Torstai 23.11.2017

Kaavoituspäättäjillä kytköksiä S-ryhmään: ”Pahalta näyttää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.4.2014 16:09
  • Kuva: aw2/Nurmijärvi
    Kuva
    Havainnekuva Viirinlaakson Prismasta, jonka rakentamista ei ole vielä aloitettu.

Faktakulma

Nurmijärven kunnanhallitus päätti määrärahasta maan hankintaan Viirinlaaksossa 26. huhtikuuta 2010. Mukana päättämässä HOK-edustajiston jäsenet Elli Aatela ja Kirsti Handolin.

Nurmijärven kunnanhallitus päätti Viirinlaakson suunnitteluvarauksesta HOK:lle Prisman rakentamista varten 17. tammikuuta 2011. Mukana jälleen päättämässä Aatela ja Handolin.

HOK-Elanto pyysi Nurmijärven kunta varaamaan Klaukkalan Viirinlaaksosta maa-alueen liikerakennuksen suunnittelua varten. Kunnanhallitus hyväksyi ehdotuksen.

Lähde: Nurmijärven kunnanhallituksen pöytäkirjat

Nurmijärven Prisman kaavoituksesta on ollut päättämässä kaksi HOK-Elannon edustajiston jäsentä, jotka ovat samaan aikaan olleet kunnanhallituksessa.

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen pitää tilannetta epäilyttävänä.

–Kyllähän se pahalta näyttää. Se näyttää etujen ristiriitatilanteelta tai mahdolliselta sellaiselta, Viljanen kommentoi tilannetta Uudelle Suomelle.

Laki ei kiellä HOK-edustajiston jäseniä osallistumasta päätöksentekoon kunnassa, eikä se välttämättä ole Viljasen mukaan korruptiota, mutta se herättää epäilyksiä.

Nurmijärven kunnanhallituksen toinen varapuheenjohtaja ja HOK-edustajiston jäsen Kirsi Handolin (kesk.) ei pidä itseään jäävinä päättämään Prisman kaavoituksesta.

–Lain mukaan useampiportaisessa hallinnossa, kuten HOK-Elannossa, hallintoneuvosta ja siitä korkeammat vasta ovat jäävejä, eikä edustajisto, Handolin sanoo Uudelle Suomelle.

Lakia pitäisi Viljasen mielestä muuttaa, koska tällaiset asiat selvästi herättävät epäilyksiä.

Nurmijärven kunnanhallituksessa Prisman kaavoituksesta päättämässä ollut Elli Aatela (sd.) on myös ollut samaan aikaan HOK-Elannon edustajistossa. Uusi Suomi ei tavoittanut Aatelaa kommentoimaan asiaa useista yrityksistä huolimatta.

Handolin korostaa, että hän ei voi jäävätä itseään ilman syytä.

–Pidän täysin selvänä sitä, että jos hän olisi jäävännyt itsensä, kukaan ei olisi sitä menettelyä moittinut, paitsi korkeintaan joku HOK-Elannon johdossa, Viljanen reagoi Handolinin kommenttiin.

Viljasen mielestä Handolinin olisi pitänyt jäävätä itsensä, koska silloin asia näyttäisi paremmalta. Hän korostaa, että  esteellisyysasioissa hyvin keskeistä on se, miltä asia näyttää.

–Jos vain itse on sitä mieltä, että pystyy täysin puolueettomasti hoitamaan asioita, sillä ei ole mitään merkitystä, vaan kysymys on nimenomaan objektiivisesta arvioista. Onko syytä epäillä puolueettomuutta? Viljanen sanoo.

Ihmisille syntyy Viljasen mukaan vaikutelma puolueellisuudesta, jos päättäjällä on tällaisia virallisia kytköksiä kaavoituksesta hyötyvään osapuoleen.

–Tuollainen asetelma on sellainen, että se herättää epäilyksiä, hän toteaa.

Handolin arvioi, että jos hän olisi jäävi asiassa, niin olisi jokainen S-ryhmän asiakasomistaja.

Jos Handolinin pitäisi jäävätä itsensä, pitäisi hänen mielestään myös jokaisen asiakasomistajan, eli jokaisen, jolla on S-etukortti, jäävätä itsensä.

–He saavat ihan selkeää rahallista hyötyä, Handolin sanoo.

–Se on ihan höpön höpöä, Viljanen kommentoi Handolinin mielipidettä.

Viljanen korostaa, että ”ei todellakaan” ole sama asia olla HOK-edustajiston jäsen kuin asiakasomistaja.

HOK-edustajiston jäsenten jääviydestä käytiin Nurmijärven kunnanhallituksessa keskustelu sen jälkeen, kun Uusi Suomi pyysi kunnanhallituksen pöytäkirjoja nähtäväksi, Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä (kok.) kertoo.

–Totesimme, että tässä ei ole rikottu lakia, Mäkelä kertoo Uudelle Suomelle.

Helsingissä nousi vuonna 2010 kohu kun HOK-edustajiston jäseniä oli kaupunginhallituksessa päättämässä kaavoituksesta. Suomen pienyrittäjät ry:n mukaan S-ryhmää suosittiin kaavoituksessa.

Mistä kertoo, ettei asia ole muuttunut, vaikka siitä ollaan keskusteltu jo pitkään julkisuudessa?

–Kertoo aikamoisesta kovakorvaisuudesta, Viljanen kertoo.

Kun Helsingin tapaukset olivat julkisuudessa, myös Nurmijärvellä selvitettiin, että jääviyksiä ei ole, Mäkelä kertoo.

Nurmijärvelle on kaavoitettu alue Prismaa varten, jonka rakentamista ei ole vielä aloitettu.

Aatela valittiin HOK-edustajistoon uudelleen vuonna 2012.

–Aatela pitää alkavan toimikautensa ykkösasiana Prisma-luokan myymälän saamista Klaukkalaan, Nurmijärven Sanomat kirjoitti Aatelan valinnasta toukokuussa 2012.

Sekä Prisma että HOK-Elanto ovat osa S-ryhmää.

Faktakulma

Nurmijärven kunnanhallitus päätti määrärahasta maan hankintaan Viirinlaaksossa 26. huhtikuuta 2010. Mukana päättämässä HOK-edustajiston jäsenet Elli Aatela ja Kirsti Handolin.

Nurmijärven kunnanhallitus päätti Viirinlaakson suunnitteluvarauksesta HOK:lle Prisman rakentamista varten 17. tammikuuta 2011. Mukana jälleen päättämässä Aatela ja Handolin.

HOK-Elanto pyysi Nurmijärven kunta varaamaan Klaukkalan Viirinlaaksosta maa-alueen liikerakennuksen suunnittelua varten. Kunnanhallitus hyväksyi ehdotuksen.

Lähde: Nurmijärven kunnanhallituksen pöytäkirjat

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Sakkinen

Epäilemättä Handolinin olisi pitänyt jäävätä itsensä, koska tämä näyttää pahalta, mutta käsittääkseni HOK-Elannon edustajisto ei ole firman johdon alainen elin, vaan pseudodemokraattisesti valittu. Voihan olla, että Handolin, siellä edustajistossa, vaikkapa vastustaa tätä hanketta, joka tappaa kymmeniä pienyrityksiä ja lähettää satoja ihmisiä työttömyyskortistoon. Jos edustajistolta sitten mitään kysytään, se tuskin kuuluu oikeistolaisen liikkeen periaatteisiin.

Kari Lehtonen

Hieno kuva, tosin tämän havainnekuvan luoja ei ole varmaan käynyt paikan päällä näkemässä mihin tulee mitäkin. Loi tyhjään laaksoon ostarin ja muun.Toivottavasti S-ketju ei ole maksanut tästä havainteen teosta koska se ei ole minkään wäärtti.

jouko viitala

Yleistähän tuo on.
Toinen asia, johon pitäisi kiinnittää huomioita, on Alkon myymälöiden sijoittelu. Varmasti 80-90% noista on S - tai K - kauppojen yhteydessä. Kovin tasapuolista ei sekään ole.
Herää kysymys, millä tavalla tuokin tilanne on päässyt syntymään?

Aki Terentjeff

Toiminta rakenteellisen korruption pyörteissä on saavuttanut jo melkein lakipisteensä hiotuessaan pisteeseen jossa he ITSE toteavat, että lakia ei ole rikottu! Helppoa ja käytännöllistä. Joka olisi helppo tuhota suoralla demokratialla jos halua ja tahtoa kansalaisilta löytyy.
(vahinko että 95% kansasta on valitettavasti sillä tasolla että mielenkiinto yhteisiin asioihin ei riitä ja jälki on sen mukaista.)

Lasse Liemi

Osut asian ytimeen, vaan meillä ei ole käytännössä mahdollisuutta demokraattisesti korjata tätä. Poliittinen eliitti on hoitanut asian samalla niin,
että kok/demarit/kepu ovat iankaikkisesti meidän vaalijärjestelmällä hallituksessa , kaksi yleensä kerrallaan. Kun yksi menettää kannatusta, kaksi muuta muodostaa hallituksen pohjan ja ainakin yksi näistä kolmesta on aina enemmistöhallituksessa peittelemässä jäljet ja vesittämässä päätökset.
Vain Ruotsin mallin mukaiset ennen vaalia järjestäytyvät 2 hallitusvaihtoehtoa tai aidolla 2-puoluejärjestelmällä (kuten USA, UK), voidaan saada aikaan ns demokraattinen muutos.

Matti Auer

Suomessa ja muualla maailmassakin, poliittisilta päättäjiltä on turha odottaa demokraattisia päätöksiä, kun he ajavat vain omia tai sidosryhmiensä etuja. Kansanedustajat ja puolueet ovat itseasiassa jäävejä päättämään useimmissa asioissa.

Ratkaisuna voisi olla kansanedustajien 'köyhyyslupaus', joka katolinen kirkko on noudattanut edustajiltaan ja roomalaiset muinoin kokeilivat senaattoreilleen. Tulokset olivat molemmissa tapauksissa erinomaiset ja edistävät oikeasti demokratiaa.

irhhh1 .

Kaikki kritiikki on pelkkää kateutta. Kunnanhallitukset ja kaavoitus ovat S- ja K-ketjujen omistuksessa mutta ei niissä virallisesti ole korruptiota tai omien suosimista, päätökset ovat aina omalla tavallaan puolueettomia. Tapa on toimiva, joten sitä ei koskaan tulla muuttamaan.

Pasi Tikka

Mikä tekee tästä nyt yhtäkkiä uutisen? Kyllähän tää on just aiempien kommenttien mukaankin oikein maan tapa että kahta isoa kaupparyhmittymää suositaan etenkin kaavoituksessa. Moni pikkukauppias on varmaan myös pannut katkerana merkille kuinka nämä ketjut saavat esim.Veikkausluvat ikäänkuin automaattisesti.