Lauantai 22.9.2018

Itämeren pohjassa on valtava myrkkykätkö – ”Mahdoton tehtävä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.8.2012 07:12
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Kemiallisten aseiden ja niiden sisältämien taisteluaineiden nostaminen merenpohjasta ei ole realistista, katsoo VERIFIN-instituutin johtaja Paula Vanninen.
|

Itämeren pohjassa makaa toisen maailmansodan jäljiltä kymmeniä tuhansia tonneja erilaisia kemiallisia aseita, ammuksia, ilmapommeja ja kanistereita, jotka sisältävät myrkyllisiä sekä syövyttäviä kaasuja ja muita yhdisteitä. Suomi ja muut Itämeren maat yrittävät nyt selvittää, millaista ympäristöhaittaa sotajätteet aiheuttavat.

Erilaisia sotatoimiin liittyviä objekteja on meren pohjassa yli 500 000 kappaletta, kertoo Helsingin yliopiston VERIFIN-instituutin johtaja, professori Paula Vanninen Uudelle Suomelle.

–Varsinkin Saksa laitettiin venäläisten toimesta upottamaan sotatarvikkeita mereen sodan päätyttyä. Ne oli aluksi tarkoitus viedä pidemmälle, mutta oli kiire päästä niistä eroon, Vanninen kertoo.

Itämeren alueen maiden viime vuonna alkaneessa Chemsea-projektissa etsitään mereen upotettuja ammuksia ja tutkitaan sedimentin ja veden laatua aseiden upotusalueilla. Helsingin yliopiston mukaan taistelumyrkkyjen hajoamistuotteita on jo tutkimuksissa löytynyt upotusalueiden ympäristöstä, ja esimerkiksi Bornholmin upotuspaikalla Ruotsin edustalla on havaittu arseenia sisältävien kemikaalien ”merkittävää leviämistä”.

Chemsea-projektin tavoitteena on selvittää, voiko vuodoista olla haittaa ihmisille. Esimerkiksi alueellisia kalastuskieltoja voidaan joutua harkitsemaan, mikäli alueelta napatut kalat sisältävät haitallisia määriä kemikaaleja.

–Kalastuksen kieltäminen tietyillä alueilla voi olla mahdollista, Vanninen sanoo.

–Ensimmäisiä tuloksia saadaan vasta 2014, mutta koska tässä vaiheessa ei ole näyttöä näillä alueilla kalastamisen haitoista, ei kieltämiseen haluta vielä ryhtyä.

Ympäristöhaittojen tutkiminen on Vannisen mukaan käytännössä ainoa vaihtoehto, sillä taisteluaineiden nostaminen merenpohjasta ei ole realistista. Aseiden ylösnostaminen on Vannisen mukaan ”täysin mahdoton tehtävä”, joka voisi aiheuttaa suurempia ympäristöhaittoja kuin se, että aseet jätetään meren pohjaan.

Voiko myrkkyjen vuotaminen kiihtyä? Kukaan ei tiedä, Vanninen sanoo.

–Aseet ovat 60 vuoden aikana ruostuneet ja myrkkyjä on päässyt vuotamaan. Mutta sitä ei kukaan voi sanoa, miten pitkään näiden aineiden leviäminen sieltä voi jatkua, hän sanoo.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Nieminen

Sitten on Hesan silakkamarkkinat ja muut saastuneen kalan myynnit !!!
Kuulemma kerran viikossa sitä saa syödä ihan turvallisesti !!!
Milloinkahan totuus paljastetaan???
Itämeri on jo luokiteltu maailman saastuneimmaksi mereksi ja kuollut merenpohja laajenee koko ajan.

Markus Lintinen

Vannisen mukaan ”täysin mahdoton tehtävä”. Mitäköhän tuo Vanninen tarkoittaa. Asiaan paljoakaan perehtymättä uskoisin olevan järkevämpää korjata myrkyt talteen kuin antaa entropia lain mukaan määrittelemättömän ajan kuluessa myrkyt ovat tasaisesti jakautuneet koko itämeren alueelle. Tämänkin pystyy varmasti insinöörit, kemistit ja fyysikot laskemaan. On se vähän kumma kun mediassa US:ssä ja HS:ssä puhutaan ihmisen mahdollisuuksista valloittaa avaruutta ja perustaa vaikka sivilisaatioita toisille planeetoille ja siihen poltetaan miljardeja ellei 100 miljardeja, mutta matalasta Itämeren altaasta ei saada muutamaa sataatuhatta kapselia ylös. Verovarojen käyttäminen Itämeren puhdistamiseksi on mielestäni sitä yhteistähyvää mihinkä niitä veroja kerätään. Yksinekertaisella logiikalla arseeni joka on myrkky niin se vähitellen ja salakavalasti kiertää ravintoketjun myötä myös meihin ihmisiin. Voihan se olla onni että ne kemialliset aseet heitettiin niinkin rantaveteen että ne olisi periaatteessa mahdollista sieltä nostaa. Jostain luin että ainakin löydetyt ammusten metallikapselit maaperästä ovat säilyneet yllättävän hyvin. Lisäksi korroosion kehitys hidastuu radikaalisti ajanmyötä ja jo korroosioitunut metalli hidastaa sitä. Lopuksi vähän faktaa wikipediasta: "Arseeni juomavedessä nostaa tunnetusti aikuisten riskiä sairastua keuhko-, virtsarakko- ja ihosyöpiin. Lisäksi yhteys aikuisiän munuais- ja maksasyöpiin on mahdollinen. Viitteitä on myös siitä, että juomaveden arseenille altistuminen varhaisessa lapsuudessa lisää lapsuusiän maksasyöpäkuolleisuutta." Raskas on päättäjien osa kun se tekee päätöksiä tulevien sukupolviin vaikuttavista asioista.

Marko Kivelä

Luultavasti paras toimintatapa olisi haudata nämä myrkyt - tosin riippuen vähän siitä kuinka laajalla alueella noita on. Nostaminen on nimittäin todella ongelmallista jos astiat missä noita on ovat läpiruostuneita. Todennäköisyys sille, että myrkyt leviävät nostoyrityksen yhteydessä on nimittäin aika suuri.

kati sinenmaa

Kun kanit kymmenen vuotta sitten aloittivat invaansionsa, vihertävät julistivat, että nyt niiden kanssa on vain elettävä, että täysin mahdoton tehtävä hävittää niitä. No, ei tarvittu kuin pari vuotta, kun niiden populaatiot saatiin helsingistä lähes olemattomiin, ja niiden muutaman lopun kanin hävittäminen olisi onnistunut, jollei taas vihertävät olisi laittaneet hanttiin.