Maanantai 20.11.2017

Työeläkeyhtiöt valmiita rahoittamaan kotimaisia suurhankkeita

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.11.2008 07:08
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Työeläkeyhtiöt ovat valmiita sijoittamaan varojaan suuriin infrastruktuurihankkeisiin kotimaassa, kirjoittaa sanomalehti Keskisuomalainen.

Työeläkevakuuttajien yhdistyksen (Tela) toimitusjohtajan Esa Swanljungin mukaan työeläkeyhtiöt suhtautuvat myönteisesti ehdotuksiin, jotka liittyvät vaikkapa maanteiden, rautateiden, vesiväylien tai ydinvoimaloiden rahoittamiseen.

– Infrastruktuurihankkeissa riskit ovat pienet ja ne sopisivat hyvin suomalaisten työeläkeyhtiöiden sijoituskohteiksi, Swanljung sanoo.

Kyse on isoista summista, sillä syyskuun lopussa työeläkevaroja oli yhteensä 114 miljardia euroa, joista kotimaahan oli sijoitettuna vajaa kolmannes.

– Elinkaarityyppisiä malleja pitäisi ottaa Suomessa käyttöön, ja ne sopisivat erittäin hyvin työeläkevakuuttajien salkkuun, Swanljung kertoo.

Elinkaarimalli tarkoittaa rahoitusta, jossa ulkopuolinen taho, kuten työeläkevakuutusyhtiö, vastaa hankkeen rahoituksesta, minkä lisäksi myös suunnittelu, rakennuttaminen ja ylläpito ostetaan ulkoa. Tilaaja, kuten valtio, on kohteen vuokralainen, joka maksaa sovitun ajan investoinneista korvausta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Conspiracy Intl.

Eläkevarojamme on menetetty pörssipelissä. Ulkomaille on sijoitettu "korkeatuottoisiin" sijoituksiin, jotka ovatkin osoittautuneet huonoiksi, jopa huijauksiksi?

Eläkeyhtiöiden sijoitukset ulkomaille kulkevat jonkun meklarin tai konsulttitoimiston kautta.

Miten eläkeyhtiöt ovat nämä välittäjät valinneet? Suoraan vain sanottu, että sijoittakaa? En usko. Onko eläkejohtajia kestitty? Näin on syytä olettaa ja että tutunkauppaa on tehty.

Eläkeyhtiöt itse ainakin kestitsevät erilaisissa oopperoissa ja urheilukisoissa ketä sitten kestitseekin.

Eläkeyhtiöiden johtajien palkat ja muut etuudet maksetaan eläkemaksuilla ja sijoitustuotoilla. Sijoitukset eivät tuota, joten johtajien eläminen maksetaan eläkkeenmaksajien rahoilla.

____________________________
Miksi koskaan ei ole tullut mitään väärinkäytöksiä tms. esille eläkeyhtiöistä? EI VOI olla niin, etteikö siellä tapahtuisi laittomuuksia. Tilastojen mukaan kaikissa organisaatioissa ja järjestelmissä on joku osuus jopa suoranaista rikollisuutta. Sitä esiintyy poliisissa, armeijassa, kunnissa. Ei voi olla olemassa sellaista puhtaisten kovapalkkaisten johtajien bisnes niin puhdasta kuin kuva annetaan!

Vieras

Jep, Varmankin johtajan palkka huitelee 50 000 eurossa per kuukausi. Keskimääräinen työeläke taas on noin 1000 euroa kuussa. Palkanalennuksia ei myöskään ole tiedossa, vaikka huonosti menisikin. Eläkemaksuja sen sijaan korotetaan tulevina vuosina. Jakautuvatkohan eläkevarat nyt aivan oikeudenmukaisesti?

Liike

Sijoitusten riskien pienuuden lisäksi tuoton pitäisi kuitenkin olla riittävä. Kun SDP:n Jouko Skinnarin ja Keskustan Liisa Hyssälän puheita työeläkevarojen sijoittamisesta kotimaan hankkeisiin uutisoitiin, Ilmarisen varatoimitusjohtaja sanoi muodollisesti myötäilevän kommenttinsa sivulauseessa, etteivät sijoitukselliset hyödyt saa vaarantua.

YLE:n iltauutiset sunnuntaina: http://areena.yle.fi/hae?cid=164618&pid=169521

Sijoitusten hyvän tuoton vaatimus tarkoittaa käytäntöön sovellettuna esimerkiksi sitä, että eläkeyhtiön täytyy saada moottori- tai rautatien rakennuttamisesta kulujen jälkeistä puhdasta tuottoa enemmän kuin rahojen sijoittamisesta vaikkapa varmoihin valtion lainapapereihin.

Järjestelyn hyödyllisyys yhteiskunnalle on kyseenalaista, jos eläkeyhtiö rakennuttaa esimerkiksi rautatietä siitä aiheutuvin kustannuksin ja valtio maksaa yhtiölle valmiista rautatiestä vuokraa, joka kattaa rakentamisen ja ylläpidon kulut sekä tuottaa eläkeyhtiölle vielä riittävän voiton. Toinen vaihtoehtohan olisi, että eläkeyhtiö antaa rahoituksen valtiolle lainana, välttää rakennuttamisen järjestelystä aiheutuvat kulut ja riskit ja saa lainaamilleen eläkevaroille korkotuoton.

Oma vaihtoehtonsa on, jos eläkeyhtiöt saisivat ryhtyä kilpailijoiksi esimerkiksi Ratahallintokeskukselle ja myydä omistamansa rautatien käyttöoikeutta VR:lle.

Conspiracy Intl.

Eläkeyhtiöt ovat hävinneet jo miljardeja "hyvän tuoton" sijoituksiin. Todennäköisesti sijoitetut rahat on lopullisesti menetetty.

Kiskoissa ja teissä tai vaikka sähköverkossa tai sähköyhtiöissä ainakin ne olisivat olleet Suomessa ja rahat palvelleet suomalaisia - jotka niitä paksuper*e eläkejohtajiakin elättävät!

Miten olisi pienet sponssit vaikkapa jatseille vip-tilaisuuteen tai jonkun tutun omistaman aikakausilehden mainoksiin?

ollisaarinen

joten siihen panostaminen on järkevää. Elinkaarimallit eivät kokonaistalouden kannalta ole välttämättä mielekkäitä, sillä kun valtion on joka tapauksessa tiet rakennettava ei sen parhaana mahdollisena luotonottajana kannata maksaa ylimääräisiä korkoja. Itse asiassa valtion kannalta investointimenot ovat pikemminkin verovaroin kustannettavia vuosikuluja. Elinkaariajatus sopii pikemminkin jonkinmoisen hoito- kuin rahoitusvastuun yhteyteen

Paras mahdollinen sijoitus olisi TEL-yhtiöiden oma ydinvoimala. Tähän yhtiöillä yhdessä olisi varaa ja osakashintaan hankittu markkinahintaan myyty sähkö tuottaisi paremmin kuin esimerkiksi sähköä käyttävälle metsäyhtiölle annettu rahoitus, joka valuu metsänomistajille.

Sähköllä on markkinoita, joiden edistämiseksi TEL-yhtiöt voisivat rakentaa myös siirtoyhteyksiä.

Suoraan yrittäjiksi TEL-yhtiöt eivät käy, mutta eläkesijoituksiksi sopivissa pitkäikäisissä hankkeissa ne voisivat toimia kiinteistösijoittajan tavoin liki yrittäjinä sopivien yhteistyökumppanien kera, kunhan kumppanien oma ahneus jotenkin pysyy kurissa.