa. Toisaalta ekstaasin ja kokaiinin käyttö oli suomalaiskaupungeissa harvinaisempaa.

- Teimme tutkimuksen ensimmäistä kertaa. Olimme yllättyneitä ja hämmentyneitä, tutkija Jenny-Maria Brozinski sanoo Uudelle Suomelle.

Tutkimuksessa etsittiin kaupunkien jätevesistä jäämiä huumausaineista. Kulkiessaan kehon läpi huumausaineet jättävät jälkiä virtsaan. Kaupunkialueilla suurin osa ihmisvirtsasta kerätään talteen jätevesiverkostoon.

- Tiedämme, kuinka paljon vettä tulee ja kuinka montaa ihmistä se palvelee, tutkimusta johtanut professori Leif Kronberg sanoo Uudelle Suomelle.

- Sen perusteella pystymme laskemaan, kuinka paljon asukasta kohden huumausaineita käytetään.

Kaikkiaan tutkimuksessa oli mukana 19 eurooppalaista kaupunkia. Uusi huumetutkimus on jo aloitettu yhteensä 35 kaupungissa ympäri maailman.

Suomi on metamfetamiinimaa

Tutkijoiden mukaan nyt tehtyjen löydösten perusteella ei voida arvioida, kuinka monta ihmistä huumausaineita käyttää tai minkä kokoisia annokset ovat. Joitain profilointeja voidaan silti tehdä.

- Ekstaasin  ja kokaiinin käyttö oli runsaampaa Suomessa viikonloppuisin. Sama oli muuallakin Euroopassa, Brozinski tietää jäteveden perusteella.

Suomessa tarkasteltiin Helsinkiä ja Turkua. Ruotsista mukana olivat Luulaja sekä Tukholma. Euroopan suurista mittauksia tehtiin muiden muassa Lontoon viemäreissä.

Turun kokemus erilaisten aineiden esiintymisestä viemärivedessä on jo kymmenen vuotta. Aiemmin jätevedestä on tarkasteltu lääkeaineiden ja hormonien jäämiä.

Tutkimuksessa oli nyt mukana kokaiini, amfetamiini, metamfetamiini, ekstaasi ja kannabis. Suomesta kannabiksesta ei saatu vertailukelpoisia näytteitä.

Tulokset julkaistiin tänään Science of the Total Environment –lehdessä. Suomessa tutkimuksen skuuppasi Turun Sanomat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Hetken luulin, että Suomen viemäreistä löytyy ruumiita, tai jotain yhtä karmeeta. Tollanen jutun otsikointi toimii aikansa. Vähän sama kikka, kuin oli kännykkäoperaattorien markkinointikampanjat, joissa houkuteltiin ihmisiä kilpailuun osallistumisen avulla täyttämään lappuja, siinä samalla yritettiin myydä liittymiä. Ihmiset oppivat nopeasti. Mikäköhän on sitten se seuraava uusi otsikointikikka, jolla yritetään lukijoita houkutella?

Tony Vuori

Hyvä otsikko olisi myös HUUMELÖYTÖ VIEMÄREISTÄ!

Itse uutinen on mielenkiintoinen. Näitä mittauksiahan on tehty isommissa kaupungeissa ja olenkin odottanut milloin meillä innostutaan. Meillä on perinteisesti ollut tuo amfetamiinin käyttö muuta maailmaa yleisempää. Ollaan siinä mielessä samanlaisia kuin Venäjä ja Eesti, olen ymmärtänyt. Me ollaan piristekansaa. Kahvin kulutuksessakin ihan kärjessä.

Raisa Kaukonen

Jaahas, löytyi! Eli Comparing illicit drug use in 19 European cities through sewage analysis.

Sinänsä hauska sanavalinta lehtiartikkelissa kannabiksesta, että siitä saa kuvan ettei vedestä löydetty THC:ta. Oikeasti tutkimuksessa todettiin: The analysis of THC-COOH in sewage was not performed for Antwerp, Brussels, London, Oslo, Helsinki and Turku, due to validated methods not being available in all participating laboratories, and it was below the detection limit in Umeå and Stockholm.
Totta on siis se, että Suomesta ei saatu vertailukelpoista näytettä THC:sta,mutta tämä siitä syystä, että valideja tutkimusmenetelmiä ei ollut...

Terranigma Ricky

Eli suomessa käytetään NISTI huumeita. Kokaiini on rikkaitten bilehuume johon köyhillä ei varaa, kannabis mieto ja ekstaasia käyttää lähinnä reivaajat joita suomessa ei enää ole nimeksikään. Ekstaasin on myös aika turvallista tavaraa vaikka monet muuta luuleekin.

Sirkka Levaniemi

Se on todellakin kammottava löytö. Huumeiden käyttö jotaa usein kuolemaan...eli ruumiita tulee. Tuo on hyvä tapa varoittaa kansaa ja eritoten nuoria. On onni ettei minun tullut muutettua Hesaan koskaan. se etten lähtenyt aikoinaan Ruotsiin, mietiyttää ja kaduttaakin vähäsen. Ruotsiile plussaa .. :) Hyvä Sverige ;)