Sunnuntai 26.5.2019

Mehiläisten joukkotuho: Ihminen varmuudella syyllinen, todiste myös glyfosaatista

Luotu: 
6.7.2015 12:15
  • Kuva: EPA/All over press
    Kuva
    Mehiläisten joukkokuolemien syyksi on varmistumassa ihmisen käyttämät torjunta-aineet.
|

Hyönteistiede on saamassa varmuuden siitä, että ihmisen käyttämät torjunta-aineet ovat pääsyyllinen mehiläisten joukkokuolemiin.

Harvardin yliopiston tuore tutkimus vahvistaa entisestään vahvaa näyttöä siitä, että tuholaishyönteisten torjuntaan käytetyt neonikotinoidit sairastuttavat mehiläisiä.

Tuoreena mehiläiskantaa verottavana aineena on löydetty myös glyfosaatti.

Tutkimuksessa tehtiin vertailukoe Yhdysvalloissa, jossa 12 yhdyskunnan keruualueella käytettiin neonikotinoidipohjaisia torjunta-aineita. Kuuden yhdyskunnan alueella torjunta-aineita ei käytetty.

Lopputulos torjunta-ainealueilla oli mehiläisten kannalta kauhistuttava: kuusi yhdyskuntaa tusinasta hävisi kokonaan ja kuudessa havaittiin merkittäviä piirteitä sairastumisesta.

Samaan aikaan ilman neonikotinoideja eläneet yhdyskunnat voivat hyvin.

Vastaavia tutkimuksia on tehty lukuisia - ja tulos on ollut pääosin sama. Ihmisten käyttämät torjunta-aineet ovat pääasiallinen syy siihen, miksi mehiläisten määrä on romahdusmaisessa laskussa.

Harvardin yliopiston tutkijat kävivät omassa tutkimuksessaan läpi aiempia tutkimuksia sekä testasivat näissä käytetyt menetelmät. Torjunta-aineiden vaikutus voitiin toistaa uudessa tutkimuksessa yhtä voimakkaana kuin aiemmassa tutkimuksessa.

Neonikotinoidien vaikutus on Harvard-tutkimuksen mukaan aiempaa luultua voimakkaampi. Torjunta-aine ei hajoa luonnossa niin nopeasti kuin alan teollisuus väittää.

Sen sijaan neonikotinoidit leviävät kasveista mehiläisten mukana myös lähistön käsittelemättömiin kasveihin siitepölyn mukana. Jo aiemmin on havaittu, että mehiläiset kuljettavat vahingollista siitepölyä pesiinsä, jossa aine leviää muihin mehiläisiin.

Glyfosaatti Argentiinassa

Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että myös parjattu glyfosaatti vaikuttaa mehiläisten terveyteen haitallisesti.

Glyfosaattia käytetään pääasiassa rikkakasvien kitkemiseen. Aine mahdollistaa viljelykasvien suorakylvön siten, että peltomaata ei tarvitse kääntää. Tämä sitoo ravinteita maahan, mikä puolestaan ehkäisee maatalouden ravinnepäästöjä vesistöön.

Aiemmin glyfosaatin osuutta mehiläiskuolemiin ei juuri ole tutkittu.

Yhdysvalloissa kerrotaan mehiläiskantojen romahtaneen jopa 30 prosentilla viime vuosina. Mehiläiset ovat erittäin tärkeä pölyttäjä esimerkiksi maissipelloilla.

Maissi on kasvi, joka ei menesty luonnossa, vaan tarvitsee ihmisen apua lisääntymiseen. Maissin pölytys on maanviljelyssä pääosin pölyttäjähyönteisten varassa. 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Valtteri Vahtola

Ihminen ja politiikka tulevat olemaan aika turhia käsitteitä jos mehiläisten joukkotuhon annetaan kulkea päätökseensä. Aivan ensimmäisenä hävitetään kyseiset torjunta-aineet, sitten vahvistetaan tutkimus riippumattomin keinoin ja joskus myöhemmin voidaan miettiä minkävärinen päätös on oikea tai kenen tilaama on tutkimus. Kommentit ovat mielipiteitä muokkaavia epätieteellisiä poliittisia työkaluja joiden kirjoittajat eivät ota mitään vastuuta seurauksista.

Mika Ruusunen

Mehiläisten joukkokuolema ei ole kovin oleellinen asia, sillä se vaikuttaa vain ihmisten viljelyskasvien satomäärään eli käytännössä ruoan hintaan. Paljon tärkeämpi asia on villipölyttäjien määrä, mikä oletettavasti korreloi tarhamehiläisten määrän kanssa. Jos villipölyttäjät kuolevat, kuolevat kaikki suuret maaeläimet, ihminen mukaanlukien.

Tein eilen 12 km kävelylenkin suomalaisessa maalaismaisemassa. Oli sorateitä ja peltoja. Oli järvimaisemaa ja metsikköjä. Matkan varrella oli tuhansia kukkia. En nähnyt ensimmäistäkään pölyttäjää.

Jan Sundberg

Asiassa ei pitäisi enää olla mitään epäselvää?! Lukuisat Euroopan maat ja muut valtiot maailmalla ovat jo kokonaan kieltäneet glyfosaatti-pohjaisten valmisteiden käytön, näistä hyvänä (so. pahana) esimerkkinä Monsanton valmistama RoundUp.

Tuota muualla jo kiellettyä moskaa myydään ja mainostetaan iloisesti Suomessa. Täysin käsittämätöntä! Sadat tiedemiehet ovat julkisesti pyytämässä globaalia kieltoa ko. tuotteille ja maailmalla marssitaan Monsantoa vastaan vuosittain sadoissa kaupungeissa ympäri maapalloa (useastakin eri syystä).

Kuinka kauan Suomi aikoo viihtyä niiden typerysten leirissä jotka edelleen sallivat moisten myrkkyjen käytön?

Pekka Taipale

Asiassa ei ole mitään epäselvää: edellisen kommentin tapaista disinformaatiota levitetään systemaattisesti, ja näin luodaan "toistamalla totuutta".

Todellisuudessa lukuisat Euroopan maat eivät ole kieltäneet glyfosaattipohjaisten valmisteiden käyttöä. Tämä johtuu siitä että kielloista päätetään onneksi etupäässä virastoissa, eikä hyväuskoisissa kansalaisjärjestöissä.

Glyfosaatin käyttö on kielletty El Salvadorissa, Sri Lankassa ja Bermudalla. Euroopan rajoitukset: Hollannissa glyfosaattia myydään vain ammattikäyttöön, ei kotitalouksille. Ranskassa glyfosaattia säilytetään myymälöissä lukollisissa kaapeissa.

Siinä nämä "lukuisat Euroopan maat".

https://en.wikipedia.org/wiki/Glyphosate#Legal_status

Pekka Taipale

Teemu Kammonen kirjoittaa syyllisen olevan glyfosaatti, ja linkkaa "tutkimukseen" jossa käsitellään neonikotinoideja. Ne ovat ihan eri aineita.

Tämä ei ole pelkästään surkeaa journalismia, tämä on suorastaan vastuutonta valehtelua.