Perjantai 24.11.2017

Markkamörkö ulos kaapista: ”Tätä ei Suomi voi tehdä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.8.2012 14:22
  • Suomen vaihtoehdot selvitetään, lupaa keskusta.
  • Kuva: Keskustan kuvapankki
    Kuva
    Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
|

Keskusta aikoo ottaa aloitteen keskustelussa Suomen asemasta Euroopan unionissa ja rahaliitto EMU:ssa. Puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti tänään, että keskusta perustaa työryhmän selvittämään Suomen tulevaisuuden vaihtoehtoja Euroopan velkakriisin keskellä.

Kaikki vaihtoehdot kaivetaan Sipilän mukaan esiin: myös paluu markkaan tai siirtyminen kaksoisvaluuttaan.

Suomi on toistaiseksi kuulunut Saksan vetämään niin kutsuttuun rikkaaseen blokkiin, joka ei kannata euromaiden välistä yhteisen taloudellisen vastuun kasvattamista ja vaatii tiukempaa budjettikuria julkisille menoille.

- Oppositiosta käsin voimme esitellä vaihtoehtoja tulevaisuudelle. Ymmärrän, ettei hallitus voi ryhtyä selvittämään eroamista eurosta, Sipilä sanoo Uudelle Suomelle puhelimitse.

Sipilä valittiin kesäkuussa keskustan uudeksi puheenjohtajaksi. Suurelle yleisölle suhteellisen tuntemattomalla Sipilällä on liikemiestausta. Hän itse kannattaa tilanteen pysäyttämistä aloilleen.

- Nykyinen linja olisi mieluisin. Itsenäiset valtiot vastaavat taloudestaan itse ja noudattavat budjettikuria, Sipilä arvioi EU:n tulevaisuutta.

Sipilän – ja työryhmän – ajattelu ulottuu EU:n ja euron tulevaisuuteen. Suomen asema ja mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot ovat Sipilän mielestä tällä hetkellä liian mustavalkoiset.

- Talousasiantuntijat uskovat, että euro hajoaa tai muuttuu liittovaltioksi.

"Pahin olisi, jos ajaudutaan kriisipäätös kerrallaan liittovaltioon."

- Suomen näkökulmasta pahin olisi, jos ajaudutaan kriisipäätös kerrallaan liittovaltioon. Että olemme tilanteessa, jossa muita vaihtoehtoja ei enää ole, Sipilä sanoo.

"Sääntöjä ei noudateta"

Parhaillaan eurojohtajat keskustelevat keskuspankin laajemmasta työkalupakista ja pysyvän vakausrahaston mahdollisista suorista lainaostoista kriisimaille. Sipilä kuvailee tätä kehitykseksi kohti liittovaltiota. Sana toistuu Sipilän puheessa usein.

- EVM:n sisään leivottiin tiukat taloudelliset ehdot, jotta siihen [tukeen] ei tartuttaisi liian helposti. Espanjan kohdalla näistä kuitenkin luovuttiin, Sipilä kritisoi.

- Kun suuret maat tulevat EVM:n piiriin, ehdot eivät enää pädekään. EU:ssa tällainen on tapana.

Keskustan puheenjohtaja viittaa 2000-luvun puoliväliin, jolloin Saksa ja Ranska rikkoivat toistuvasti kasvu- ja vakaussopimuksen kolmen ja 60 prosentin sääntöjä.

Mitä vaihtoehtoja Suomella sitten on, Juha Sipilä?

- Keskustelussa ei saa olla mörköjä. Mitä tapahtuisi, jos Suomi ottaisi käyttöön markan tai kaksoisvaluutan? Nämä selvitetään.

Puheenjohtajan lisäksi työryhmään kuuluu keskustan terävin kärki: muiden muassa europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, kansanedustajat Mari Kiviniemi ja Mauri Pekkarinen.

Työryhmään kutsutaan asiantuntijoiksi talouselämän asiantuntijoita ja politiikan vaikuttajia.

Ensimmäiset tulokset ja seminaarit Suomen tulevaisuudesta Euroopassa julkaistaan syksyllä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Jaakkola

Työryhmässä on henkilöitä, joita kansalaistutkimukseni ei mairittele.

Ahon hallituksessa olleet ministerit:

Mauri Pekkarinen, joka oli mukana tekemässä EMU-varaumapetosta 20.12.1993. Pöytäkirja määrättiin salaiseksi!

Oikeusministerinä oli Anneli Jäättenmäki, joka katsoi, että EU-jäsenyyslakiesitys HE135 -1994 voidaan hyväksyä 2/3 enemmistöllä.
Perustuslain säätäminen kiireelisenä vaatii nimittäin 5/6 enemmistön...

Hallitusmuodon 72 §:ään kirjoitettu Suomen markka hävitettiin samalla, ilman erillistä lakiesitystä.
Tämän on Juha Korkeaoja tunnustanut!

Lue salaisen EMU-varaumapöytäkirjan asianosaiset:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/emupetos.php

Miten Ruotsin ja Suomen EMU-varaumat erosivat?

-Eivät mitenkään, silti Ruotsi jäi sivustakatsojaksi ja omasta valuutasta hyötyjäksi.

Mainittakoon, että Suomen ministerit valehtelivat Brysselissä, että Suomen EMU-kriteerit täyttyvät myös kansallisen lainsäädännön, mukaanlukien keskuspankkilainsäädännön kanssa!

Lue:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/emuvaraumat.php

Jorma Jaakkola
Kokoomus, Kokemäki
salaisen EMU-varaumapöytäkirjan asianosainen 1.12.1999 alkaen

Juhani Klaus

Yhteinen talouskultturi ei toteudu Euromaiden kesken koskaan. Liittovaltio on kuolemaantuomittu ajatus "yhteisillä" vastuilla. Nyt jos koskaan pitäisi ajatella vain Suomalaisten veronmaksajien etua,puhumattakaan minkä "perinnön" jätämme tällä politiikalla jälkipolvillemme. Emme uskoaksen halua elää kommuunissa...

Raimo Laine

Jos euro poksahtaa kaikkia tapahtuu niin nopeasti, ettei silloin mitään enää keritä
suunnitella ja kuitenkin jotain tarttis tehdä ja heti. Tilanne on sama kuin puolustus-
voimilla. Kun tilanne menee päälle ei enää ehditä paljon suunnitella, minkä johdosta
suunnitelmat pitää olla joka tilanteeseen.
Hyvä Kepu !

Kari Ahlava

Tämä on oikeaa puhetta ja kyllä perussuomalaisetkin vielä ehtivät selvittämään. Voihan oppositio tehdä töitä yhdessäkin.

Tässä on hirveän isot asiat kyseessä. Tämä Montin vierailu on vallankumouksen valmistelua. Jossa siis valta menee Niinistön sanoilla pois demokraattisilta päättäjiltä ihan virallisestikin pankeille, jos EVM saa pankkiluvat. Tällöin pankit EVM ja EKP päättävät Suomenkin veronmaksajien rahoista, että mihin maahan ja minkä pankin pelastamiseen niitä käytetään.

http://uutisvahti.blogspot.com/2012/08/breaking-news-montin.html

Erkki Penttinen

No kylläpäs keskustalla on asiantuntijat paikalla.Miksi Olli Rehn ei ole eikä Esko Aho oikeat
lamatohtorit.Varmasti pyytävät puheenjohtajakseen huippupoliitikon PÖÖ Paavon niin johan homma rupee luistamaan.Neuvoisin Sipilää viemään tuon valitsemansa lama-asiantuntija
laumansa Sipoon suurimpaan perunakuoppaan jossa sikäläiset käpykaartilaiset pitävät vielä päämajaansa kun osa kaartilaisista ei usko sodan vielä loppuneen mutta olisivat kuitenkin halukkaita tuon euroratkaisun avustamiseen.

Kaarle Akkanen

Ei pidä heti tyrmätä. Tämä on hyvä, että Keskusta lähtee tähän selvitykseen. On aika saada asia laajaan keskusteluun! Kyllä he käyttävät myös ulkopuolisia asiantuntijoita joten olkaa huoleti. Annetaan työrauha. Jo tämä ilmoitus herätti keskustelua ja se on hyvä. Toivotaan sen jatkuvan vilkkaana itse ASIASTA, siis Suomen asemasta tulevaisuuden liitovaltiokehityksessä!

Leila Mustanoja-Syysmeri

Kannatan lämpimästi Sipilän aloitetta nostaa vihdoinkin kissa pöydälle ja pyrkiä koostamaan laajempaa kokonaisuutta tehdyistä ja odotettavissa olevista päätöksistä. Minua ei haittaa se, että Kepu koostaa ryhmän, tärkeintä on, että joku sen uskaltaa tehdä. Demokratia edellyttää, että listataan eri vaihtoehdot, joita harkitaan avoimesti, koska hallitus jääräpäisesti vaikenee ja kieltäytyy tekemästä työtään eli julkistamaan eurokriisin hoitamisen erilaisia vaihtoehtoja. Hallitus on valinnut strategiakseen kriisihallinto -moodin - Suomi ajelehtii überkiireesti tehtävästä kriisipäätöksestä toiseen ja hupsista, kohta olemme tilanteessa, jossa liittovaltiota esitetään ainoana vaihtoehtona. Jos Urpilaisen tekemien sopimusten ainoa peruste on perussuomalaisten pelko (näin hän lausui haastattelussaan Der Spiegelille), niin pelottavaahan se on. Urpilaiselle oman vallan säilyttäminen menee Suomen valtiollisten etujen edelle ja se murentaa rajusti luottamusta hänen "saavutuksiinsa".