Keskiviikko 19.6.2019

Raportti: Nämä ammatit häviävät ensin Suomesta – onko omasi listalla?

Luotu: 
13.1.2014 10:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Hoiva-alan töihin tarvittaneen ihmisiä jatkossakin teknologian kehityksestä huolimatta, selviää tuoreesta raportista.

Suomessa tietokoneistumiselle kaikkein alttiimpia merkittäviä ammattiryhmiä ovat avustavat toimistoammatit eli esimerkiksi myyntiassistentit, sihteerit, pankkivirkailijat ja toimistoapulaiset.

Yksittäisistä ammateista teknologia tekee tulevaisuudessa tarpeettomiksi esimerkiksi puhelinmyyjiä, kirjastotyöntekijöitä, malleja, laaduntarkkailijoita, palkanlaskijoita tai konepuuseppiä.

Kaikkein vähiten tietokoneistamisen mahdollisuuksia sen sijaan on hoiva- ja sosiaalialoilla. Esimerkiksi opettajien, ylihoitajien ja osastonhoitajien, eri palvelualojen johtajien, psykologien ja proviisorien työt ovat tulevaisuudessakin todennäköisimmin ihmisten tekemiä. Tiedot selviävät Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkijoiden Mika Pajarisen ja Petri  Rouvisen raportista, jossa tarkasteltiin teknologisen kehityksen vaikutusta Suomen työelämään. 

Raportissa työllisyys on luokiteltu sen mukaan, miten suuri todennäköisyys töillä on tulla teknologian korvaamiksi. Suomessa noin kolmannes työllisyydestä on korkean todennäköisyyden kategoriassa, eli ne korvautunevat suurelta osin koneilla tulevan vuosikymmenen tai kahden aikana.

Analyysi käsitti 92 prosenttia Suomen työllisyydestä.

Etlan raportin taustalla on Oxfordin yliopiston tutkijoiden C.B. Freyn ja M.A. Osbornen analyysi teknologian vaikutuksista työmarkkinoihin Yhdysvalloissa.

Frey ja Osborne vertasivat eri työtehtävien sisältöä teknologian tuomiin mahdollisuuksiin ja laskivat sitä kautta todennäköisyyksiä sille, miten eri ammatit ovat korvattavissa tietokoneilla. Etlan tutkijat toistivat Freyn ja Osbornen analyysin Suomen työmarkkinoihin sovellettuna.

Sekä Suomessa että Yhdysvalloissa suurin osa työtehtävistä on sellaisia, että työpaikat ovat joko melko hyvin suojassa teknologian kehitykseltä tai melko paljon uhattuina. 

Yhdysvalloissa 49,2 prosenttia työstä oli korkean riskin kategoriassa. Suomessa vastaava luku oli 35,7 prosenttia. Sekä Yhdysvalloissa että Suomessa teollisuuden työntekijät olivat todennäköisemmin korvattavissa tietokoneilla kuin palvelualojen tehtävät.

Pajarinen ja Rouvinen painottavat, että analyysin tulos ei tarkoita, että ihmisillä olisi tulevaisuudessa nykyistä vähemmän tekemistä. Teknologian kehityksen on pelätty tekevän ihmisistä toimettomia koko teollisen aikakauden ajan, mutta toistaiseksi pelot eivät ole toteutuneet.

Teknologian vapauttamalle työvoimalle ja -panokselle löytynee tulevaisuudessa uudenlaista käyttöä.

Tutkijoiden mukaan Suomella on korkean teknologian maana ja innovaatiokeskittymänä hyvät mahdollisuudet sopeutua lähivuosien muutokseen.

Lyhyellä aikavälillä meneillään oleva tietokoneistuminen ja teknologian kehittyminen saattaa kuitenkin olla merkittävä muutos. Teknologia vähentää työvoiman tarvetta lähitulevaisuudessa voimakkaasti joillakin aloilla, mutta toisaalta tällä hetkellä uutta työtä ei synny samaan tahtiin muille aloille.

Onnistuminen muutoksessa näyttää edellyttävän sitä, että teknologian vapauttamalle työvoimalle kehittyy niin sanotusti parempaa tekemistä aloilla, joilla teknologia ainakaan vielä ei voi korvata ihmistä.

 

Nämä ammatit teknologia epätodennäköisimmin korvaa:

Nämä ammatit teknologia todennäköisimmin korvaa:

Hotellinjohtajat

Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät

Ravitsemusalan erityisasiantuntijat

Tallentajat

Opetusmenetelmien erityisasiantuntijat

Valokuvatuotteiden valmistuksen prosessityöntekijät

Kuulontutkijat ja puheterapeutit

Huolitsijat, tulli- ja laivanselvittäjät

Sosiaalihuollon johtajat

Kirjanpidon ja laskentatoimen asiantuntijat

Psykologit

Pakkaus-, pullotus- ja etiköintikoneiden hoitajat

Opetusalan johtajat

Luokittelijat ja laaduntarkkailijat (pl. ruoat ja juomat)

Terveydenhuollon johtajat

Asianajosihteerit

Lukion ja peruskoulun yläluokkien opettajat

Mallit

Ylihoitajat ja osastonhoitajat

Palkanlaskijat

Opinto-ohjaajat ja muut opetuksen erityisasiantuntijat

Muut teollisuustuotteiden kokoonpanijat

Sovellusarkkitehdit

Konepuusepät

Muut muualla luokittelemattomat terveydenhuollon erityisasiantuntijat

Jalkine- ja laukkuteollisuuden prosessityöntekijät

Erityisopettajat

Maa- ja kalatalousteknikot

Proviisorit

Muut muualla luokittelemattomat myyntityöntekijät

Maa-, metsä- ja kalatalouden erityisasiantuntijat

Valkaisu-, värjäys- ja puhdistuskoneiden hoitajat

Myynti- ja markkinointijohtajat

Toimistoavustajat

Toimistotyön esimiehet

Taloushallinnon toimistotyöntekijät

Henkilöstön kehittämisen erityisasiantuntijat ja kouluttajat

Kirjastotyöntekijät

Muut tietotekniikan opettajat ja kouluttajat

Tilasto-, rahoitus- ja vakuutusalan toimistotyöntekijät

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Tamminen

Näissä arviossa (lue arvauksissa) ei vielä ole ollenkaan otettu huomioon läpimurtovaiheessa olevia "aivokoneita", joiden toteutukset ovat jo pitkällä muutamassa USA:n kehityslaboratoriossa ( kts IBM SyNAPSE- projekti Alamden CA hankkeen vetäjä Modha ; http://www.research.ibm.com/cognitive-computing/#fbid=3XhOTFkAO7p)
Tämä jälkeen esim. sovellusarkkitehdit korvataan helposti aivokoneilla. Tällä hetkellä IT-alueella on paljon piilossa olevia lähes-rutiinitöitä jotka poistuvat nopeasti.

Jaakko Aalto

Mielenkiintoinen kuvio. Maassa on korkea työttömyys. Asiantuntijat ennustavat, että merkittävä osa nykyisistä töistä tullaan automatisoimaan. Toiset asiantuntijat haluavat lisätä maahanmuuttoa ,jotta työn tarjonta lisääntyisi ,jotta työttämyys vahenisi. Olisipa hauska nähädä se asiantuntija, joka onnistuu löytämään tälle yhtälölle toimivan ratkaisun, joka on edes jossain määrin uskottava.

Hannu Rautomäki

Juuri näin.
Tuntuu kuin EK, VATT:in vartiaiset, kokoomuksen kataiset, wahlroosit ja päivystäjät dosentit eläisivät omissa maailmoissaan irti reaalimaailmasta.
Niitä kaikkia kuitenkin yhdistää yksi tekijä. Jatkuva pyrkimys palkkatason alentamiseksi yrityksien omistajien tulojen kasvattamiseksi.
Vaikka palkkataso onkin vain koko EU:n keskitasoa.

Jussi Luukkonen

Hei H.M. kirjoitat, että sinusta TUNTUU. Jos olisi kyse raveista, niin en kyllä löisi senttiäkään noiden mainitsemiesi puolesta. "Takamatkan hevoset, ja vielä erittäin laukkaherkkiä".
Kun ravit on ohi niin todettakoon ja pöytäkirjoihin merkittäköön, että kyseiset instanssit ja henkilöt seisovat tukevasti (valitettavasti) jalat ½ m ilmassa!

Markku Kemppainen

Näin, miten ihmeessä kielitaidottomat, kouluttamattomat ja kulttuuria tuntemattomat yhtäkkiä asettuisivat töihin, joita tulevaisuudessa tarjotaan? Eihän kyse ole muusta kuin että kantaväestö heitetään kaatopaikalle ja tuodaan orjat afrikoista tänne nuolemaan massa waalroosin takapuolta.

Aki Terentjeff

Samoin (teollisus) lattian päälystäjät tulevat häviämään 80% hyvä, voinkin hoitaa loput 20% ihan itse!
Totta että työt kyllä häviävät tällä pelillä, siis oikeat työt, ne työt jossa vaan tarvitsee ilmestyä paikalle tai ei edes sitä niitä tullaan tekemään etänä entistä enemmän, ne on muuten niitä samoja töitä mitä poliitikot tykkää tehdä, niissä ei tarvitse olla minkään alan ammattilainen puhumattakaan osaamisesta.

Lauri Sarja

Ihmiset joilla on korkea käsityö taito . on vain kaksi kättä eivät pysty elättämään kirjanpitäjiä verottajaa ym. rahastajia . olemme menettämässä monia perinne käsityö ammatteja valtion uusavuttomien päättäjien takia . nämä ammatit häviää lopullisesti jos ei kiireesti tehdä jotain. huomattava työllistävä vaikutus katoaa.Kootkaa näistä käsityöläisistä asiantuntia porukka jotka neuvvoo teitä päättäjät mitkä epäkohdat pitää poistaa saatais säilytettyä työpaikat ja perinne ammatit .tämä on häpeällistä toimintaa johon pitää saada kiireesti parannus.

Sepetius Kangas

Yleensä kaikki ammatait joissa tehdään perinteistä käsityötä Tai myös teollisuuteen liittyvät työs joita käsillä tehdään häviävät. Ne siirtyvät muihin maihin joissa työpalkat ovat minimaalisia suomeen verrattuna tosin myös elintaso. Ainoastaa täällä säilyy sellaiset työt joita on pakko tehdä täällä. Eduskunta virkamiehineen säilytetään, samoin hallitus avustajineen, oikeuslaitos kaipaa myös virkailijoita sekä tietenin sote kaipaa muutaman tuhatta johtajaa , sekä pienenpiä virkojen täyttäjiä. Eli Suomen yritykset siirtyy pikku hiljaa ulkomaiden omistuksen. Osa jatkaa suomessa suomessa verotuksesta huolimatta koska se on vain suomalaisten mielestä korkeaa. Ulkolaisten yritykset pärjäävä hyvin suomessa. jostain kummasta syystä. Suomessa ei ole kuin valittajia ja toisilleen kateellisia ihmisiä. Jotka eivät enää muista mitä yhteistyö tai yhdessä tekeminen on. Suomessa asiat ovat liian hyvin jotta kyseinen asia huomattaisiin,