Maanantai 17.6.2019

Nyt tuli ohje poliisilta: Toimi näin, jos näet koiran kuumassa autossa

Luotu: 
17.7.2015 10:33
Päivitetty: 
23.5.2017 09:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Itä-Uudenmaan poliisi on julkaissut selvät ohjeet, miten sivullinen voi toimia, jos havaitsee koiran tai muun lemmikin kuumassa autossa. 

Poliisi muistuttaa, että koiran jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelulain mukaan eläinsuojelurikos. 

- Poliisi voi tarvittaessa murtautua autoon, jos omistajaa ei löydy helposti. Myös tavallisella kansalaisella on lupa toimia, mikäli lemmikki kärsii lämpöhalvauksesta, poliisi kertoo Facebookissa.

Poliisi ohjeistaa sivullisia toimimaan näin:

1) Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta. Kauppojen pysäköintipaikoilla havaituista tapauksista voit pyytää kaupan henkilökuntaa kuuluttamaan asiasta infopisteen kautta.

2) Jos auton haltijaa ei tavoiteta, soita hätäkeskuksen numeroon 112. Ota ylös auton rekisteritunnus, kirjaa ylös kellonaika ja ota mahdollisuuksien mukaan valokuva.

3) Hätätapauksissa olet oikeutettu pelastamaan kärsivän lemmikin myös itse. Tilanne on vakava, jos lemmikki ei läähätä ja on apaattinen. Silloin voi olla jo kysymys lähestyvästä lämpöhalvauksesta. Auton ikkunan rikkominen on kuitenkin se viimeinen keino. Tällaiseen tilanteen sattuessa pyydä neuvoa hätäkeskuksesta ja riko se ikkuna mikä on mahdollisimman kaukana lemmikistä.

Huom: Tämä juttu on alun perin vuodelta 2015, joskin sen ohjeet ovat yhä ajankohtaiset. Poliisi on ohjeistanut ihmisiä puuttumaan myös siihen, jos näkevät kuumassa autossa pienen lapsen. Lue lisää tuoreemmasta jutusta tämän linkin takaa.

Tästä jutusta löydät Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton päivitetyt ohjeet keväältä 2017: ”Apua on haettava heti” – Toimi näin jos näet koiran yksin autossa kesällä

Lue lisää: Koiran jättäminen kuumaan autoon on rikos – Soita 112, jos näet

Lue lisää: Koiraharrastaja testasi: Näin kuumaksi auto muuttuu kauppareissun aikana

Lue lisää: Nyt se tapahtui: Koira kuoli kuumaan autoon?

 

 

Ethän jätä lemmikkiä kuumaan autoonKuumasta autosta voi tulla nopeasti lemmikin surmanloukku. Lämpötila voi nousta...

Posted by Itä-Uudenmaan poliisilaitos on 17. heinäkuuta 2015

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lius

Huomioikaa hyvät ihmiset, varsinkin äidit jättäessänne lapsen istumaan vauvaistuimeen kauppareissun ajaksi. Autojen syttyminen palamaan on palokunnan saamien hälytysten yleisimpiä syitä. Mikäli oikein muista Suomessa syttyy palamaan satoja autoja vuodessa. Miten arvelette pienen lapsen pääsevän syttyneestä autosta ulos turvaan? Vaikeaa se on. Todennäköisesti mahdotonta ilman ulkopuolista apua. Lapsi mustuu auton mukana grillimakkaraksi.

Ari-Vesa Parviainen

Jos ihminen on riittävän piittaamaton jättäkseen mitä tahansa elollista autoon paahteeseen, ei ehkä ole viitsinyt oviakaan lukita.
Ovenkahvaa kannattaa kokeilla ennen lasien särkemistä.
Tuota ei varkaatkaan muista, rikkovat vaikka olisi auki.

Juha-Matti Huhtala

Toki se järjen käyttö salittaan ja on suositeltavaa niillä koirien pelastajillakin.
Vaikka nyt en olekkaan koiran omistaja, mutta silti voisin väittää ettei koira läähätä jos koiralla on hyvä oltavat.
Apatia sanakin tarkoittaa henkilöä / koiraa joka ei kiinnitä huomiota ulkopuolisiin asioihin. Mutta miksi pitäisi, korttelin päässä on koira joka käyttäytyy hyvin apatisesti kunnes pääset sitä puremaetäisyydelle jolloin se osoittaa hyvin vahvat äänivoimakkuutensa haukkumisen yhteydessä.

Sitäpaitsi autoihin saa jopa tunnin ehkä jopa pidemmänkin ajan viileää ilmaa pukkaavia viilennyslaitteita jotka eivät vaadi auton päällä olemista tai eivät pidä itsestään ääntä.

En minä tietenkään sano, etteikö koiraa joka kärsii saa pelastaa autosta. Minusta vaan pitäisi ennenkaikkea edistää sitä ajatusta, että koira pelastetaan kun se oikeasti kaipaa pelastusta eikä vaan silloin kun kukkahattut tuntee jossain pienessä autoista / koirista tietämättömissään aivoissaan ajatuksen, että nyt pelastankin tuon koiran.

Ikävä kyllä, uskon näiden lisääntyvän tälläisten pelastusohjeiden tulemisen takia.

Marko Helenius

Näilläkin neuvoilla vaan yllytetään ihmisiä särkemään toisen omaisuutta turhaan! Muutenkin jokainen Suomalainen nykyään on niin helevatan herkkä puuttumaan toisen asioihin ja niin tietävinään tilanteen.. Näitä"hätätilanteessa" Rikottuja ikkunoita sitten maksellaan ihan turhaan, tai rikkoja on ensiavussa korjauttamassa leukaluitaan rikoksen uhrin ollessa maksumiehenä...

Tuisku Sulin

Se ei ole turhaa siinä vaiheessa jos eläin tai lapsi on lämpöhalvauksen kourissa. Jos auton omistaja tinttaisee turpaan, omapa on ongelmansa ja saa syytteen pahoinpitelystä sekä korvausmaksut maksettavaksi. En tajua kun tästäkin asiasta joka vuosi varoitellaan ja silti edelleen näkee parkkipaikoilla 25 asteen helteessä autoon jätetyn lemmikkieläimen. Yksi helppo kikka on koputtaa auton ikkunalasiin useita kertoja. Jos koira ei todellakaan reagoi, nosta päätään eikä liiku niin on jo kiire..

Markku Peltoniemi

MUISTAKAA HYVÄT IHMISET; että olette vastuussa ikkunoiden särkemisestä kun sen turhaan teette!!!
Nykyautoissa, ja varsinkin koiraihmisille, on autoissaan myös taukoaikoina toimivia ilmastointilaitteita. Toimivat jo nykytekniikalla useita tunteja.

Pirita Nenonen

Meistä soitettiin poliisille, kun lomareissulla ollessamme parkkerattiin koiran takia auto kaupan parkkihalliin, jätettiin ikkunaa raolleen ja vettä kuppiin. (auto pikkubussi). Tarkoitus oli käydä hakemassa illan ruoka mennessämme mökille. Soittaja oli kertonut et auto parkkipaikalla ja koira etupenkillä makaa. Unohti kertoa et auto oli parkkitalossa. No ohje oli poliisilta et laita yksi lapsista koiran kans autoon niin ihmiset näkee ettei koira ole yksin. Unohtivat kysyä minkä ikäsiä lapsia mulla on. Reissussa ollessani koiran kanssa huomioin aina sen et koiran tarttis mahdollisimman vähän olla autossa yksin. Oli jotenkin koominen tilanne. Ilmoittajaa ei paikalla näkynyt kun menin heti autolle. Siis käyttäkää maalaisjärkeä ennen kuin meette hajottaan ikkunoita autoista.

Susanna Löfberg

Joudun paljon kuljettamaan koiraa mukana kauppareissuilla, koska yksin jäädessään se haukkumisellaan ja ulvomisellaan kuulemma häiritsee naapureita. Kesän lähestyessä kauppareissut muuttuvat ongelmaksi. Yksi keino on tietysti kiinnittää koira kaupan ulkopuolella olevaan koiraparkkiin ostosten ajaksi, mikä sekin vähän arveluttaa. Olen miettinyt noita ostoskeskusten parkkihalleja: ainakaan siellä ei ole auringonpaahdetta, mutta voiko lämpötila sielläkin kesällä olla koiralle autossa liian korkea?