Torstai 23.5.2019

”Suomen hallituksen on aika herätä ja todeta tosiasiat”

Luotu: 
15.1.2014 17:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisten Samuli Voutila laskisi Suomen alkoholiveron vuoden 2007 tasolle viinarallin hillitsemiseksi.
|

Perussuomalaisten nuorten 1. varapuheenjohtaja Samuli Voutila vaatii hallitusta laskemaan alkoholin verotusta roimasti. Hän perustelee näkemystään erityisesti panimoyhtiö Hartwallin tänään julkistamilla yt-neuvotteluilla.

- Suomen hallituksen on aika herätä ja todeta tosiasiat. Suomalaisen panimoteollisuuden työpaikat häviävät täysin absurdin alkoholipolitiikan seurauksena ja alkoholin kulutus ei laske. Suomen tulee laskea alkoholin verotusta roimasti ja turvattava panimoteollisuutemme työpaikat. Vai onko hallituksen mielestä Suomella varaa uhrata työpaikkoja utopistisen haavekuvien edessä, Voutila kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Hartwall kertoi tänään aloittavansa yt-neuvottelut 140 työpaikan vähentämisestä. Yt-neuvotteluja perusteltiin muun muassa viinarallilla. 

-Viron viinaralli vie Suomen työpaikat. Syy tähän kansalaisten viinaralliin on selvä -hallituksen ajama veropolitiikka alkoholin suhteen, Voutila kommentoi.

Hän muisuttaa, että Suomessa on vuosina 2008-2014 nostettu alkoholiin kohdistuvaa verotusta viisi kertaa.

-Jokainen täysijärkinen ymmärtää, että näillä toimenpiteillä ei suomalaisten alkoholinkulutus laske, varsinkin kun eteläinen veljeskansamme Viro myy jopa kolmanneksen edullisemmin alkoholia.

Voutila itse palauttaisi veron vuoden 2007 tasolle.

-Päihdeongelmia tulee estää ja hoitaa valistuksen ja alkoholikulttuuria muuttaen. Nykyinen tapa ei näin tee, siksi en näe perusteita korkealla verotukselle, hän kirjoittaa bloginsa kommenteissa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Samuli Voutila
Samuli Voutila
Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Luukkonen

Tietääkseni kuitenkin "Lapin kultaa" tehdään Suomessa. Eli kyllä kyse on suomalaisista työpaikoista.
Mitä tulee alkoholoin myyntiin, olen varmaankin tämänkin lehden sivuilla todennut, että alkoholin ravintoloiden myyntiä on verotuksellisesti alennettava.
Kalsarikännit vetää 90 % jengistä. Ravintoloiden (valvottu!) myynti on n. 10 %.
Revi siitä sitten kannaattavuutta saati työpaikkoja.

Aki Savela

Meillä ny on moni muukin asia päin helvettiä, kuten polttoaineverotus minkä ansiosta kaikki muukin kallistuu koko ajan. Mutta esimerkiksi itselläni on jo kalenterissa merkittynä seuraava viinanhakureissu Tallinnaan. Kun lähtee Etelä-Pohjanmaalta asti reissuun, niin ei kovin paljoa säästä, mutta ne säästöt kyllä kattaa matkakulut.

Pauli Lampela

"kun eteläinen veljeskansamme Viro myy jopa kolmanneksen edullisemmin alkoholia."

Nyt tais tulla hieman pohojosen lissää ja mennä luvut väärinpäin, kun ainakin itse ostin 17,90e maksavan 24-packin Somersby-sidukkaa, joka Suomaassa maksaa n.59e ja pantittomana siis n.55e. Hintaa siis jää n. kolmannes alennusprosentin ollessa melkein 70%. Hienointa on, että ei olisi tarvinnut edes laivalta poistua. :)

Sauli Harju

Itteä tympii koko suomi kaiken hinnan nousun takia kaikissa tuotteissa, ja jos haluan vähän parempaa olutta (4 olutta) ostaa vaikka alkosta niin tuleepi sitte olvinki tuotteille 45 euroa hintaa kun virossa sama tuote ja sama määrä maksaa 12-20 euroa alennuksista ja kaupasta riippuen. En ikinä käytä 45-60 euroa kerralla ja se on varma, enkä varsinkaan 24 tölkkiin olutta. Alko:lle pitää saada kilpailija suomeen ja tuo riistomonopoli lopetettava.

Mikael Karttunen

Mitä tulee panimoteollisuuden työpaikkoihin, niin se on ihan sama, vaikka yrityksen omistus olisi Filippiineillä, kun yritys kuitenkin toimii Suomessa ja työntekijät ovat suomalaisia. Ne ovat suomalaisten työpaikkoja, jotka siinä menevät, ei tanskalaisten. Suomen työttömyysaste ja BKT kärsii, ei Tanskan.

Mitä taas tulee alkoholiveron tärkeyteen yhteiskunnallisena kysymyksenä, niin asiaa kannattaisi ehkä miettiä seuraavalla tavalla. Nykyisellä politiikalla, jossa THL:n suositusten perusteella yritetään sokeasti vähentää alkoholin aiheuttamia kansanterveydellisiä haittoja nostamalla hintaa ja vaikeuttamalla saatavuutta, ollaan menossa kohti täydellistä katastrofia. Kun yhtälössä ei olla lainkaan otettu huomioon "vuotoa", joka Viron hinnoittelun ja EU:n takaaman helppouden ja runsauden takia on muuttumassa tulvaksi, niin ollaan päädytty tilanteeseen, jossa suomalainen ravintola- ja juomabisnes on kuolemassa ja politiikalla tavoitellut kansanterveydelliset hyödyt ovat kääntymässä entistä suuremmiksi haitoiksi. Kuinka luulette, että siinä käy, kun virosta haettua halpaa alkoholia on puolen vuoden tarpeiksi kotona käden ulottuvilla ihan koko ajan? Ei tarvitse liikkua mihinkään ja voi olla pienessä sievässä vaikka 24/7. Johtaako se alkoholismiin ja terveydellisiin ongelmiin? Kysymys ei ole siitä, tuleeko tästä iso ongelma, kysymys on siitä kuinka nopeasti. 5 vuodessa? 10 vuodessa? Kun suuret ikäluokat ovat poistuneet työmarkkinoilta ja vaikkapa kolmannes jäljelle jääneestä riittämättömästä työvoimasta painii alkoholiongelmien kanssa niin kuinka tärkeältä asia vaikuttaa siinä vaiheessa? Nyt on ihan oikeasti viimeinen mahdollinen hetki herätä ja tehdä tälle asialle jotain. Nopeasti.

Markku Laihinen

Niin, mutta ketä äänestät? Kohta on taas aika, kun kailen karvaiset selittäjät eri puolueista kyttäävät ääntäsi ja sen saadakseen lupaavat, miltei kuun taivaalta. Kun on eduskuntaan päästy kaikki voidaan unohtaa. Näin on käynyt eritoten vassari Paavolla. Kaikki on unohdettu, kun pääsi ministeriksi.

Pekka Korvenniemi

Kun panimoteollisuuden juomia haetaan Virosta, niin samalla tankataan auto, käydään ravintoloissa ja parturissa, ehkä optikollakin, katsellaan joku ooppera tai konsertti. Jne. Ei ihme, että Viron talous kehittyy parempaan suuntaan kuin Suomen.
Eikä taideta saada tuohon alkoholipolitiikkaamme aktiiviväestön enemmistön sinänsä toivomaa muutosta, sillä vanhenevan väestön osan suhteellinen lisääntyminen ja nuorten ja varsinkin miesten surkea äänestysaktiivisuus pitävät eduskunnan ja puolueet varovaisina.

Antti Keskinen

Alkoholiveroa on perusteltu sosiaalisilla syillä. Kun veroa laskettiin viinaralli tyrehtyi, rattijuoppoudet ja alkoholiin sidonnaiset rikokset laskivat, panimoteollisuuuden ja ravintoloiden kannattavuus parani. Suurin osa väestöstä kannattaa veron laskua. Nyt mennään toiseen suuntaan - kun kerrankin joku ratkaisu toimii, siitä kannattaisi pitää kiinni - paitsi tietysti suomessa, jossa demokraattisesti kukkahattuinen vähemmistö sanelee mikä on parhaaksi enemmistölle.