Keskiviikko 12.12.2018

Nyt mitattiin hurja pakkaslukema – kylmintä 50 vuoteen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.6.2014 09:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Talvinen koleus iski Suomeen juhannuksen alla.

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Tiistain vastaisena yönä mitattiin Lapissa pakkaslukema, jollaisia mittaushistoria ei juuri tunne kesäkuussa.

Saana-tunturin mittauspisteellä Enontekiössä tallentui yöllä kuuden pakkasasteen lukema. Kylmempää on kesäkuussa ollut Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian aikana vain 3. kesäkuuta 1962, jolloin mitattiin seitsemän asteen pakkaslukema.

Jos tarkkaillaan kesäkuun puolivälin ennätyspakkasia, voi viime yön lukema Ilmatieteen laitoksen mukaan olla jopa kaikkien aikojen pakkasennätys.

–Vaalassa mitattiin 4,3 pakkasastetta 16. kesäkuuta 1978, kertoo meteorologi Henriikka Simola Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

–Ihan noin kylmiä lukemia ei ole.

Saana-tunturin mittauspistettä ei tosin ollut vielä vuonna 1978, mikä vääristää vertailua. Viimeöinen -6 on kuitenkin vuonna 1991 aloittaneen Saana-tunturin mittausaseman oman historian kovin pakkaslukema kesäkuussa, Simola kertoo.

Kaikkien mittauspisteiden yön alimmat lukemat eivät juttua kirjoitettaessa olleet vielä saatavilla. Tuntureiden ulkopuolisilta asemilta saatu korkein pakkaslukema oli tuossa vaiheessa Inarin -0,6 celsiusastetta.

Tänään tiistaina maan pohjoisosissa ja jopa Keski-Suomessa sataa lunta, joka tosin muuttunee vedeksi päivän aikana. Viikko myös jatkuu vuodenaikaan nähden viileänä, vaikka tiistai lieneekin viikon viilein päivä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Kesät muuttuvat kuumemmiksi ja lässyn lässyn. Pieni paleoklimatologien lätkämailaporukka, yk ja joukko poliitikkoja ja miladöörejä on pitänyt toista vuosikymmentä maapalloa pilkkanaan. Onko siellä vielä tilaa mihin Maddoff pantiin telkien taa?

Timo Nenonen

Jääkausi on tuloillaan ja ja ilmastohörhöt lässyttävät ihmisen aiheuttamasta boltsin lämpeämisestä. Päästökauppa on silkkaa rahastusta.

Miten Suomi valmistautuu kilsan, parin paksuiseen jäävaippaan maamme päällä?