Tiistai 18.6.2019

9-vuotiaan isä luovutti – TTVK saa 300 €

Luotu: 
29.11.2012 16:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    9-vuotiaan tytön isä maksaa TTVK:lle 300 euroa korvauksia.
|

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry on tehnyt sopimuksen 300 euron korvauksista tapauksessa, jossa helsinkiläismiehen 9-vuotiaan tyttären koneella oli ladattu Chisun kappaleita. TTVK kertoo asiasta tiedotteessaan.

Alunperin TTVK vaati 600 euron korvauksia, mutta yhdistyksen puheenjohtajan Antti Kotilaisen mukaan korvaussumma kutistui puoleen, kun asiasta neuvoteltiin miehen kanssa.

- Istuttiin alas neuvottelemaan, ja käytiin tilannetta läpi. Tähän päädyttiin normaaleilla sopimusneuvotteluilla, Kotilainen sanoo.

Rikosylitarkastaja Markku Nisula Helsingin poliisista vahvistaa Ylelle, että TTVK:n peruttua vaatimuksensa asian esitutkinta on lopetettu, sillä kyseessä oli asianomistajarikos. 

Kotilainen ei ota kantaa siihen, onko 300 euroa kohtuullinen korvaus.

- Aina, kun sovinto on tehty, silloin siihen ollaan tyytyväisiä. Meillä ei ole erimielisyyksiä, Kotilainen sanoo.

TTVK:n jäseniä ovat muun muassa eri alojen tekijänoikeusjärjestöt sekä muun muassa MTV Oy ja Yleisradio. Yhdistys on valvonut jäsentensä etuja muun muassa juuri kampanjoilla, joissa tekijänoikeuksia loukanneilta henkilöiltä on pyydetty korvauksia tiedostojen laittomasta jakamisesta kirjeitse.

TTVK:n tiedotteen mukaan ”prosessi on hidas, tehoton ja saattaa jopa aiheuttaa viimeviikkoisen tapauksen kaltaisia tilanteita”. Kotilaisen mukaan yhdistyksellä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä muita mahdollisuuksia valvoa tekijänoikeuksiaKotilainen ei vielä osaa sanoa, aikooko yhdistys muuttaa toimintatapojaan. 

- Tarkoitus on istua alas ja miettiä. Kyllä toimintaa pitää aina kehittää, Kotilainen sanoo.

TTVK valvoo tekijänoikeusloukkauksia jäsentensä valtuutuksella. Tekijänoikeusloukkaukset eivät ole virallisen syyttäjän alaisia, jolloin oikeudenhaltijan on itse valvottava oikeuttaan esimerkiksi vaatimalla korvauksia tai tekemällä tutkintapyyntö. TTVK valvoo tekijänoikeusjärjestöjen oikeuksia keskitetysti.

Yksi vaihtoehto olisi TTVK:n mukaan huomautuskirjemenettely. Siinä teleoperaattori lähettää liittymänhaltijalle huomautuksen havaitusta tekijänoikeudenloukkauksesta, jolloin liittymänhaltijalla olisi mahdollisuus puuttua tilanteeseen esimerkiksi keskustelemalla asiasta perheen lasten kanssa. 

Toinen tehokas tapa puuttua piratismiin olisi yhdistyksen mukaan estää pääsy laittomille sivustoille. EU:n ulkopuolisten sekä ylläpitäjiltään tuntemattomien piraattisivustojen blokkaus ei nykyisellä lainsäädännöllä onnistu.

Kotilaisen mukaan lataussivustoille pääsyn esto olisi helppo toteuttaa lakimuutoksilla. Kotilaisen mielestä julkinen keskustelu asiassa lähti "väärille raiteille".

- Keskustelu meni aika räikeäksi vastakkainasetteluksi. Käytämme valvonnassa niitä mahdollisia keinoja, joita lainsäädäntö suo, ja tällä hetkellä ne keinot ovat hyvin rajalliset. Laittomilla latauspaleluilla on kuitenkin hyvin paljon käyttäjiä, Kotilainen sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Kari Kotiranta
Kari Kotiranta
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Salonen

Tuskin, kaikki estot ovat teknisesti kierrettävissä. Ne vaan vaihtaa osoitetta, tai sitten suoraan IP:llä käsiksi, kun estot on DNS-pohjaisia.

Estoissa on se suuresti ärsyttävä sensuuri. Yhteiskunnalla ei pitäisi olla mitään asiaa estellä kansalaisia käymässä, missä haluavat. Jos sivulla on rikollista materiaalia, ja käyttäjä sitä latailee ja levittää - niin vankilaan vaan. Tai tämä 600 euron riistokirje postissa. Mutta ei sensuuria. Sensuurin lisääntyminen rappeuttaa vapaata yhteiskuntaa.

Harri Salonen

Jaa-a. Ei siis 600e ollutkaan se kohtuullinen summa, vaan sekin on neuvoteltavissa.

Sääli, olisin halunnut, että Suomen oikeuskoneisto olisi valjastettu tähän tragikomediaan ja se olisi herättänyt oikeaa keskustelua siitä, paljonko yhteiskunta maksaa tällaisen turhan mafia-organisaation (TTVK) pyörittämisestä.

..mutta itsekkäät ihmiset taipuvat, kun omat rahat on kyseessä. Näin kävi taas. Kenellä olisi pokkaa vetää juttu loppuun saakka?

Elias Paatos

TTVK sai kiristettyä taas 300e ilman toteen näytettyä syyllisyyttä käyttämällä keksittyjä rikossyytteitä, poliiseja ja oikeuslaitosta kiristyskeinona.

Onko tämä oikeasti se miten 2010-luvulla Suomessa halutaan toimittavan?

Elias Paatos

Kun jo tässä vaiheessa on selvää, että viranomaiset ja oikeuslaitos tulkitsevat lakia yksipuolisesti ihan miten TTVK vain tahtoo niin on hyvin ymmärrettävää ettei yksityishenkilö voi ottaa riskiä ja lähteä erittäin kalliiseen oikeusprosessiin vakavaraisen ja hyvin rahoitetun yhdistyksen lakimiesarmeijan kanssa.

poika heinänen
Vastaus kommenttiin #17

Ei mahdoton skenaario, mutta aiemmin maksumaarays oli salainenen, nyt kun summa ilmoitetaan, niin voi myos olla niin, etta tyton perhe sai salassapitovelvolllisuuden, jotta itse mafia ei joutuisi oikeudessa ja etenkin julkisesti perustelemaan toimintaansa, jotka eivat todellakaan kesta paivanvaloa.

Tassa siis kehoitetaan maksamaan aiheeton sakko, tosin pienennettyna maarana, josta mafia haluaisi tehda uuden vakionsa.

Outoa on ja salaliittoja haisee monestakin suunnasta.

Nama asiat pitaisi testata huolellisesti ja valtavin ennakkosuunnitteluin, seka kunnon oikeusavulla tavoitteena saada yksi korkean tason paatos mafian todellisesta luonteesta.

Ilmoittaudun vapaaehtoisesksi, silla minulla ei ole muuta menetettavaa kuin koneeni.

Kari Kuuva

Paras opetus tässä kyseenalaisen lain suojissa tehdyssä "kiristyksessä" on se että jätetään äänilevyt pölyttymään kaupan hyllylle niin saa TTVK ja Kotilainen rämpytellä levyjään kavereittensa kanssa yksin toimistossaan.
Kyllä sitä muualtakin levynsä kykenee äänittämään ei siihen tarvita Kotilaisen kanavia.

Jussi Vaarala

Miksi rangaistukset ovat tekijänoikeusrikkomuksissa niin ankaria.

Varmaan siksi että siinä loukataan perustuslaillista kansalaisten oikeutta työhön ja toimeentuloon ja ammattiin.

Ja siksi että ylenkatse lakia ja lainvalvojia kohtaan on usein suorastaan törkeän räikeää. Rupiappa ryypyilemään lainvalvojalle - sillä on sekä valikoimaa että oikeudet korottaa rangaistuspanoksia vaikka mihin.

Kandee miettiä nämä perusasiat senagen tarkkaan koska ne on tosiasioita - molemmat.

poika heinänen

Miten mielestasi tulisi suhtautua siihen, jos mm. Kaj Stenvallin (sry ruottini) jo osittain piratisoitu maalaus syntyisi lapseni kasista, ja se epahuomiossa myytaisiin kirppiksella hintaan 22€. Tulisiko lapseni siis maksaa koko kyseisen artistin nykyinen tai tuleva tuotanto arvioidulla summalla, joka olisi huikea. Vai mahdollisesti kankaat ja aiheidea, jotka ovat rahallisesti merkittavampia investointeja kuin itse myyty kohde. Tilanne on tavallaan sama, eli piraatti stenval on piirtanyt ankan, ja poikani piirtaa saman ankan ja myy sen vailla vaarennettya singeerausta, niin sopiva korvaus olisi vaikka 14 miljoonaa?

Oma moraalini sanoisi, etta stenval on saanut mainosposterin maailmalle, ja olisi velvoitettu maksamaan teoksen tekemiseen menevien materiaalien kustannukset (60e?) miinus saatu myyntihinta 22e = 38e maalauksen tehneelle pojalle. Ja kiittaa kunnioituksesta, seka olla onnellinen heratettyaan nuoressa miehessa kipinan taiteeseen. Oman tuotantonsa mainosarvoa unohtamatta.

Ja eiko kenenkaan muun logiikalla tassa chisukasessa olisi korvausten myota oikeudet chisun tuotantoon siirtynyt 9v tytolle, hanhan maksoi teoksesta 40-kertaisen hinnan (joka alennettuna oli n. 50% pyydetysta). Oikeuden jalkeen han perheineen olisi jo maksanut yli koko chisun tuotannon (nykyisen ja tulevan) arvon ja reilusti ylikin. Bonuksena rikollisen leima ja loppuelaman luottotiedottomuus.

400ke tai 900ke korvaukset kuuluisivat automaattisesti johtaa tekijanoikeuksien siirtymiseen sille tuomitulle maksajalle, jolle on maaratty isompi hinta teoksesta kuin kyseinen artisti olisi koko elinikaisen luovuutensa kaikkien saavutustensa ansiosta tienannut.

Kasillamme on aihe, joka vastustaa kaikkea logiikasta moraalin, ja ohella oikeuden seka tunteen oikeudenmukaisuudesta.

Pitaisiko minun tehda levytysdiili, 1 min kappale hissimusaa (3min tekoon), nimeta se niin, etta siita tulis yksi jaetuimmista torrenteista ja tienata miljoonia musiikilla, jonka tekemiseen kaytin 3min ja sen arvo on tasan 0 ihan kaikilla mittareilla. Tama on toinen metodi, jolla voin asettautua antiriratismimafiaa vastustavan kansanosan tueksi. Koko tuotto tultaisiin jakamamaan muusiikintekotiloihin ja laitteisiin, kunhan osallistujat sitoutuisivat olemaan liittymatta mihinkaan nykymafiaan.

Pasi Ensio

En nyt oikein tajunnut mitä ajoit takaa, mutta lapsesi saa jäljentää vaikka koko Rembrantin tuotannon ja myydä sen, kunhan ei jäljennä Rembrantin signeerausta teoksiinsa.

Eikä tämä tyttö maksanut 40 kertaista hintaa Chisun levystä, hän maksoi korvauksen niistä levyistä,, jotka hän oli jakanut eteenpäin.

Ei kai sinustakaan ole oikeutettua varastaa ruokaa kaupasta sen vuoksi, että viljelijä saa sen hinnasta itselleen vain n.6%, tai siksi, että sinusta ruualla ei voi olla rahallista arvoa, koska se kasvaa luonnossa itsellään.

poika heinänen

Juuri taisi testo olla taho, joka haki yotyontekijoita kiertelemaan ravintoloita ja uhkaamaan jarkyttavilla sanktioilla. Naamat ja nimet julkisisksi, jos joku kehtasi moisen jobin ottaa vastaan. Mafian suojelurahan keraajahan on oikea ammattinimike. uhkaus ei vain ole omistajalta polvet paskaksi, vaan konkurssin aiheuttamat sanktiot, eli pahempi. Onneksi ravintolan voivat evata moisten huorien paasyn tiloihinsa.

Ei mafian asianajaiakaan voi syyttaa mafiosoiksi, vaikka kaikki tietaa seuraukset, jos joku raiskaa sisilian isoimman cosa nostran asianajajan tyttaren; heikot on hepet ja kepeat mullat. Mafiosoja yhta kaikki, vaikka sallaiseksi ei kuuluisikaan heita kutsua.

Jussi Vaarala

Alankin odotella mielenkiinnolla alkaako tekijänoikeusjärjestöt ja niiden ihmiset ja artistit keräämään tuollaisia kommentteja netistä ja järjestää messuhalliin oikein massakäräjät kunnianloukkauksia vastaan. Saavat muhkeat rahat ja takaisin niitä rahoja joita piraatit ovat laittomasti artisteilta ja heidän taustajoukoiltaan vieneet.

Saattaa levy-yhtiöitäkin kiinnostaa laittaa tuollaiselle suunsoitolle kerta kaikkiaan kallis piste.

Lauri Furtato

Nyt eletään vuotta 2012 eikä -70 lukua. Moni artisti on myös havainnut laittoman latauksen olevan mainontaa eikä vain varastamista. Kyse tietenkin mihin artistin rahkeet riittävät... Moniko muistaa 80-90 luvulla kuinka rikasta musiikki bisnes oli Suomessa? Olihan tietty 80-luvulla joku Dingo, Eput ja Hanoi rocks mutta jos verrataan tähän päivään....

Samalla kun internet on kasvanut on myös suomalainen viihdeteollisuus suorastaan räjähtänyt! Ei kukaan varmaan olisi uskonut moiseen kasvuun.

Levy-yhtiöt eivät ole täysin hyväntekijöitä myöskään artisteja kohtaan vaan lohkaisevat kyllä hyvän siivun tuloista. Samalla levy-yhtiöt määrittelevät pop-kulttuuria ja rajoittavat tarjontaa. Hyökkäämällä potentiaalisia asiakkaita kohtaan he myös kaivavat kuoppaa itsellensä. En osaa sanoa tarkkaan kuinka nykyinen "ongelma" tulisi ratkaista mutta päätä puuhun hakkaamalla tilanne ei varmasti parane.

Juha Tuuttila

En oikein sulata isän päätöstä maksaa 300 € tälle yhdistykselle. mikä ihmeen oikeus TVVK:lla on rokottaa... mistään.

Mikä tämä TVVK on? Keitä siihen kuuluu. kuka on oikeutettu TVVK:n kautta maksettuihin korvauksiin, muut kuin tähän yhdistykseen kuuluvay jäsenet.

http://ylioppilaslehti.fi/2011/10/spotify-syo-piratismia/

Ihmeellistä on, ettei tästä yhdistyksestä oikein löydy tietoa. huomenissa aloitan tarkemman selvityksen!

Jussi Vaarala

Onkohan niin että tekijänoikeusjärjestöjen kuka tahansa työntekijä voi haastaa oikeuteen ne nettkirjoittelijat jotka solvaavat heitä mafiaksi ja vaikka miksi.

Jos näin on niin silloin joku tekijänoikeusjärjestön pienipalkkainen yksittäinenkin työntekijä saattaa hyvinkin alkaa kerätä internetistä kunnianloukkauskommentteja ja saada oikeusteitse reippaan palkanlisän korvauksista.

Seurauksena olisikin varsinainen massaoikeudenkäynti kokoa messuhalli. Ja varmaankin alkaa tekijänoikeusjärjestöjen työntekijjöiden puolisoitakin kiinnostaa tällainen mahdollisuus äkkivaurastua kunnianloukkauskorvauksilla jos se on mahdollista - kas kun loukkaavia kommentteja on internetissä pilvin pimein. Joita ei edes media ole kaitsenut pois.

Ja se olisi oikein - kas kun piratismin kannattajat paitsi uhkaavat luovien alojen ihmisten peustuslaillista oikeutta työhönsä, ammattiinsa ja siitä saatavaan korvaukseen niins en lisäksi hyppivät asiassa laillista esivaltaa nenille ikäänkuin tekijänoikeuden perustuslaillisessa oikeudessa olisi jotain väärin.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Alanya, Turkki

Sakari Lehtonen

Tämä koko tapaus on surullinen, siinä mielessä että levy-yhtiöillä on näin paljon sananvaltaa tavallisen kansalaisen ja Suomen lain toimintaan. Onhan se helppoa ostaa päättäjiä ja lainsäätäjiä säätämään itselleen edulliset lait, kun ensin hyväksikäyttää ja luo artisteja joilla taotaan suuret massit joista itse artistille ei jää käteen lähes mitään (http://minorityfortune.com/liabilities/how-much-musicians-really-make-in...) tuon mukaan artistille jäisi 13% levymyynnin tuloista, eli n. 90% menee suoraan levy-yhtiölle.

Chisun levy-yhtiönä on Warner Music, jolla on allaan muitakin isoja nimikkeitä ja tämäkin levy-yhtiö on osa RIAA (Recording Industry Association of America) joka sanojensa mukaan "edustaa musiikkia", mutta on tullut Amerikassa lähinnä tunnetuksi nimikkeellä MAFIAA, tempauksistaan haastaa ihmisiä oikeuteen ja jopa pilata nuorten ihmisten elämiä pelkästään sen takia että nämä ovat sattuneet vahingossa (tai tietoisesti) jakamaan musiikkia digitaalisessa muodossa!

Eikö tämä nyt ole aivan täysin normaalin järjen vastaista? No tottakai on, mutta näillä yhtiöillä on varaa helpostiki pistää rahaa lakijuttuihin ja politiikkojen ostamiseen jotta se vaikuttaisi järkevältä hommalta.

Kyllä se on aivan ihmiskunnan kehityksen vastaista että nykyään ei voi edes netissä vapaasti jakaa musiikkia tai taidetta, kaikki taide on kuitenkin kopioitu jostain muualta ja jokaisen muusikon inspiraatio perustuu aikaisempien muusikkojen tekemään pohjatyöhön.

Ainoa taho joka tässä hommassa ei luo mitään uutta ovat nämä yli-isoiksi paisuneet levy-yhtiöt, jotka keskittyvät oman asemansa ylläpitoon ja markkinakoneiston pyörittämiseen.

Kehotankin vain rohkeasti olemaan välittämättä tälläisistä normaalin järjen vastaisista laeista ja jakamaan musiikkia vapaasti, tälläinen pelottelutaktiikka ei kyllä kauaa toimi jos kaikki tekisivät niin.

Jussi Vaarala

Toista n - perustuslaillinen oikeus työhön, ammattiin ja toimeentuloon on se vahvin argumentti jolla oikeusvaltio toimii piratismia vastaan - ja niin rajusti kuin se toimii koska argumenttikin on erittäin vahva.

Menkääpäs kokeeksi eväämään vaikkapa palomiehiltä työ, ammatti ja toimeentulo niin he evät varmasti ole niin kilttejä teitä kohtaan kuin artistit.

Eikä näillä asioilla ole minun kanssa tasan muuta tekemistä kuin että ilmoitan teille varoiksi että ei ihan kannattaisi perustuslain tuon tason pykälää vastaan vikuroida. Oikeusvaltio vie tuon pykälän toteutukseen maailman viimeiseen tappiin saakka. Se on tasan varma.

poika heinänen

Nama argumenttisi jatkaa hienoa ja tutuksi todettua linjaansa:

Jos naapurini talo palaa, niin kasken jonkun soittamaan 112, ja pelastan kaiken mika pelastettavissa on. Jos onnistun siis saamaan 6v kaksoistytot ulos palavasta talosta ja pelastamaan heidan henkensa, niin olen tuomittava maksamaan esim 38000e jokaiselle suomalaiselle palomiehelle, koska menin sitten ja varastin heidan elantonsa.

Ehka tyttojen vanhemmat tajuavat kiittaa ripeasta toiminnastani, eivatka kehoita palomiehia haastamaan minua korvausoikeuteen menetetysta ansiosta, silla heidan olisi kuulunut ne tytot kantaa kuolleina ulos.

Ihanan eettisrealistista, oi jussini.

poika heinänen

Miksi veivaat jotain eettisregoimistasi antamaani rautalankaesimerkkiin. Eiko juuri tuo idiootti esimerkki todista sen, etta voin jopa tosiaan tehda kokonaan toisen tyon, tai ainakin osallistua siihen ilman syyllistamista ja valtavia korvauksia. Ei palon ensisammutus valttamatta ole globaalisi ajatellen yhta iso synti kuin vaikkapa muinaisen kuuluisan y2k-ongelmamahdollisuuden. olemmissa tapauksissa kuuluu auttaa ajattelematta jonkun yksittaisen henkilon/artistin/ammatin kuviteltuja tulonmenetyksia.

Itse kiertelet, mutta teet sen kuin jo nh vedessa lillunut mato.

Eika ole paljon vaatikaa-rahaa-mafia-syytoksista kulunut aikaa kun koet Late Vihrean suoltavan smaa paskaa, mutta oikeudella ja kohtuudella.

Ymmarran miksi on vittumaista vastata asioihin, joista on ulapalla paljon turkkia pidemmalla).

Jussi Vaarala

Ehdotus Piraattipuolueen linjan ja nimen muutokseksi

Ehdotan että Piraattipuolue muuttaa nimensä sen mukaisesti linjansa painopisteen Kulttuuriarvojen elektronisen välittämisen kehittämispuolueeksi.

Ja lakkaa toivottoman päänsä hakkaamisen perustuslain jyhkeään petäjään jonka kyljessä lukee - jokaisella oikeus työhön ja toimeentuloon valitsemassaan ammatissa.

Silloin kaiketi puolueessa oleva hyvä tietotekniikkaosaaminen tulee ihan toisella yhteistyöasteella yhteiskunnan osaksi ja hyödyksi kuin nyt.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Alanya, Turkki

Juha-Pekka Jokela

> Perustuslain takaama oikeus työhön ja toimeentuloon valitsemassaan ammatissa.......

Työksi luetaan ylensä toiminta, "josta saa palkkaa" - artistit eivät läheskään aina tähän ryhmään kuulu.

Kovasti puolustellaan artisteja, mutta samalla tunnutaan unohtavan muutamia faktoja:
1)Läheskään kaikki artistit eivät kuulu Teostoon tms.
2)Jos ei kuulu Teostoon, ei myöskään sitä kautta kuulu TTVK Ry:n "edunvalvonnan" piiriin. TTVK Ry:tä tuskin voisi vähempää kiinnostaa "riippumattomien artistien" levyjen waretus.
3)Teostoon kuuluminen ei ole ilmaista. Artistin musiikin pitää myydä suht. hyvin, että "pääsisi edes nollille".
4)Teostoon liittyessäsi menetät kontrollin omaan musiikkiisi. Tuskin Chisukaan olisi halunnut mahdollisesti haastaa tuota 9v tytön isää oikeuteen, Teosto ja TTVK Ry. tekivät valinnan hänen puolestaan.

Ymmärrän huolen artistien toimeentulosta, mutta miksi keskustelu AINA jumittaa tähän "nykyiseen, vanhentuneeseen järjestelmään"?

Mielestäni olisi äärettömän kiva, jos kaikki artistit tulisivat toimeen, VARSINKIN, jos eivät kuulu Teostoon.

Jussi Vaarala

3)Teostoon kuuluminen ei ole ilmaista. Artistin musiikin pitää myydä suht. hyvin, että "pääsisi edes nollille".

Sä et tiedä teostosta juuri mitään - minä- tiedän koska mulla on siellä joka kerta merkintä omiin nimiini savellyksestö tai laulusta kun saan sellaisen valmiiksi - myi se tai ei ja yleensä ei.

E muista mitä liittymismaksu oli mutta oiskohan ollut luokkaa 50 euroa joskus v 2000.

Ja sen jälkeen ei ole tullut mitään kustannuksia teostosta vaan joitain kertoja tuloa kun sain muutamia biisejäni televsio-ohjelmaan.

Mutta kun tein omakustanteena levyjä ja niitä meni joitain kirjastoon niin sieltä joku näppärä kopioi pari levyni ja myi pilkkahinnalla niitö netissä niin että jos olisi myyty normaalihinnalla luokkaa 15-20 ekeä niin tappioni oli yli 1000 euroa.

Siis teosto ja gramex ei ole edes kulu artistille niinkuin te puupäät tyhmyyksissänne jatkuvasti legendana levitätte.

Ja sanottakoon että' minä en ole asiassa suuna päänä oman asiani vuoksi vaan eettis-realistisesti johdetun käsityksen vuoksi että aineeton kasvu on ainoa mahdollisuus hmiskunnan selvitä - ja miten se selviäöä jos piraatit varastaa aineettomien tuottajien tulot ja elämänmahdollisuuden - siis käytännössä ihmiskunnan tulevaisuutta sikäli kun se on aineettoman kasvun nouseun varassa kuten vakaasti uskon.

Siis pitäisi olla niin että kaikennlaisten aineettomien arvojen tuottajien ja tekijöiden tulot pitöisi huimasti nousta koska se on yksi indikaattori sitä että aineeton kasvu toteutuu. Mutta näin vaikeita ja etenkään näin vastuullisia asioita ei voi piraattien odottaa koskaan ymmärtävän.

Juha-Pekka Jokela

> Mutta kun tein omakustanteena levyjä
> ...
> Siis teosto ja gramex ei ole edes kulu artistille niinkuin te puupäät tyhmyyksissänne jatkuvasti legendana levitätte.

Käsittääkseni tuossakin tapauksessa (tallennat levylle omaa musiikkia, johon omistat kaikki oikeudet) joudutaan hakemaan tallennuslupaa erillisellä tallennuslupalomakkeella Teoston hallinnoivan musiikin tallettamiseen (vaikka se olisikin "omaasi"). Muistaakseni ensimmäiselle (max. 1000 kopion) erälle on ilmainen, mutta sen jälkeen maksullista.

1000kpl erä on aika kova riski ja lisää ei saa samalla diilillä. En tiedä minkä suuruinen tuo kulu on, mutta varmasti selkeästi isompi kuin Teoston ulkopuolisten "ilmainen".

Ok, myönnän, eihän tuo kulu ole jatkuva, jos vain liittyy Teostoon, ja julkaisee musiikkijulkaisunsa ainoastaan max. 1000kpl kertaerissä

Toisaalta haluaisivat kuulema laskuttaa jonkin verran julkaisusta myös täysin Teoston ulkopuolisilta artisteilta, mutta tähänhän ei ole mitään laillista perustetta.

Mutta, onko mielestäsi oikein, että Artistien toimeentulosta puhuttaessa puhutaan vain niistä, jotka ovat luovuttaneet (hyvässä ja pahassa) teostensa oikeuksien hallinnan Teostolle?