Torstai 23.11.2017

Rikollisten perheiden ”erikoinen tilanne”: ”Hätkähdyttävää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.7.2012 08:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kun rikoksilla elävä perhe saa lapsen, onko se oikeutettu yhteisistä varoista jaettavaan lapsilisään? Arkistokuva.
|

Poliisijohtaja Robin Lardotin ajatusleikki rikoksella elävien perheiden lapsilisien poistosta saa tyrmäyksen usealta taholta.

Tänään rikollisten lapsia ja heidän sosiaalietuuksiaan puolustamaan nousivat keskustan kansanedustaja Annika Saarikko Suomenmaan ja Kriminaalihuollon tukisäätiön toiminnanjohtaja Jukka Mäki Aamulehden haastattelussa.

– Rangaistusta ei saa ulottaa rikollisten lähipiiriin, Saarikko sanoo Suomenmaalle.

Saarikko kuvailee ”hätkähdyttäviksi” ajatusta poistaa lapsilisät perheiltä, joiden huoltajat harjoittavat rikoksista.

– Edessä on muun muassa määrittelyongelmia: kuka on järjestelmän silmissä rikollinen, ja milloin rikollinen ei olekaan enää rikollinen, Saarikko pohdiskelee.

– Tukien poistaminen on tärkeä yhteiskunnallinen ryhtiliike ja moraalinen signaali, mutta se ei ratkaise järjestelmällistä rikollisuutta eikä Suomen taloutta.

Kriminaalihuollon tukisäätiön Jukka Mäki puolestaan ei usko perusoikeuksien poistamiseen rikollisen toiminnan ehkäisemiseksi. Mäen mukaan tukioikeuksien poistaminen vain lisää rikollisten syrjäytymistä.

- Tuntuu vähän siltä, että ollaan oikealla asialla, mutta väärin keinoin, Mäki sanoo Aamulehdelle.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ei halua lyödä Aamulehden haastattelussa kantaansa lukkoon. Hän sanoo kannattavansa selvää yhteiskunnallista viestiä, joka kertoo, ettei rikoksia sallita. Yhteiskunnan tukien poistaminen rikollisilta on yksi mahdollinen keino.

Poliisijohtaja Lardot ajatteli viikonloppuna myös sosiaalietuuksien poistamisen välittävän viestin rikoksilla eläville kansalaisille.

- Poliisin kannalta se on erikoinen tilanne, että tehdään päätyökseen rikoksia ja samaan aikaan nautitaan erilaisia korvauksia, vaikka työttömyyskorvauksia taikka jotain vastaavaa, Lardot sanoi Yleisradiolle sunnuntaina.

Lapsilisän poisto oli yksi Lardotin pohtimista tuista, jotka voitaisiin poistaa rikollisilta perheiltä.

Robin Lardot johtaa järjestelmällisen rikollisuuden torjumisen strategiaa valmistelevaa työryhmää. Ryhmän työ on edelleen kesken.

Tulisiko järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluvien suomalaisten oikeus lapsilisään poistaa?

1674 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

kati sinenmaa

Olisi kyllä aka herätä. Vähintä mitä voitaisiin tehdä, olisi ottaa lapset pois rikollisilta, koska muutoin rikollinen jopa tahattomasti kasvattaa lapsesta rikollisen, vai eikö kukaan ole koskaan kuullut huono-osaisuuden periytymisestä.

Otetaanhan lapsia huostaan vähäisimmistäkin syistä, ja monesta jopa tekosyistä ...

Simo Suomi

Tulee tuossa ainakin ensimmäiseksi mieleen että jos viranomaiset tietää jonkun rikolliseksi niin eikö hänet pitäisi panna vankilaan? Jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan ja kun on vankilatuomion kärsinyt on puhdas pulmunen lain edessä.

Vai kuinka pienistä rikoksista etuudet sitten menettää? Onko ylinopeussakko jo riittävä tai ruokaa varastava perheenäiti? Jos esimerkiksi näpistyksistä menettäisi kaikki yhteiskunnan tuet niin se ei tosiaankaan vähentäisi rikollisuutta. Jos rahaa ei tulisi mistään niin se pitäisi sitten hankkia laittomasti kun syötävä on jokaisen ja taivasalla on kylmä nukkua.

Niin, menköön töihin, kun Suomessa olisikin kaikille työpaikkoja ja varsinkin sellaisia mistä saa senverran hyvä palkkaa ettei mitään yhteiskunnan tukia tarvittaisi siihen päälle.

Yleensäkään jos esimerkiksi isä tekee rikoksia niin onko se äidin tai lapsien vika? Tuomitaan koko perhe rikollisperheeksi ja toisen luokan kansalaisiksi loppuelämäksi..

a kiuru

Mielestäni Lardot ei ainakaan YLEn haastattelussa ottanut kantaa lapsilisiin, vaan sanoi toimittajalle sellaisten asioiden kuuluvan mahdolliselle työryhmälle. Taas poliitikko vääntää asian itselleen sopivaksi tuomita. Lapsilisä on tietysti lasta varten.

Eikös muuten rikoksen tekijän tuomiosta päätä tuomioistuin. Kenen päätäntävaltaan kuuluisivat sosiaalietuuksien poisto? Kunta ja Kela? Tavallisetkin ihmiset tulevat sossuun kirveen kanssa ja niissä on usein vartiointia.

Marko Haatainen

Lapset on "väline" tehdä rikoksia. Just tuossa Meripäivillä kuulin erään kaupan henkilökunnan pysäyttäneen 10 vuotiaan mustalaispojan kaupassa. Reppu tais olla varastettu ja repussa oli kaupan kamoja. Poitsu oli opastettu kahmimaan kaikenlaista ja viemään ulos. Ikään kuin koulutus ois päällä ollut. Vanhemmat naiset tulivat hätiin, kun pojalta oli tiukattu nimeä. Kuulemma takahuoneeseen ei kohtauksen järjestämisen pelon vuoksi voi viedä poitsua, poliisia tai sosiaaliviranomaista odottamaan, koska sitten tullaan puukko käsissä hakemaan. Myöskään paikalleen kukaan ei jää kehoitettaessa poliisiakaan odottamaan. Koko revohkaa ei yksittäinen kassa tai parikaan kassatyttöä voi toimittaa takahuoneeseen ilman tappelua. Vartijat luikkivat kuulemma Haminassa aina kun soitat ja polisit ei ilmaannu paikalle kuin 45min. vaikka laitos on kilometrin päässä. Hyvä Kotka, että näin! Jospas alettaisiin kansallispuvuissa kieltää kauppaan tuleminen, olisiko lainvoimaa? Kuitenkin vaattetkin heiltä joskus on tuomittu rikoksentekovälineenä. Sossu maksaa uudet, eipä hätää.

Kaarle Akkanen

Mehän olemme niin SALLIVA yhteiskunta, että tämä nyt on vain pieni oksa koko pensaasta! Pensas pitäisi leikata kokonaan, eikä siltä ja täältä. Ehkä tämä on oraalla oleva ajatus siitä, että yhteiskunnassa on myös VELVOLLISUUKSIA. Eikö olekin inhottava ajatus?