Torstai 27.6.2019

Suomen ”Doctor Doom”: ”Putin pomppisi riemusta jos euro hajoaisi”

Luotu: 
19.8.2015 20:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Finanssiasiantuntija Stefan Törnqvist arvioi, etteivät yhteiskuntasopimusneuvottelut näytä hyvältä. "Ay-johtajat näyttävät tyytyväisiltä."
|

Kärkkäänä eurokriitikkona tunnetuksi tullut finanssiasiantuntija Stefan Törnqvist myöntää auliisti olleensa väärässä euron hajoamisen suhteen.

Vapaaherran elämää viettävä, omaa yritystä pyörittävä ja muun muassa EuroThinkTank-ryhmässä vaikuttava Stefan Törnqvist saapuu Uuden Suomen haastatteluun suoraan Pörssiklubilta, jossa yhdysvaltalaisyliopisto MIT:n suomalaisprofessori Bengt Holmström on juuri kertonut näkemyksistään muun muassa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä.

– Tuntuu hyvältä istua taas auton rattiin ja tulla kaupunkiin.

– Viihdyn yksikseni, mutta kun on aikansa kalastanut ja puhunut hanhille, niin alkaa kaipaamaan taas seuraa. Ihminen on kuitenkin luonteeltaan sosiaalinen. Sitä paitsi tiedon hankkiminen on paljon raskaampaa yksin. Konttorissa on helppo kävellä vain naapurihuoneeseen ja kysyä, miksi Nokian kurssi menee alas, vaikka tulos oli erinomainen.

Vuonna 2011, tuolloin vielä Ålandsbanken Asset Managementin toimitusjohtana toiminut Törnqvist povasi Uuden Suomen haastattelussa, että euroalue hajoaa kahdessa vuodessa tavalla tai toisella.

– Olin väärässä, Suomen Doctor Doomiksikin tituleerattu Törnqvist sanoo heti suoraan ja jatkaa, missä hänen arvionsa meni vikaan:

– Luulin, että perussopimuksista pidetään kiinni. Jos Maastrichtin sopimuksesta olisi pidetty kiinni, euro olisi hajonnut vuonna 2012, hän toteaa.

Sopimukseen lisätyn artiklan mukaan Euroopan unionin maat eivät vastaa toistensa veloista. Tämä on ristiriidassa tukipakettipolitiikan kanssa. Törnqvistin yhteisvaluuttaa kohti tuntema kritiikki ei siis ole liedentynyt. Hän kertoo myös allekirjoittaneensa keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrysen perustaman kansalaisaloitteen, jossa ehdotetaan kansanäänestystä eurojäsenyydestä.

– Minä allekirjoitin sen. Mutta jos kansanäänestys järjestettäisiin, niin juuri nyt äänestäisin eurossa pysymisen puolesta.

Lausunto on Törnqvistin suusta melkoinen yllätys. Vielä uudenvuodenpäivänä ilmestyneessä Iltalehden haastattelussa kokenut finanssiasiantuntija esitteli skenaarion, kuinka Suomi voisi irtaantua eurosta. Syy Törnqvistin nykyiseen kantaan on ulkopoliittinen ja sen voisi tiivistää entisen puolustusministeri Jyri Häkämiehen tapaan kolmeen asiaan: Venäjään, Venäjään ja Venäjään.

– Tällä hetkellä en lähtisi soitellen sotaan ja eroamaan eurosta. Venäjän tilanne tuntuu koko ajan olevan kiristymässä. Siellä tuntuu olevan halua hajottaa Naton ja euroalueen rivit. Hajaannus on Venäjälle etu. Varmaan Putin pomppisi riemusta, jos euro ja EU hajoaisivat. Silloin he voisivat peluuttaa maita toisiaan vastaan.

– Minun mielestäni olisi ulkopoliittisesti vaarallista kääntää selkä Euroopalle tällä hetkellä.

– Sisimmissäni toivoisin kuitenkin, että joku muu hajottaisi euron. Esimerkiksi jos Kreikka ei saakaan vaadittuja säästöjä aikaan ja euro lähtee sitä kautta hajoamaan, niin Suomi voisi samalla oven avauksella irtaantua. Saisimme tarvitsemamme devalvaation ja sitä kautta voisimme laittaa rakenteet kuntoon.

Törnqvistillä on paidanhihoissa paksut kalvosinnapit, joita koristaa Suomen vaakuna ja hän on huolissaan kotimaansa taloudesta. Samaan aikaan kun Suomi painii taantuman kanssa, maailmalla eletään toistaiseksi noususuhdannetta, vaikka Törnqvistin mukaan poliitikot mielellään muuta sanovatkin.

– Meillä on neljäs taantumavuosi menossa ja ilman hintakilpailukyvyn kasvua, niin luultavasti ensi vuosi on viides vuosi. Ja jos Suomessa on pieni taantuma menossa maailman noususuhdanteesta huolimatta, niin miltähän tämä mahtaa tuntua, jos maailmaan tulee taantuma, hämmästelee Törnqvist ääneen.

Hän yhtyy tietokirjailija Jouko Marttilan arvioon siitä, että Suomessa osataan kyllä nousukauden aikana jakaa kasvavan talouden hedelmiä, mutta leikkaaminen on taantuman aikaan sitäkin vaikeampaa, koska poliitikot pelkäävät ”ikäviä ratkaisuja, joista saa osakseen arvostelua”. Näin totesi jo presidentti Urho Kekkonen aikanaan.

– Meille kävin ihan perinteisesti. 2000-luvun alun noususuhdanteessa nostettiin palkkoja liikaa, julkinen sektori kasvoi liikaa ja sitten jäimme kaipaamaan devalvaatiota, kun talouskriisi iski. Sen takia meidän bruttokansantuotteemme on samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten.

Suomessa pitäisi Törnqvistin mielestä palauttaa hintakilpailukykyä tavalla tai toisella. Yksikkötyökustannukset Suomessa ovat noin 20 prosenttiyksikköä suuremmat kuin Saksassa. Törnqvist huomauttaa, että juustohöylä ei nyt auta.

– Jos vuosittain kaksi prosenttia leikataan, niin tätä taantumaa jatkuu vielä kymmenen vuotta.

Törnqvist kuvailee, että palkkojen nousu on Suomessa kuin luonnon laki, eikä hän odota ihmeitä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ajamalta yhteiskuntasopimukselta. Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt neuvottelevat parhaillaan yhteiskuntasopimusneuvotteluiden asialistasta. Perjantaina asialistan pitäisi olla valmis, ja hallitus arvioi, voidaanko neuvotteluihin ryhtyä.

Sipilä sanoi aiemmin keskiviikkona STT:lle, että tilanne ei näytä hyvältä. Törnqvist on seurannut neuvotteluiden etenemistä median välityksellä ja tullut samaan loppupäätelmään.

– Ay-johtajat näyttävät tyytyväisiltä, Törnqvist sanoo.

– Ja he eivät näytä tyytyväisiltä silloin, kun he joutuvat esittelemään jäsenistölleen asioita, jotka eivät ole heidän etujensa mukaisia.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Rku Vll

On tuo aika härskiä. Suomalaisella työantajalla ei siis ole halua investoida tuotatolaitteisiin, joten duunarin palkkaa pitää laskea, jotta yksikkökustannuksia saadaan alas.

No käyhän se noinkin, mutta tuokin tie alkaa olla kuljettu loppuun. Seuraava konsti on sitten herralla devalvaatio, joka kanssa otetaan duunarin tilistä ja mikäli meillä olisi se markka niin myös mummon säästöistä.

Kannattaa myydä metsäteollisuuden osakkeet pois. Suomen viennistä puolet tulee raaka-aineista mm. sellusta. Nuorten kannattaa opiskella kieliä ja häipyä Keski-Eurooppaan ennen romahdusta.

Kalevi Ripatti

Kakka homma. Jos duunari pitää kiinni vaateistaan katoaa koghta loputkin duunit. Jokainen suomalainen voi vain syyttää itseään tästä tilanteesta jossa ollaan. Meistä jokainen on ollut liian jäykkä myöntääkseen että ahneus on ollut ja on vieläkin päälimmäisenä. Ja Ay-väellä vallanhimo sen lisäksi. Pääoma on kummallinen juttu kun se ei kumarra rajoja eikä omaa omatuntoa tai yhteiskuntavastuuta. Se vain on hyväksyttävä. Ei edes suurruhtinas putin ole kyennyt hillitsemään sen liikkeitä ulos venäjältä. Ihan samaa voidaan odottaa Suomessakin jos NYT ei saada sopimusta kasaan. Se on valinnan paikka NYT. Ottaa tai pistää Suomi kiinni.

Veli Laurinsalo

Minua sitten risoo tuo ”duunarin” syyttely (duunari= työntekijä yleensä) näillä palstoilla. Ei asentaja, myyjä, osastopäällikkö, opettaja tai sairaanhoitaja töihin tai kotiin mennessään ole syyllistynyt palkkojen ylikorotuksiin. Sen ovat saaneet aikaan keskusjärjestöt löperöjen poliitikkojen avustuksella. Muistan kun vaalikeskusteluissakin poliitikot kilvat korottivat ”jakovaraa” ostaessaan ääniä (yhtä puoluetta lukuun ottamatta, jonka edustaja asiallisesti totesi, että ei valtion hallinnossa saa edes olla mitään jakovaroja).
Vastuu 2000-luvun löperöstä politiikasta on siis sekä työnantajapuolella että työntekijöiden keskusjärjestöillä, ottakaa nyt siis reilusti vastuu ja korjatkaa tilanne tulevina vuosina. Sitä ”duunarinne” teiltä odottavat, älkääkä huudattako muka ”duunarien” äänillä ikuista vastustusta korjausliikkeestä, minkä on nyt tapahduttava!

Tuure Nyqvist

Eiköhän olisi parasta säilyttää ostovoima duunaajilla ja repiä löysät pois välistävetäjien määrästä ja jokaisesta välistä vetämisistä.

Haluammeko todella maksaa kauppojen ruhtinaallisista neliöistä ja pölyyntyvistä valikoimista vai kanssaihmistemme tekemästä työstä?

Pertti Lindeman

Olen huomannut, että venäjämielisillä Putinin trolleilla on useita tehtäviä.

1) Tuoda esille Putinia ylistäviä juttuja.
2) Pitää yllä homovastaisuutta, jolla voidaan vaikuttaa maiden sisäiseen yhtenäisyyteen.
3) Pyrkiä lyömään kiilaa Suomen ja Viron välisiin hyviin suhteisiin, se tapahtuu molempien maiden mediassa.
4) Tukea euro ja Eurooppa vastaisuutta eri maissa.
5) Luoda pelkoa Venäjän uhasta.
6) Pyrkiä löytämään lahjottavissa olevia poliitikkoja, joista eduilla ja rahalla saadaan venäjämielisiä.
7) Pyrkiä poistamaan ruotsinkieli Suomen toisena virallisena kielenä, jolloin venäläisillä on helpompi päästä niihin virkoihin, joissa nyt vaaditaan molempien kotimaisten kielen taito.
8) Pysäyttää ja ohjata sosiaalisessa mediassa Venäjään tai Putiniin kohdistuva kritiikki aivan toisiin aiheisiin.
9) Heikentää suomalaisten kansallistunnetta.

Harry Rönnberg

Eiväthän duunarit ole etukäteen voineet suunnitella Suomen taloutta samalla tavalla kuin elinkeinoelämän toimijat, hallitus ja taloustieteilijät.
Mutta kun jokin menee pieleen syy on aina duunarin kovat palkat. Olisi ehkä aika siirtyä tästä syyttelyasetelmasta rakentavaan toimintaan.
Hallitus, elinkeinoelämä, ja virkamiehet tietävät aika tarkasti mitä varoja suomalaisella duunarilla on liikutella, kun taas se on "törkeää kateutta" vaatia omistajilta ja yhtiöiltä selkeää näyttöä heidän varallisuuskehityksestä ja selkeää näyttöä siitä että hekin kantavat päätöksistään jotakin taloudellista vastuuta.
Minusta tuntuu että he ottavat "omansa" + mielellään enemmänkin vaikkei elinkeinotoiminta ole tuottanut voittoa ja siirtävät duunareitten selviytimisen yhteiskunnan harteille.
Mutta duunareista huolehtiminen maksaa yhteiskunnalle paljon hyvää rahaa jota voisi käyttää muuhun, niin sitä turhaa duunarien työttömyysturvaakin pitäisi saada pois. Ja Suomen velkaantuminen johtuu aina sosiaalmenoista, ei huonosta pankkiasiosta tai järkyttävän huonosti hoidettuja ydinvoima- tai kaivosprojekteja.
Meillä on suhteellisen rauhalliset työmarkkinat vaikka työnantajapuoli on vähentänyt väkeä kentältä PALJON. Olisiko yhteiskuntarauha säilynyt Ranskassa jos oltaisiin tehty samaa sielläpäin?

Kaarle Akkanen

Minäkin olisin iloinen, jos rahaliitto hajoaisi. Tosin eri syistä kuin Putin.
Ilon aihetta tuskin on kenelläkään, koska ko. liitto hampaat irvessä puolustaa liittoaan. Kustannuksista välittämättä. Valittu linja (kasvot) on säilytettävä!

Hannu Huhta

Suomen kansanedustajat eivät edes päässeet äänestämään tästä kolmannesta tukipaketista vaan se päätettiin suuressa valiokunnassa. Syntymättömät lapsetkin joutuvat maksamaan tätä lainaa. IMF ei aio olla mukana jatkossa tukipaketteja antamassa, joten vastuut kasvavat ja riskit tulevat sitä isommiksi, mitä enemmän rahaa niin sanotusti lainataan. Tsipras ja Soinikaan eivät usko näiden tukipakettien olevan hyviä ja silti ne on annettu /otettu. Suomi on isoin häviäjä, koska Suomen pankeilla ei ole ollut Kreikkaan annettuja lainoja ennen tukipaketteja. Lähes kaikki talousasiantuntijat uskovat Kreikan ennemmin tai myöhemmin jättävän tukipakettien ehdot täyttämättä ja sitten huomataan, että euron pelastamiseen menneet rahat ovat menetettyjä ja nykyiset päättäjät ovat tehneet historian pahimmat virheet, joita maksetaan vuosikymmeniä.