Lauantai 18.11.2017

Yrittäjä jyrähti: ”Suomi jo nyt roskalainaluokassa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.8.2012 16:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeriö on saanut Jutta Urpilaisen johdolla budjettiehdotuksen vuodelle 2013 valmiiksi.
|

Faktakulma

Railonkosken perhe on muun muassa Rymy-Eetun, Storyvillen ja On the Rocksin takana. Yrittäjäperheen niin sanottu kantaisä on 30 vuotta sitten Lauttasaaressa ravintoloitsijana aloittanut diplomi-insinööri Jorma Railonkoski. Lähde: City-lehti

Tunnettu helsinkiläinen ravintolayrittäjä Jorma Railonkoski on sitä mieltä, että Suomi on velkaantumisensa kanssa jo vakavissa ongelmissa. Hänen mukaansa valtion lainanotto on tabu, josta ei saa keskustella. Uutta velkaa ei pitäisi ottaa enää lainkaan.

- Valtio pullistelee AAA-luottoluokituksellaan. Sillä ei ole mitään arvoa sellaiselle, joka ei aio ottaa velkaa. Se vaan mahdollistaa valtion hervottoman taloudenpidon jatkossakin - aikansa. Luokitus nimittäin putoaa heti, kun luokittajat huomaavat, että Suomessa lasketaan BKT:hen mukaan julkiset palvelut, vaikka ne on jo maksettu veroina. Jos julkisia palveluja ei laskettaisi kahteen kertaan kansantuotteeseen, Suomen lainakanta olisikin yli 100% BKT:stä!  Olemme siis jo nyt roskalainaluokassa, Railonkoski kirjoittaa blogissaan Puheenvuorossa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) erityisavustaja Ville Kopra puolestaan on sitä mieltä, että vuoden 2013 budjetti on onnistunut kokonaisuus.

- Vaikka budjettialijäämäksi ennakoidaan 6,6 miljardia, suunta on oikea: tämän vuoden budjettialijäämäksi muodostuu vielä yli 8 miljardia, Kopra pohtii omassa kirjoituksessaan.

 

Faktakulma

Railonkosken perhe on muun muassa Rymy-Eetun, Storyvillen ja On the Rocksin takana. Yrittäjäperheen niin sanottu kantaisä on 30 vuotta sitten Lauttasaaressa ravintoloitsijana aloittanut diplomi-insinööri Jorma Railonkoski. Lähde: City-lehti

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jorma Railonkoski
Jorma Railonkoski
Jaa artikkeli:

Kommentit

Joni Malmberg

No kyllä nyt sitten jos joskus kannattaa suomenkin herätä,jos jo pubin pitäjäkin on sitä mieltä ja jopa jyrähtänyt. Taitaapi jyräys tulla jo hiukan myöhään. Vuosi sitten näitä jyräyksiä kutsuttiin foliohörhöilyksi.

Hannu Haili

Pistetään ruotsi vähemmistökieleksi ja lopetetaan humanitäärinen maahanmuutto niin vuodessa säästyy miljardeja. Tämä näin alkuun.
Kilometrikorvausten nipistämisestä saadut säästöt ovat nappikauppaa edellä mainittuihin kustannuksiin verrrattuna.

Kaarlo Hedström

Suomi siirtyi euroon ilman kansanäänestystä sillä kansa olisi sanonut EI eurolle. Näin todistivat lukuisat ennakkogallupit. Siispä Sauli Niinistö ja Kokoomus ajoivat voimalla sitä linjaa, että kansanäänestystä ei tarvita. Demarit tukivat kokoomusta ja Lipponen etunenässä vakuuttelivat euron hyvyyttä ja sitä mantraa, että kansa ei tietä asiasta mitään. Siis Kokoomus ja Demarit pääjehuina ajoivat Suomen euroon ilman kansanäänestystä. Ruotsi, Tanska, Norja ja muut eu-valtiot järjestivät kansanäänestyksen. Toki useissa valtioissa oli useita kansanäänestyksiä, kun kansa äänesti ensin EI eli väärin. Voi s...tana mitä demokratiaa.

Kuitenkin Kokoomus ja Demarit ovat vastuussa tästä Suomen tilanteesta. Ja muistakaa, että Kepu halusi kansanäänestystä ja Väyrynen sitä vaati voimakkaasti, mutta hävisivät kantoineen asian.

Eli Jorma, kokoomuslainen, olet puolueen kannattaja joka on tähän kaikkeen syypää, kannattaisi äkkiä vaihtaa puoluetta.

Jorma Jaakkola

Kaarlo Hedström!

Et ole lukenut dokumenttejani, koska musta-tuntuu -juttuja kirjoitat?

Suomen Euro-päätös tehtiin petoksella jo vuonna 1994. Huijaten, valehdellen ja salaten.

Pääpukarit olivat ulkopolitiikasta määrännyt Mauno Koivisto ja juoksupojat ministeripääneuvottelija Pertti Salolainen ja pääministeri Esko Aho.

Ahon hallituksen ongelma markasta luopumiseksi siirrettiin myöhempien aikojen ongelmaksi, jonka hoitivat Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö.
Esko Aho ja kumppanit tekivät oppositiopolitiikkaa.

Salaisen EMU-pöytäkirjan korkea-arvoisat salaajat ovat presidentit Koivisto, Ahtisaari ja Halonen.

Ahtisaari myös UM:n korkeimpana virkamiehenä vuonna 1993 ja Halonen ulkoministerinä tammikuussa 2000. Samoin tuolloin myös pääministeri Lipponen.

Asiaan sotkeutuivat myös oikeuskansleri Paavo Nikula ja apulaisoikeuskansleri Jukka Pasanen sekä Korkein Hallinto-oikeus.

Lue lisää asianosaisia:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/emupetos.php

Petri Rantanen

Uskoisin että valtio ottaa lainaa samasta syystä kuin yritykset ja yksityiset, halutaan rahoittaa hankkeita pitkällä aikavälillä (esim. yritysten investoinnit ja asuntolaina).

Valtion virkamiesten palkkojen lasku iskisi myös yrityksiin, heillä olisi vähemmän rahaa kulutettavaksi vaikkapa ravintolapalveluihin.

Tuossa Euron kohdalla olen samaa mieltä, ei se ole mittarin (euro) vika jos hommat saadaan päin prinkkalaa.
Vielä Hannulle: Olisikohan noin että noi kaksi asiaa säästäisi miljardeja? Olisi kiinnostavaa kuulla mistä olet saanut tuollaiset luvut.

Juhani Putkinen

Julkisen sektorin velkaantuminen täytyy tosiaankin katkaista ja heti eikä viidestoista päivä.

Julkista sektoria pitää karsia kerveellä ja nimenomaan latvasta. Organisaatioita on madallettava ja kaikenkarvaisia "asiantuntijoita" sekä pomoja potkittava pellolle pilvin pimein.

Matti Kyllönen

Lainanotto katkaistava. Valtionhallinnon yläpäätä supistettava. Pää painaa niin paljon, että jalat eivät kanna. Joku vuosi sitten laitetut poliittiset valtiosihteerit ulos, kansanedustajien avustajat pois. Puoluetuki kokonaan pois. Turhat ulkomaan edustustot pois. Kehitysavut minimiin. Kunnissa saatavissa vastaavat yläpään pöhöä koskevat säästöt. Vallan kolmio pitää saada seisomaan kyljellään. Nyt se seisoo kärjellään ja raskas (tyhmä) vesipää ennen pitkää kaataa koko "hökötyksen".

Juhani Klaus

Olen pitkälti Matti Kyllösen kanssa samaa mieltä.Nyt alkaa olla kestämätön tilanne pitää tällaista "suojatyöpaikka"armeijaa Suomessa !Mutta kuka sen saneeraisi?Virkamiehistä ja poliitikoista siihen ei ole,koska molemmat on asianosaisia!Tyypilliseen Suomalaiseen tapaan perustetaan komitea tutkimaan asiaa.ja pari vuotta piiripieni pyörii kunnes taas uusi komitea...

Juhani Piironen

Valtion velanottoa perustellaan keynesiläisyydellä. Väitetään että Keynes kannusti tasapainottamaan suhdannevaihteluita valtion velan avulla.

Kun itse opiskelin ja luin Keynesin tuotantoa (suurinta osaa ei käännetty suomeksi), niin huomasin että hän ei puhunut valtion velanotosta, vaan tarkoitti että hyvinä aikoina säästettäisiin varastoon ja huonoina aikoina sitten purettaisiin näitä säästöjä ja tällä tavalla tasattaisiin suhdannevaihteluita. Keynesin kirjallinen tuotanto on hyvin laaja, mutten usko hänen muuttaneen mieltään.

Joka tapauksessa Milton Friedman kumosi hyvin yksiselitteisesti nämä Keynesin teoriat ja puhui mm. siitä ongelmasta, joka liittyy valtioiden päätöksenteon hitauteen suhdannevaihteluiden tasaajana.

Lyhyesti. Tiedän asian teoreettisen taustan ja olen samaa mieltä: Valtion ei tulisi ottaa velkaa, kun korkeintaan puolustaakseen maata ulkoista hyökkäystä vastaan.

Juho Ratava

Eikös valtio tällä hetkellä saa lainaa korolla, joka on pienempi kuin inflaatio, eli ns. ilmaista rahaa niiltä riskisijoittajilta, jotka pelaavat sen päälle, että euro kaatuu ja sen jälkeen harvojen suurin piirtein kunnossa olevien talouksien valuutat pomppaavat (ja niihin sidotut lainat mahdollistavat paremman vaihtokurssin kuin euro)?

Tässä tapauksessa lainan ottamatta jättäminen olisi silkkaa hölmöyttä. Kunhan vaan kalliimmat lainat saadaan maksettua pois.

Juhani Piironen

On tämä thaimaalainen ongelma. Thaikku kun ottaa länsimaalaiselta velkaa, niin sitä pidetään loukkaavana kun länsimaalainen pyytää maksamaan velan takaisin. Thaimaalainen pitää velkaa lahjana. Kreikkalainen pitää nykyisin velkaa lahjana. Milloin Suomi alkaa pitämään velkaa lahjana, jota ei tarvitse maksaa takaisin?

Ongelma on se, että tuo päivä tulee aina vaan lähemmäksi. Velallisen moraali alkaa olla ongelma kaikkialla. Velkaa pidetään ikuisena, mutta lopulta lapsemme maksavat sen. Tavalla, tai toisella.

Erkki Hietalahti

On se hienoa huomata, että yhä suurempi joukko huomaa, kuka oikeasti on ollut tämän eurotuskan isäntä Suomessa. Nykyhallitus lipevästi siirtää vastuuta edellisille hallituksille, mutta yksi hallitus ylitse muiden on kunnostautunut tämän tuskan luomisessa. Lipponen halliuksen pääministerinä antoi mahti käskyn Suomelle siirtyä euron ytimiin ja siitä se riemu alkoi. Samanlainen herraonni SDP:llä jatkuu ja johtajaksi saatiin rouva kaikkitietämätön joka silmät kiiluen lisää takauksia euroopan hulttiovaltioille ikäänkuin hyvittääksen jotkut pahanteot eteläeuroopan aurinkorannoilla.

Lainaa kotimaan kehittämiseen ei voi ottaa koska joku täällä saattaisi rikastua moisen toimenpiteen seurauksena. Ja sehän on inhottavaa SDP hyväveli toverien mielestä, varsinkin jos maakunnassa vielä joku yritys lähtisi kasvuuralle ja osoittaisi eteläeuroopan kehittämisen hyödyttömäksi.