Sunnuntai 19.11.2017

”Posketon pula” asunnoista: ”Erittäin epäreilua”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.8.2012 13:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kova kysyntä vuokra-asunnoista on johtanut epäreiluun tilanteeseen.
|

Faktakulma

Vuokra-asuntopula on Vuokraturvan mukaan Suomen pahinta pääkaupunkiseudulla.

Myös Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Oulussa on liian vähän vuokra-asuntoja tarjolla verrattuna kysyntään.

Lahdessa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Oulussa ei vuokratasoihin kuitenkaan tule selvää sesonkilisää, kuten suuremmissa kaupungeissa.

Lähde: Vuokraturva

Kilpailu vuokra-asunnoista on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan johtanut epäreiluun tilanteeseen, jossa vuokranantajat eivät noudata hyviä tapoja.

Hän kuvailee Suomen tämänhetkistä asuntotilannetta sanoilla ”posketon pula”.

Vuokranantajat korottavat vuokria, kun huomaavat, että kysyntää riittää.

– Ylikysyntä johtaa tuntuviin sesonkilisiin. Ne voivat olla 10 prosenttia ja kaikkein halutummilla alueilla jopa 15 prosenttia.

– Siinä ei ole mitään pahaa, että esitetään korkea vuokrapyyntö kunhan se avoimesti kerrotaan. Silloin jokainen voi miettiä, onko asunto sellainen, jota haluaa matkustaa paikanpäälle  katsomaan.

Metsola pitää ”erittäin epäreiluna” sitä, että vuokranantaja ilmoittaa vuokrahinnan, joka houkuttelee ihmisiä katsomaan asuntoa ja laittaakin tarjouskilpailun pystyyn.

– Esimerkiksi joku sellainen henkilö jonka ehdoton maksimi on vaikka 600 euroa lähtee katsomaan sitä 600 euron asuntoa ja järjestää itsensä paikalle, missä voi olla vaikka 30 muutakin asunnon hakijaa.

Paikanpäällä vuokranantaja voi Metsolan mukaan vihjailla, että asunnosta voisi tehdä tarjouksia tai ”onpas teitä paljon, laitetaan huutokauppa pystyyn”.

– Lopulta asunto voidaan päätyä vuokraamaan vaikka 680 euroa.

Metsolan mukaan menettely ei ole laiton.

– Oma henkilökohtainen mielipiteeni ja Suomen kiinteistövälittäjäliiton vuokranvälitysvaliokunnan mielipide on se, että tämä on hyvän tavan vastaista, mutta tällaista jonkun verran esiintyy.

Metsola kuvaa tilannetta ”ääri-ilmiöksi”.

– Ilmiö syntyy silloin kun on aivan posketon pula jostain hyödykkeestä. Silloin hädänalaista tilannetta pyritään hyödyntämään.

Hän ei vastusta korkeita vuokrapyyntöjä, mutta korostaa, että keskeisen tärkeää olisi vuokrapyynnön kertominen.

– Tällaista tarjouskauppaa pidän hyvin vahingollisena vuokranvälitysalalle.

”Maksamaton vuokra nuoruusvuosilta” voi ratkaista

Pääkaupunkiseudun vuokra-asuntotilanne on Metsolan mukaan pahin elokuussa kun uudet opiskelijat ja diblomaatit etsivät asuntoja. Myös perheasuntoja haetaan eniten kesällä.

Ongelmia tulee Metsolan mukaan silloin, kun ulkopaikkakunnilta muuttavat eivät osaa varautua vaikeaan tilanteeseen ja jättävät asunnon etsimisen viimetinkaan.

– Realiteetti on se, että vaikka olisi valmis ottamaan minkä tahansa asunnon, silti voi joutua hakemaan kymmeniä asuntoja ennen kuin tärppää.

Metsolan mukaan jo muutama maksuhäiriö pikavipeistä ja esimerkiksi maksamaton vuokra nuoruusvuosilta voivat estää vuokra-asunnon löytämisen kokonaan.

– Vuosi toisensa jälkeen on jouduttu majoittamaan opiskelijoita jumppasalien lattioille.

Faktakulma

Vuokra-asuntopula on Vuokraturvan mukaan Suomen pahinta pääkaupunkiseudulla.

Myös Turussa, Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Oulussa on liian vähän vuokra-asuntoja tarjolla verrattuna kysyntään.

Lahdessa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Oulussa ei vuokratasoihin kuitenkaan tule selvää sesonkilisää, kuten suuremmissa kaupungeissa.

Lähde: Vuokraturva

Jaa artikkeli:

Kommentit

Lasse Myllypuro

Hei Hakekaa asuntovaunu Saksasta. Säästätte ainakin 60%, jos ostaisitte Suomessa. Voi vaikka ostaa tontin tms mistä saa sähköä. Sitten tahkoatte rahaa Suomessa ja ostatte halvan asunnon Espanjasta. Näin pääsee eroon kaikesta kusetuksesta.

Jouko Heyno

Puhe asuntopulasta kuuluu siihen samaan poliittisen populistisen huijauksen kategoriaan kuin "uhkaava työvoimapula" ja "huoltosuhteen huononeminen" - ja uppoaa kansaan kuin kuuma veitsi voihin.

Maassa on tällä hetkellä tilastojen mukaan noin 400 000 tyhjää, asumiskelpoista asuntoa. Koko ongelma voitaisiin ratkaista veroremontin yhteydessä tekemällä asuntojen tyhjällään seisottamisest kannattamatonta. Aikaansaatu tarjonta paitsi poistaisi "pulan", laskisi myös hintatason järjelliseksi. Hyvän näytön siitä, kuinka ulkona poliittinen eliittimme on kansan todellisesta tilanteesta antaa jutun esimerkki: Kun työikäisen kansalaisen keskivertotulo on noin 1 700 euroa kuussa, josta maksetaan verot (esim. Turussa 18,25 % kun vähennyksiä ei ole), on 600 euron vuokran jälkeen käteen jäävän rahan riitettävä elämiseen - ei pelkästään hengissä pysymiseen.

Johan Von

Vapaa markkinatalous on täynnä keinoja millä voi rahaa ansaita. Tätähän olemme halunneet. Tosin vapaata markkinantalouttakaan ei enää ole vaan se on täynnä yhteenliittymiä joiden tehtävänä on estää toisia pääsemästä kilpailemaan omille reviireilleen. Kartellit ja pankkien temput siellä jyllää ja sen väitetään olevan vapaata markkinataloutta