Maanantai 15.7.2019

Karu totuus Saksasta: Miljoonien ihmisten tuntipalkka 5–10 €

Luotu: 
30.5.2013 19:38
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Osa-aikaiset, verovapaat halpatyöt vakiintuivat miljoonien ihmisten työllistymisen keinoksi Saksassa.

Saksan työllisyysluvut ovat koko Euroopan ihailun aihe. Korkean työllisyyden taustalla on kuitenkin eräänlainen työmarkkinoiden vääristymä, kertoo talouslehti Wall Street Journal.

Lehden mukaan lähes viidennes Saksan työssäkäyvistä, noin 7,4 miljoonaa ihmistä, työllistyy niin sanotun ”minityön” avulla. Nämä osa-aikatyöläiset tienaavat korkeintaan 450 euroa kuussa, mutta saavat palkkansa verottomana.

Minityöstä on tullut työnantajien suosima hitti, sillä se pitää palkkakustannukset alhaisina ja mahdollistaa työvoiman maksimoinnin esimerkiksi ruuhka-aikoina. Minityöläisen tuntipalkka on usein vain 5–10 euroa, ja myöskään minityöläisen edut eivät vastaa normaalin työntekijän etuja.

Saksassa asiasta käydään kuumaa keskustelua. Puolustajien mukaan minityö on loistava vaihtoehto esimerkiksi kotiäideille tai -isille, jotka haluavat tehdä vain vähän työtunteja. Kriitikkojen mukaan minityö kasvattaa yhteiskunnan tuloeroja ja jumittaa työmarkkinat.

–Minityö on järjestelty niin, että työnantajat eivät verosyistä halua tehdä näistä työpaikoista vakituisia, ja työntekijät eivät halua tehdä enempää töitä. Se on umpikuja, sanoo Iza-tutkimuslaitoksen varajohtaja Werner Eichhorst WSJ:lle.

Minitöiden oli alun perin tarkoitus toimia ponnahduslautana pysyvään työsuhteeseen, ei jäädä vakituiseksi järjestelyksi.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Alakylä

Suomessa ajoneuvoverokin oli vain väliaikainen. Sitä ei missään nimessä voisi luonnehtia vakituiseksi järjestelyksi.

Tämä Saksan malli on ihan hyvä tuoda esiin, kun Suomessakin kohkataan miten kilpailukykyero Saksaan saadaan kurottua umpeen.

Hallitus ymmärtääkseni esittääkin, että vanhat duunarit lomautetaan ja sitten nuorisotakuulla tuodaan muutaman euron lisäkorvauksen siivittämänä (työmarkkinatukeen nähden) nuoria töihin.

Tämä helpottaa varmasti monen suomalaisperheen lainanhoitoa vaikka asuntolainan takaisinmaksussa.

Vaan kansa on valinnut: mielummin sisäinen devalvaatio, kuin ulkoinen.

Jouko Heyno

Palkanalennukset ovat palkannalennuksia, eivät mitään "sisäistä devalvaatiota", jota uuslibertaarien markkinamainostajat käyttävät ilmoisena uusterminä nyyspiikissään.

Devalvaatiossa rahan arvo laskee. Silloin laskee rahan arvo myös kaikessa muussa kuin palkassa. Nyt laskee vain työväestön palkka, ei edes kaikkien.

Jouko Heyno

täsmennys/lisäys edelliseen, kun editointi ei enää onnistu: Devalvaatiossa laskee siis nimenomaan valuutan arvo. Kun Suomella ei nyt omaa valuuttaa kansan tahdosta enää ole, ei "Suomen valuutan" arvo voi laskea tai nousta tai tehdää oikeastaan mitään muutakaan. Sellaista kun ei ole olemassa.

Pertti Ikonen

"Nämä osa-aikatyöläiset tienaavat korkeintaan 450 euroa kuussa, mutta saavat palkkansa verottomana."

No tuossako on osa-aikatyöntekijän käytettävissä oleva rahamäärä kuukautta kohti. Vai saako osa-aikatyöntekijät jotain muuta korvausta verottoman palkan lisäksi. Siis tuskinpa Saksassakaan 450 eurolla syödää ja asutaan per kuukausi.

tiina1

Tuo Saksan järjestely tarkoittaa, että työntekijä voi tehdä vaikkapa kahdelle tai kolmelle eri yritykselle tuon 450€ työn. Tulon hän saa verottomana käteen. Myös tämänkaltaisen työn kautta työntekijä saa sosiaaliset etuudet, mikä tarkoittaa että tulo on todellisuudessa korkeampi, kun esimerkiksi freelanseri joutuu itse maksamaan 355€/kk sosiaalieduistaan (=Suomessa kelan palvelut).

Jouko Heyno

Vuokratyön kohdalla kyseessä on aivan sama ongelma kuin esim. nk. ansiosidonnaisessa työttömyyspäivärahassa. Molemmat ovat menneisyyden yhteiskuntajärjestykseen kuuluvia. Ansiosidonnaista, joka syntyi, kun 50 000 työtöntä oli "hätätila", jatketaan, koska kukaan ei uskalla siihen puuttua. Vuokratyön jatkuva lisääntyminen johtuu siitä, että työnantajamaksujen perintäperustetta ei ole ajanmukaistettu. Vuokratyövoima asettuisi tarkoituksensa mukaiselle tasolle, jos työnantajamaksujen perintäperuste oliei pelkästään maksettu palkkasumma, työsuhteen kestosta yms. riippumatta.

Jouko Heyno

Esittämäsi alaraja on mielenkiintoinen. Tällä hetkellä tuo 1650 euroa kuussa on lähes sama kuin työikäisen suomalaisen mediaanitulo (n. 1700 euroa kuussa). Sillä tai alle sen siis joutuu tulemaan toimeen puolet työikäisistä suomalaisista, mahdollisine huollettavineen.

Matti Pihlaja

Tätä se raaka kapitalismi on. Orjamarkkinat on taas muodissa. Alkaa taas kansannousut ja vallankaappaukset ja sisällissodat. Totuushan on se että sosialismi on kapitalismin aikaansaannos. Yhdysvalloissa lentäjätkin joutuu sossuluukulle, luovuttamaan verta, myymään hampurilaisia kun palkalla ei elä. Vielä huonommin on tietysti kouluttamattomilla. Luin joskus kirjan NÄLKÄPALKALLA ja tuumasin että toivottavasti tämä jenkkimalli ei toteudu täällä, nyt se on kuitenkin tosiasia.

tiina1

Ei työstä voi maksaa enempää kuin sen työn arvo on. mistä se yrittäjä tuon korkeamman palkan repii, kun harvoilla jää itsellekään vaik roposia käteen. kyllä ihmisten työtä täytyy tehdä ansaitakseen oman palkkansa, olipa se sitten miten huono tahansa. jos haluaa korkeampaa palkkaa täytyy kouluttaa itsensä paremmin.

Tuomas Sikander

Luulisi tämän tuhon arkkitehtien istuvan jo vankiloissa.
Vielä mitä, saivat vain lisää tulospalkkioita, kultaisia kädenpuristuksia ja uudet autot.
Niinkuin se entinen sliipattu hurri joka yhtiönsä pelimerkit Siperiaan hukkasi.
;-(

Vesa Wasenius

Aina parempi on se pienikin palkka, kun ei palkkaa ollenkaan. On töitä mistä työn tuloksena ei saa enmpää ja silloin siihen pitää antaa tukia, että henkilö tulee toimeen. On kunniallista ja sankarillista tulla toimeen josta edes osa tulee omasta työstä. Työn ja tuen yhdistelmän pitää aina olla parempi kuin pelkkä 100 % tuki.

Late Virta

Minityömalli ei ole vastaus. SUomessa ei 500 euron kuukausituloilla elä edes verottomana. PAlkan on oltava vähintään kolminkertainen, että tulee toimeen. Se on suunnilleen sama, mitä alimmista palkoista Suomessa tienaa nykyään. Tietysti, jos kaikki kustannukset vaikkapa puolitettaisiin, niin voisi niitä palkojakin tarkistaa alaspäin.

Jani Miettinen

Viimeksi tuon laatuiset olot Suomessa johti veriseen sisällisotaan, jonka jälkeen sitten niitä työoloja ja "rajotteita" alettiin säätää lakiin. Kyllä sillä palkalla pitäisi pystyä elämään, muuten se ei eroa mitenkään orjan asemasta.

Petrik Halinen

Sinähän se olet kunnon vanhan koulukunnan anarkokapitalisti. :D Työmarkkinoiden rakenteellisista ongelmista johtuen sadat tuhannet ihmiset joutuisivat tekemään jopa 500e/kk palkalla töitä, tai vaihtoehtoisesti 12-16-tuntisia työpäiviä? Vaikka olen itse oikeistolainen ja suhteellisen vauraasta suvusta, valitsisin silti kymmenen kertaa ennemmin perustulon kuin sosiaalitukien poiston ja (sen kattamiseen käyttämättä jääneen)matalamman verotuksen. Toisaalla kehottaisin kaikkia nollatyö- ja ulosottohelvettiin joutuneita siirtymään täyspäiväiseen keräilytalouteen: kaupasta saa, sen kun hakee, ja kun hakijoita on tarpeeksi iso lössi, ei heitä kukaan estä.

Veli Miinala

Kyllähän sitä meilläkin yritetään Saksan mallia ottaa käytäntöön kokoomus on
vaatinut nuorien työllistämistä pienellä palkalla ja persut puolestaan nuorten
työllistämistä ilman palkkaa onneksi sossut vastustavat moista kehitystä.

Jani Miettinen

Pienemmällä palkalla oppisopimustyötä voidaan jo nyt tehdä, joten mitä ajat takaa?
Suomessa työnantajat eivät vain arvosta oppityökoulutusta, eivät sen avulla valmistautunutta tai, että haluisivat itse ottaa oppisopimustyöntekijän itse koulutettavaksi.

tiina1

Tuo oppisopimuskoulutus toimii varsin hyvin Saksassa. Siksi nuorten työttömyys on yksi euroopan alhaisimmista. Nuoret koulutetaan juuri siihen mitä markkinat haluaa, sitten ei jää työttömäksi koulutuksenkaan jälkeen. Ammattikoulut ei aina pysy kysynnän mukana, eikä suoraan koulusta tullut kovin tuottava työpaikkalla olemaan. Palkka on tietysti alhainen tuona aikana, eihän sitä koulutusaikana voi huikeaa palkkaa maksaakaan, oppisopumus on siis kummallekin hyväksi, koulutettavalle ja kouluttajallle. Nuori pääsee heti työnsyrjään kiinni, saa siis työkokemusta siinä samalla joka on aina plussaa kun hakee uutta työpaikkaa.

Lauri Viljanen

Ministerit ne vaan vääntävät naamansa mitä ihmeellisempään venkuraan ja puhuvat syvällä paatoksella syrjäytyneistä nuorista jotka pitäisi kaivaa koloistaan ja lähettää palkattomaan työ harjoitteluun. Sanoisin että nuorisomme on harvinaisen fiksua porukkaa. Minkäänlaiseen ilmais työhön ei pidä sortua. Jos ihminen tekee 8h päivän työtä niin siitä saatavalla palkalla pitää tulla toimeen. Jos tässä jotakin pitäisi hämmästellä niin ns yrityksiä jotka käyttävät nämä ilmais työt hyödykseen ,nostavat kaikenkirjavat EU tuet, ja samalla ääni väristen valittavat että mikään ei kannata.

Veli Miinala

Kaikesta väliaikaisesta tahtoo aina tulla pysyvää ja jos kymmenen vuotta
tekee niska limassa töitö ilman palkkaa alkaa hiljaistakin miestä homma
tympimään mutta ehkä persut vielä jaksaa toiset 10 vuotta ainakin puheista
päätellen.

Mika Tii
Vastaus kommenttiin #26

Tyhjiä puheita ovat esittäneet vain sokeat eurouskovaiset. Rakkaus on sokeus sanotaan, rakkaus euroon ei auta näkemään missä paskassa Eurooppa on euron takia ja yhä syvemmälle upotaan ja maahanmuuttajien ottaminen "työvoimapulaan" ei auta tilannetta mitenkään kun työttömyys kasvaa.

Ari-Vesa Parviainen

Kaksijakoista. Yrittämällä jotain omaa, teet (tein) 24 / 7 vuosia "palkatta", max lantteja taskuun.
Saman harjoittelun toisen firmassa, pitäisi heti tuottaa "yleissitova" palkka sivukuluineen, vaikka äijä ei osaa oikeasti tehdä vielä mitään tuottavaa!
Ja vie vanhoiltakin aikaa opastuksekseen.

J-Urpilainen ei halua tinkiä yleissitovuudesta, kertoen näin koko villakoiran ytimen eli kilpailukyvyttömyyden syyn. Samoin ymmärtämättömyytensä koko hommasta.

Onko tuo "vain politiikkaa", vai todellista syy- seuraussuhteen älyämättömyyttä?
Ei naurata, kun maikkaministeritär "vakuuksineen" on noin kaukana todellisuudesta.

Mika Tii

Euro ei toimi, siinä sen vika: se ei toimi. Euro tuhottiin kun EU päätti että Saksan ja Ranskan ei tarvitse noudattaa EUn omia sääntöjä: kasvu ja vakaussopimusta , nyt eletään vain jatkoajalla EKPn avustuksella.

Ari-Vesa Parviainen
Vastaus kommenttiin #25

Lukemani mukaan Saksa ja Ranska eivät ole olleet isoin ongelma, vaan muut.
Ei veturi Saksa, tai jotenkuten-Ranska lie ongelman ytimessä, vaan sääntöjä tietoisesti ja petoksella rikkoneet "aurinkorannat".
Miksi heidän kusetuksensa tulee tyyriiksi suomalaisille? Kysyn.
Onko `teinen ylipäänsä tehtäviensä tasalla? Ei näytä siltä.

Mika Tii

Euro hajoaa suureen kaaokseen, Kreikan ja Portugalin vaaleja odotellessa. FED pitää huolen siitä että EU ja koko maailma tuhoutuu rahan painamisella. Mutta munaton Eurooppa ei näet omaa surkeaa tilaansa. Ylivarojen eläminen kostautuu ja Suomi typeryyttään on mennyt takailemaan muiden velkoja. Nousukautta ei ole tulossa.

Ari-Vesa Parviainen
Vastaus kommenttiin #28

Ei €uron pidä mihinkään kadota tai hävitä. Se on hyvä väline. Sen varjoon hiipineet petolliset puolestaan pitää poistaa turmelemasta kaikkea, kuin homesaneeraus.
Kumma että näin selvän asian näin harva täälläkään kertoo ymmärtävänsä.

Mika Tii
Vastaus kommenttiin #30

Samallainen huono fiat raha kuin us dollari, eli pilattu jo. Mutta jos €uro halutaan pelastaa niin sitten pitää perustaa liittovaltio olkoon nimi vaikka : Eurolandia ja kieleksi voidaan valita vaikka esperantto. = Ei tule toimimaan. Kreikkalaiset ja Portugalilaiset, espanjalaiset, ranskalaiset on hätää kärsimässä ja Suomi on Kreikan tiellä sekin. Ps. Suomen pankin kullatkin on jossain salaisessa paikassa ulkomailla piilossa eikä Suomen pankin holvissa. Fiat - raha on hyvä sille rikkaammalle 10% lle, Usasta keskiluokka on lähes kuollut jo ja Euro-zone seuraa perässä. Sveitsistä mallia: wir- systeemi suomeen ja Bitcoins.

tiina1

Euroopan ongelma ei ole Saksa, vaan päinvastoin. Saksa on euroopan markkinoiden veturi. Siellä tuotetaan paljon kannattavaa työtä joka nosta euron arvoa. Ongelmana on tosiaankin nuo etelän maat. siellä on kaikki otettu aina vähän rennosti ja nyt sitten nähdään sen tulos. eivät kanna vastuuta omasta tilanteestaan, leikkaamalla etujaan vaan antavat ne toisen maksettavaksi.

Meiju Lindström

En voi tajuta sitä sakkia täällä jotka ovat tästä maasta kaiken hyödyn, koulutuksen, terveydenhuollon yms saaneet niin nämä huutelet täällä että osan ihmisistä pitää suostua palkkaan jolla ei elä.
Itsekeskeisyydellä ei todellakaan ole mitään rajaa!
Oppisopimuskoulutus on hyvä ja toimiva juttu ja näitä lisää ettei porukka turhaan kouluttaudu alalle missä ei ole töitä.
Mutta se että kaikille ei muka kuulu kahdeksasta tunnista sellaista palkkaa että sillä elää on romuttamassa koko meidän hyvän pohjoismaisen hyvinvointiyhteikunnan.
Meillä ei ole sellaista hätää että meidän pitäisi osaa väestöstä alkaa potkia pois yhteikunnasta ja normaalista elämästä.

Tukitaan nuo veroparatiisit ja laitetaan lisää osaavaa jengiä tutkimaan harmaata taloutta ja veronkiertoa niin me edelleen pystymme pitämään kaikki mukana.

Yrittäjät taas jotka itkevät ettei yrittämisestä jää mitään ja ei sillä elä niin älkää nyt hulluja uskotelko, ei kukaan ole niin hullu että vuositolkulla täysin tuottamatonta hommaa vääntää velkarahalla.
Toki minäkin olen sitä mieltä että pienyrittäjää pitäisikin auttaa helpottamalla verotusta mutta nämä isojen yritysten avustukset menevät toista kautta omistajien taskuun eikä tuo yhtään työpaikkaa lisää, onhan tuo jo nähty.

Matti Salama

No täällä suomessa se on pääkaupunki seudulta ylöspäin. 7-13€ eli muutama euro enemmän. saksassa kaikki on halvempaa. myös eli tuo suomen palkka taso on viel huonompi kun saksan. tässä uutis aihe teille asioden todellisuudesta.

Yossi Smed

Saksassa tuo 450 jää sekin kulutukseen, sossu se sielläkin hoitaa vuokra ja sähköt.
Saksa muutenkin niin erilainen maa rakenteeltaan ( mutta ei sekään niin vakaalla pohjalla kuin Suomessa mielellään uskotellaan, suuria riskejä sielläkin ilmassa, esim. huoltosuhde - Saksassahan otetaankin mielellään vastaa 800 000 pakolaista tulevana työreservinä, niin, ja Saksahan on myös niitä nettovelkaisimpia maita Euroopassa ), ehkä kuitenkin verrata Ruotsiin, tai mikä parasta, ei mihinkään, vaan keskittyä rakentamaan omaa, sosiaalisesti ja ekonomisesti tehokasta taloutta. Politiikkahan ei ole mitään muuta kuin rahanjakoa.