Lauantai 20.7.2019

Ville Niinistö hurjistui FT:ssa: ”Suomea ohjaa nyt tahto miellyttää Venäjää”

Luotu: 
17.9.2014 11:14
Päivitetty: 
17.9.2014 11:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.).
|

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) hyökkää hurjin sanankääntein pääministeri Alexander Stubbin (kok.) johtaman hallituksen työtä vastaan.

Niinistö antaa Financial Timesin haastattelussa Stubbin hallituksen kuulla kunniansa Venäjään liittyvistä päätöksistä. Niinistön pääkritiikki kohdistuu Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen.

- Ulkopolitiikkaamme eivät enää ohjaa omat arvomme, vaan varovainen tahto toimia kuten Venäjä haluaa. Tämä vie meidät takaisin 1970-luvulle, Niinistö sanoo FT:lle.

Vihreiden puheenjohtaja Niinistö vertaa suoraan kokoomuksen aikeita esittää Fennovoiman ydinvoimalahankkeen luvan täydennystä suomettumiseen.

Financial Times linkittää suomettumiseen myös viime viikolla ulkopoliittista keskustelua herättäneen kirjauksen, jonka ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) jätti liittyen EU:n harkitsemiin Venäjän vastaisiin pakotteisiin.

Tuomioja kirjautti valtioneuvoston kokouksessa pöytäkirjaan kommenttinsa, jonka mukaan Venäjä-pakotteet tulevat Suomen kannalta huonoon aikaan. Suomi oli yksi EU-maista, joiden vuoksi pakotteiden aloitusta lykättiin päivällä.

"Ulkopolitiikkaamme eivät enää ohjaa omat arvomme, vaan varovainen tahto toimia kuten kuten Venäjä haluaa. Tämä vie meidät takaisin 1970-luvulle."

Fennovoima on rakentamassa Pyhäjoen Hanhikivelle ydinvoimalaa, jonka reaktoritoimittajana on venäläinen Rosatom. Rosatom on myös yksi voimalan omistajista.

Niinistön mukaan Suomen riippuvuus Venäjästä kasvaa merkittävästi, jos Rosatomin annetaan osallistua ydinvoimahankkeeseen. Yhtiö omistaa nyt 34 prosenttia Fennovoimasta.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) aikoo ehdottaa torstaina, että hallitus esittelisi Fennovoiman ydinvoimaluvan täydennyksen eduskunnalle. TVO:lle myönnetty ydinvoimalupa puolestaan ei saa lisää aikaa.

Vihreät uhkaavat lähteä hallituksesta, jos eduskunnalle esitetään uusia ydinvoimahankkeita. Puolueen tulkinnan mukaan Fennovoiman hanke on muuttunut niin paljon vuoden 2010 hyväksytystä luvasta, että kyse on uudesta ydinvoimahankkeesta.

Periaatteessa Vapaavuori on samaa mieltä, sillä hän haluaa eduskunnalta uuden siunauksen Fennovoiman hankkeelle. Siunaus haetaan kuitenkin ydinvoimaluvan ”täydennykselle”, jota ei tunneta tämänhetkisessä laissa. Näin elinkeinoministeriö kiertää hallitusohjelman kirjauksen, jonka mukaan eduskunnalle ei esitetä uusia ydinvoimahankkeita.

Vapaavuori kertoi maanantaina suunnitelmastaan esittää Fennovoimalle jatkoa ja tiputtaa TVO:n Olkiluoto 4 pois pelistä.

Alexander Stubbin hallituksen sisäinen jännite on kasvanut tästä asti. SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne on ilmoittanut, että hän haluaisi myöntää TVO:lle viiden vuoden jatkoajan Olkiluoto 4:n valmisteluun.

Tänään MTV:n uutiset kertoi, että Rinne olisi ottamassa TVO:n luvan valtioneuvoston kokouksessa pöydälle. Tilannetta mutkistaa se, että ilmeisesti muutama demariministeri vastustaa muutoksia ydinvoimalaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Viljakainen

Ja tällainen ´kirkasotsa´ meillä on (oli) ihan ministerinä, hyvä me...

Ja aina ydinvoimasta puhuessaan hän ottaa seuraavassa lauseessa esiin tuulivoiman antaen ymmärtää , että tuulivoimalla voisi korvata puuttuvaa perusvoimaa kuten esimerkiksi ydinvoimaa.

Hävettävintä tässä on se, että Herra Ville Niinistö aivan sata varmasti tietää, ettei sattumavoimalla voi tehdä perusvoimaa.

Tämä ei ole kannanotto ydinvoiman puolesta tai vastaan.

Lauri Viljanen

Kovinpa Villellä keittää. Eikö kuitenkin olisi paras että parempi Niinistö ja Tuomioja hoitava ulkopolitiikan ,koska heille on se tehtäväksi annettu.Vahdetaan miehiä jos siltä tuntuu. Nyt ei näy mitään syytä vahtoon. Tuskinpa seuraavakaan ulkoministeri on Ville.

Sepetius Kangas

Olen asiasta erimieltä vahvasti aina kun Venäjällä ja Suomella menee hyvin silloin suomen talous nousee kohisten. Ja jos vielä ainoastaan jos pelkkää Venäjää katsotaa silloin kun venäjällä menee hyvin silloinSsuomellakin. Olemme eläneet tavallaan peilitaloutta 70 vuotta. Ja Vielä haluan sanoa Suomi ei ole sodassa venäjän kanssa vaikka Ville niiinistö niin luulee. Ja toivottavasyi ei milloinkaan edes joudu siihen tilöanteeseen. Noitä meidän hallituksessa olevia ällykääpiöitä on syytä varoa. Ethän sinä Ville voi olla edes Suomalainen.

Lauri Nederström

Täysin riippumatta käsiteltävästä asiasta ja sen takana olevista tahoista ollaan vaarallisella tiellä, kun yhdellä taholla on osakeomistusta, laitetoimitusta ja vieläpä polttoainetoimitusta. Ehkä lisäkseni joku muukin muistaa Suomen suurimman ja kauneimman kuvaputkitehtaan, Valco Oy:n. Siellähän tilanne oli hyvin samankaltainen, Hitachi oli lisenssinantaja, osakkeenomistaja, laitetoimittaja ja jopa osin komponenttitoimittaja. Jos (=tässä tapauksessa KUN) jokin osio, esim. laitetoimitus tökki, niin suomalaiset nöyrästi korjasivat laitteet kuntoon omalla kustannuksellaan. Käytännössä en paljon liioittele, kun sanon, että tehdas rakennettiin suomalaisvoimin uudestaan. Tällaista on nyt pelättävissä myös Fennovoiman kohdalla, paitsi että vastapuoli ei ole yksittäinen firma.

Jarmo Lius

Sen lisäksi että kauppataseemme on sähkön tuonnin johdosta vakavasti tappiolla, Outokummun tehdas tarvitsee sähköä joko hiilivoimalasta tai tästä ydinvoimalasta.

Mikäli ei haluta sulkea loppuja Oulun alueen yrityksiä ja pakko muuttaa asukkaita Etelä-Suomeen, on valittava joko tuhoava kasvihuoneilmiö tai puhdas ydinvoima.

Yritystoiminta ei ole villi viidakko vaan tiukasti lakien säätämää. Ville Niinistö ei nyt Venäjä-kommentissaan tarpeeksi huomioi Suomen yrityslainsäädäntöä. Osakeyhtiön on tuotettava osakkaille voittoa, se on yritystoiminnan tavoite politikoinnin sijaan. Näin ollen venäläispääomien mahdollisuudet politisoida ydinvoimayhtiön osakkeilla on varsin rajallinen, käytännössä vain yhtiökokouksessa voi hieman hidastaa kokousmenettelyä. Muut osakkaat edellyttävät yhtiön toiminnalta lakien noudattamista, mikä merkitsee myllyjen pyörimistä kaupallisin ehdoin, joten Venäjälle kumartaminen näiden pääomituksen vuoksi on suorastaan asiantuntematonta joka kuvastaa Niinistön tarvetta vastustaa ydinvoimaa tekosyin.

Heikki Aukee

Ville siellä liittovaltiopuolueessa, oleellinen osa suomettuneisuutta oli käydä maan rajojen ulkopuolella ruikuttamassa milloin mistäkin, ainoana tavoitteena saada vipuvoimaa kotimaan politiikkaan. Ei niinkään tehdä ulkopolitiikkaa. Kovin seitkytlukuiselta siis tuntuu sinun tapasi tehdä politiikkaa.

Pekka J. Mäkinen

Vai Suomea ohjaa tahto miellyttää Venäjää?? Hei haloo !! Sitäkö ovat Naton sotaharjoitukset maassamme, pakotteet Venäjää vastaan USAn/EU:n tahtoa kritiikittömästi noudatellen, isäntämaasopimuksen teko, jonka Venäjä oitis tulkitsi askeleeksi kohti Natoa. Todellisuudessahan Suomi on tehnyt kaikkensa ärsyttääkseen Venäjää, ja siinä samalla menevät vuoskymmenien saatossa aikaansaadut hyvät suhteet Venäjään, jotka ovat ratkaisevat tärkeitä maallemme ja koko olemassaolollemme. Samoin media etenkin ns keltainen lehdistö suoltaa jatkuvaa Venäjä-vastaisuutta. Ikäänkuin naapurissamme asuisi demoneita ja pelastavat enkelit tulisivat lännestä. On paljon asiantuntijoita joiden näkemykset edustavat aivan erilaista ja maltillista näkemystä mitä meille nyt lööpeissä tuputetaan. Olisi todellakin aika tehdä edes jotain joka saisi huonot Venäjä-suhteemme paremmiksi.

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/?id=72

Majlis Lahtinen

Varjele tätä maata..kuuntelin A-studion äsken,siellä istui kolme miestä,joka ei ole vielä ymmärtänyt kuin Rysslandissa johtajat nykyään puuhaa..Elivät koko ajan jossain 40luvulla,.En voi tajuta kuin elävät vieläkin silmät kiinni...Mutta nuolkaa vaan ryssiä,kaamea kokemus on edessä,saavat kokea kuin merellä Turusta-Kemiin seilailee ryssä sotalaivoja,edes takaisin,kuten nytkin Hesan edessä ja itämerellä vartioimassa putkensa ja kuinka kauan Ruotsi hyväksyy ryssien sotakoneita heidän ilmatilassa joka suomi on nyt sitten kutsunut..Meillä ei ole enään Ruotsin ystävyyttä .Suomessa ei edes tajua,miksi ryssät väkisinkin haluaa tätä Fennovoiman itselleen..Heidän tarkoitus on päästä Norjaan ja Atlanttiin,tässä on teille ne oikeat tiedot..Suomessa luullaan että ryssät ovat tämän maan ystäviä..Tässä päästän kunnon naurun...Tässä täytyy todella olla kyse suurista rahoista,.ja suomi on nyt niin ,,suomettunut,,ettei ole koskaan tainnut olla..Tämän jälkeen ryssät on päässyt ympäröimään suomen,ettei helposti enään ole ringistä ulospäässyä,koska nyt olisi sitten koko länsirannikko ryssien valvoma meri...Mutta mitäs siitä,myykää loput suomesta,ei sitä paljoa enää olekkaan..Myyjät ei saa rahansa mukaan sinne minne he joutuvat..Kiitos Ville yrityksesta,ainoa jolla on järki tallella vielä.. Pelottavaa on tieto että joutuu ihmiset sitten pelätä,onko koti enään paikalla kun kotiin tulee jne..VAI ei ole ollut mitään vikaa Lovisan y.voimalassa,haha,usein onkin ollut joka suomalaiset on joutunut parantaa..-Siis suoraa valehtelemista kuuntelijoille..TE KOLME VELLIHOUSUT A-studiossa,teihin meni luottamus,paha paikka näin ennen vaalit..Kauheaa mitä jätätte lapsenlapsille,,.

Pertti Rinne

Tuon ydinvoiman vastustamisen jotenkin vielä ymmärtää, mutta Venäjän miellyttämis-syytöksissään Niinistö astui ala-arvoisen mauttomuuden puolelle.

Fiksu mies munasi itsensä. Ei olisi kannattanut. Tuollaisilla puheilla ei yksikään vasemmistoliittoon paennut vihreä palaa takaisin Niinistön puolueeseen

Matti Hemmi

Ville Niinistön kommentit Stubbista ja hallituksesta ovat tasan saman tason urputusta omasta nysväämisestä. Koko loppuun kulumassa oleva onneton hallituskausi ei enää sujukaan samoissa merkeissä vihreiltä kuin Kataisen kanssa. Vastassa on vielä onnettomampi peilin edessä itseään kuvaileva höpöhöpö-poloinen, ja sitä tämä toinen narsisti kun ei voi sietää.
Siis jotain hyvää tässäkin lastentarha kapinassakin on, syövät toisiaan kuin kaksi koulukiusaajaa:

Kokoomuksen nykytila:
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/124217-katainen-tuu-jo-pois-poik...

Vihreiden tila:
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/146961-vihrean-liikkeen-ymparist...

Stubb'lle ei löydy tarinaa, tyhjästä on huono nyhjästä. Mies vain löytyi Kataisen pro-ulkoministeri Kanervan tilalle, kun Ike oli muodostumassa uhkaksi Jyrkin EU-kuningastiellä. Kataisen pillupolliisioperaatio inhottaa vieläkin.

Keijo Lindgren

Ville Niinistö ei tunne Suomen historiaa.
Suomi on tahtonut miellyttää Venäjää vuodesta 1809.
Ilman suomettumista emme olisi saaneet pitää Venäjän vallan aikaan lakejamme puhumattakaan markasta ja itsenäisyysaatekin olisi jarruttunut.
Suomettumisen sai Paasikivi ja Kekkonen jo äidinmadosta.

Majlis Lahtinen

Timothy---Samaa mieltä..Uskovat Ryssiä kuin Jumalaan..Sen kun myyvät,ei haittaa..Mutta hävettää saa kyllä..Petyin Presidentin puheenkin tuolla kokouksessa..Ville N, on ainoa joka uskaltaa puhua suoraan vaaroista..HYVÄ VILLE..Äänimääräsi lisäänty,uskon niin..

Leif Norrgård

Villen mielestä Suomen hallituksen pitäisi ilmeisesti rintaansa röyhistellä 'pikkuruisen Venäjän' edessä kuin muurahainen rautatiekiskolla odottaessaan junan tuloa ja uhitella sanoen: "Täältä pesee!" ...Ja jäljelle jäisi vain pieni nesteläiskä.

Jos oikein muistan, laukoi A. Stubbkin muutama vuossi sitten, ettei Venäjä ole enää mikään suurvalta... Kyllä idässä oltiin silloin varman nauruun tuhkehtumisillaan. Kun olivat siitä normalisoituneet, niin lähettivät kenraali Makarovin kertomaan Stubbille ja muillekin Natoon haikaileville, että Suomi nyt vaan sattuu geograafisen sijaintinsa puolesta kuulumaan Venäjän etupiiriin, eikä suomalaisten imperialistioikeistolaisten haaveilema natojäsenyys Suomea kartalla muualle siirrä.

Voi, voi Villeäkin, kun meni mokomia laukomaan ihan FT:lle. Eipä ole poitsu vielä oppinut, että tämänkaltaisissa asioissa perättömien laukominen on nitroglyseriiniä, mutta vaitiolo olisi kultaakin arvokkaampaa...