Maanantai 20.5.2019

Elisabeth Rehn järkyttyi: ”Tämän olisi pitänyt herättää kaikki ihmiset”

Luotu: 
6.12.2014 09:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Elisabeth Rehn sanoo, että hän ei ole ollut pääministerien Katainen ja Stubb ”yli-fantastisen ja yli-positiivisen tilannekuvauksen ihailija”, mutta toteaa Suomen tarvitsevan myös tulevaisuuden uskoa synkkien uutisten keskellä.
|

Faktakulma

Ministeri Märta Elisabeth Rehn, 79, on entinen kansanedustaja (r.) ja aikanaan maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Rehn on ollut kahdesti presidenttiehdokkaana ja toiminut lukuisissa kansainvälisissä luottamustehtävissä, joista näkyvimpinä YK:n pääsihteerin erityisedustajuus Sarajevossa sekä Bosnia ja Hertsegovinan YK-erityislähettilään tehtävä.

Sota-ajan lapsi on alusta lähtien tottunut maailman ”ihmeellisiin hulluuksiin”. Kun on lisäksi kiertänyt Balkania ja Afrikkaa todistamassa työkseen ihmisten toisiinsa kohdistamaa pahuutta, ei hätkähdä vähästä.

Silti ministeri Elisabeth Rehn järkyttyi, kun Itä-Ukrainassa ammuttiin heinäkuussa alas malesialaisyhtiön matkustajakone. Rehnin mielestä veriteko on erikoisesti unohdettu Ukrainan kriisin edetessä; kenties osaltaan siksi, että syyllinen on yhä vahvistamatta.

– Pelkästään sen, että tämä aivan viaton ihmismäärä tapettiin, olisi pitänyt herättää kaikki ihmiset paljon voimakkaammin, Rehn sanoo Uudelle Suomelle.

– Sehän on jotain aivan uskomatonta, että tällaista voi tapahtua.

Koneen 298 matkustajan kuolemaan ja konfliktin tuhansiin muihin uhreihin nähden Rehn pitää omituisena välinpitämättömyyttä, jollaisella Suomessakin Ukrainan kriisiin toisinaan suhtaudutaan. Toisaalta hän ymmärtää, että esimerkiksi teollisuudessa on pakko ajatella ”kukkaron kautta”, kun tervetulleita venäläisrahoja ei osin pakotteiden vuoksi enää tulekaan.

– Tietenkin ymmärrän henkilötasolla ja kauppiastasolla tavattoman hyvin, kun meillä on myöskin taloustilanne kaikkea muuta kuin hurrattava, että katsotaan, että näitä menetettyjä ansioita olisi tarvittu, Rehn sanoo.

– Mutta samalla olen voimakkaasti sillä kannalla, että Suomi ei saa millään lailla erottautua muusta Euroopasta, vaikka tämä lyö meitä kovaa.

Rehn sanoo ihailevansa muuten ”sähläykseen” sortunutta nykyhallitusta sen vuoksi, kuinka se on seissyt selvästi Euroopan unionin Venäjä-pakotteiden takana. Itse Rehn, ydinvoiman kannattaja, piti periaatteestaan kiinni kertoessaan vastustavansa Fennovoiman ydinvoimahanketta Rosatom-yhteyden vuoksi.

Entinen puolustusministeri Rehn tiedetään myös sotilasliitto Naton jäsenyyden kannattajaksi. Hän kannatti jäsenyyttä jo parikymmentä vuotta sitten ollessaan ministerinä ostamassa Suomeen amerikkalaisvalmisteisia Hornet-hävittäjiä. Tänä syksynä ilmestyneessä elämäkerrassaan Lillan – Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä (Otava 2014) hän kuvaa hankintaan liittynyttä pimittävää päätöksentekoa rumaksi mutta silloin välttämättömäksi tempuksi.

Rehnin mielestä Nato-jäsenyyttä on syytä pohtia juuri nyt, kun Itämeren alue ”on tullut turvattomammaksi”. Tässä hän on hivenen eri mieltä kuin tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka äskettäin linjasi, että Nato-jäsenyys ei tällä hetkellä Ukrainan tilanteen vuoksi ole ajankohtainen kysymys. Tosin Rehn korostaa Niinistön välittäneen toisinaan myös erilaista viestiä.

– Jos me nyt tänään lähettäisimme [Naton pääsihteeri Jens] Stoltenbergille kirjeen, että hei, me haluamme nyt Naton jäseneksi, niin se ei tulisi kysymykseen. Mutta ei voi missään tapauksessa myöskään sanoa, että se ei olisi mahdollista nyt, Rehn sanoo.

Rehn pitää selvänä, että presidentin kannanotot vaikuttavat kansalaisten Nato-näkemykseen. Ja siihen, mitä päättäjät uskaltavat Natosta sanoa: Rehnin mukaan Nato-jäsenyydellä on enemmän kannatusta Suomen eliitissä kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä.

– Harva sanoo sitä ääneen, Rehn kertoo.

– Halosen erittäin kielteinen kanta heijastui myös kansan mielipiteeseen, Niinistön varovainen kanta on sallinut tämänpäivän 30 prosentin kannatuksen, muttei enempää, hän pohtii.

Tänään myös kirjailija Arno Kotro käisttelee Puheenvuoron blogissaan Nato-asiaa. Kotron mielestä presidentti Halonen ja nykyinen ulkoministeri Erkki Tuomija (sd.) ovat syypäitä Suomen puolustuksen nykytilanteeseen, ”joka alkaa olla kestämätön”. Lue lisää aiheesta tästä.

Presidentti Niinistön pidättäytyvistä lausunnoista huolimatta Nato-asiassa on myös edistytty.

– Nyt ei keskustella siitä, että saako keskustella, vaan nyt on annettu lupa, että saa, ja nyt keskustellaan Natosta hyvinkin vilkkaasti. Tässä me olemme tulleet askeleen eteenpäin, Rehn naureskelee.

Rehnin mielestä ”Suomen valtiojohdon tulee ottaa hyvin vakavasti Venäjän muuttunut ja koventunut attityydi”, vaikka pelkoa ei olekaan syytä lietsoa. Venäjän presidentti Vladimir Putin teki jo varhain selväksi, mitä hän haluaa, Rehn sanoo.

– Putin vannoi tullessaan presidentiksi ensimmäisen kerran, että Venäjästä tulee samanlainen suurvalta kuin ennen, ja sitähän hän nyt ajaa keinolla millä hyvänsä, Rehn sanoo.

– Hänen keskiviikkoinen puheensa valtion tilasta vahvistaa tätä sanomaa.

Rehn ei usko, että Venäjä laajentumishaluistaan huolimatta uhkaisi suoranaisella aseellisella interventiolla edes Baltian maita, saati Suomea. Sen sijaan erilaiset painostuskeinot Venäjän etujen ajamiseksi ovat mahdollisia – tähän liittyy myös Rehnin Fennovoima-kritiikki.

Hän kertoo törmänneensä äskettäin seminaarikeskustelussa mielenkiintoiseen heittoon siitä, pitäisikö Suomen pelätä Venäjää vai Venäjän Suomea.

– Uskon, että Venäjä kyllä epäröisi kauan ennen kuin murtaisi hyvät suhteensa Suomeen. Meillä on näitä siteitä ja ehkä olemme kuitenkin vähän sellainen pr-maa Venäjällekin, Rehn pohtii.

Rehnin mielestä Nato-jäsenyyskään ei takaisi turvallisuutta täydellisesti eikä takaa sitä myöskään Baltian maille. Toistakaan vaihtoehtoa ei hänen mielestään liittoutumismielessä kuitenkaan ole. Puheet EU:n yhteisestä puolustuksesta ja Ruotsi-Suomi-puolustusliitosta saavat ex-puolustusministeriltä täystyrmäyksen.

– Ajatus EU-puolustuksesta sammui jo alkuunsa: minkä ihmeen vuoksi EU-maat, jotka meitä muutamia ulkopuolisia lukuunottamatta ovat Naton jäseniä, rakentaisivat rinnakkaisen puolustusjärjestelmän? Rehn kysyy.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on tärkeää erityisesti ilma- ja merivalvonnassa sekä yhteisissä harjoituksissa, Rehn sanoo, mutta ei Ruotsista sotilaalliseksi pelastajaksi ole.

– Suoranainen aseellinen yhteistyö tuskin vieraan vallan hyökkäyksessä toimisi tai olisi edes toivottavaa, Rehn arvioi.

Faktakulma

Ministeri Märta Elisabeth Rehn, 79, on entinen kansanedustaja (r.) ja aikanaan maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri. Rehn on ollut kahdesti presidenttiehdokkaana ja toiminut lukuisissa kansainvälisissä luottamustehtävissä, joista näkyvimpinä YK:n pääsihteerin erityisedustajuus Sarajevossa sekä Bosnia ja Hertsegovinan YK-erityislähettilään tehtävä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Hiljaisuus malesialaiskoneen kohtalosta saattaa johtua siitä, että vaikenemalla asiasta jää voimaan eniten länsimaissa rummutettu totuus: jollain tavalla Venäjä on tekoon syyllinen, ainakin välillisesti siten, että venäläismieliset itäukrainalaiset olisivat ampuneet koneen alas.

Mehän emme siitä tiedä mitään, kun todistusaineiston julkistaminen on länsimaiden käsissä, mutta oletan, että jos edes joitain todisteita tuosta länsitotuudesta olisi käynyt ilmi, länsimedia repisi siitä leijonankokoisia otsikoita. Jos taas on ilmennyt jotain muuta, kuten esim että Ukrainan länsimielinen armeija olisi ollut teon takana, emme kaiketi saa sitä koskaan tietää.

Panu Saarela

Onkohan Anderssonilla jäänyt huomaamatta, että Venäjä-johteisissa medioissa on syylliseksi julistettu yksiselitteisesti Ukraina, läntisessä mediassa on kerrottu em. kanta mutta pidetty todennäköisenä separatistien syyllisyyttä. (Separatistithan muun muassa ilmoittivat julkisesti heti tapahtuman jälkeen ampuneensa alas ukrainalaisen sotilaskoneen.) Ero medioiden välillä on huikea.

Janne Pohjala

Minä en oikein saa kiinni Elisabetin ajatuksista. Ukrainen presidentti Oleksandr Turtshynov julistaa 13.4.2014 ainoan sodan jota Ukrainassa on sodittu, eli Terrorismin vastaisen sodan.

Sodassa on kuollut 4300 ihmistä, mukaan lukien ne 298, mutta ainoa mikä tuntuu Elisabettiä järkyttävän ovat nämä 298 ei-ukrainalaista? Se ei järkytä että 13 kertaa suurempi määrä Ukrainalaisia on kuollut EU:n ja USA:n tukemassa ja rahoittamassa sodassa?

Matti Hemmi

Säälittää Rehn'in ja Kotron oman napanöyhtän kaivelu silmät sisäänpäin harittaen. On päivänselvää ajatella omaakin maataan ja käydä kauppaa naapurinsa kanssa. Suomi on pitkin hampain yrittänyt olla samaa pataa tämän onnettoman EU horiskojen kanssa pakotepelleilyssä. Jos pakotteiden kanssa pelleillään. pitää se tehdä kunnolla ja kerralla. EU,n ulkopolitiikka on tässäkin mielessä ihan kuralla.

Molemmat onnettomat, Kotro ja Rehn joutuvat nyt perustelemaan ja vertaamaan esim. Loviisan voimalan ja Fennovoiman toiminnan riskejä ja oikeaa 40 v'n. toimintaa tai pitämään hieman pienempää ja sivistyneempää ääntä. Myös Nato on tänäpäivänä ohi Suomen intresseistä.
Pakko myös sanoa, että valtakuntaamme ja sen taloudellista toimintaa johtaa hallituksessamme vain ministeri Vapaavuori mutta erittäin ansiokkaasti.

Veikko Savolainen

Realismi ei ole ollenkaan pahaksi, ei edes kaappirealismi. Moskova ei ole edelleenkään raastupa tai ihmisoikeuskansalaiskeskustelupiiri.

Kaappirealismissakaan ei ole mitään hävettävää, mutta alkaa olla aika muidenkin tulla reilusti ulos, ainakin pohdiskelemaan avoimesti ilman jälki-yya-kulttuurin rasitteita. Niin kellokkaiden kuin sen Tavallisen suomalaisen miehen/naisenkin, josta Hector laulaa uudessa piisissään rauhankaipuun hengessä. Ks. kiitos Mikael Jungnerille Nato-ulostulosta: http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181786-kaannyin-suomen-nat...

Lakiasiat Kari Maukonen

Erittäin järkyttävä tapahtuma, jonka tekijä pitäisi selvittää ihan väärinkäsitysten välttämiseksi. Tähän asti on osoiteltu sormella lähinnä Venäjää ja separatisteja, ilman todisteita, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Kaikki toivomme että asia selviää ja uhrit saavat oikeutusta edes kuoltuaan, ja uhrien omaiset myös. Mutta ei tällaisista tapahtumista saa tehdä minkäänlaisia tekosyitä esim Natoon liittymiselle. Suomi on jo valmiiksi niin ei-itsenäinen, ettei mitään vieraan vallan joukkoja täällä kaivata. Jos tulevat niin tehköön tukikohtiaan venäläisten ostamille (= valtiovallan hullun lailla heille kauppaamille) maa-alueille. Niitähän on niin paljon, että isommatkin sotajoukot niille mahtuu!

Ari Anturaniemi

Venäjä on tämän attentaatin vastuullinen maa. Venäjä ja Vladimir Putin on vastuuton maa. On erittäin vastuutonta ostaa ydinvoimaa Suomelle vastuuttomasti käyttäytyvältä maalta. En ymmärrä Suomen eduskunnan tekemiä Fennovoiman investointeja puoltavia päätöksiä. Sekä Stubb että Pekkarainen saisivat lähteä Suomestä lopullisesti.

Matti Hemmi

Kun NL romahti, raja ei liikkunut minnekään. Suomen hyvinvointi perustui NL'n kanssa kaupankäyntiin. Jäänteinä siitä on edelleenkin Loviisan ydinvoimala, maakaasuputki.. etc. Onko Anturaniemellä asiasta jotakin huomauttamista.

Nyt kun vastaavaa laitosta ollaan tekemässä taas Suomeen äläkkä on hirmuinen. Sillä hankinnalla vähennetään hyvin oleellisesti Venäjältä tuotavaa vähemmän turvallista ydinsähköä ja maakaasua. Kun Fortum, tähän Fennovoiman kauppaan liittyen tuo Venäjältä omaa, ympäri Venäjää sijaitsevilta vesivoimaloiltaan täysin vihreää sähköä yli rupelivoimasähkön määrän meille Suomeen. Näin emme myöskään tarvitse enää tuontiydinsähköä sieltä lainkaan.

Fennovoiman Pyhäjoen yksikkö on täysin suomalainen yritys, jolla tulee olemaan sekä rakennusvaiheessa, että myös valmistuttuaan suomalainen asiantuntijajohto. Maailman huippuluokkaa oleva säteilyturvakeskus STUK valvoo rakennuttamisen, joten voimme hyvin olettaa laitoksen olevan huipputurvallinen maailmassa.

Juuri em STUK'n takia Olkiluodon voimala ei meinaa valmistua, koska ranskalaiset eivät ole tottuneet tekemään laitostaan niin hitec turvalliseksi, mitä suomalaiset selvän sopimuksen mukaan vaativat.
Kaikkea eo. on valtion toimesta johtanut ministeri Vapaavuori. Ei Stubb eikä Pekkarinen. He ovat esiintyneet vain hyvin tyytyväisinä saavutetusta Rosatomin sopimuksesta.

Panu Saarela

Trolli-Harju, miten olisi jos laittaisit profiiliisi myös valaokuvasi?

Todeisteiden hankkiminen on ollut tutkijoille hieman hankalaa kun separatistit ovat estäneet alusta asti pääsyn paikalle - ainoalla osaamallaan politiikalla -, ampumalla.

Aki Terentjeff

MH-17 alasampumista ei olisi tapahtunut, jos Ukraina olisi ollut vähemmän ahne ja sulkenut ilmatilan, toistaiseksi se on syyllinen sen kautta kun ilmatilaa ei suljettu. Myös salailut tutkimuksiin viitaten kertovat omaa kieltään Ukrainan syyllisyydestä. Jos Venäjä tai Itä-Ukrainalaiset olisivat syyllisiä, olisi todisteet jo levitelty laajalti sen johdosta, nyt ei kuitenkaan näin ole. Venäjä on ainakin julkaissut tutkadatan avoimesti kuten kuuluukin, samaa ei voida sanoa Ukrinasta, miksi?

Veikko Nironen

Aki:" sulla näyttää olevan verissä", että käännät kaikki juuri päinvastoin kun todellisuudessa tapahtuu, niinkuin tämäkin MH-17 alas ampumisen tutkimusten salaaminen. Tosiasiassa "pienet vihreät miehet" eivät pariin viikkoon päästäneet ukrainan armeijaa tutkimaan konetta, koska värkkäsivät nähtävästi koneen jäännöksiä sopimaan paremmin omiin tarinoihinsa...Joku aika sitten oli uutinen, että oli vahvistettu ettei ukrainan hävittäjä ollut syyllinen toisin, kuin "pienet vihreät miehet" / Venäjä on väittäneet...

Janne Pohjala

Veikko, kannattaisi lukea muitakin uutislähteitä, kuin suomalaisia niin tietäisit enemmän.

8.8.2014 Hollanti, Itävalta, Belgia ja Ukraina tekivät salassapitosopimuksen lennon MH17 onnettomuustutkinnan tuloksista. Tutkinnan tulokset julkaistaan vain mikäli yksikään osapuolista ei vastusta niiden julkaisemista.

Tällaista sopimusta ei liene koskaan aiemmin tehty. Lisäksi on aiheellistä syytä kysyä olisiko Hollannilla jokin syy salata tulokset? Tuskin. Tai Itävallalla tai Belgialla? Ei.

Näin ollen ainoa kenellä olisi syy salata tulokset on Ukraina. KOne ammuttiin sen alueella. Sen käynnistämän "terrorismin vastaisen" sodan osana, missä kaikki Ukrainan sotilasjoukot eivät ole edes heidän kontrollissaan (oligarkkein maksamat pataljoonat), alasampumisvideo radiokeskustelusta on ilmeisimmin tekaistu ja yhdysvallat ei julkaissutakaan niitä Kerryn lupaamia kiistattomia todisteita, vaikka USA:n vakoilusatellitti lensi juuri alueen yli.

Kenelläkään näistä ei ole mitään motiivia salata tuloksia jos kerran asia on niin kuin Ukraina ja USA väittää, vaan päin vastoin. Ainoa syy salata asia on se että tuhon syy olisi jotain muuta kuin meille on väitetty.

http://www.globalresearch.ca/the-causes-of-the-mh17-crash-are-classified...

Eikö teitä mietitytä miksi tämä ei Suomessa noussut uutisiin?

Antti Harjula

Tarvitsemmeko tänä päivänä kremlogin sijaan washingtologin:)?

Read closely Obama’s words actually leave open the possibility for the first time that it might have been the Ukrainians who shot MH 17 down. Other than that he had nothing to say and nor did any of the other western leaders who met Putin
Linkin artikkelissa todetaan, että alas ampumista suurempi skandaali on tapahtuman peittely-yritykset ja käsittely länsilehdistössä.
http://russia-insider.com/en/politics_ukraine/2014/12/02/03-26-52pm/mh_1...