Tiistai 18.6.2019

Hyytävä tieto e-pillereistä: ”Uhka ihmiskunnan tulevaisuudelle”

Luotu: 
23.7.2012 14:44
  • Kuva: Wikimedia Commons / Matthew Bowden
    Kuva
    Ehkäisypillereiden lääkejäämät voivat aiheuttaa ihmisille merkittäviä haittavaikutuksia.
|

Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala on huolissaan ehkäisypillereiden ympäristövaikutuksista. Pillereiden lääkejäämiä päätyy ihmisen kautta veteen aiheuttaen merkittävää haittaa ihmisille ja kaloille.

Elinympäristön kemikalisoituminen on Rantalan mukaan tällä hetkellä ”yksi suurimpia ongelmia, mitä ihmiskunnalla on tulossa”.

– Yleensä ihmiset puhuvat vain kasvihuoneilmiöstä ja muista uhista, mutta karu fakta on se, että ympäristö myrkyttyy koko ajan ja vaikuttaa siten meidän hormonitoimintaamme, Rantala kertoo Uudelle Suomelle.

Joidenkin ehkäisypillereiden teho perustuu Rantalan mukaan estrogeeninmatkijoihin, jotka voivat aiheuttaa ongelmia ihmisille.

Hormonit kulkeutuvat juomaveteen

Ehkäisypillereissä olevat hormonit kulkevat Rantalan mukaan pillereitä käyttävästä naisesta virtsan kautta vesistöön.

– Jos vesistön yläjuoksulla nainen pissaa omaan vessanpönttöönsä, se menee puhdistuslaitokselle puhdistettavaksi. Nykyiset puhdistusmenetelmät eivät kuitenkaan poista lääkejäämiä ja osa siitä päätyy lopulta jonkun juomaveteen, Rantala kertoo.

Ihmiset saavat Rantalan mukaan juomaveden mukana ehkäisypillereissä olevia estrogeeninmatkijoita elimistöönsä.

– Se mikä vedetään vessanpöntöstä jossain Päijänteen yläjuoksulla, päätyy ennemmin tai myöhemmin helsinkiläisten vesijakeluun, Rantala kertoo.

“Karu fakta on se, että ympäristö myrkyttyy koko ajan ja vaikuttaa siten meidän hormonitoimintaamme”

Rantala korostaa, että lääkejäämät ja niiden vaikutukset ovat tietysti vähäisempiä juomaveden kautta, kuin suoraan otetussa ehkäisypillerissä, mutta vaikutuksia kuitenkin on.

– Ihmiset ovat tarkkoja siitä, tuleeko estrogeeninmatkijoita ruuan mukana, mutta niitä tulee myös juomaveden mukana, Rantala sanoo.

– Estrogeeninmatkijat saavat aivot luulemaan, että veressä on hirveä määrä estrogeeniä. Tällöin keho laskee oman estrogeenintuotantonsa alas, mikä estää ovulaatiota tapahtumasta, Rantala kertoo.

Ehkäisypillereistä on Rantalan mukaan ympäristövaikutusten lisäksi muitakin merkittäviä haittavaikutuksia muun muassa hormonitoimintaan ja parinvalintaan. Lue lisää ehkäisypillereiden haittavaikutuksista täältä.

Koiraat muuttuva naarasmaisiksi ja naaraat koirasmaisiksi

Lääkejäämät vaikuttavat Rantalan mukaan myös kaloihin, etenkin niihin jotka ovat isojen kaupunkien vesistöjen lähellä.

Ehkäisypillereistä vesistöön pääsevät estrogeeninmatkijat vähentävät Rantalan mukaan naaraiden estrogeenitasoa ja koiraiden testosteronitasoa eli naaraat muuttuvat koirasmaisemmiksi ja koiraat naarasmaisemmiksi.

– Se laskee niiden hedelmällisyyden ja aiheuttaa muita terveysongelmia.

Muutoksen voi Rantalan mukaan nähdä selvästi.

– Esimerkiksi siika-kalojen sukupuolen pystyi ennen tunnistamaan siitä, että koiraalla oli kutukyhmyt mutta naaraat olivat sileitä. Nykyään kutukyhmyjä on jo naaraillakin.

Lontoon läpi virtaavassa Thamesjoessa joen vesi on Rantalan mukaan puhdistunut ja kirkastunut jätevesien puhdistuksen seurauksena niin merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana, että lohet nousevat jokeen kutemaan.

– Valitettavasti uudeksi ongelmaksi on tullut se, että joessa estrogeeninmatkijat sotkevat joessa elävien kalojen lisääntumiskyvyn, jolloin koiraista tulee naarasmaisia ja naaraista koirasmaisia.

Ihmisetkään eivät Rantalan mukaan ole suojassa elinympäristön kemikalisoitumiselta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Severi Sironen

Aivan. Ei ihan uusi asia ole tämä.

Bisfenolit et ftalaatit jne. koktailit päälle ja kas p£rk£l£ kun alkaa kuuppa sekoamaan siellä e täällä.

Onko raivokkaiden feministien sekä meikkaavien poikien lisääntyminen näiden kemikaalien syytä? Entä akkojen ja junttien sekoilun syy?

ON! Sekä järjettömän sirkushuvin syy.

Ihmiskunta toimii kuin teatterilla ja jauhoilla käyvä sekopäävirus - se tuhoaa kehon jossa elää omilla sotkuillaan niin, että ei kykene lopulta lisääntymäänkään.Tai jos kykenee, niin tulee pelkkiä harosilmäisiä kehuleita.

Iloisesti lapseton kuittaa kemikaalivaroituksen.

Carl Berg

"Nykyiset puhdistusmenetelmät eivät kuitenkaan poista lääkejäämiä ja osa siitä päätyy "

Tämä on kyllä aika yllättävää.... miksei niitä sitten puhdisteta? luulisi olevan aika normaalia että ne puhdistetaan?

Topi Mellanen

Floridan alligaattoreista on tutkittu kemikaalien ym vaikutuksia jo kymmeniä vuosia. Sieltä löytyy uroksia jotka näyttävät naarailta ja päinvastoin. Koko ekosysteemi on vaarassa ihmisten levittämien kemikaalien ja hormoonien tavoin käyttäytyvien aineiden takia. Maapallo pelastuu jos ihminen poistetaan.