Perjantai 24.11.2017

Juhana Vartiainen STTK:lle: ”Kriisimaat kyttäävät apua – uusi rahaliitto”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.8.2012 15:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen VATT:in ylijohtaja Juhana Vartiainen kertoo ehdotuksensa euron hajoamisen varalta toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK-lehdessä.

– Jos euro romutettaisiin, suosittelisin, että ryhdytään rakentamaan uutta rahaliittoa, tosin entistä tiukemmin ehdoin, Vartiainen kertoo lehdelle.

Vartiaisen mukaan kriisimaat ”kyttäävät, että apua tulee, vaikka tiukennuksia kansantalouden epävakavaraiseen julkistalouden hoitoon ei tehtäisikään”.

– Espanja ja Italia ovat sen verran suuria talouksia EMU:n sisällä, että näiden maiden poliitikot uskovat ratsuväen tulevan paikalle joka tapauksessa. Näin ei uskoakseni käy, Vartiainen kertoo STTK:lle.

Vartiainen uskoo, että Euroopan talouskriisi saadaan hoidettua, mutta Kreikka on ”menetetty palanen”.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Leila Mustanoja-Syysmeri

Vartiaisen on virkansa puolesta uskottava, että eurokriisi on selätettävissä. Minusta se osoittaa häneltä vahvaa uskoa siihen, mitä toivotaan, mutta realismia se ei ole. Haluaisin kuulla, millä laskelmilla Vartiainen uskonsa perustelee.

Realistisesti ajatellen, yhteinen rahaliitto á la euro on jo osoittanut mahdottomuutensa yksinkertaisesti siksi, että maiden toimintakulttuurit ovat täysin erilaiset. Minusta olisi puhallettava peli poikki yhteinen rahaliitto -harjoitukselta, joka on osoittanut toimimattomuutensa. Terve järki käteen ja pohtimaan avoimin mielin toisentyyppistä yhteisyyttä. Jokaisella maalla olisi oma valuuttansa ja omat budjettinsa, mutta yhteistyö jatkuisi. Varmaan pian Saksan ja Ranskan pankit ja asemyyjät ovat saaneet Kreikan tukipaketista omansa pois, joten voitaisiin palata asiallispohjaiseen päiväjärjestykseen.

Nykyinen sekametelisoppa on häpeäksi sen keittäneille poliitikoille, EU:n komissaareille ja euromaiden poliittisille eliiteille.

Timo Nenonen

Miksi Suomen pitäisi sitoa itseään uudestaan? Eikö tämä nykyinen mätä valuuttaliitto emu jo ole osoittanut, että maamme ainoa pelastus on oma raha, markka plus kaikinpuolinen taloudellinen ja poliittinen riippumattomuus (itsenäisyys) muista maista ja liitoista, poislukien ETA ja WTO. EU:ssa ja emussa olemme olleet pelkästään ns. kusetetettavan roolissa maksaessamme jopa toisten maiden puolesta, jopa Ruotsin ja Englannin. Ei ole olleet kaikki piuhat kytkettynä niillä, jotka aikanaan näitä soppareita junailivat Suomen puolesta.

Ja nykypäivänä on vielä huonommat olleet tämän ja edellinen hallituksen penaalin tylsimpien kynien teot. Koossa on nykyisin lähinnä niuvanniemen potilaista koottu epämääräinen joukkio, ratpack, mätätilahallitus, jonka tarkoituksena näyttää olevan vain edellisten sukupolviemme rakentaman ja puolustaman valtiomme romuttaminen konkurssitilaan kaikkien tuki-ja takausvastuiden avulla, joihin ei olisi edes tarvinnut mennä mukaan 123 ja 125 artiklan nojalla.

Suomessa on poliitikko, joka tämän tiesi jo melkein kolme vuotta sitten, Timo Soini, mutta muut puolueet sössivät mahdollisuutensa muuttaa kurssia liitoutuessaan totaalikataistrofin teamiin. Missä Jyrki astuu ei ruoho kasva ja teollisuus häipyy muille maille, hän pelastelee vain muiden maiden bankstereiden bonuksia ja optioita, oman maan kansalaiset saavat vaikka nääntyä nälkään. Kuntavaalit on mahdollisuus osoittaa mielipide hoidetusta politiikasta, koska jos valtio lappaa tukia ja takauksia ulkovalloille, ei kotimaan kunnille jää mitään jaettavaa meidän omista verovaroistamme. On tärkeää äänestää ei hallituspuoluille. Tämä mätä europolitiikka on tullut tiensä päähän, meidän kansalaisten kuppi on kaatunut nurin ja 180 asteen käännös tarvitaan.

Veijo Lundberg

Skandinaavinen talous-unioni laajenee kaiken aikaa.

Tänään oli otsikoissa:
Ahlstrom ja ruotsalainen Munksjö listaavat uuden yhtiön Helsingin pörssiin

Aikaisempia/suurimpia suomalais-ruotsalaisia ovat:
- Stora-Enso
- Nordea
- Tieto (ent. TietoEnator)
- Telia-Sonera
- OMX AB
- Danske Bank /Sampo

Ruotsissa toimii yli 700 suomalaisomistuksessa olevaa yritystä. Ja Ruotsalainen talouselämä on vahvasti läsnä Suomessa.

LIITTOVALTIO Suomi + Ruotsi + Norja + Tanska olisi vahvin ja kilpailukykyisin RATKAISU !

Sami Anttila

Tällainen uusi Kalmarin unioni olisi hieno ratkaisu moniin ongelmiin, mutta valitettavasti kukaan ei kannata sitä (et sinä, enkä minä), koska Stubin mukaan Suomi on 100% euron takana. Muita vaihtoehtoja ei kertakaikkiaan ole.

Erkki Penttinen

Olen kuullut että Narvassa rakennellaan avaruusalusta ja siihen etsitään sopivia astronautteja
suomesta koska eestiläiset eivät oikein luota raketin takaisin paluusta mutta suomestahan siihen miehistö tulisi hetkessä esimerkiksi näin: Stubbi ,Lipponen,Rehn ja keskustan uusi pj.Susa Saapala niin alkaisi asiat kuussakin luistaa

Veijo Lundberg

Ei ole pitkä aika, kun Britannian pääministeri David Cameron ehdotti liittouman perustamista Pohjoismaiden kanssa.

Suomen suhde Pohjoismaihin tökkii pelkästään sen takia, että Itä-Suomi ei koskaan ole ollut osa Ruotsia, toisin kuin Länsi-Suomi.

Helsinskin on puolestaan venäläinen kaupunki tsaarin tahdosta ja siellä oleva valtionhallinto, on aina halunnut irti isännästään Venäjästä ja sen takia hamunnut liittoutumista Saksan kanssa ja Saksasta uutta isäntää Suomelle.

Jorma Jaakkola

Kyllä on vaikeata tunnustaa, ettei Suomen euro-/EU-päätöksenteko kestä päivänvaloa.
No, Vartiainen on demari.

Olen salaisen EMU-varaumapöytäkirjan asianosainen sen 1.12.1999 saatuani.

Ministerinäryhmä, tasavallan presidenti Mauno Koivisto ja UM.n valtiosihteeri Martti Ahtisaari ovat asianosaisia pöytäkirjaa laadittaessa 20.12.1993.

Presidentti Martti Ahtisaari, ulkoministeri Tarja Halonen ja pääministeri Paavo Lipponen ovat asianosaisia salaamisessa vuonna 2000.

Ulkoministeri Tuomioja on sankari vapauttaessaan huhtikuussa 2001 pöytäkirjan KHO:n vahvistamasta salassapidosta.
Ks. kotisivultani.

Totuusterveisin Jorma Jaakkola
Kokemäki
Kotisivu:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/emupetos.php
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/emuvaraumat.php

Sami Anttila

Vartiainen on tainnut missata Stubin muistion, jossa kiellettiin tällaisilla asioilla spekulointi ja puhuminen yleensäkin. Suomi kun on tunnetusti 100% euron ja rahan pumppaamisen kriisimaiden loputtomaan kaivoon takana.

Ossi Onni

Eurokriisi on tietenkin selätettävissä: Yksityisen sektorin velkajärjestelyt, valtioille velanoton kielto yksityisiltä pankeilta (kulutus ainoastaan itse luodulla rahalla) ja liittovaltio eli budjettissiirtojen unioni.

Markku Peltola

'Markkinoiden selättäminen' lie sitä samaa uussuomea kuin 'suunnan reivaaminen' eli poliitikko ei ymmärrä, mitä puhuu. Suuntaa ei reivata, suuntaa muutetaan. Purjeita reivataan eli purjepinta-alaa pienennetään myrskyssä. Pitääkö poliitikolle selittää myös, mitä tarkoittaa 'selättäminen' ja 'markkinat'?

Olli Pusa

"Espanja ja Italia ovat sen verran suuria talouksia EMU:n sisällä, että näiden maiden poliitikot uskovat ratsuväen tulevan paikalle joka tapauksessa. Näin ei uskoakseni käy, Vartiainen kertoo STTK:lle."

Ensin siis Vartiainen toteaa, että kriisimaat eivät saa apua,jolloin ne tosiasiassa ajautuvat umpikujaan. Lopuksi hän kuitenkin ilmoittaa uskovansa, että eurokriisi saadaan taltutettua.

Kiinnostaisi tietää, millaisella logiikan kurssilla Vartiainen on opiskellut?