Sunnuntai 16.6.2019

Puolustusvoimien kirje 900 000 suomalaiselle: ”Tämä tulee yllätyksenä monelle”

Luotu: 
10.4.2015 16:57
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Puolustusvoimat lähettää toukokuussa kaikille reserviläiselle kirjeen koskien heidän roolejaan. Arkistokuva.
|

Suomen Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg kertoo Uudelle Suomelle olettavansa, että moni Puolustusvoimien kirjeen saaja tulee yllättymään. Puolustusvoimat lähettää toukokuussa kaikille reserviläiselle kirjeen koskien heidän roolejaan.

- Kun 900 000 reserviläistä tämän kirjeen saa, niin monelle tulee varmasti yllätyksenä se, että vain 230 000 ihmisellä lukee kirjeessä sota-ajan sijoituspaikka. Eli yli 50 prosentilla kirjeen saajista mitään sijoituspaikkaa ei luekaan. Moni ei tätä ymmärrä, Nyberg sanoo.

Nyberg huomauttaa, että sodan ajan joukkojen vahvuutta on pienennetty: kun vielä 1980-luvulla vahvuus oli yli 700 000, on se nyt 230 000.

Nybergin mukaan paljon riippuu armeija-aikana saadusta koulutuksesta, mutta yli 35-vuotiaille ”on selkeästi vähemmän sodan ajan tehtäviä”.

Nybergin mukaan näin kattavaa kirjeprosessia ei ole aikaisemmin Suomessa tehty. Hän korostaa, että vaikka kirjeiden lähettämisajankohta on poikinut etenkin internetissä spekulaatioita, asia ei liity millään lailla nykyiseen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen.

- Tämä on vanha suunnitelma, joka on ollut esillä jo pari vuotta sitten, ja nyt se toteutuu. Tämä liittyy vain Puolustusvoimien suunnittelurytmiin, joka ei se kaikkein nopein ole, Nyberg sanoo ja kertoo, että tarkoituksena on parantaa yhteydenpitoa puolustusvoimien ja reserviläisten välillä.

Myös puolustusministeri Carl Haglund (r.) on todennut, ettei kirjeoperaatiolla ole mitään tekemistä Ukrainan kriisin kanssa.

Nybergin mukaan luvassa voi olla muitakin uudistuksia muutaman vuoden takaisen työryhmätyön pohjalta. Yksi mahdollisuus on sähköisen portaalin rakentaminen, jonka tarkoituksena olisi niin ikään yhteydenpidon parantaminen.

- Sellaista on jo osittain tehtykin, mutta koko reserviä koskevaa järjestelmää ei ole, Nyberg sanoo.

Hän uskoo, että Puolustusvoimat hyötyisi esimerkiksi reserviläisten terveydentilaa koskevista tiedoista. Nybergin mukaan Puolustusvoimilla ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta saada tietoa esimerkiksi kertausharjoituksiin vaikuttavista terveydellisistä asioista.

Reserviläisliitto juhlii viikonloppuna 60-vuotista taivaltaan. Kyseessä on maamme suurin vapaaehtoisen maanpuolustuksen tapahtuma sitten viime sotien.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Liikekannepanoa valmistellaan. On viimeiset hetket estää sotaan osallistuminen, toimimalla kuten Ruotsi ja Suomen kansan enemmistö haluaa.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruotsi-ei-hae-natoon/4379114

Toisin kuin toisessa maailmansodassa, Suomella on nyt mahdollisuus katsoa Ruotsin kanssa seuraavaa sotaa sivusta. Vaikka USA:n kongressi haluaa sodan Venäjän kanssa, meillä on vielä mahdollisuus siihen ettei meistä tule seuraavaa taistelukenttää ja reserviläisarmeijamme perheenisien ei tarvitse kuolla USA:n puolesta.

https://www.congress.gov/bill/113th-congress/house-resolution/758/text

Ne puolueet ketkä sanovat että Ruotsin kanssa sama päätös, isäntämaasopimusta ei tule ratifioida ja rauhankumppanuus riittää, ovat kansan enemmistön puolella.

Erkki Vainionpää

Janne! Sinun ja Venäjän ei tarvitse huolestua Suomen miljoonareservin olemassaolosta. Suomi on vain varautunut puolustamaan omaan aluettaan ketä tahansa hyökkääjää vastaan, eikä ekspansiivisia aikeita ja käyttötarkoituksien hahmottelua ole. Toki Suomi voi tarpeen vaatiessa vedota materiaalisen avun osalta Nato- ja Eu-kumppaneihin, mutta tämän suuntaiseen tarveharkintaan tuskin esim. Venäjäkään haluaa tilannetta ohjailla.

Sauli Harju

Natossa ollessa Suomi on automaattisesti mukana sodassa. USA ja Ukraina hyökkää vielä Venäjälle ja siinä vaiheessa on peli pelattu jos kuulutaan Natoon. Mä en ainakaan ala kuolemaan nuitten idioottien poliitikkojen takia, sotikoot sotansa yksinään.

Jukka Sarjanen

Janne ei oikein tahdo päästä vauhtiin, mutta nämä säällisen mittaiset kommentit on ehkä pahimpia, kun ne tulee luettua...

Toivottavasti tämän, fiksaation kokeneen, reservin luutnantin palveluksia ei tarvita jos Putstalin lähtee länteen...

Onneksi, tutkimuksen mukaan, enemmistö reservin upseereista kannattaa Natoon liittymistä ja jannet jäävät vähemmistöön...

Ari Heikkinen

Hyvä Ystävämme Janne lienee kokenut samanlaista polkua kuin toinen hyvä ystävämme J.Bäckman (Tässä en tarkoita fyysistä metsäpolkua). Joka pääsi sitten vielä paremman ystäväni Vowan aidosti palkattuun hommaan. Tutkimattomia on herran polut mutta Herra - säästä meidät näiltä hyvää tarkoittavilta hölmöiltä. Hyvä ei koidu tosiaankaan isänmaamme hyväksi vaan Suuren ja Mahtavan Isänmaan hyväksi.
Ja kulkuri on pakotettu jatkamaan . ..Heh-heh -hee

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #9

En tiedä millaista polkua Bäckman on kulkenut, mutta tässä minun:

https://fi.linkedin.com/in/jannepohjala

Ei minulla ole asian suhteen salattavaa, toimin avoimesta ja mielipiteeni ovat omiani, ne perustuvat siihen että reservin luutnantin tehtäväni kautta aikoinaan olen kiinnostunut tukimaan asioita ja tehnyt sitä 20 vuotta.

Voit toki joko lähdeviittein osoittaa jos olen jossain kohdassa tehnyt virheen, itse asiassa toivoisin sitä koska näin me kaikki voimme oppia uutta.

Tai sitten valitset tämän tien missä levittelet ihmisistä perättömiä puheita, koska et osaa, tai halua tuoda kantaasi sivistyneesti keskustellen, mikä on näiden kommenttien erityinen tehtävä.

Näistä keskusteluista on varmasti kaikille suurin hyöty, kun pidämme keskustelun asiassa. Onko Heikkinen asiasta eri mieltä?

Olli-Pauli Sarvaranta

Janne, lopeta jo!

Kirjettä on valmisteltu vuosia. Sen edellyttämiä tietoja ei yhdistetä hetkessä, ei edes Ukrainan kriisin vauhdittamana.

On surkeaa seurata, miten perinteisen US-perillisen sivuilla harrastetaan päivästä ja kuukaudesta toiseen maanpuolustuskielteisten kirjoitusten julkaisemista, kirjoitusten, jotka ovat suurelta osin puhdasta valhetta.

Markku Lehto

Joo, Jannen kannattaa nyt keskustella vakavasti amerikkalaisten ystäviensä ja kollegoidensa kanssa, jotka hyvin kriittieseti Jannen mukaan suhtautuvat kotimaahansa, että missä mennään. He eivät ehkä ihan ymmärrä amerikkalaisina suomalaisia ja Suomen asemaa globaalissa ympäristössä. Jannen kannattaa myös katsoa, kuinka moni hänen amerikkalaisista ystävistään kuitenkin USA:n lipun noustessa laittaa käden sydämmensä päälle.

Janne Pohjala

Kenties onkin, mutta hyvä kysymys on että mikäli ne ovat olleet kauan valmistelussa ja Haglund on niin tarkkaa siitä millaisen viestin eri toimet lähettävät, niin miksi sitten laittaa ne ulos kun yleinen tilanne on tämä?

1) Siksi että niihin on tarvetta?
2) Siksi että luoda lisää kriisitunnetta kansalaisiin?
3) Siksi että luoda lisää mielikuvaa että Venäjä hyökkää suomeen?
4) Siksi että USA + NATO nostavat valmiusastetta päätöslauselman 758 mukaan?
5) Kaikki edellä olevat kohdat?

Pudotan kohdat 1 ja 5 pois kun joku ilmoittaa että Suomi aikoo tehdä Ruotsit, ei hae Natoon eikä ratifioi isäntämaasopimusta.

Jos jompi kumpi tehdään ja 758 etenee niin kuin sen on ennakoitu etenevän on NATO operaatio (sota) maassamme venäjää vastaan varsin todennäköinen. Silloin on pakko nyt tehdä kohta 1. Kuten on tehtykin.

Kokoomuksen ja RKP:n agendan kannalta juuri ennen vaaleja on kohdista 2 ja 3 hyötyä kun yritetään ajaa Suomea NATO:oon.

Suomelle se todellinen ja vakava riski on se että menemme liittoutumaan sen tahon kanssa, joka aikoo aloittaa sodan itäistä rajanaapuriamme vastaan. Jos silloin olemme NATO:ssa tai isäntämaasopimuksessa, joutuu reserviläisarmeijamme taistelemaan USA:n puolesta Venäjää vastaan.

Jos taas teemme kuin Ruotsi, eli emme mene NATO:iin emmekä ratifioi isäntämaasopimusta, emme joudu sotaan. Tämä siksi että USA+NATO -konfliktin alkaessa Venäjällä on kaikki resurssit niin käytössä ettei se hyökkää minnekään joka ei sitä uhkaa. Tämän Ruotsikin on tajunnut ja kääntänyt suunnan.

Näin voimme Ruotsin kanssa välttää osapuoleksi joutumisen. Ja maanpuolustushenkeä on se että saadaan maahamme se paras sota kaikista, eli se jota ei tarvinnut sotia.

Ilkka Valonen

Vuodesta 1998 länsieurooppalainen sosiaalidemokratia pönkitti Putinia valtaan USAn vastapainoksi. Sitä saa, mitä tilaa. Rahalla nousi, rahalla kaatuu. Merkelin politiikka on taitavaa. Ei Italian kokoinen "talousmahti ja sepervalta" millä on Hollannin kokoinen tuotantokyky pysty taloudellisesti kestämään kaupallista eritämistä. WW2:sta selvisivät vain USAn massiivisen elintarvike- ja sotilasavun turvin. Venäjän pitäisi jo alkaa ymmärtää, että se on vain Kongoon verrattava luonnonvaroiltaan rikas raaka-aineiden tuottajavaltio. Jos Kongolla olisi masssiivinen määrä vanhentuvia ydinaseita, kuunneltaisiin sitäkin herkällä korvalla - ei muuten.

Janne Pohjala

Vertaaminen toisen maailmansodan aikaan ei ole ehkä toimiva tapa. venäjä on nyt osa BRICS -maita, joihin kuuluu 43% maailman väestöstä., eli Kiina, Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka:

http://en.wikipedia.org/wiki/BRICS

Kiinan kanssa on enemmänkin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation

On lähialueyhteistyötä
http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Economic_Union

YK ennustaa että 2020 mennessä BRICS maiden talous ohittaa USA:n ja Euroopan yhteenlasketun talouden:

NEW DELHI: Reflecting the growing might of emerging markets, a UN report on Friday said that the combined output of BRIC countries including India will surpass the aggregate GDP of US, Canada and other European nation by 2020.

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2013-03-15/news/37744466_1_...

BRICS -maissa on pääosa maailman talouskasvusta, kun samaan aikaan Eurooppa on stagnaatiossa ja USA kasvaa vain vähän.

Näistä syistä on hieman vaikeaa nähdä että venäjä olisi pullon perällä. Se on varsin nopeasti kääntänyt talouden painopistettä lännestä itään. On toki todettava että Venäjä on aivan liikaa luottanut länteen, mikä näyttää osoittautuneen sille virheeksi.

Varmasti se ei hevillä tule jatkossa luottamaan mihinkään Amerikkalaiseen. Sen sijaan Euroopan kanssa välit voisivat palata nopeastikin, jos Eurooppa vihdoin itsenäistyisi USA:n tossun alta ja alkaisi tehdä yhteistyötä suvereenina toimijana.

Itse asiassa monessa suhteessa Euroopalle olisi edullisinta integroitua tähän kaikkien suurimman kasvun markkinaan, tulos olisi BRICSE. Yli puolet maailman ihmisistä ja suurin talousalue.

Sitä USA juuri pelkää ja yrittää rikkoa Euroopan välit itään ja tyrkyttää samaan aikaan omaa talousaluesopimustaan (TTIP).

Tässä ei ole suonkaan kyse mistään Ukrainasta, vaan ylimmän tason isoista kysymyksistä, pystyykö USA olemaan maailman ainoa napa, vai syntyykö kaksinapainen maailma? Jos syntyy niin kumpaan Eurooppa kuuluu enemmän?

Itse asiassa tämä asia koskee meitä Eurooppalaisia jopa enemmän kuin Venäjää.

Juha Dubbe

Ehkä puolustusvoimien on hyvä pitää yhteyttä ihmisiin. Voisikohan yhteydenpidolla motivoida esim. terveitä elämäntapoja, mitä kunnat voisivat omalla toiminnallaan tehostaa luomalla siihen mahdollisuuksia. Saman Suomen toiminnoistahan siinä on kysymys! Kansalaisvastuun omakohtaisen kantamisen kannalta ihmisten voisi olla hyvä muistaa, että on roolia ehkä sodankin aikana - vaikuttaisikohan äänestyskäyttäytymiseen? Ei olisi mikään paha juttu. Entäs nuorten ihmisten kannalta kouluttautumiseen ammattia ajatellen ja kunnollisen osaamisen hankkimiseen? Tällaiset asita saattaisivat nimittäin ratkaista Suomen tulevaisuuden tulevien maailmanaikojen myrskyissä vielä enemmän, kuin nykyisen puolustusbudjetin tuplaaminen! Ei mikään huono hanke, vaikka voi näyttää vähän provokaatiolta nykypoliittisessa tilanteessa. Moni joutuu nyt muistamaan, että armeija kuuluu monien suomalaisten elämään jotenkin, vaikka asiaa ei tiedostaisikaan normaalissa elämän arjessa.