Tiistai 26.9.2017

Esko Aho antoi palaa: Näin Suomi pilaa asiansa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.9.2012 14:50
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Soneran keskiviikkona Finlandia-talolla järjestämään paneelikeskusteluun osallistuivat Soneran toimitusjohtaja Robert Andersson (vas), entinen pääministeri Esko Aho, tutkija MIka Hyötyläinen, professori Kirsti Lonka ja Carqotecin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

Entisen pääministerin Esko Ahon mukaan hallitukselta puuttuu Suomessa kyky tehdä päätöksiä. Harvardin yliopistoon siirtynyt Aho kritisoi julkista sektoria kovin sanoin keskiviikkona Finlandia-talolla järjestetyssä paneelikeskustelussa.

Sähköisen reseptin pitkä ja tuskainen tie Suomessa on Ahon mielestä yksi esimerkki siitä, miten kilpailukykyä ei ainakaan saavuteta.

- Menin Sitraan vuonna 2004, jolloin puhuttiin, että sähköinen resepti on aivan lähellä. Nyt vuonna 2012 puhutaan vihdoin yli miljoonasta sähköisestä reseptistä. Työ on kestänyt jo 15 vuotta. Ei tällä tavalla synny kilpailukykyä, Aho kritisoi.

Uusi Suomi kertoi elokuussa, että sähköisen reseptin toteutus saattaa maksaa Suomelle jopa 500 miljoonaa euroa, kun Virossa asia saatiin hoidettua 11 miljoonalla.

Harvardin yliopistoon senior fellow -tittelillä Nokian johtokunnasta siirtynyt Aho korosti, että pitkittyneistä ja kalliista projekteista kärsivät eniten tavalliset suomalaiset.

- Häviäjä on pienituloinen terveyspalvelujen tarvitsija.

Ahon mielestä Suomessa on kaikki edellytykset menestykseen, mutta niitä ei osata hyödyntää.

- Se on julkisella puolella aivan erityinen ongelma. Ministeriöiden rajojen yli ei pystytä käsittelemään asioita.

Ahon mukaan hallitukselta puuttuu kyky tehdä päätöksiä. Syynä hän uskoo olevan juuri sen, että ministeriöiden välinen yhteistyö takkuaa.

- Ilmeisesti intressiedut estävät toiminnan uudistamisen. Jäädään ajattelemaan, että meidän juttumme on se tärkein juttu.

Aho on sitä mieltä, että julkiselle sektorille on pesiytynyt epäonnistumisen ja riskien kammo. Ahon mukaan tässä on menty huonompaan suuntaan siitä, kun hän oli mukana politiikassa.

- Ajatellaan virkamiestä, joka haluaa välttyä joutumasta julkisuuden hampaisiin. Silloin on melkein parasta olla tekemättä mitään, siitä ei nimittäin koskaan joudu tilille. Jos jotain yrittää tehdä, on suuri riski joutua arvostelun kohteeksi.

Entisellä pääministerillä on neljä ohjetta Suomen menestymiseksi: vahva teollinen perusta, toimiva julkinen sektori, teknologian soveltaminen parhaiten maailmassa ja 10 000 tunnin sääntö.

- 10 000 tunnin sääntö tarkoittaa sitä, että töitä pitää tehdä tarpeeksi kauan. Oikotietä onneen ei ole.

Uusi Suomi kysyi Aholta myös Nokian tulevaisuudesta. Lue Ahon kommentit täältä.

Soneran järjestämään paneelikeskusteluun osallistuivat Ahon lisäksi Carqotecin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin, Soneran toimitusjohtaja Robert Andersson ja kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka. Keskustelua johti tutkija Mika Hyötyläinen.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Aakula

Viro vaihtoi yhteiskuntajärjestelmä 20v sitten. Vaihdetaan mekin. Puretaan tämä nykyinen puolisosialistinen systeemi kokonaan ja siirrytään vaikka 5v sotilasdiktatuurin kautta markkinatalouteen. Kyllä alkaa sähköisten reseptien toteutukset toimia nopeammin.

hannu hamalainen

kohti suunitelma taloutta.. elämme murros vaihessa ja yhteiskuntamme otti askeeleen kohti suunitelma taloutta.Kansallisvaltio aikakauden loppua.Siirtyminen ei tule aivan ongelmitta.. itse en ota kantaa onko nykyinen järjestelmä parempi kuin uusi jossa viimeissesä vaihessa yksilön koko elämä suunitelmaan talouspäätäjien toimesta.. ja jossa on ylhältä johdettu hirarkia erilaisia toteuttajia.. ja ketjun alapässä on työntekijät.. yksilön vapaudet ehkä kaventuvat.. politiset päätäjät toimivat toteuttajina finassimaailma ja pankki hierarkia.. suunittelee..valtiot rinastettu palvelemaan markkinoita..kaiken ppitää tuottaa.. .. kaikki tuottamaton tehdään mahdottomaksi.. erilaisin säännöin.. syteemi toimii oman aikansa.. kunnes taas tulee muutos.. nämä syteemit on valintoja.. ihmsen tämänhetkiset arvot on johtaneet siihen että syteemi muttuu kohti valvonta ja suunitelma markkinataloutta..

Henri Kangas

Ei voi kieltää, että Aho osuu naulan kantaan. Mikään salaisuushan asia ei ole, vaan juuri ne tavalliset kansalaiset ovat kironneet samaa jo vuosia. Ongelma ei myöskään ole pelkästään virkamiesten tekemättömyys ja epäonnistumisen pelko, vaan sama vaiva on pesiytynyt poliitikkoihin erittäin lujalla otteella. Kaikki talouskasvua edistävät päätökset, pienetkin, tuntuvat olevan lähes mahdottoman vaivan takana.

Toisaalta sitten löytyy näitä Merja Kyllösiä, jotka ovat valmiita tekemään pikaisesti sellaisia turhia päätöksiä, jotka maksavat kansakunnalle satoja miljoonia aiempien maksujen lisäksi. Tai Kataisia/Urpilaisia, jotka eivät epäröi hetkeäkään lahjoittaa kansakunnan rahoja ulkomaille.

Summa summarum: ei hyvältä näytä.

Robert Rossander

Sähköisen reseptin kehittäminen on vienyt yli 15 vuotta. Yli 20 vuotta on sen sijaan jo kulunut Suomen pankkikriisin alkamisesta, eikä sen syiden ja vastuullistenselvitystyötä ole edes vielä aloitettu. Aho oli yksi kriisin aiheuttajista. Pakenee taas tässäkin vastuutaan. Kuten Hiihtoliitossa teki.

Jukka Aakula

Viro vaihtoi yhteiskuntajärjestelmä 20v sitten. Vaihdetaan mekin. Puretaan tämä nykyinen puolisosialistinen systeemi kokonaan ja siirrytään vaikka 5v sotilasdiktatuurin kautta markkinatalouteen. Kyllä alkaa sähköisten reseptien toteutukset toimia nopeammin.

Heikki Karjalainen

No, annetaanpa Aholle mandaatti. Keskusta tarvitsee nopeasti uuden johtajan- siinä hänelle ensimmäinen. Sitten suurimpana puolueena pääministeriys. Oikeasti uskon siihen, että hänellä olisi poweria panna moni asia keskusteltavaksi ( puhuva pää ) ja saada virtaa päätöksiin. Miksei, joutuisi vastaamaan vihdoinkin myös 90-luvun juttuihin, eikä varmaan pelkäisi. Tarvitaan miehiä eikä hiiriä.

Kari Ahlava

Kupla ja se synty:

Missä vaiheessa yleisesti tullaan hyväksymään se tosiasia, että Euroopan kriisi on oikeastaan korjausliike?

On perusteltua väittää, että euron syntymisen jälkeiset 'kasvun vuodet' ovat tosiasiassa olleet vain velkarahan naamioitumista kasvuksi.

Nyt on maksun aika, eikä mitään kasvua todellisuudessa ole ollutkaan. Ja tilanne on, kuten tammikuussa 2011 Davosin Maailman talousfoorumin kokouksessa Allianzin talousjohtaja Paul Achleitner sanoi, että nyt ei taloutta enää voi velaksi elvyttää.

On oikein, että ne maksavat, jotka ovat velaksi ostaneet. Tästä ei Suomen tarvitse syyllisyyttä tuntea, että kauppa on käynyt, kun ei ole mitään rahaa näyttää, että missä ne olisivat.

Eivät kauppaliikkeet ota takaisin tuotteita sen vuoksi, ettei olekaan rahaa maksaa niitä. Ei Suomenkaan ole mahdollista tälläistä tehdä.

Ne maksavat, jotka ovat velaksi ostaneet. Tai sitten vientiteollisuus maksaa, jos jaksaa kerran.

Ari Ohvo

Suomi ei ole Kreikka eikä Espanja. Suomessa meni ihan hyvin ja niin menee nytkin. Jo otetut velat pystytään maksamaan myöhemmin. Vuosina 1999-2010 Suomen valtion velka pysyi lähes samana ja pieneni useina vuosina kuten Tilastokeskuksen tilastoista ilmenee: http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_valtiontalous.html

Suomessa luullaan liian paljon eikä tiedetä tarpeeksi. Uskokaa vaan huviksenne, että euro on Suomen pelastus.

Ari Ohvo

Aho on puheissaan lähes koominen. Ensin hän on mukana kaatamassa jo toimivia järjestelmiä ja sitten kun hommat menevät pieleen niin pitäisi päästä vastuusta kuin koira veräjästä. Liikuttavaa, hyvin liikuttavaa.

Henri Kangas

En oikein ymmärrä. Ahon mainitsema sähköinen resepti on malliesimerkki julkisen sektorin totaalisesta epäonnistumisesta. Samoin nykyhallituksen toimet eivät totta tosiaan talouskasvua edistä. Pikemminkin haittaavat (veronkorotukset, rikkidirektiivi, lisävelka, riittämättömät kannustimet yrityksille jne.)

Ei tosiasiat muuksi muutu, vaikka ne tuokin esiin Aho.

Matti Hytölä

Suomi kuluttaa enemmän kuin tuottaa. Vienti on pienempää kuin tuonti. Velka kasvaa. Julkinen sektori ja verotus ovat maailman raskaimpien joukossa. Omat poliitikomme sahaavat parhaan kykynsä mukaan Suomen oksaa rikkidirektiiveillään ja ilmastohuuhaalla.

Julistaa voi mitä vaan ja tutkimuksista saa sellaisia tuloksia kuin maksaja haluaa.

Joonas Renberg

Yksi askel eteenpäin olisi se, että korvataan Sitrat, Tekesit yms. päällekkäiset ristiinrahoittavat tahot yhdellä, eikä varsinkaan säilötä ex-poliitikkoja niiden johtoon vaan oikeita asiantuntijoita. Nythän kukaan ei tiedä mistä rahoitusta haetaan ja tärkeämpää on osata hakea sitä oikealla tavalla kuin oikeasti keksiä jotain rahoittamisen arvoista. Luulisi Ahon olleen asemissa, joissa näihin asioihin olisi voinut jo vaikuttaa kunnolla.

Antero Hilpari

"- 10 000 tunnin sääntö tarkoittaa sitä, että töitä pitää tehdä tarpeeksi kauan. Oikotietä onneen ei ole."

Armeijassa Esko Aho poistettiin uupumuksesta Santahaminassa Suomenlinnan Rannikkotykistörykmentissä ensimmäisessä alokasajan taisteluharjoituksessaan 30 metrin ryömimisen jälkeen Saharassa, jossa kuukahti. Välittömästi alokas Aho siirrettiin puolueensa allekirjoituksella Madridiin mukamas johonkin EU seurantakokoukseen. Sieltä hän saapui suoraan Ratekon Rukkiin muka upseeriksi.

Missä ne 10 000 tuntia??? Broilerin 10 000 tuntia ovat leppoisia.

Hiihtoliittoon hän meni puheenjohtajaksi ja pisti valokuviin heti sukset jalkaan. 10 000 hiihtotuntia hänelle siitä. Dopinghiihtoliiton puheenjohtajuus on kuitenkin nykyään nolo juttu. Paha moka.

Richard Järnefelt

Ihan kiva, jos Ahokin on viimein oppinut jotain.

Vaan säälittäviä projekteja isompi kustannus ja haitta ovat maamme lukemattomat "tilapäis"verot, koko maan kaksikielisyys, elintasopakolaiset, pakkoruotsi ja kansalliset maatalloustuet. Eipä Aho näihin puuttunut silloinkaan kun olisi itse voinut.

Matias Gerlich

Esko Aho on ideologisesti Kekkosen ajan jäänteitä ja uskoo yhä että pitää olla joku "Isä Aurinkoinen" tai "Urho Yli-Isä" joka johtaa Suomen ulos ahdingosta. Sen sijaan Aho itse voisi miettiä mitä osaa "Urho Yli-Isä" ja hänen mukanaan tullut poliittinen kulttuuri ja "maan tapa" teki Suomen innovatiivisuudelle. Aho ei ainakaan omalta osaltaan ole ollut valmis suomettumisen ajan pyykinpesuun.

Olisi myös kiinnostavaa tietää mitä Ahon tapainen diletantti teki Nokia-nimisessä yhtiössä vuosikausia. Tulokset puhuvat puolestaan. Niinpä Aho jätti rottien tavoin uppoavan laivan vielä kun oli aikaa.

Pentti Juhani Järvinen

Tuo dementoituvan ja alkoholisoituvan mestausryhmän korpraalin neljännen vuosisadasta Suomen johdossa olisi tosiaan juuri Kepun poliitikoille helpompi aihe kuin liiketalous, jota he eivät ole oikein ymmärtäneet. Samoin on outoa, että politiikan amattilainen - jolla ei muuta ammattia ole - arvoi hallinnon byrokraattista puolta. Sen arvostelu on aika turhaa, ellei siihen osaa liitää - juuri Suomessa - puoluetoimistojen ja poliitikkojen vallan käyttöä, joka juuri Koiviston-Ahon-Lipposen vuosilta olisi aika tutkia oikeudessa.

Suomi on yhä "oikeudeton" maa, mikä tila on suuressa määrin Kekkosen ja demaripresidenttien hallinon tulos. Eli minkähän tieteen alalla Aho on arvioitu yliopistovirkansa arvoiseksi?

Matias Gerlich

Esko Aholle muistutettakoon sekin, että IT-puolella todellisen kilpailukyvyn saavuttaminen merkitsee tietenkin tieteellisen lähestymistavan omaksumista. Tieteellinen ajattelutapa ja metodi suosii silloin avoimmuutta ja IT-puolella avoimmuus tarkoittaa tietenkin avointa lähdekoodia ja avoimia standardeja.

Mutta veikkaan ettei Linux ja FLOSS sano Aholle yhtään mitään. Esko Aho on ollut koko elämänsä ajan suljetun ekosysteemin vankka kannattaja on ollut kyse sitten politiikasta tai informaatiteknologiasta. Aho taatusti on mm. sitä mieltä että Microsoft edustaa "teknologian huippua". Jos Aholla olisi ollut visionäärin lahjoja edes rahtusen verran olisi hänen pitänyt olla tuomitsemassa Nokian Windows-ekosysteemi heti kättelyssä.

Asia on nimittäin niin, että IT-murroksessa voiton vievät ne jotka osaavat hyödyntää avointa lähdekoodia ja avoimia standardeja. Linux johtaa ylivoimaisesti supertietokoneiden platformeissa, servereissä, älypuhelimissa sekä avoimilla standardeilla tehdään nykyisin jo yli puolet maailman softasta. Kehittäjät ja suunnitttelijat niin idässä kuin lännessäkin suorastaan vaativat jo että koodin pitää olla saatavilla.

Mutta selitäppä tällaisia asioita jollekin Kannuksen Gennadille.

Tero Siltanen

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bilderberg-ryhm%C3%A4 esko aho kuuluu Bilderberg syöpäläisten kätyreihin joten vain orjalampaat jotka elää YLE fantasia mailmassa äijää kuuntelee. Harmittaa että aika alkaa loppumaan jos haluaisi välttää se joka on tulossa. Lyhyesti oma raha käyttöön niin pian kuin mahdollista sidottuna kultaan, natolle selvä pysyvä ei, itsemääräämis oikeuden varmistaminen sekä omavaraisuus asteen nostaminen. Mutta kun en tuohon usko niin otetaan sitten suunniteltu superglobaalilama ,liittovaltion synty ja nato jäsenyys varmistaisi liittovaltion täydellisyyden. Suomen lippua turha siinä vaiheessa enää salkoon nostaa kun se ei ole suomi enää. Suomi myyty täysin osaksi pankkiirien liittovaltiota.