Perjantai 24.11.2017

Huikea löytö avaruudesta: George Lucas oli oikeassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
29.8.2012 12:15
Päivitetty: 
29.8.2012 18:02
  • Kuva: Nasa / JPL-Caltech
    Kuva
    Nasa julkaisi taiteilijan kuvan Kepler-47:n aurinkokunnasta.
|

Avaruustutkijat ovat ensimmäistä kertaa osoittaneet, että kaksoistähtiäkin voi kiertää kokonainen aurinkokunta. Kepler-teleskoopin avulla tehdystä löydöstä uutisoi ensimmäisenä Space.com.

Toistaiseksi ihmiskunta on saanut vihjeitä yli 2 300 Aurinkokunnan ulkopuolisen planeetan olemassaolosta. Uusi löytö on kuitenkin ensimmäinen, jossa kaksi planeettaa vahvistetusti kiertää kaksoistähteä.

Kyse on Kepler-47-nimisestä kaksoistähdestä, joka muodostaa nykytiedon mukaan kahden auringon ja ainakin kahden planeetan aurinkokunnan.

Kepler-47 sijaitsee Joutsenen tähtikuviossa. Lisää tietoa Nasan sivuilta ja tutkijoiden julkaisusta Sciencessä.

Tutkijat intoilevat löydöllä, joka tuo mieleen Tähtien sota –elokuvista tutun Tatooinen planeetan sekä sen kaksoistähden. Tatooine on fiktiivinen planeetta, joka on elokuvasarjan tarinan jediritari Luke Skywalkerin kotiplaneetta.

Tähtien sodan maailman luonut George Lucas oli siis edellä aikaansa kuvitellessaan Tatooinelle kaksioistähden.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teemu Kammonen

Kiitos. Tämä lienee todiste siitä, että edellisestä maratonista on liian kauan aikaa.

Tuttavani suositteli muuten aikoinaan episodeille katsomisjärjestystä 4, 5, 2, 3 ja 6. Kyllä ykkönen on jätetty pois tarkoituksella. Miltä kuulostaa?

Timo Mustila

Minusta ykkönen kuuluu katsoa jo pelkästään Qui-Gon Jinnin takia. Ja saahan siitä taustatietoa muutenkin ettei tarvitse tenaville selitellä kovasti matkan varrella syitä ja seurauksia. Koko tuplatrilogia numerojärjestyksessä siis.

Mikko Katainen

Se oikea asiavirhe ei toki ollut mikään Tähtien sotaan liittyvä, vaan se, että tämä löytö ei ollut ensimmäinen planeetta joka kiertää kaksoistähteä. Kepler 16b:n löytyminen julkistettiin jo 15. syyskuuta 2011. Space.comin uutisen mukaan Kepler 47 on ensimmäinen kaksoistähti jota kiertää useampi kuin yksi planeetta. Se on siis ensimmäinen kaksoistähden ympärillä oleva aurinkokunta, ei pelkkä planeetta.