Keskiviikko 24.7.2019

Totuus Suomen viinarallista: ”Nämä luvut näyttävät ihan muuta”

Luotu: 
20.3.2014 13:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK:n puheenjohtaja Tarja Uitti paljasti miten paljon suomalaiset todella tuovat Virosta alkoholia.
|

Alkoholin tuonti Virosta Suomeen kasvaa noin 20 prosenttia vuodessa, kesällä jopa 35 prosenttia, kertoo Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK:n puheenjohtaja Tarja Uitti. Valviran ja THL:n tilaston mukaan kasvu on vain 15 prosenttia.

Uitti ei usko Valviran ja THL:n raportoiman 15 prosentin kasvun tason olevan totuudenmukainen.

–Meillä tutkittiin tarkkaan 10 suurimman satamakaupan myynnit Virossa. Ne luvut näyttävät ihan muuta, Uitti sanoi ViiniExpo-messujen alkoholipoliittisessa paneelikeskustelussa Helsingissä.

Suomalaisten alkoholituontia Virosta on selvitetty kyselytutkimuksella. Valviran ja THL:n tilastojen mukaan alkoholin tuonti Virosta kasvoi viime vuonna 15 prosenttia.

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) korostaa, että tarkkaa tuontimäärää ei voida tietää kyselytutkimusten perusteella, vaan Suomessa eletään ”mutu-tuntumalla”.

–Jos ihmiseltä, joka on tuonut Suomeen Virosta pakettiautollisen alkoholia, kysytään, paljonko toit, niin hän ei ehkä kerro ihan totuutta, Sasi sanoi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ahti Hurmalainen

Eiköhän tuo liene tutkimattakin selvä. On luonnollista, että jos alkoholi tai muu tuote o naapurimaassa halvempi, niin se ostetaan sitten sieltä. Tuohon on ihan turha kuluttaa aikaa ja pahimmassa tapauksessa vielä veronmaksajien rahoja. En muutenkaan ymmärrä, että miksi lainsäätäjä pyrkii lisäämään lainsäädännöllä alkoholihaittoja ja alkoholin suurkulutusta. Nyt monet ostavat virosta halpaa alkoholia ihan vain hinnan takia, vaikka he eivät sitä ole aiemmin pahemmin edes käyttäneet. Sitä on niin helppo ottaa kaapista ja juoda. Sitä kun on. Eurooppalaisittain keskimääräinen ja kilpailukykyinen alkoholivero Suomeen ja kaupalle ja ravintoloille oma harkinta sen myyntiajoista. Turha holhous tästäkin pois ja verorahat suomeen.

Ahti Hurmalainen
Yrittäjä Espoosta

Otto Gustafsson

Hyviä ehdotuksia. Kannattaisi myös kokeilla Ruotsin mallia, jossa ruokakaupoissa saa myydä vain II-olutta ja sitä vahvemmat luokiteltaisiin vahvoiksi oluiksi, joita saa myydä vain Alkossa.

Uskoisin, että näillä minun ja Heikin eväillä viinaralli Virosta vähenee. Stakes on laskenut jo 1970-luvulla, että prosentin korotus viinan hinnassa vähentää kulutusta prosentilla. Tämä yhtälö pitää varmasti edelleen paikkaansa, sitä ei ole mitään syytä epäillä.

Jouni Kokkonen

Eikö voitaisi vielä kehittää systeemiä takaisin vanhaan hyvään malliin, otetaan viinakortit takaisin käyttöön. Alkosta saisi vain pullon Kossua kerran viikossa, tai vaikkapa vielä harvemmin. Ihan varmasti viinaralli nollautuu!

Lauri Aro
Vastaus kommenttiin #6

Eikö se mennyt niin, että kuukaudessa "sai" ostaa yhden pullon kirkasta viinaa ja yhden pullon värillistä? Jos osti enemmän, joutui myymäläpäällikön puhutteluun. Tuon puhutteluidean hiukan kehitetymällä versiolla muuten on huomattavan suuri työllistävä vaikutus ja kun pulloihin lätkäistään GPS-paikantimet, saadaan selville, nautitaanko ne kenties sopimattomalla paikalla sopimattomaan aikaan. Tällaisesta mallista ulkomaanpellet ovat varmasti kiinnostuneita ja täten heiltä päästään rahastamaan idean käyttöoikeuksista. Rojaltit tullevat olemaan mahtavat. Ollila sanoi niin!

Pertti Kannisto
Vastaus kommenttiin #11

Olipa itselläkin aikoinaan kuvallinen ALKO-kortti. Ei vähentänyt viinan hankintaa. Päinvastoin piti ostaa kirkasta viinin sijaan, kustannussyistä.
Kirkasta sekoittamalla saa hyviä booleja.

Nyt 70- kymppisenä täytyy hakea viinit eri maista, joissa hyvä punkku ja valkkari maksavat n. 3 ekua ltr. Rapakaljaa ei kannata kuljettaa millään kulkuneuvolla.

Toivottavasti tulevat EU-mepit pystyvät pitämään Alkoholia koskevat EU-säännökset ennallaan, ja valtio tyytyy nykyisiin verotuloihin.

Verotettavaa löytyy lisää vaikka mistä esim: hengittäminen, juomavesi, jätteet, lämmitys, liikenne, yrittäminen, asuntotulo itse maksetuista asunnoista, kiinteistöistä, keksi itse lisää.
Mitähän unohdin ?

Jarno Isokirmo

samoin mielestämi alkojolin myynti alueen ympärille tarvittaisiin noin 65cm leveä ja 40cm syvä vesieste jolla estettäisiin alaikäisten alkoholin saanti. myös alkoholin myytniä voitaisiin rajata siten että parillisina perjantaipäivinä alkoholin myynti olisi kiellettyä

Matti Karvonen

Kyllä! Siirretään lisäksi Alkot pois julkisen liikenteen ulottuvilta erillisiin vapaavaltioihin joissa vain taksilla ajaminen on sallittua. Koska taksilla ajetaan vain sillon kun ollaan itse liian kännissä rattiin ja humalaiselle ei saa myydä, niin ollaan saavutettu eräänlainen nollatasapainotila, joka edistää kansanterveyttä.

Lilli Markkanen

Jos alkoholin myynti Alkossa vähenee 15 %, se tietää vähintään tuplamäärän tuontia Virosta, koska ei sieltä tulla yhden tai kahden pullon kanssa takaisin. Eli tuo 20 % on keskimäärin vielä alakanttiin. Itse tuon vähintään 4 ltk stydiä ViruValgea kerran kuussa, ja siitä riittää sitten muillekin viikonlopun viihteeksi...

Heikki Tala

Aika hurjaa viinarallia, jos tuo kerran kuukaudessa 4 laatikollista 80 % viinaa. Yhdessä laatikossa on 10 puolen litran pulloa ja normiviinaksi (40 %) se tarkoittaa 20 pullollista.
Siis 12 kk x 4 ltk x 20 plo = 960 kossupullollista vuodessa. Monelle tuon tuhoamiseen tarvitaan jo tosiaan naapuriapua. Mutta ei kai siitä Suomessa vanhana talkookansana ole puutetta. ;-)

Aki Terentjeff

Perusjuttuhan Suomessa on se että kansa ei saa hyötyä mistään, vaan kaikki pitää olla opimaallisen kallista, jos ei muuten niin veroilla hinta nostettuna. Nyt kansa pääsee hyötymään ja saa halvemmalla viinaa ja olutta. Siitä erikoinen kansa että tarvitsemme holhousta, itse en alistu moiseen enkä koe tarvitsevani holhousta, juon mitä juon, maksaa mitä maksaa ja kaverille myös. Ihan tyypillistä Suomipolitiikkaa, ei järjen häivääkään, SEUT. kippis.aitäh!

Juhani Lempiäinen

Ehdotukseni on yhdistää Viron viinaralli ja Suomen alkoholituotot. Viinan halvempi hinta syntyy siis siitä, että henkilö poistuu Suomesta. Tässä mallissa ei osteta enää viinaa Eestistä, vaan tulli antaa todistuksen että kyseinen henkilö on poistunut maasta. Tällä todistuksella sitten saa ostaa virolaiseen hintaan Alkosta vastaavan tuotteen. Näin säästyy sekä rallin vaivoja sekä tulot jäävät Suomeen.

Kari Palmen

Jos keskioluen ja saman vahvuisten juomien verotusta alennettaisiin reilusti, siten, että keskari maksaisi esim 65 senttiä pullo/tölkki, niin kukaan ei viitsisi enää sitä Virosta kärrykaupalla hakea. Samalla siirtyisi Suomessa kulutus miedompaan ja sosiaaliset ongelmat vähenisivät. Kapakkahinnat alenisivat vastaavasti ja ravintolat pärjäisivät paremmin. Panimot, kaupat, ravintolat ja kuljetusala lisäisivät työpaikkoja. Alkoholiveron korotuksen kulutusta vähentävään vaikutukseen eivät usko Viron variksetkaan! Myyntiaikojen rajoitukset taas vähentäisivät kotimaan myyntiä ja innostaisivat trokareita.

Petri Salakka

Juurihan liidelissä tölkin hinta laski sentillä, pantiton hinta 79c nööpelaaneri ja kariala 80c :)
Menee janojuomana mainiosti eikä o tölkit sekajätteissä ongelmana, kovin harva jaksaa niitä pantittomia tölkkejä kiikuttaa kauppaan tahi metallinkeräykseen...

Jari Laine

Ratkaisu ongelmaan on päiväselvä. Auto- ja laivaliikenne ulkomaille on poistettava.
Lentokoneissa nestemäärät ovat nyt jo rajoitettu. Suomen ainoa ainoa keskiolutta myyvä Alko tulee perustaa Kiteelle.
Joku päättäjä 90-luvun laman aikaan sanoi, että tämä kansa on niin tyhmää ja rotia
tulee vai jos se käy tarpeeksi pohjalla.
Taisi kaataa lasiin konjakkia lausunnon jälkeen. Suomen Pankin tiloissa.

Veli-Matti Saarenpää

Miksi tämä viinakeskustelu käydään aina tasasin välein ja tyyli on sama. Joakinen ns. normikuluttaja ostaa viiniä, olutta, siideriä x-määrän vuodessa ja maksaa siitä huiman ylihinnan vs. muut euroopan maat. Mielestäni on pöyristyttävää se että nyt valtio itkee sitä että jotkut tuovat alkoholinsa muualta??? Tyhmähän sitä olis jos ei toisi. Mikä tähän on avuksi? Ongelmana Suomessa on se että me olemme tottuneet maksamaan kaikesta hirvittävän paljon ylihintaa ja siihen on tyytyminen viinankin osalta.