Torstai 19.10.2017

Euron kriisi pehmitti Saksan? Kuuluu vaimeaa supinaa yhteisvastuusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.7.2012 10:57
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Euroopan keskuspankin Mario Draghi.
|

Samaan aikaan, kun Suomessa kiistellään toista viikkoa Euroopan pysyvän vakausrahaston EVM:n asemasta velkojana, muualla Euroopassa huhutaan jo vakausrahastojen siirtymisestä euromaiden suoraan rahoitukseen.

Tämä siirtymä tarkoittaisi sitä, että EVM ostaisi suoraan euromaiden joukkovelkakirjoja niiden huutokaupasta. Tällä hetkellä EVM:n rooli – kun se syksyllä perustetaan – on taata yksittäisten jäsenmaiden velkoja pitääkseen niiden lainakustannukset alhaalla.

Jos EVM:n kautta voitaisiin ostaa suoraan jäsenmaiden liikkeelle laskemia joukkovelkakirjoja, kyse olisi rahaston osakkaiden – euromaiden – suorasta keskinäisestä taloudellisesta tuesta.

Talouslehdistö on tänään raportoinut supinasta, joka kuuluu vaimeana eurojohtajien puheista. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi tapaa tänään Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen.

Eilen Italian pääministeri Mario Monti ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat puhelimessa. Puhelun jälkeen todettiin, että johtajat ”tekevät mitä tarvitaan” euron pitämiseksi pystyssä.

Ranskan presidentti Francois Hollande ja EKP:n Draghi puolestaan ilmoittivat aiemmin ”tekevänsä mitä tarvitaan”, BBC vetää yhteen.

Aiemmin Saksa on vastustanut tiukasti suoria lainaostoja euromaista. Samassa rintamassa ovat myös Hollanti ja Suomi.

Euroalueen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan vahvisti aiemmin EVM:n ja EKP:n tekevän yhteistyötä euromaiden lainakustannusten pitämiseksi hallinnassa.

- Käytämme kaikki resurssimme vakuuttaaksemme euron vakauden, Juncker sanoi saksalaislehden haastattelussa.

Bloomberg viittaa nimettömiin keskuspankkilähteisiin, jotka arvioivat EKP:n Draghin laittaneen koko arvovaltansa peliin euron kriisin ratkaisemiseksi.

Draghin työkalupakissa on lähteiden mukaan EVM:n käyttäminen suoriin lainaostoihin euromailta ja EKP:n operaatio, jossa lainoja hankitaan jälkimarkkinoilta.

Lisäksi Draghin arvellaan harkitsevan ohjauskoron laskemista nykyisestä uuteen ennätykseen sekä kolmatta massiivista lainaohjelmaa euroalueen pankeille.

Italian Mario Monti vierailee keskiviikkona ja torstaina Suomessa. Monti tapaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Jyrki Kataisen ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

Alkaa olla hallituksella kuumat oltavat. Pian saadaan nähdä sellaista parodiaa, että kesäteatterit kalpenee kateudesta. En tiedä kumpi tässä enemmän naurattaa, se että oikeisto alkaa toteuttaa kommunismin oppeja, vai se, että vasemmisto alkaa toteuttaa Stalinin oppeja. Demokratian opeista kukaan ei näytä piittaavan.

Juha Korhonen

Miksi piittaisivatkaan, kun hyödylliset hölmöt (joita suomenmaassa kyllä näyttää riittävän) äänestävät kokoomusta/sdp:tä/vasemmistoliittoa tekivät nämä poliitikot miten suuria virheitä hyvänsä!

Jos ne nyt edes ovat virheitä, eivätkä kieroja konsteja täyttää ao. pyrkyrin lompakko...

Veikko Vitikainen

Lyhyempi lista olisi jos julkaistaisiin ne omat säännöt joita EU ja euro noudattaa. Saattaisi tulla maailman ohuin kirja.
Maatolousdiregtiivit ovat ainoita joita pelkästään Suomi hölmöyttään noudattaa.
Jos esim sialta karsinan tiimellyksessä irtoaa korvamerkki, niin siankasvattaja joutuu tuon elikon toimittamaan ongemajätelaitokselle hävitettäväksi omilla kustannuksillaan.
Erittäin "järkevää", vai kuinka.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Johtajien on pakko supista keskenään, eiväthän he uskalla sanoa ääneen jälleen kerran rikkovansa sääntöjä, jotka he itse hetki sitten laativat ja joista he lupasivat pyhästi pitävänsä kiinni. Saksassa kansa näyttää sanovan ääneen, supinan sijasta, että Merkelin & Co eurokriisin hoito on epäonnistunut. Näyttäväthän eurojohtajien kortit olevan aivan sekaisin - tänään päätetään tätä ja vannotaan, että säännöistä pidetään tiukasti kiinni ja sillä pelastetaan euro. Kun uusi päivä valkenee, niin ovat jo erilaiset supinat meneillään ja todetaan, että nyt euro pelastuu, olemme juuri päättäneet näistä uusista toimenpiteistä. Ja karuselli jatkaa päättömien poliittisten päätösten pyörittämistä. Nyt Suomen poliittisen eliitin on vihdoin uskallettava sanoa, että luottamus suuriin euromaihin on mennyt ja että pitäkää hölmöilynne, me emme tähän pelleilyyn enää lähde.

Ilpo Isoluoma

Ketkähän näitä joukkovelkakirjalainoja ostaisivat? Ei taida ainakaan Kreikkaa, Irlantia, Espanjaa, Portugalia ja Kyprosta kiinnostaa. Konstit alkavat olla vähissä. Vain koronlaskua tarjotaan. Kohta sekin on saatu nollaan. Pankkitalletuksen reaalikorko on jo pitkään ollut negatiivista. Jotenkin kivikautiselta tuntuu, että kultaan sijoittaminen on ainut keino turvata omaisuutta. Kyseessä on melko hyödytön metalli, jonka harvinaisuus on sen ainoa valtti.