Tiistai 18.6.2019

Tässäkö uusi pyramidihuijaus: ”Miksi kukaan loisi järkevää virtuaalivaluuttaa?”

Luotu: 
7.3.2014 15:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Bitcoin muistuttaa Timo Rothoviuksen mukaan pyramidihuijausta.
|

Bitcoin-virtuaalivaluutta muistuttaa monelta osin pyramidihuijausta. Näin kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan Osakesäästäjien keskusliiton hallituksen puheenjohtaja ja Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Timo Rothovius. 

-Virtuaalivaluutan arvo perustuu vain uskoon siitä, että joku toinen maksaa siitä tulevaisuudessa enemmän kuin mitä sen arvo tänään on, Rothovius kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että myös Bitcoin-”pörssejä” on syntynyt kuin sieniä sateella hypen levitessä yhä laajemmalle. Markkinoiden tehokkuus on kuitenkin olematon, hinnat voivat vaihdella kymmeniäkin prosentteja eri pörssien välillä.

-Lisäksi, ainakin yksi näistä ”pörsseistä” on jo kadonnut, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että sen kautta rahojaan sijoittaneet ovat menettäneet koko pääomansa.

 Tunnusomaista pyramidihuijauksille on Rothoviuksen mukaan myös se, että viimeisenä mukaan lähteneille jää Musta Pekka käteen, jos ja kun kohteen arvo romahtaa.

Rothovius sanoo, että virtuaalivaluutalle olisi kyllä tarvetta.

-Sen vain tulisi olla riittävän vakaa, jotta se toimisi alkuperäisessä tehtävässään vaihdon välineenä. Siksi toimivan virtuaalivaluutan arvo olisi kiinnitettävä johonkin, esimerkiksi valuuttakoriin. Mutta miksi kukaan loisi järkevää virtuaalivaluuttaa, eihän sitä pysty kunnolla rahastamaan?

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Iivari Lappalainen

Ihan höpö höpö rahaahan sen pankin rahakin on. Bittejä tieto koneella ja molemmat perustuvat uskoon.

bitcoiniin olisi sinänsä helpompi sijoittaa kun mihinkään peruspyramidihommaan,että maksat vain haluamasi kaltaisesta tietokoneesta ja sähkölaskun. Näin siis jos louhit bitcoineja tai muita vastaavia.

toki jos ostat bitcoineja ihan oikealla rahalla spekulointimielessä niin tilanne on eri.

itse myöhästyin bitcoinjunasta, mutta ilmiötä on kuitenkin kiintoisa seurata.

Matti Muukkonen

Jos maksat louhitun bitcoinin sähköllä ja tietokoneella ja ne rahalla, niin käytännössä maksat bitcoinin rahalla, mutta alehintaan.

Tällä mekanismilla luodaan hypeä, imua, kysyntää. Kun moni haluaa tehdä näitä ja kiinnostus niukkaan määrään hyödykettä kasvaa, niin myös hinta nousee. Tämä on mahdollista niin kauan kuin potentiaalinen kysyntä eli markkina kasvaa. Tämä taas on mahdollista niin kauan kuin halpaa uutta bitcoinia voidaan luoda. Kun limitti on täynnä, alkaa kiinnostus tippua, koska imua on ylläpidetty nimenomaan halvoilla louhituilla bitcoineilla, joiden arvo on noussut spekulointiuskolla. Kun tätä mekanismia ei enää ole, romahtaa arvo. Tämä taas johtuu siitä, ettei sen taustalla ole mitään todellista eli kultaa tai bkt:ta tms. Siellä on vain ilmaa.

Rahan tulisi olla aina vain melko neutraali ja selkänojan omaava arvon mitta ja vaihdon väline.

Henri Hirvonen

"Tämä taas johtuu siitä, ettei sen taustalla ole mitään todellista eli kultaa tai bkt:ta tms. Siellä on vain ilmaa."

Yhdenkään valtion valuuttaa ei (tietääkseni) ole enään sidottu kulta tai hopeakantaan. Esimerkiksi US Dollarista poistettiin kultasidos 1975.

Otto Tannenberg
Vastaus kommenttiin #16

Dollarin arvon takaa verotusoikeus, ja verotusoikeuden takaa valtion väkivaltakoneisto. On siellä kultavarantoakin hiukan. Joten kyllä siellä dollarin takana on ihan todellista kultaa ja varsinkin rautaa. Bitcoinilta puuttuu poliisi, vouti ja armeija.

Jari Lantta

Aska voitti ja muut jäivät omilleen, (Pokerissa)

Nollasummapelissä voitot ja tappiot menevät tasan, niin sen täytynee olla tässäkin, tosin kulut vähennetään ensin voitoista. Kannattaa olla nopea nappaaja, kun isot kalat ovat verkoissa.

Juho Ratava

Blogin ensimmäinen kommentti osuu naulan kantaan:

http://timorothovius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162481-virtuaalivaluutta-%...

Erityisesti erilaisten "pörssien" tai "pankkien" osalta: Siirrä Bitcoinisi pankin tilille, me pidämme siitä huolen! Paitsi että näitä pankkeja ei kukaan sääntele, ja teknisesti rahat tosiaan on luovutettu "pankille". Koska näiden toimijoiden toimintaa ei ole mitenkään säännelty, niin ainoa tapa turvata kryptovaluutta on pitää sitä omassa hallussa olevalla tallennuslaitteella, mahdollisesti säännöllisesti kopioiden. (Verkko huomaa, jos jo kertaalleen siirrettyä valuuttayksikköä yritetään käyttää uudelleen, joten tiedoston kopioimalla ei saa monistettua rahaa.) Vähän samaan tapaan, kun jos ajateltaisiin rahan arvon sitomista kultakantaan: Varmin tapa säilyttää rahaa on pitää kultakimpale lukkojen takana, eikä antaa sitä kaverin kaverille, jolta saa vakuudeksi paperilappusen, jolla vakuutetaan että tätä paperinpalaa vastaan saa kultapalasen takaisin.

Vakiintuneista valuutoista tekee käyttökelpoisempia siis niiden laaja hyväksyttävyys, jolloin suhteellisen hyvin voidaan olettaa, että arvo käyttäytyy ennustettavasti. Mitä nyt suurliikemiehet ja muut "vähän muita tasa-arvoisemmat" ovat joskus kursseja heilutelleet. Periaatteessa kryptovaluuttaintoilijoiden ihannevaluutta olisi hyvin laajalti käytetty, puhtaan matemaattisesti säännelty ja tämän sääntelyn avulla arvon vaihteluilta suojattu valuutta.

Käytännön toteutus kuitenkin poikkeaa tästä teoreettisesta tavoitteesta, koska nykytoteutuksella Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin mukaan aikaisin lähteneet voivat pitää hallussaan suurta määrää valuuttaa ja siten käytännössä toimivat eräänlaisena keskuspankkina, jolla on varastossa "kryptokultaa". Siinä missä Fort Knoxin (tai muiden suurten varastojen) kullan dumppaaminen markkinoille romahduttaisi kultakantaan perustuvan valuutan, samoiten voi käydä myös kryptovaluutoille. (Itse asiassa yksi suurimmista tekijöistä Bitcoinin suhteen on Yhdysvaltojen FBI, joka takavarikoi Silk Roadin Bitcoinit.)

Ocku Kuusava

"Virtuaalivaluutan arvo perustuu vain uskoon siitä, että joku toinen maksaa siitä tulevaisuudessa enemmän kuin mitä sen arvo tänään on"

Niin, tuohon perustuu valuuttakauppa ja osakekauppa muutenkin. Kuka haluaisi ostaa osakkeen, josta joku maksaa tulevaisuudessa vähemmän?

Aki Salonen

"Osakkeiden arvonnousu perustuu yhtiöiden kykyyn tehdä liikeideallaan tulosta."

vs. Osakkeiden arvonnousu perustuu huhuihin, uskomuksiin, sisäpiirin sekä meklareiden haluun heilutella osaketta eli ennen kaikkea kunnon keinotteluun. Osakesijoittajille syötetään tuutin täydeltä kaikkea sontaa ja maalaillaan ruusuisia aikoja. Tämä jos mikä on iso laillinen huijaus. Kullanhinta on täysin riippuvainen sen kysynnästä ihan samalla tavalla kun "näkymättömän" bittirahan. Ei tämmöisen tiedon omaksumiseen tarvita korkeakouluja ja varmasti tuulipukukansakin sen ymmärtää!

Vesa Äijälä

Bitcoin on samalla tapaa pyramidihuijaus kuin esim. Euro tai Dollari, se on valuutta. Ainoastaan nyt ei ole kusettajapankkeja välissä, niin arvon on helpompi nousta.

Jos pelkään bitcoinien menettämistä, niin ei kannata pitää niitä ulkoisilla sivustoilla, vaan mielummin omassa henkilökohtaisessa lompakossa omalla koneella.

Pekka Tanskanen

Jokainen joka pitää ostamansa virtuaalivaluutat ulkolaisilla palveluilla "turvassa", on suorastaan velvollinen menetämään sijoituksensa opetuksena tyhmyydestään.

Kotiläksyt on tehtävä. Jos ei jaksa tai viitsi siirtää sijoituksiaan omille laitteilleen, tai siirtää niitä paperimuotoon (paperilompakko), niin turha valittaa, kun ulkomaan eläjä napsauttaa sivut kiinni, katkoo kaikki yhteystietonsa ja vie kaikki bitcoinit muuttaen ne jossain rahaksi.

Sielä jossain sitten paikalliset ihmettelevät, että miten sillä Johnyllä nyt yhtäkkiä on Ferrari kun se äsken vielä ajeli isäukkonsa entisellä auton rähjäkkeellä?

Jussi Haarnuska

Siinä Sauli olet oikeassa, että kuten käteinen, BitCoin on anonyymeydensä vuoksi rikollisten suosiossa.

Jälkimmäinen virkkeesi on kyllä täysin satua. "Pimeän netin" suosituimman kauppapaikan, Silk Roadin, ylläpitäjät pidätettiin ja sivusto suljettiin viime lokakuun alussa. Kaksi kuukautta tämän jälkeen BitCoinin arvo oli noussut noin 1000%.

https://www.cs.columbia.edu/~smb/UlbrichtCriminalComplaint.pdf
http://bitcoincharts.com/charts/mtgoxUSD#rg180ztgSzm1g10zm2g25zv

Zeims DaMan

Bitcoin on aivan samanlainen pyramidihuijaus, kuin eurot ja dollaritkin. Niiden arvo perustuu myös uskoon, ettö joku maksaa siitä jotain millä on OIKEASTI arvoa. Mikäli ihmiset tajuaisivat että uusiutuvilla luonnoinvaroilla on enemmän arvoa, kuin rahalla. Voisi käyttää vaihtamisiin muutakin kuin, "shakaalia" mistä lie paharaha juurensa kasvattanut.