Maanantai 17.6.2019

Uusi laki tappoi jo 60 yritystä: Pikavippibisnes katoaa Suomesta

Luotu: 
17.6.2013 15:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Puhelimella ei enää saa tilattua satasen lainaa, koska alle 2000 euron lainat ovat tulleet kannattamattomiksi lakiuudistuksen takia.

Faktakulma

Lakiuudistus estää yli 51 prosentin koron pikavipeistä.

Korkokatto ei koske yli 2000 euron lainoja.

Lakiuudistus tuli voimaan kesäkuun alusta.

Yli 60 pikavippiyritystä on lopettanut Suomessa, kertoo Pienlainayhdistyksen Kari Kuusisto.

Pikavippifirmoja oli Suomessa Kuusiston mukaan parhaimmillaan 82 kappaletta. Nyt niitä on hänen mukaansa korkeintaan 20.

–En ole varma onko kaikille 20:lle markkinoilla tilaa. Voi olla, että kato käy vielä myöhemmin, Kuusisto sanoo Uudelle Suomelle.

Lopullinen määrä varmistuu vasta syksyllä kun nähdään, miten asiakkaat ottavat uudet tuotteet vastaan.

–Lopettamisia tulee ihan varmasti lisää, Kuusisto arvioi.

Monet pikavippifirmat ilmoittivat keväällä alkavansa lakiuudistuksen takia kehitellä uusia tuotteita.

Käytännössä alle 2000 euron lainojen tarjoaminen on tullut kannattamattomaksi, kertoi pikavippejä tarjoavan Terrarahoituksen toimitusjohtaja Mikko Koistinen Uudelle Suomelle maaliskuussa.

–Samaan aikaan kilpailutilanne kiristyy kun samoilla apajilla on isoja toimijoita, Kuusisto sanoo.

Pienlainayhdistys on lopettamassa toimintansa kesäkuun lopussa.

–Ala on loppunut, Kuusisto kommentoi.

Hän näkee, että ala on muuttunut niin paljon, että sitä ei käytännössä enää ole.

Kuusisto korostaa, että pikavipeille on ollut tarvetta ja syystä.

–Tarvehan ei mihinkään häviä. Paljon on nyt niitä, jotka eivät saa luottoa, hän toteaa.

Hän epäilee, että muut maksuhäiriöt saattavat lisääntyä pikavippien poistuttua, jos pikavipeillä maksetut laskut jäävät maksamatta.

–Vipeillä on ennen maksettu muita maksuja. Nyt nähdään, miten vippien poistuminen vaikuttaa muihin maksuhäiriöihin, Kuusisto sanoo.

Ratkaisu ongelmaan olisi Kuusiston mielestä työllisyyden parantaminen ja kulutustuotteiden hintojen alentaminen.

–Eläminen Suomessa on liian kallista, Kuusisto sanoo.

Faktakulma

Lakiuudistus estää yli 51 prosentin koron pikavipeistä.

Korkokatto ei koske yli 2000 euron lainoja.

Lakiuudistus tuli voimaan kesäkuun alusta.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Luoma

Luottotoveri korvaa pikavippaajat!

Nykyinen pääministerimme puhui vuosia sitten ”tuulen tuomista rahoista” 1] – tarkoittaen muun muassa velkaa ja velan ottoa. Velka on aina toisen tekemän työstä saadun vastikkeen ylijäämää tai toiselle korkoa ja vakuutta vastaan annettua ostovoimaa.

Velka voi olla myös katteetonta painettua setelistöä 2], mitä Euroopan keskuspankki (EKP) tänään tekee; laskien myös bittirahaa valuutan omistajana pankkiverkostoihin maakohtaisten keskuspankkien kautta – esimerkiksi Suomen Pankki 3].

Velan otolla syömme huomista etukäteen –

se on myös sama asia kun syömme maapallon biosfääriä nopeammin vuodessa, kuin mitä se samana aikana kasvaa uutta tilalle 4]. Velka on nopeuttaja ja mahdollistaja. Velan idea syntyi, kun piti saada ylijäämästä alijäämälle ravintoa. Toinen tuotti enemmän ja toinen vähemmän – syntyi vaje, joka piti kattaa.

Vaje täytetään nopeimmin velan otolla

Auto saadaan hankittua käteisellä, kun pankki antaa puuttuvan ostovoimaerotuksen antolainauksena – perien samalla pankkien ydinliiketoimintaan kuuluvaa korkoa, joka taas on eräissä uskonnoissa kiellettyä.

Mikäli velan käsite olisi tuntematon –

olisi yhteiskuntakehitysvauhtimme huomattavasti verkkaisempi ja ehkä luontoa ja ympäristöä säästävämpi? Velka velvoittaa – ”velka veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa” 5]. Velka antaa mahdollisuuden tapaiseemme näyttö- ja vertailutalouteen 6], jossa osoitamme kyvykkyyttämme erilaisin hankinnoin, esimerkiksi auto, kesähuvila, moottoripyörä tai vaikkapa ympäristöystävällisesti moottoriton purjevene.

Voisiko kaltaisemme kiihtyvään kasvuun orientoitunut markkinatalousyhteiskunta elää ja tulla toimen ilman velanottoa? Kyllä voi, tällöin vain vauhtimme olisi verkkaisempaa. Kaikki mitä ostat, on ensin ansaittava, jolloin omistusfilosofia saa aivan eri muodon – toisaalta emme nytkään omista mitään, kaikki on vain filosofisesti ottaen lainassa biosfääriltä.

Biosfäärilaina

Biosfääri lainaa meille elämän elementit (rakennuspalikat) ja järjestää näille järjestyneille elementeille edellytykset elää (ravinto ja sopiva lämpö) ja jatkaa sukua (evoluutio – geeniperimä). Itse elämässä ei ole omistamista, kuten ei eläinkunnassakaan; vain reviirin väliaikainen omistus, joka menetetään vahvemmalla heti kun oma kyvykkyys sen vahtimiseen menetetään. Väliaikaista kaikki on vain.

Velalle on vastine,

[Panttiliiketoiminta ~ http://www.suomisanakirja.fi/pantti - ]

joka tuo mahdollisuuden saada nopeaa ostovoimaa johonkin tarvehankintaan. Anna pantti ja saat rahaa kulutukseesi. Pantti on pääsääntöisesti aiemmin, usein työllä ansaitun ostovoiman tuotos – hankinta, jolla on pantin antohetkellä jokin arvo.

Tämä aiemmin ostettu/ saatu (?) esine panttina antaa ostovoimaa heti, vaikkapa 1000 euroa, tällöin pantin vastaanottaja arvioi sen noin 1500 - 2000 euron arvoiseksi ja panttilainaamo vähentää tuosta velaksi muodostuvasta 1000 eurosta kulut ja korot, jolloin saat käteen esimerkiksi 800 euroa.

”Ei vie käräjille”

Panttilaina on lainaa, joka taloudellisessa ahdingossa ei vie sinua ”listoille” – eikä se vie perintätoimistoon, vaan pantinhaltija myy/ huutokauppaa antamasi pantin, saaden siitä esimerkissämme vaikkapa 1700 euroa, jolloin panttilainaamo palauttaa sinulle nettoerotuksen 1700 – 1000 – myyntikulut. Kätevää, näin et joudu luottokelvottomien joukkoon, vaan kuittasit velkasi aiemmin hankkimallasi esineellä, saaden parhaimmillaan siitä jopa hiukan lisääkin alkuperäiseen velkaasi nähden.

Onko panttaus lainaamista,

kyllä se on, mutta siinä on hyvin hoidettuna liiketoimena aina turvaava esine- tai arvopaperi sen vakuutena, jottei kummallekaan osapuolella ole tappion todennäköisyyttä. Panttaamalla omaisuuttasi saat lainaa, joka on kerran jo lunastettu pantin hankintahetkellä – panttihan ei voi olla velkainen esine tai arvopaperi.

Tavallinen takaamaton laina on aina riski,

yleensä pankki ottaa siihen turvaavan vakuuden tai takauksen – ellet maksa, joku maksaa. Panttilainassa ei tarvita henkilötakausta, vaikkapa isältäsi, ainoastaan reaaliesine tai arvopaperi riittävät. Panttiesineen arviossa koetetaan eliminoida riski saada tappiota antamalla ”reilusti” vähemmän rahalainaa esinettä vastaan, sen markkina-arvoon nähden. Arvo muodostuu markkinoilla ja tämän päivän esine saattaa huomenna olla arvoton.

Miten määrittelemme arvon?

Arvo on se hinta, joka maksetaan kauppahetkellä. Arvo on myös paras mahdollinen kokemusperäinen arvio esineen arvosta. Ihminen on erehtyväinen ja lopulta arvomaailma muodostuu tarvehierarkian mukaisesti kääntyen vaikeina aikoina alimmille tarvehierarkian tasoille – siis ravintoon ja lämpöön.

Pikavippaajien ahneus kahlehdittiin? 7]

[ … toki meidän on muistettava, että nämä kännykällä saadut 100-300 euron pikavipit olivat lainaajalleen täyden riskin lainoja, jolloin erityisen vahvalla korolla eliminoitiin todennäköisiä luottotappioita … ]

Kesäkuun alusta pikavippaajien ”tolkuttomat” korot jäivät historiaan – nyt saa pienlainoista, alle 2000 euroa, ottaa vain maksimissaan 50 prosenttia vuotuista korkoa. Näin saattoi vapautua noin 500 miljoonan euron markkinat uusjakoon.

Löytyykö luottotoveri?

Onko niin, että ikiajat toiminnassa ollut panttikäytäntö nousee uuteen merkitykseen, varsinkin jos kustannukset jäävät ”inhimilliselle tasolle” ja lainan tarvitsijat kokevat riskittömyyden tärkeimmäksi ominaisuudeksi, jottei joudu perintäyhtiöiden armoille ja mustien listojen täytteeksi.

Onko tosiaan olemassa luottotoveri, joka osaa huomioida lainoituksen inhimilliset näkökulmat?

VIITTEET

1] ”Tuulen tuomat rahat – verotuksen oppivuodet” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/08/verotuksen-oppivuodet.html -

2] EKP painaa tyhjästä rahaa! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92553-ekp-painaa-tyhjasta-rahaa -

3] Suomen Pankki – kansalaisen luottopankki? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/suomen-pankki-kansalaisen.html -

4] ”Syömmekö liian nopeasti palloamme?” ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111673-onko-maapallolla-liika... -

5] Osa kansakunnasta velkaantuu yhä kiihtyvämmin! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18487-osa-kansakunnasta-velka... -

6] Kulutusjuhlallinen näyttö- ja vertailutalous ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/nayttotalous-luonnostaan.html -

7] Pikavippiyhtiöt kuriin ja nuhteeseen [US]? ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/140015-pikavippiyhtiot-kuriin... -

7] Pikavippiyhtiöt kuriin ja nuhteeseen [AL]? ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/pikavippiyhti-t-kuriin-j... -

EXTRA

Perintäkulut ja –korot ovat iso business! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/35503-maksuviiveet-ovat-suuri... -

Ilkka Luoma

Kansalaisaktivisti - Helsingistä

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

Vippipojat Oy

Businesspojat Oy/Vippipojat ei ole ns. pikavippiyritys! Myönnämme 2.000-50.000euron suuruisia lainoja ilman henkilötakausta ja luottohäiriömerkintä ei ole este lainan saamiselle! Meille riittää reaalivakuus ; rekisteröidyn ajoneuvon ilmoitusosa, kiinnitys kiinteistöön, panttaus asunto-osakkeeseen, perintöosuus tai vuokraoikeus kiinteistöön. Voimme myös rahoittaa ostettavan kohteen, esim. auton! Kuluttajasuojalain (KSL) mukainen keskikorkomme on 145% (95-360%) riippuen lainamäärästä ja -ajasta. Pikavippiyritysten KSL keskikorko oli 920%. Yrityksemme on perustettu v. 2000 ja olemme toimineet pienlaina-alalla vuodesta 2009. Kuulumme E-Suomen Aluehallintoviraston Luotonantajarekisteriin. Terveisin Mikko Oinonen, tj./yrittäjä (www.vippipojat.com)

Anton Murola

Tämä on kyllä jännä asia kuinka jokin taho (lue pikavippifirmat) on aiheuttanut tuhansien nuorten luottotietojen palamisen. Unohdetaan, että vastuu tekemisestä on tekijällä, eli sillä velan ottajalla! Jos jotain pitää syyttää, niin koululaitosta, joka antaa huonot perustiedot taloudesta ja talouden realiteeteista!
Kieltämisestä paistoi räikeästi läpi korkeamoraalinen kilven kiilloitus, jonka taustalla perinteiset pankit lobbasivat puolustaessaan omaa reviiriään.
Nykymaailmasta on tulossa sellainen, että tyhmyydestä ei saa sakottaa
Miksei pankeille aseteta korkosummakattoa esim. asuntolainoille? Korkokulut normi asuntolainalle lienee alussa joitakin tuhansia, pikavipillä tyyliin satasia tai kymppejä. Prosentit on homoille, viivan alapuolella oleva summa ratkaisee.
Ja ne luottokortit. Niitä saat samalla edellisvuoden tilinauhalla niin monesta pankista ja saat rakennettua käsittämättömän himmelin ja velkasyöksykierteen. Se kuitenkin on ihan ookoo, vaikka lähtökohta on sama: tyhmä käyttäjä. Ja tietysti myös siksi, että korkoprosentit ovat "pieniä".

Petri Suomi

Jos nyt mentäs inttiin, kun mulla on siellä yksi kaveri töissä. Ei se ole mikään kouluttaja, vaan psykiatri. Se kertoi, että moni lopetti viime saapumiseästä, kun piti herätä jo 6:00 ja pukea ihan itse ne ryysyt päälleen. Ne ahdistui myös siitä, että kännykkä tai FB ei ollut käytössä aina. Ja sitten ne piti opettaa pilkkomaan puita. Unohtamatta, että 600:sta alokkaasta yli 200:lla oli velkoja, joita ei intin palkoilla hoideta. Pääasiassa kuulemma pikavippejä. Näille ne oli tarkoitettukin. Aivan vastuuntunnottomille ja avuttomille, jotka luulee, että seinässä kasvaa rahaa. Ei niitä vippejä ne penaalin terävimmän pään ryynärit olleet ottaneet.

Anton Murola

Tuollaiset jantterit kusee asiansa tavalla tai toisella, ennemmin tai myöhemmin. En ymmärrä, miksi tuollaisia pitää lailla suojella (kuitenkin perusolosuhteet turvalliset ja sossu tai äiti maksaa viulut), ja kieltokulttuurilla tyhmentää kansaa lisää antamalla signaalin, että "On ihan ookoo olla tyhmä. Me kiellettiin tää, ni sun ei tarvi edes yrittää ajatella tuosta enää itsenäisesti"...
No, kieltäminen ei älyä vaadi.

Vesa Wasenius

Pikavippifirma ei ole pilannut kenenkään taloutta vaan se on on pitänyt pilata ihan itse. Ihan niin kuin autokaan ei aja kolaria. Onko vakuudeton 1-2 v laina pikavippi ? Pilaako pankki nyt jonkun talouden antamalla liian suuria asuntolainoja jos vaikka hinnnat laskevat ? Mitä ihmiselle "haitallista" kielletään seuraavaksi ? Oisko jo viinan vuoro ? Montako murhenäytelmää on syntynyt viinalla ? Odotan kieltolistaa kiellettävistä...

Ilkka Luoma

”Velka veli otettaessa – velipuoli maksettaessa” -tämän lorun kaikki tietävät, mutta kuluttamisen ihanuus torppaa lähemmän tarkastelun tähän jo isovanhempiemme oivaltamaan virteen lainan otosta. Laina on aina jonkin toisen tekemää työtä tai ansiosta/ ansiottomasti ansaittua pääomaa, jolle ei heti löydetä omaa ”järkevää” käyttöä. Laina on myös ostovoiman siirtoa. Eräät uskonnot kieltävät koron perimisen lainoista.

Pikavippi oli liukkaiden teflonpukuliikemiesten **] pikaoivallus rikastua, siksi muhkeita tuottoja nämä ”rahaa kuluttamiseen, vaikka heti” yhtiöt ovat takoneet omistajilleen. Siis liiketoimintaa kovimmillaan – tosin luottoriskin otolla, joskin samaan hegen vetoon on kehittynyt tehokkaat ja määrätietoiset perintäyhtiöt – pikavippitoiminnan kylkiäisiksi. Viedään vaikka ”kalsaritkin” jalasta periaatteella …

Mitä saatiin aikaiseksi?

Oikeusistuimet tukkeutuivat kun perintäyhtiöt merkkauttivat virallisisiksi 380.000 ihmiselle luottotietohäiriöt oikeusistuimissa – muun muassa Jyväskylän käräjäoikeuden tapauksista vippi-istuntoja oli noin 70 prosenttia tapauksista – näin valtio kustansi perintäyhtiöille valmiin ”liiketoimimassan” loputtomaan perintätoimintaan. Velkahan on lopulta maksettava – tämä ”velka” kaikkinensa on hyvin, hyvin kallis!

Kansanedustajat heräsivät

Joukko kansanedustajia päätti laittaa suitset näille epäinhimillisille nuorten ”ahdistajille”, jotka kauniita lupaamalla ”tyrkyttivät” rahaa kulutusjuhlintaa täyttämään – tosin joukkoon mahtui myös täydessä ahdingossa olevia, jotka jatkoivat velansiirtokierrettään. Osa otti pikavippejä, kun kännykällä sai helposti ravintola- tai lottokuponkirahat – jopa parissa tunnissa; ei siinä paljoa harkintaa tarvittu!

Syntyi lakimuutos, aiemmin oli yritetty myös pikavippaajien rekisteröimispakkoa – ei auttanut. Pikavippejä haettiin vuonna 2012 noin 3 miljoonaa kappaletta ja ~ 1,5 miljoonaa myönnettiin. Keskimääräinen laina oli noin 300 euroa.

Teflonpukuisten moraali hamutessa voittoja

Onko liike-elämällä moraalia ja onko pikavipin ottajalla syvällistä kykyä miettiä, mitä tarkoittaa huikea vuotuinen korko ja perintäkulut, kun sitä suunniteltua rahaa pikavipin maksamiseen ei sitten löytynytkään ja piti ottaa toinen pikavippi jolla maksettiin ensimmäinen – ja kierre oli valmis.

Saivatko nuoret osviittaa vanhemmiltaan?

Opetettiinko meidät, varsinkin nuoret jo kotona liian helppoon rahan saantoon? Saimmeko eväät lainanotosta jo vanhemmiltamme, jotka omien vanhempiensa perintöjen toivossa ottivat aivan liian suuria asuntolainoja, tietäen, ettei niitä koskaan ”normaaleilla palkoilla makseta” - vaan vanhempien/ isovanhempien perintöasunnoilla ja metsämailla.

Suitset suuhun mahtikoroille

Pikavippitoiminnalle laitettiin suitset suuhun ja nuo nyörit asettuvat supertuottoisan liiketoiminnan esteeksi jo kesäkuussa 2013 – lainmuutoksella. Nyt pantiin pannaan huikeat yli 50 prosentin vuotuiskorot. Pikavippiliiketoiminta on noin 500 miljoonan euron vuosibusiness.

Pikavippiyhtiöiden voitot ovat miehekkäitä,

jopa yli 30 prosenttia puhdasta koko liikevaihdosta – luottotappiotkin ovat jääneet pieniksi, kun epäselvät maksajakandidaatit allokoitiin hyvissä ajoin tytäryhtiölle, joka harjoittavat rompakkaa perintätointa – omine lisäkuluineen. Velka on aina maksettava.

Lainaa oli siis saanut kännykällä,

ilman vakuuksia ja ilman takaajia – jaaha, siis nopsaa toimintaa. Vastuu takaisinmaksusta on jäänyt kokonaan velan ottajalle – ei edes se perintökitara joutunut pantiksi. Ei tarvinnut uhrata mitään omastaan, vaan ottaa massit vastaan ja kiirehtiä kaupoille tai ravintolaan tuhlaamaan helpolla saadun lainaostovoiman.

Pantti rauhoittaa pohtimaan lainan tarpeellisuutta!

Suomessa on kaikessa hiljaisuudessa toiminut panttilainaustoimintaa 1] jo vuosikymmenien ajan. Tämä on jalostunut, lakiin perustuva muoto saada hätäänsä rahaa, koska on ollut pakko miettiä se todellinen tarve.

Panttilainaamiseen on täytynyt löytyä jokin esine, reaaliesine tai -tavara, joka jää ”kaniin” panttilainaamolle. Yleensä esine tai tavara lunastetaan kaikessa hiljaisuudessa ja ollaan hiljaa ”naaman menetyksen vuoksi” - kanikonttoriinkin mennään ”sukat jalassa”, ettei naapuri huomaa tuiki tavallista hetkiahdinkoa.

Panttaaminen on rehellistä puuhaa –

annat jotain ja saat vastineeksi rahaa. Jos et maksa lainaasi, siis lunasta panttikuittia – menee perintökitara myyntiin ja suurena etuna se, ettet joudu , etkä menetä luottotietojasi; voit jatkaa elämää – tosin ilman kitaraa. Mikäli kitarasta saadaan enemmän kuin itse velka + kulut – tilitetään ylijäämä panttaajalle.

Panttiliiketoiminta on hiljaista toimintaa, sen tunnuslukuja oli vaikea selvittää, mutta sielläkin rintamalla liikevoitot ovat miehekkäitä ja ei siinä vielä kaikki – business on miltei täysin riskitöntä! Panttiliiketoiminta on vanhin rahoitusmuoto maailmassa

Perintökitara arvioidaan inhorealistisesti,

vaikkapa aito Gipson, jonka reaalihinta kitarakaupassa olisi 2000 euroa, niin saat sillä 1000 euroa lainaa ja ”kanikonttori” kauppaa sen 1500 eurolla (ellet lunasta panttikuittia, siis maksa saamaasi rahaa takaisin) – ottaen ensin kaikki lunastamattoman panttikuitin kulut, korot yms. sivuvirtakulut päältä pois. Panttihuutokaupassa kitaran hinta voi toki nousta jopa 3000 euroon.

Mutta kuitenkin, panttikuittia lunastamaton lainaaja ei menetä luottotietojaan, eikä joudu hyljeksittyjen listalle, josta muuten alkaa monen rehdin arkitavallisen ihmisen alamäki, vastuuttomuus sekä ”hälläväliä” meininki – sen sijaan perintökitaran menetys ei vielä saata lannistaa ”hälläväliä” kierteeseen?

...

Nyt on meneillään raivoisa loppukiri poistuvilta pikavippaajilta 2] –

saat jopa ”ilmaiseksi” ensimmäisen lainasi, kuukaudeksi – siis ilman korkoa ja kuluja. Vippaajat haluavat vimmatusti lisätä lainakantaansa – ennen ”koronkiskonta” kieltoa. Kun saadaan asiakas lainarekistereihin, niin sittenhän voidaan tätä velkasaldoa kierrättää ja pitkittää loputtomiin – keräten korkoa ja kuluja.

Syntyykö nyt markkinoilta jotain uutta –

sillä 500 miljoonan euron markkinat varmasti kiinnostavat – toivoisi vastineeksi ja jatkajiksi sellaista liiketoimintaa, jossa on terveen liiketoiminnan lisäksi sopiva annos inhimillisyyttä ja kohtuullisuutta – sillä meillä kaikilla on joskus todellisia ja yllättäviä rahareikiä. Kun annamme pantin, usein haluamme sen takaisin – vähintäänkin tunnesyistä.

...

VIITTEET

*] Tänään osa nuorisostamme on velkakierteessä – ajattelemattoman velanoton ikeessä. Voimmeko lasten vanhempina ja kasvattajina moittia täysin jälkikasvuamme – emme, koska me olemme myös esimerkin antajia ja itse pikavippiyhtiöt ovat aikuisten rahamasinointia miltei epäinhimillisellä tavalla – vaikkakin selitellään kyvyttömyydestä hoitaa omia raha-asioita. Tosiasia on kuitenkin se, että vielä vähän ”elämänkoulua” käyneille ei pidä ojentaa helppoa ja houkuttelevaa puurolusikkaa, se muuttuu nopeasti puurokauhaksi, kun on niin vaivatonta kuitata rahaa – mutta 'herääminen myöhään on parempi kuin ei milloinkaan'. Nyt kannamme vastuuta – maksamalla nuorison suuria rästejä, joista korot ja perimiskulut edustavat huonoimmillaan jo yli puolta koko velasta!

**] Teflonpukumiehet on ”kieli poskessa” yleisnimitys liikemiehille ja poliitikoille, joiden pintakiilto on niin kiiltävä, ettei heitetty sontakikkarekaan jää pukuun kiinni – siis nk. pikatoipuvat sutjake ”vastuu siirtyy kuulijalle” puhegeneraattorit, joille maineenmenetys loanmättökilpailussa tms. ei ole ongelma – korkeintaan hidaste. Tämä sisältöseloste tulisi ymmärtää kornina ja itseriittoisena politiikan huumorina ;-)

1] Panttilainaustoiminta ~ http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100748-

2] Sähköpostit täyttyvät reipashenkisistä lainatarjouksista – jopa ilman korkoa. Kun rajoitekielto astuu voimaan – on vaikea enää markkinoida rohmukorkotuotteita – nyt siis täytyy takoa, kun siihen on laillinen mahdollisuus. Tavoitteena tällä raivoisalla mainonnalla on saada rekisterit täyteen asiakkaista, joille on syntynyt lainasuhde ENNEN rajoitekiellon voimaanastumista!

Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.blogspot.fi

Kansalaisaktivisti Helsingistä

Sent

Cc: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; a[email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; Hiltunen Rakel

Sent: Saturday, May 11, 2013 12:30 PM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - "Velka veli otettaessa ... liian helppoa pikavipeillä?"

...

Pikavippiyhtiöille suitset suuhun

(Eduskunta vahvistanee lainmuutoksen, jolla pikavippien kohtuuttomat korot laitetaan aisoihin – maksimin ollessa 50% vuotuista korkoa lainan pääomalle …. oli ensin yritetty suitsia yölainauskiellolla, mutta tuloksetta – moni nuori on ”lopullisesti” velkakierteessä *] )

Juha Korhonen

Hmjaa. Ei se vika lopultakaan tainnut olla pikavippifirmoissa, vaan niissä hölmöläisissä jotka kuvittelivat että raha kasvaa puussa ja että pikavippi on ilmaiseksi ojennettu lehtevä oksa siitä. Kyllä ihmisillä pitää olla oikeus tehdä myös virheitä. Miten me muuten opimme yhtään mitään?

Reijo Siipola

Keskustelussa ei ole lainkaan pohdittu sitä, kuinka suuri etu yhteiskunnalle mahdollisesti on ollut se, että pikavippijärjestelmä on pilannut luottotiedot luottokelvottomilta yksilöiltä pikku lainoilla, ennen kuin he pääsevät tekemään suurempia kupruja.