Tiistai 23.7.2019

Työtön sanoo suorat sanat: ”Maksettaisiin 2600 €/kk – ei kannata”

Luotu: 
24.7.2015 18:44
Päivitetty: 
24.7.2015 20:26
  • Kuva: Jari-Pekka Teurajärvi
    Kuva
    "En olisi ikinä kuvitellut, että keskituloinen joutuu työttömäksi jäädessään laskemaan, kannattaako mennä töihin vai ei", sanoo työttömäksi jäänyt insinööri ja paikallispoliitikko Jari-Pekka Teurajärvi (ps.).
|

Faktakulma

Ansiopäiväraha on työttömyydenaikainen etuus, jota maksetaan työttömyyskassan jäsenille enintään 500 päivältä. Ansiopäivärahan taso määräytyy työttömyyttä edeltäneiden tulojen mukaan.
 
Ansiopäiväraha on muuta työttömyysturvaa korkeampi. Kelan mukaan tyypillinen ansiopäivärahan päiväkorvaus oli miehillä 65–70 euroa ja naisilla 50–55 euroa (vuonna 2009), kun täysimääräinen työmarkkinatuki tai peruspäiväraha on 32,80 e/pv vuonna 2015.
 
Hallitus tulee ohjelmansa mukaan hakemaan merkittäviä, 200 miljoonan euron säästöjä ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksilla.

Syksyllä 2014 työttömäksi jäänyt Jari-Pekka Teurajärvi tietää nyt mistä puhuu ja puhuukin suorin sanoin.

– Aion työllistyä sitten jossakin vaiheessa. Mutta kyllä minä ajattelen, että nyt on elämäni mahdollisuus olla lasten kanssa kotona ja siitä vielä maksetaankin enemmän kuin töistä. Että mitä hemmettiä, eihän minun kannata lähteä sinne töihin, insinööri Teurajärvi sanoo Uudelle Suomelle puhelimitse kotoaan Oulusta.

Näin olisi hänen laskelmansa mukaan, vaikka hän ansiopäivärahalla olon sijaan saisi työn, jossa tienaisi entiseen tapaan noin 4000 euroa kuukaudessa. Saati pienemmillä palkoilla.

– Tiedän, että peruskoodarin hommia voisi saada, mutta Oulussa on tällä hetkellä työnantajan markkinat ja mulle maksettaisiin joku 2600–3000 euroa kuussa siitä työstä. Ja jälleen kerran tullaan siihen, että onko se kannattavaa? Siinä vaiheessa, kun mulla alkaa ansiosidonnainen turva loppumaan, niin tottakai se silloin alkaa maistua ja on kannattavaa verrattuna vaikka työmarkkinatuelle joutumiseen.

Nokialta Microsoftille siirretty ja sieltä potkut saanut insinööri Teurajärvi on myös paikallispoliitikko, Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja. Hän julkaisi perjantaina blogissaan suuntaa-antavan laskelman kannustinloukustaan.

Microsoftilta saamansa lähtöpaketin vuoksi Teurajärvi siirtyy ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle vasta tämän vuoden syksyllä. Hänen noin 4000 euron kuukausipalkkansa Nokian- ja Microsoftin-vuosina tarkoittaa sitä, että hän saa ansiosidonnaista noin 108 euroa päivältä eli bruttona noin 2200 euroa kuussa. Käteen tästä jää nettona noin 1700 euroa.

Jos Teurajärvi työllistyisi, ja palkka pysyisi menneiden vuosien tasolla, hänelle jäisi verojen jälkeen käteen noin 2600 euroa. Tästä syntyy kannustinloukku, kun kuvioon lisätään lapset ja heidän päivähoitonsa kustannukset.

– Minulla on pieniä lapsia, joten säästän melkein 600€ [kuussa] hoitamalla heitä kotona. Lisäksi minulle maksetaan kotihoidontukea 408,42€ kuukaudessa, Teurajärvi listaa.

– Jos työllistyn, saisin käteen 2000€ (lapset hoidossa). Jos olen koti-isänä, saisin käteen 2100€ (lapset kotona). Lasken siis olevani kannustinloukussa. Osallistuminen vaikka TE-palveluiden tarjoamaan työvoimakoulutukseen olisi taloudellisesti kannattamatonta, koska lapset pitäisi viedä maksulliseen päivähoitoon (noin 600€).

Kotihoidontuki tosin todennäköisesti vähentää maksettavan ansioturvan määrää, vaikka Teurajärvi kertookin jo saaneensa päätökset tuista. Kokonaiskuva pysyy Teurajärven mukaan kuitenkin samana: häntä ei kannusteta töihin.

Työttömyysaikana Teurajärvi on käynyt TE-palveluiden järjestämän koulutuksen – hän korostaa, että koulutus järjestettiin ”Microsoftilta työttömäksi jääneille suunnatuilla yhteiskunnan rahoilla” – ja opiskelee nyt ammattikorkeakoulussa opettajaksi. Opiskelunsa hän on tarkoituksella mitoittanut sivutoimisiksi.

”Mulle maksettaisiin joku 2600–3000 euroa kuussa siitä työstä. Jälleen kerran tullaan siihen, että onko se kannattavaa?”

Teurajärven mukaan laskelman julkaiseminen on pyörinyt hänen mielessään jo pitkään. Hän kertoo ryhtyneensä selvittämään tilannettaan ja työllistymisen kannattavuutta pian työttömäksi jäätyään.

– Laskeskelin, millaista on olla työttömänä tässä maassa ja varsin pian selvisi, että eihän se ole hullumpaa hommaa, Teurajärvi sanoo korostaen, että hänen tilanteensa ansiosidonnaisella on toki poikkeuksellisen hyvä verrattuna peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella oleviin.

Hän kirjoittaa blogissaan aikovansa ansiosidonnaisenkin aikana hakea töitä, ”kuten vaativia asiantuntija-, päällikkö- ja johtamistehtäviä”. Hän myöntää kuitenkin kiertelemättä, että mihin tahansa töihin ei ole intoa lähteä ansiosidonnaiselta.

– Mie yritän hakea koulutusta vastaavaa työtä ja sitä omaa kokemusta vastaavaa työtä, ja sen pitää olla mahdollisimman mielenkiintoista, Teurajärvi sanoo.

Teurajärvi ei koe asiasta huonoa omaatuntoa, koskaa tietää olleensa hyvä veronmaksaja vuosien ajan. Hänen mielestään systeemi on kuitenkin mätä.

– Eihän se näin voi mennä, että kertakaikkiaan on kannattavampaa olla kotona – taloudellisesti – kuin että menisi töihin. Tämä on aivan käsittämätön tilanne, hän puuskahtaa.

Mitä systeemille sitten pitäisi tehdä? Pitäisikö vaikkapa ansiosidonnaista työttömyysturvaa mielestäsi lyhentää nykyisestä 500 päivästä?

–Varmasti pitäisi lyhentää niitä päiviä, mitä pystyy olemaan ansiosidonnaisella päivärahalla, Teurajärvi myöntää.

Tämän tarkempia toimia hän ei osaa listata. Tekemistä olisi hänen mielestään kuitenkin myös työnantajien päässä sekä irtisanomisturvassa että rekrytoinnin esteissä. Työntekijöiden palkkaamisen tulisi olla kannattavaa ja vähemmän riskialtista kuin nykyisin, hän sanoo.

– Kun meidätkin irtisanottiin Microsoftilta, niin kyllä se kallis paukku oli Microsoftille. Tai mehän itse irtisanouduimme ja meidät maksettiin sieltä ulos.

Työttömyysturvaan hän saattaisi soveltaisi aluepolitiikkaa.

– Niillä alueilla, missä on paljon töitä [tarjolla], pitäisi pystyä paremmin kannustamaan töihin, kenties antamaan vähän enemmän sitä keppiäkin. Siellä, missä on hyvin työpaikkoja, voisi olla jopa vähän huonompi työttömyysturva, Teurajärvi hahmottelee.

Ansiosidonnaista hän lyhentäisi ja porrastaisi siten, että tukiaika lyhentyisi mutta työttömyyden alussa saisi enemmän tukea.

– Että pystyy rakentamaan sen uuden elämäntilanteen niin kuin [nykyisiä] tuloja ja menoja vastaavaksi.

– Sen tiedän, että joka tapauksessa aina kun menet töihin, sinun pitäisi olla paremmassa taloudellisessa tilanteessa kuin jäämällä kotia.

Faktakulma

Ansiopäiväraha on työttömyydenaikainen etuus, jota maksetaan työttömyyskassan jäsenille enintään 500 päivältä. Ansiopäivärahan taso määräytyy työttömyyttä edeltäneiden tulojen mukaan.
 
Ansiopäiväraha on muuta työttömyysturvaa korkeampi. Kelan mukaan tyypillinen ansiopäivärahan päiväkorvaus oli miehillä 65–70 euroa ja naisilla 50–55 euroa (vuonna 2009), kun täysimääräinen työmarkkinatuki tai peruspäiväraha on 32,80 e/pv vuonna 2015.
 
Hallitus tulee ohjelmansa mukaan hakemaan merkittäviä, 200 miljoonan euron säästöjä ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksilla.
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Aaro Liljelund

Eräs kohta jutussa ihmetyttää. Teurajärvi kertoo irtisanoutenaansa itse ja normaalistihan siitä seuraa karenssi ja siten työttömyysturvan menetys. Teurajärvi kuitenkin kertoo saavansa ansiosidonnaista, miten tämä on mahdollista? Selittäisikö joku?

Jere Viikari

Ei mitään kummasteltavaa. Hän on saanut irtisanoutumisensa vuoksi paketin, jonka laskennallusen aikajakson aikana hän ei ole ollut oikeutettu ansiosidonnaiseen tai muuhunkaan työttömyyspäivärahaan. Kuitenkin se 3 kuukauden karenssi on kulunut paketin laskennallisen jaksotuksen aikana elellessä.

Jouni Halonen

Joo otin lopputilin firmasta Keuhkoahtauman takia,sairaus todettiin oli ok mutta silti karenssi.
Yhteen ei käy onnen lahjat heh hyvä tuolla rahalla olla kotona
685€ kun percalle tuo kotiin kuussa ja kolme lasta niin kyllä naurattaa

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #9

Amatinvalinnan vapaus. Yrittäjä tietää riskit kun alkaa yrittäjäksi.
Luultavasti houkutus isompiin rahoihin kuin palkansaajana on suuri.

Voi nuo avustukset katsoa myös toisesta näkökulmasta. On suuri joukko kotitalouksia jossa ei edes haluta työelämään .Ei edes tienaamaan itse omaa eläkettä. Sitä varten tehtailtiin takuueläke.
On lapsilisät 12X vuodessa.17v/per lapsi. Lasiperheen muut tuet,kotihoidontuki. 12X vuodessa.
Siinä jää kaupantätin kokopäivätyön palkka toiseksi. Saati osa-aika tai pätkätyötä tekevän .

Jere Viikari
Vastaus kommenttiin #8

4000 e/kk palkalla saa korottetua ansiopäivärahaa 2352,96 €, ilman korotusta 1932,64 €/kk. Ero ei ole merkittävä 2600 e/kk ansiotuloihin vaikkakin ansiotulojen verotus on kevyempää, mutta toisaalta niistä menee eläkemaksut ja muut pakolliset. Nettotulot lienevät palkkatyössä samaa suuruusluokkaa kuin ilman työtä.

Marja-Liisa Kalkela

Juuuri kuten sanoit. Noin se menee. Mutta nyt pitää ottaa huomiooon se että "Työväenpuolue"Persut on hallituksessa. Työministeri PS. Sipilä pääministeri.
Joten nyt hallituksen EK "juoksupojat" laulavat sen lauluja. Tarkoitushan on kiristää työehtoja,sosiaaliturvaa,ajaa palkat alas. Sitä on tehty Ahon ajoista lähtien. Nyt viimeistellään EU:sa sovittu jo -92 ,varrmistettu Euro Plus sopimuksella se.
Palkat ja AY alas. Heikentämällä sosiaaliturvaa ,saadaan ottamaan työ kuin työ ,millä hinalla vain vastaan .

Mauno Strandén

Demarit ja vasurithan ne säännöt on aikanaan laatineet, nyt ne huutelee pusikoista, eivät kanna vastuuta?
Kalkela voisi katsoa peiliin, hänen aattensa puolueensa on laatinut nuotit, eihän nyky hallitus ole ehtinyt tehdä vielä paljon mitään, vaikka entien hallitusten tekoset kaadetaan sen niskaan!

Aaro Liljelund

Itse kannustinloukkuasiaan sen sijaan on pakko todeta, että en kyllä millään matematiikalla löydä mitään kannustinloukkua. Kaverinhan ilman muuta kannattaa ottaa vaikka työ 2000 euron palkalla, koska ansiosidonnainen loppuu jossain vaiheessa kuitenkin, eikä työn saantia sen jälkeen voida ennustaa mitenkään. Jos työtä ei silloin löydy niin sitten kärvistellään muutamalla satkulla.

Jari-Pekka Teurajärvi

Mielestäni tässä on selvä kannustinloukku. Minun osaltani tilanteesta tekee vieläkin uskomattomamman se tosiasia, että 500 päivän jälkeen voisin "nollata" päivät alle 2 viikon työllä ja olla toiset 500 päivää ansiopäivärahalla. Yhteensä siis 1000 päivää, melkein 4 vuotta. Systeemi on mielestäni mätä.

Pauli Laasonen

Niin kaupan kun Suomessa seurattiin jotesakin tarkkaa Ruotsin ja muidenkin länsimaiden lainsäädäntöä homma meni hyvin mutta kun meidän omat polliitikot rupesivat lakeja runsaamman kaikki on mennyt pieleen, kun on saatavana tietoo monesta maasta minkälaiset lait ovat voimassa ja miten toimivat niin miksi mennä soteilemaan vuosi tolkulla saamatta mitään tulosta tosin esimerkiksi Ruotsissa on taipumusta korjata tehdyt virheet mitä Suomessa ei voi perseet penkiin tavan takia toteuttaa, kute karenssi päivän palauttaminen laittomien lakkojen rangaistuksen ulottaminen lakossaoleville työntekijöille ja tukilakkojen kieltäminen.

Timo Parras

3 vuoden päästä kun tarvitsee työtä niin kuka ottaa. Ammattitaito on vanhentunut ja nuoret ajavat ohi. Tulee koulutus hanttihomma putki. Kerran otin vastavan töihin ja huomasin että oli vain nollamassa. 500 päivää voi käyttää vain kerran ja paluutta ei ole. olean ja

Mauno Strandén

Juuri noin systeemiä, jonka edelliset hallitukset au painostamina vaativat, käytetään hyväksi! Vasemman puolen puolueet oli sitä rakentamassa!
Onhan se hyvä, että joku tuo sen esiin, täällä moititaan kovasti asian paljastajaa, onko hän ainoa, epäilen, että on kymmeniä tuhansia, jotka pysyy hiljaa kuin kusi sukassa!

Jari-Pekka Teurajärvi

Ammattitaitoa voi ja pitääkin kehittää koko ajan. Työpaikka ei ole ainoa mahdollisuus kehittää ammattitaitoa. Omalta osalta voin koodata vaikka appseja eri platformeille ja sitä kautta saada myös hyviä referenssejä tuleville työnantajille. Lisäksi voin opiskella, kuten tälläkin hetkellä opiskelen ammatilliseksi opettajaksi.

Sauli Harju

En ymmärrä tuota ajatustakaan että tuon palkan takia työ ei kannata. Jos sitä työtä ei tee niin kuukaudessa jää 1100 euroa saamatta. Eri asia niillä jotka saa 800 joko työskentelemällä tai olemalla työttömänä, 800 euroa ei ole palkka vaan orjuutta.

Jari-Pekka Teurajärvi

Mielestäni tilanne on sama, jos saa 2000€ käteen tekemällä työtä tai olemalla koti-isänä, kuin jos saa 800€ tekemällä työtä tai olemalla koti-isänä. Tilanne on sen suhteen sama, että kannattaako mennä tuolloin töihin vai ei.

En ymmärrä, mistä saat osaltani laskettua, että minulta jää 1100€ saamatta?

Marja-Liisa Kalkela

"Sen lauluja laulat kenen leipää syöt" EK/Perheyritysten/MTK

Uusi Suomi 21.2.2011
Johannes Kanasen tuoreeseen väitöskirjaan
ja tarkoittaa jotakuinkin tätä:

“Suomessa ja muissa Pohjoismaissa tuloerot ovat lisääntyneet, koska yhteiskunta rakentuu nykyisin uusien hierarkioiden ja kontrollimekanismien pohjalle, väitetään tuoreessa väitöstutkimuksessa.

- Päällimmäiseksi on muodostunut tavoite kontrolloida ja ohjata ihmisiä toimimaan markkinamekanismien asettamien reunaehtojen mukaisesti. Valtionhallinnon eri tasoja ja
sosiaaliturvajärjestelmää
(työttömyyskorvausten ehtojen kiristäminen -94-08-10/vasteekkeelisuus/ansiosidonnaisen puolitaminen)
on muokattu tätä tarkoitusta varten, Kananen sanoo.

Suomessa eräs tavoite on ollut muodostaa huonojen työehtojen ja matalien palkkojen töitä .

Kanasen mukaan Suomi ja muut Pohjoismaat ovat matkalla tasa-arvosta kohti hierarkkista yhteiskuntajärjestystä,
- jossa yhteiskunnan
-enemmistön toimintamahdollisuudet kapenevat (palkansaajien)

ja jossa harvoilla onnekkailla on turvatut elinolosuhteet. [...]”

Johannes Kananen .VTT sosiaalitieteet
5142 Sosiaali- ja yhteiskuntapolitiikka

Marja-Liisa Kalkela

Tätä samaa propakandaa on tullut porvarien suusta jo viime kaudella.
Milloin työtön TATU vetänyt tukia niin ja niin paljon . (mikä oli mahdotonta joten propakandaa laiskoista työttömistä)
Milloi ISS poraa ettei saa siivooja .
Milloin 55v tekee 350km päässä töitä ja matkustaa välin päivittäin .
Nauraa jo naurismaan variksetkin noille selityksille.

Koska tulee uudestaan että jo nyt 35 000 työtöntä tekee 0 euron palkalla töitä?
9e/pv matkoihin +toimeentulotuki+Hurstin leipäkassi.
Yrittäjä saa työllistämisestä n.940e/kk per orja.

Tai uutinen
AL/MOT Ilmaistyötä teki -10 350 000
-11 jo 450 000 henkeä. (opiskelijoita,työharjoittelua,työttömiä,tuen ehtona)
Päälle osa-aikatyöt,pätkätyöt.

Joten työvoimapula on kestämätön . Ilmaistyöhön .Palkanmaksu halukkuus kun hävinnyt kokonaan .

Pertti Ikonen

En ryhtyisi Teurajärvenä mainostamaan 2600 €/kk suuruista työttömyysturvaansa sillä työkkärissä nykyisin kuunnellaan tarkalla korvalla mitä heidän toiminnoistaan ollaan mieltä. Nääs saattaa helposti iskeä huki ilmaiseen työhön. Toki ilmaisessa työssä saa pitää oman työttömyysturvansa sen suuruisena ja pituisena kuin se nyt, ja tuon lisäksi maksetaan 9€ per vrk leipärahaa. Mutta monet ansiosidonnaisen jälkeen tekevät täyttä työtä työmarkkinatuen (=520 €/kk netto) suuruisella "palkalla".

Jari-Pekka Teurajärvi

Mielestäni ongelma oli tärkeä tuoda esiin, koska muita ulostuloja en kannustinloukkujen osalta ole nähnyt. On täysin fantasiaa kuvitella, että työkkärissä riittäisi aikaa ja tarmoa tarttua minun tapaukseeni jotenkin eri tavalla kuin muiden asiakkaiden tapauksiin.

Pekka Mäkelä

Toivottavasti insinööri Teurajärvi saa mädäntyä kotonaan vaikka tuplasti 500 päivää, kunnes joutuu nöyrtymään tosiasioiden edessä ja ottamaan vastaan vaikka laitoshoitajan homman noin parin tonnin ruhtinaallisella palkalla ja vuoden koeajalla! Paljonpa on täälle insinöörille ehtinyt kertyä keltaista nestettä pääkoppaan Nokian hemmottelupalkoilla työskennellessään!

Jari-Pekka Teurajärvi

Itse asiassa tilanteeni on se, että 500 päivän jälkeen saisin "nollattua" päivät alle 2 viikon työllä. Tuolloin voisin olla sen 1000 päivää ansiopäivärahalla eli melkein 4 vuotta. Tämä osoittaa mielestäni systeemin järjettömyyden.

Mitä tulee Nokian aikaiseen palkkaukseeni, niin mielestäni olen sen ansainnut kovalla työllä ja koulutuksella. Tarkoitukseni on edetä elämässä ja uralla, sillä työvuosia minulla on jäljellä vielä ainakin 30.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
"Hän kirjoittaa blogissaan aikovansa ansiosidonnaisenkin aikana hakea töitä, ”kuten vaativia asiantuntija-, päällikkö- ja johtamistehtäviä”. Hän myöntää kuitenkin kiertelemättä, että mihin tahansa töihin ei ole intoa lähteä ansiosidonnaiselta.

– Mie yritän hakea koulutusta vastaavaa työtä ja sitä omaa kokemusta vastaavaa työtä, ja sen pitää olla mahdollisimman mielenkiintoista, Teurajärvi sanoo."

Moni muukin mie haluaisi tuota,mutta kun sie putoat peruspäivärahalle ,siun toiveitas ei kyselläkkään . Sie joudut vaika paskoo lykkimään maatilalle jotta sie saat edes sen peruspäivärahan . +9e/pv matkoihin .
Ja tiedätkö mitä? Tuota ehdotti ihan oma puolueesi. Teuvo Hakkarainen ja 29 PS 2011
Työtä yrityksille ilman palkkaa ,vain sosaaliturva,työttömille.
JK. Ainahan voi pyytää Teukan sahalle lautapojaksi .

Jari-Pekka Teurajärvi

Olen työskennellyt mopoikäisenä myös maatalouslomittajana, eli lykkinyt sitä paskaa. Ei siinä työssä mitään pahaa ole, arvostan suuresti kaikkia maatalouslomittajia ja heidän työpanostaan tälle yhteiskunnalle.

Minun on kuitenkin järkevä hakea koulutustani vastaavaa työtä, jottei koulutus menisi hukkaan. Yhteiskunta on antanut myös panoksensa koulutukseeni.

Heikki Turunen

Siinä vaiheessa Teurajärvellä pukkaa lystiä, kun Kela perii takaisin liikaa maksettuja kotihoidontukia (nehän vähennetään työttömyysetuudesta kuten jutussa mainitaan) ja karenssia päälle jos ei tarjottu työ kelpaa, olipa sitten pienipalkkaista tai 9e/päivä kuntouttavaa.

Raimo Penttilä

Tässä se on suomalaisen ihmisen peruskuva... mulle kuuluu muille ei…. Siis 108€/p korvauksia on tietenkin insinöörille kohtuulista ja tietysti minulle insinöörille 500 päivää korvauksia koska minähän olen insinööri ja minulle kuuluu hyvä ja mielekäs.... kuten vaativa asiantuntija-, päällikkö- ja johtamistehtävä olenhan insinööri ja onhan yhteiskunta käyttänyt valtavasti rahaa opiskeluuni. Sitähän insinööri miettii että duunareita on paljon työttömänä eikä työ kelpaa kun saa hyvää ansiosidonnaista ja eihän duunari ole opiskellut samoin kuin insinööri eli sehän voi tehdä mit ä vain… kyllä duunari velttoilee 52-58€/p sillä sehän tekee 1100-1250€/kk eikä saa muutenkaan töissä ollessaan paljon parempaa palkkaa… täh! Toista se on Microsoftin insinöörillä mistäs löydät työpaikan josta saa palkkaa 4000-6000€/kk…
Työttömät on saatava töihin jotta työttömälle insinöörille saadaan mielekäs asiantuntija-, päällikkö- ja johtamistehtävä… täh..

Jari-Pekka Teurajärvi

Mielestäni olisi kaikkien etu, että halukkaille löytyisi töitä. Suomessa on tällähetkellä työnantajapula.

En ole missään vaiheessa sanonut, että minulle ei työ kelpaa. Sen olen sanonut, että työssäkäynti ei tilanteessani ole taloudellisesti kannattavaa.

Veijo Kare

Jari-Pekka elää sellaisessa keskiluokka/persu -kuplassa, missä ei oikeasti näe yhteiskunnallista kokonaiskuvaa; SE on itte ja itten hyvinvointi SE tärkein. Näin ei sitten oivalla, että hirvittävän moni PERHE, varsinkin yksinhuoltajasellainen, elää alle kahdella tonnilla kuukaudessa. Näitähän riittää, edellisen hallituksen joku ministerikin ihan julkisuudessa sanoi, että ei kait Suomessa enää kukaan elä alle kahdella tonnilla. Ongelman ydin taitaa ainakin osin olla siinä, että kaikenlainen tuottava työ valutetaan ulkomaisille suuryrityksille ja koko ajan vaikeutetaan kotimaisten TAVALLISTEN PK yritysten toimintaa. Yrittäjien oma etujärjestö EI oikein tee mitään asian hyväksi, ikävä kyllä. Tämä tila on aikaisempien hallitusten aikaan saamaa; esimerkiksi sellainen päätös kuin ulkomaisten yritysten suosituimmuusjuttu, jonka taisi aikanaan kepulihallitus tehdä. Nyt sitä viljaa niitetään, uskohan oli tässä päätöksessä, että ulkolaiset yritykset kantavat Suomeen rahaa ihan hyvän hyvyyttään. Tämä EI VOI OLLA mahdollista, joulupukkia ei ole olemassa. Kaikkein ikävintä asiassa hallituspolitiikkaa ajatellen on, että SIPILÄN hallituksen ajattelu perustuu paljolti samantyyppiseen ajatusrakennelmaan. Nyt me taas odotamme joulupukkia. NO... kansalaisten kohdalla tämä on johtanut sellaiseen ikävään tilanteeseen, että keskiluokkainen porukka on alkanut pudota alaspäin, koska TYÖT viedään pois. ..koska joulupukkia ei ole, ... koska virolaiset (yms.) tekevät työt halvemmalla, ... koska kaikki ajattelevat vain omaa lompakkoa. ... koska sijoitusraha tulee muualta,... koska EU päättää. JA NÄIN ikään kuin puolisalaa pääsee syntymään tällainen JARI-PEKKA -parasiittiluokka, mikä luokkana on yleensä ollut, historiassa tähän mennessä, merkittävä, koskapa se reagoi pääsääntöisesti oikeistolaisittain. Tämä vaara tosin on Suomessa aika vähäinen, koska valtio Jari-Pekan omien sanojen mukaan maksaa hänelle sen verran reilusti, ettei ihan oikeasti kannata venettä heilutella, eikä ruokkivaa kättä pureskella, kunhan häntä haukkuu lämpimikseen. Sen sijaan mahdollisesti oikeasti tarvitsevaa, köyhälistöä, ei valtion kannata kovinkaan rankasti tukea, koska sieltäpäin EI OLE odotettavissa mitään poliittista vaaraa. Tässä tilassa NYT Suomessa Jari-Pekka -luokalta/porukalta vaadittaisiin eettistä selkärankaa, isänmaallisuutta, ympärille katselua, ihan pelkän oman edun unohtamista, .... JOO, sorry... nyt tuli taas tämä idealistinen hevonpaska/FH kuvaan mukaan. Mutta alkuhan taisi olla asiaa ... vai?

Jari-Pekka Teurajärvi

Keskiluokka on käsittääkseni se luokka, joka maksaa suurimman veropotin tässä maassa henkilöveronmaksajien osalta. Näillä rahoilla sosialistisessa yhteiskunnassa (pohjoismainen hyvinvointivaltio) kustannetaan sen köyhemmän luokan eläminen.

Ilman hyväpalkkaisia töitä ei ole keskiluokkaa. Ilman keskiluokkaa ei ole hyvinvointivaltiota.

Juho Seppälä

Asiaa tarkastellessa taustalta on helppo sanoa miten pitäisi toimia ja miten ei pitäisi toimia. Asian tarkastelua ja sitä kautta mielipiteen muodostamista useassa tapauksessa auttaa, kun ymmärtää toimijan motiivit. Ehkä lapsi on sairas ja tarvitsee käyttää aikaa normaalia enemmän perheen parissa, ehkä vaimo haluaa työelämään ja sitä kautta toisen on joustettava tai jokin muu ei lähelläkään näitä esimerkkejä oleva syy. Itsekin valitsisin perheen enkä työtä – tämän suuntainen arvomaailma on mielestäni vaalimisen arvoinen.

Minun näkökulmastani asia on hyvin yksinkertainen, en näe omassa enkä poikkeustapauksia (vakavasti sairaat, lapset, vanhukset ja muut vastaavat ryhmät) lukuun ottamatta kenenkään elämässä sellaista vaihtoehtoa, että lopettaa ponnistelun ja heittäytyy täysin yhteiskunnan kustannukseksi – ”elämään siivellä”. Tämä ei tarkoita, että kaikkien on oltava juuri siinä palkkatyössä tai yrittäjiä vaan voit auttaa yhteiskuntaa monella tapaa – kaikessa kuitenkin pitää olla ydinajatuksena, että se mitä ikinä teetkin haluat olla siinä maailman paras. Kun haluaa olla jossakin asiassa hyvä tai paras, niin se johtaa välittömästi työn tekemiseen – ilman töitä asian eteen ei voi olla paras. Lahjakkuudella pärjää jonkin aikaa, mutta sanonta ”lahjattomat harjoittelee” on kateellisten keksintö selittämään menestystä.

Esimerkiksi jos valitsee perheen työnteon sijaan, niin perheen isänä tiedän että siinäkään ”leikissä” ei pärjää ilman työntekoa. Välillä se on puisevinta hommaa koko maailmassa, mutta toistojen kautta asiat tehostuvat, asiat kuten lasten syöttäminen ja muu hoitaminen nopeutuu sulautuen osaksi omaa elämääsi. Näin jää aikaa lasten kasvattamiselle, aidolle rakastamiselle ja muulle toiminnalle, joka on sitä työnteon mukavinta osuutta eli ei ylläpitämistä vaan kehittämistä. Kehittäminen ja eteenpäin meneminen on kaikissa asioissa todella mielenkiintoinen osuus, kun taas ainoastaan ylläpitäminen on usein rutiinien toistamista.

En näe syytä miksi pitäisi kiinnittää huomiota siihen mitä tukia tai muita vastaavia hyödykkeitä artikkelin kirjoittanut henkilö tulee samaan. Mielestäni olisi syytä kysyä, että mitä hän meinaa ajallaan tehdä ja mitä hän sillä ajankäytöllä tavoittelee? Onko 500 päivän jälkeen Suomen paras perhe, jossa kaikki asiat ovat mallillaan? Vai oliko taustalla jokin muu syy, joka hoidettiin tuona aikana kuntoon – onko kirjoittajan fyysiset ja henkiset kyvykkyydet tämän jälkeen toisella tasolla? Toisaalta kirjoittajalla ei ole velvollisuutta vastata, koska kyse on hänen henkilökohtaisesta elämästään, joten jätän tämän tavoiteasetannan harkinnan varaan.

Kun nyt olet valinnut perheen – tee sitä parasta mitä sinulla on ikinä ollut. Älä pistä perhettä tauolle kuten pistit työelämän. Hae sieltä se, mikä motivoi sinua vielä 20-vuoden päästä. Sytytä sisälläsi se liekki, jonka polte ajaa sinua olemaan paras siinä mitä teet. Lopulta näyttäisi tilastojen valossa olevan niin, että onni on seurannut niitä, jotka ovat nähneet vaivaa asioiden eteen. Voisitkohan palata asiaan noin kahden vuoden päästä tai 500 päivän jälkeen ja kertoa, että miten kävi? Ollakseni rehellinen niin karkeasti noin 500 päivää lasten kanssa saisi minut kirkumaan kauhusta ja arvostan ihmisiä, jotka pystyvät sen tekemään hyvällä motivaatiolla joka ikinen päivä.

- "Työ tekijäänsä kiittää!"

Jarkko Suossa

Asenne saattaa olla mätä, mutta pelkään pahoin, että vastaavia tapauksia on Suomessa tuhansia, ehkä jopa kymmeniä tuhansia, joten enemmän kuin hatunnostoinen suoritus, että edes yksi heistä "nostaa kissan pöydälle".
99,99% taitaa makailla sohvilla ja lomailla ulmomailla ja olla ihan hiljaa "saavutetuista" eduistaan".
Median luomaa monotonista kuvaa riutuvasta työttömästä on myös hyvä tuulettaa sikäli, ettei tämä 100% todellisuutta kaikille.

Jari Kokkonen

Muaa häiritsee kovasti näissä uuden Suomen jutuissa se, että nää ei pohjaudu minkään sortin fakta tietoon. Ei ole tilastolinkkejä tai tutkimuksia. Sama koskee tuota ekonomin juttuja miten täällä voidaan julkaista ekonomien mielipiteitä kun ne ei pohjaudu faktaan vaan ovat lähinnä propagandaa. Huonoa journalistista etiikkaa.

Lauri Pietarinen

Kannattaa katsoa tämä myös kokonaistaloudellisesti. Lapsoset voivat varmasti paremmin, kun aikuinen on kotona ja yhteiskunnalta säästyy selvää rahaa, kun ei käytetä päivähoitoa. Kaikesta päätelleen vaimo on töissä, joten siis tämä on koti-isä -tapaus. Mitäs kauheaa tässä on?

Tuula Räikkönen

Kirjoittajan yhtälöstä puuttuu yksi muuttuja. Eri yhteyksissä työnantajapuolihan tapaa kertoa, että työhakemuksia tulee sadoittain. Edes kaikkia hakemuksia ei pysty käsittelemään. Jotkut yritykset ratkaisevat asian kahmaisemalla päällimmäiset nipusta ja karsivat niistä karkealla otteella osa pois. Paras hakija voi jäädä pöydälle jo ensimmäisessä kahmaisussa.

Ehkä joidenkin työttömyysturvaa liian hyvänä pitävien oivallus syttyy vasta siinä vaiheessa, kun huomaa itse olevansa vain yksi satojen samaa paikkaa hakevien joukossa.

Ansiosidonnainen on muuten osa työntekijöiden yhdessä ansaitsemaa rahaa, joka kohdistetaan sitä tarvitsevalle. Se on siis palkanosa, joka tulee käyttöön tarvittaessa. Jos sitä vähennetään, veronmaksajille voi jäädä enemmän hoidettavaa.

Toki myös niiden nuorten, jotka eivät valmistuttuaan onnistu saamaan ensimmäistä työpaikkaansa, koska työnantajat palkkaavat työkokemusta, pitäisi saada kunnollinen työttömyysturva. Nythän Euroopan Neuvosto on jo moittinut Suomea riittämättömästä perusturvasta. Hallituksenkin oikea tehtävä olisi siis korjata perusturvaa, eikä suinkaan romuttaa sitä.

Tilannehan on se, että vaikka kaikki työttömyysturva vedettäisiin nollille, työllistyminen ei lisääntyisi, koska työpaikkoja ei ole. Se, että työtä sallittaisiin teettää ilman asianmukaista korvausta, pelkällä työttömyyskorvauksella, ei korjaa mitään: ostovoima ei lisäänny, kauppa ei käy, ja mukatyöllistettyjen toimeentulo pitää edelleen kerätä veroina.

Siksipä erityistä huomiota pitäisikin kiinnittää siihen, huolehtivatko yritykset lainkaan viennin osaamisesta? Etsivätkö ne uusia markkinoita sulkeutuvien tilalle? Palkkaavatko ne henkilökuntaa etsimään kauppakumppaneita ulkomailta? Nythän suomalaisyritykset kai tunnetaan siitä, etteivät ne vastaa edes yhteydenottoihin. ..

.

Petteri Räty

Kotihoidontuki vähennetään ansiosidonnaisesta:

http://www.iaet.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=136%3Apa...

"Jos kotihoidontuki on myönnetty ansiopäivärahan hakijalle, kotihoidontuki vähennetään hakijan päivärahasta. Eli henkilö voi saada samanaikaisesti ansiopäivärahaa ja kotihoidontukea."

Teurajärvi ei ole joko ymmärtänyt päätöksiä/sääntöjä tai päätökset on tehty virheellisesti.

Jari-Pekka Teurajärvi

En jäisi kyllä työvoimatoimiston työtarjouksia odottelemaan. En usko, että työvoimatoimiston eli TE-palveluiden nykyinen tehtävä edes on välittää työpaikkoja työttömille. Sanomalehtien työpaikkailmoituksetkin ovat lähinnä yritysten mainoksia, sillä sopiva työntekijä on suurella todennäköisyydellä jo löytynyt ennen kuin ilmoitusta on lehteen laitettu. Jos haluaa saada työtä ja vieläpä haluamaansa työtä, on ainoa keino hakea töitä itse. Hyvä verkosto eli suhteet auttavat myös työnhaussa sekä työn saannissa.

Janne Pihlava

Kyllä se on helppo tuollaisilla tuloilla puhua kannustiloukusta ja kieltäytyä töistä,yrittäisi tulla toimeen peruspäivärahalla ja puhuisi vasta sitten. Vaikka peruspäivärahan euromäärät saattavat tuntua suurilta joistakin,varsinkin kun verrataan eräisiin muihin maihin niin pitää ottaa huomioon mitä niillä euroilla suomesta saa,niillä saa juu ja juuri tarvittavan ruokamäärän mutta jos tulee pienikin yllätys laskuissa niin voi jättää syömättä tai maksamatta.

Jari-Pekka Teurajärvi

En usko, että kannustinloukusta on helppo puhua. Perustelen tätä sillä, että en ole nähnyt kenenkään muun työttömän asiaa esiin ottaneen. Miksi minun pitäisi yrittää tulla toimeen peruspäivärahalla? Miksi kenenkään pitäisi yrittää? Tavoitteenani on tulla toimeen juuri sen verran hyvin, että saan asumis- ja elämiskustannukset katettua. Kuuden hengen perheessä kustannukset ovat sen verran suuret, ettei peruspäivärahalla tulisi toimeen.

Jari-Pekka Teurajärvi

Kuka tähän sitten on parempi ihminen vastaamaan? Keskustelussa olisi rakentavaa tuoda esiin myös ratkaisuehdotus, eikä ainoastaan ongelmaa. Sinun mielipiteesi osalta olisi siis tärkeä tuoda esiin, että kuka ihminen on oikea vastaamaan yhteenkään ansiosidonnaiseen päivärahaan liittyvään kysymykseen. Mikäli et tähän vastaa, ei mielipiteelläsi ole mitään arvoa.

Pekka Heliste

Teurajärvelle pitäsi mätkäistä karenssi, koska hän kieltäytyy töistä.Työkkäri tekee komen-puolen vuoden kuluessa työtarjouksen, josta kieltäytyminen johtaa karenssiin.

Jos elettäisiin 80-lukua niin tuo karensii tulisi automaattisesti kuuden kuuakauden jälkeen tai hän lähtisi töihin vaikka 1500 eurolla kuussa

Ero nykyiden ja 80-luvun välillä on, ettei nyt oikeasti tarjota töitä vaan työnhakukehotus, 80-luvulla työpaikka oli aito palkkatyöpaikka, josta maksettiin työehtosopimuksen mukaista palkkaa

Jukka Sillankorva

Jos työn vastaanottamisesta ei sakotettaisi niin paljoa kuin nykyään olisi työn vastaanottaminen helpompaa ja siten työnantajilla enemmän tekijöitä.
Nyt jos otat pätkätöitä vastaan menetät tukia enemmän kuin saat käteen se todellakin passivoi jäämään kotiin.
Jos saisi pitää sen päivän tulot itselläsi eikä se muuttaisi koko kuukauden tukia niin moni olisi varmasti halukas tekemään lyhyitäkin työsopimuksia.

Jukka Kautto

Sorry Jari-Pekka, sanon sinulle suorat sanat. Mene Jenkkeihin ja nauti $ 7-8 tuntipalkasta palveluammateissa loppututkinnon jälkeen, koska tähän perustuvat työllisyyden ja taloudellisen kasvun lukemat. Jos on varaa pelleillä ja odottaa työtä, jossa ei voi menettää ansaittuja etuj,a ihmettelenpä vain, kuka kustantaa huvituksesi. Ovatko ne piruparat, joitten ainoana vaihtoehtona on tehdä halveksittua töyötä kunniallisesti MacDonaldsilla sillä aikaa, kun lojut sohvalla.

Jari-Pekka Teurajärvi

Sorry Jukka, sanon sinulle suorat sanat. Jos menisin Jenkkeihin, työllistyisin mieluiten töihin, josta maksettaisiin 10 000$. Tähän minulla olisi Jenkeissä mahdollisuus, koska minulla on ylempi korkeakoulututkinto ja hyvä työkokemus jne. Jos olisin Jenkkeihin halunnut mennä, olisi jo mennyt. Myös Keski-Euroopassa on huutava pula työntekijöistä, johon profiilini sopii. En ole muuttanut myöskään sinne. Moni entinen kollegani on muuttanut Keski-Eurooppaan ja Jenkkeihin.

Mika Suojanen

No joo, ottaisin vastaan duunin mielummin kuin laskisin mikä kannattaa. Syy on halu elää omalla työnteolla mielummin kuin millään tuilla. Kyse on omastatunnosta.

Tästä syystä en ylistä valintaasi. Eli syystä: elää omalla työllä.

Mika Suojanen

Jari-Pekka, ei ole pieniä lapsia, mutta sulla on osaamista ja kokemusta. Siksi en ymmärrä valintaasi, jos siis olet valinnut niin kuin ilmaiset. En ymmärrä sitä, että joku valitsee sillä perusteella, kannattaako työ vai tuilla eläminen.

Toiseksi liian moni elää lapsiensa kanssa Suomessa tosi pienillä tuloilla, ja on pakko turvautua esim. toimeentulotukeen.

Kolmanneksi olen itse kurjemmassa tilanteessa kuin moni työtön. Ns. hyperkoulutettu ilman tuloja.

Jukka S. Palo

Tämä keskustelu kuvastaa hyvin huonoa Suomalaista tapaa käydä yhteiskunnallista keskustelua. Sen sijaan, että keskusteltaisiin itse asiasta ymmärretäen nykyisyyttä menneen valossa, niin käydään viestintuojan henkilön kimppuun "terävin veitsin".

Ansiosidonnainenhan toimii juuri, kuten ammattiyhdistysliike on sen ajatellut eli se suojaa työntekijää työnantajain pyrkimykseltä laskea irtisanotuksi tulleiden työntekijöiden palkkavaatimusta. Työttömällä on mahdollisuus etsiä aiempaa vastaavaa työtä ilman taloudellista painostusta ja vaatia siitä samaa palkkaa, kun töissä oleva kollegansa.
Ja tämähän toimii, jopa nykyisessä tilanteessa, jossa poliittisen tarkoituksellisesti on luotu suuri joutilaiden työvoimareservi - tehokkuuden ja tuottavuuden nimissä.

Työttömien syyllistäminen tai poliittisen vetovastuun vyöryttäminen yksittäisten työntekijöiden harteille on tarkoituksellista hajoita ja hallitse taktiikkaa, jolla johtamiseen ja taloudelliseen päätöksentekoon kyvyttömät poliittiset päätöksentekijät haluavat väistää katseiden kohdistumisen kiusallisesti heihin itseensä.

Aivan, kuten asuntoministerin puhe asuntopulasta: "Meidän kaikkien yhteisestä asiasta. Yhdessä ratkaistavasta ongelmasta!"
MITÄ hel*%&*ttiä ? Että asunnottomien vastuulleko ??!!
Kyllä se on herra MINISTERI ITSE, joka on demokraattisilla vaaleilla valittu tekemään se kova ja joskus likainenkin työ, jolla käsissä oleva ongelma on saatava ratkaistuksi.
Vaikka se ei takaisi kansan- tai vielä pikemmin taloudellisten tukijoiden suosiota.

Nostakaa vain kiltisti se kissa pöydälle ja sanokaa, että kun yhteisvaluutta Euro ei jousta, niin työntekijöiden palkkojen olisi joustettava ! Sitten voidaan keskustella taloudesta - muista pohjoismaista ja vaikka Britanniasta.
Suomen korkeasta hintatasosta - asumisen ja elämisen korkeista kustannuksista.