Perjantai 24.5.2019

Vuokrien outo 4€/m2 ero: ”Ohjattu paisuttamaan sijoittajien voittoja”

Luotu: 
19.2.2014 12:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on kova pula, sanoo Espoon kaupunginvaltuutettu Jukka Kilpi (ps.).
|

Espoon kaupunginvaltuutettu, Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n puheenjohtaja Jukka Kilpi (ps.) pitää ARA-järjestelmää epäonnistuneena. Niin sanottujen yleishyödyllisten omistajien, kuten VVO:n vuokra-asunnoista saa hänen mukaansa maksaa jopa enemmän kuin kaupungin vuokra-asunnoista.

–Valtion 20 miljardin euron suuruinen asuntorahoitus, niin sanottu ARA-rahoitus, on nyt ohjattu paistuttamaan markkinavuokria perivien ”yleishyödyllisten” kiinteistösijoittajien voittoja, Kilpi kirjoittaa tänään julkistetussa Kunnat kuntoon! –artikkelikokoelmassa.

Kilven mukaan esimerkiksi Espoon kaupunki ottaa asuntojen vuokrasta 10 prosentin voittoa, ja pyytää asunnoista 13 euroa neliömetriltä. Yleishyödyllinen rakennuttaja perii hänen mukaansa samanlaisista vuokra-asunnoista 17 euroa neliömetriltä.

–Kohtuuhintaisista asunnoista on kova pula, hän totesi artikkelikokoelman julkistamistilaisuudessa Eduskunnassa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Sakkinen

Kas, en tiennytkään, että perussuomalaiset ovat kommunisteja.

Tähän tilanteeseen on helppo ja yksinkertainen ratkaisu: kansallistetaan kaikki asunnot ja omakotitalot. Sitten eivät sijoittajien voitot paisu.

Eteenpäin Soinin viitoittamaa tietä kohti loistavaa tulevaisuutta!

Marko Lehti

väärin ymmärretty petri sarjakuvahahmo.
olet muuten varmaankin maksanut teostomaksut käyttämäsi sarjakuvahahmon kuvasta vai oletko sattumoisin yksityistänyt sen itsellesi maksutta. jos tarkemmin vaivaudut asiaan perehtymään niin persut eivät ole kommareita.

Marko Lehti

on muuten sangen hyvä että joku uskaltaa nostaaa vihdoin ja viimein tämän suomen suurimman puhalluksen pöydälle.
om meinaan liukaat luikut ja muut lierot yksityistäneet itselleen typerien poliitikkojen tajuamatta oglikarkkiluokan omaisuuden.

Christer Fagerlund

On korkea aika puhkaista asumisoikeusasuntojen metsään mennyt kupla.
Nämä surkuhupaisat vuotuiset, kohteen talousraportit ovat niin sekavia ettei niitä osaa selittää edes isännöitsijät jos jotain kysyy.
Kustannuksia piilotellaan mitä ihmeellisimpien nimikkeiden alle.
Korjaukset laahaavat pahasti perässä.Isännöitsijät vaihtuu kovalla tahdilla,ilmeisesti siksi etteivät ehdi tutustua kohteeseen ja sen asukkaisiin.

Christer Fagerlund

Olisikohan Aran herroilla pokkaa lähettä kyselykaavake kaikille asumisoikeusasukkaille,saisivat sellaiista tietoa mikä yllättäisi heidät täysin,olisi jokin muu näkökohta kun vain rakennnuttajien ja tiedon onko nämä asunnot niin kilpailukykyisiä asuntomarkkinoiden hintoihin verrattuna.

Heikki Kaukoranta

Eikä tässä vielä kaikki. Yhteiskunnan maksamat asumistuet valuvat suoraan asuntojen vuokraajille. Ne eivät hyödytä vuokralaista lainkaan. Asumistuen avulla pidetään vuokrat keinotekoisen korkeina, jota sitten päästään ihmettelemään otsikoilla kuten "Pääkaupunkiseudulta ei löydy kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja". Jos asumistuet lopetettaisiin, pyydetyt ja maksetut vuokrahinnat laskisivat ja yllätys, yllätys: kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja olisi saatavilla ja ennen pitkää myös sijoitusasuntoja vapautuisi uusien omistajien käyttöön todennäköisesti nykyistä edullisempaan hintaan. Eli lopputuloksena sekä omistus- että vuokra-asuminen halpenisivat. Mutta tällaistahan ei kukaan Suomessa halua ottaa edes keskusteluun vaan nykyinen tolkuton tukijärjestelmä otetaan kyseenalaistamattomana uskonkappaleena ja kiistattomana totuutena.

Jukka Kilpi

Markkinaehtoisesti toimivalle sijoittajalle totuus on esittämäsi yhtälössä, Peki. Mutta näille valtion ARA-rahoilla toimiville "yleishyödyllisille" sijoittajille totuus on toinen: he saavat korkotuettua lainaa 95% talon rakennuskustannuksista, kaupungin alle markkinahintaisen tontin eivätkä sijoita omaan pääomaan riskisijoituksena kuin murusen. Tällä konseptilla he tahkoavat selvästi parempaa nettotulosta kuin vapailla kiinteistösijoitusmarkkinoilla toimivat kollegansa. Katsopa SATOn ARA-salkun, VVOn tai Asokotien tilinpäätöksiä! Nykyinen ARA-järjestelmä on läpimätä. ARA-rahoitus on avattava kilpailulle ja myös väyläksi pienituloisten omistusasunnon hankintaan!