Tiistai 18.6.2019

Tietääkö uusi alkoholilaki hyvää ravintoloille? – ”Jokainen työpaikka on tarpeellinen”

Luotu: 
28.8.2015 20:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan alkoholilain kokonaisuudistuksessa yhdistellään tulta ja vettä.
|

Aiemmin muun muassa nykyistä tiukempaa alkoholimainonnan rajoitusta ajanut perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) väläyttää Uuden Suomen haastattelussa anniskeluravintoloiden toimintaedellytysten parantamista ja muun muassa ravintoloiden aukioloaikojen laajentamisen mahdollisuutta.

Rehulan mukaan hallitus tasapainoilee alkoholilain kokonaisuudistusta tehdessään normienpurkutalkoidensa, työllisyyden ja toisaalta kansanterveyden välillä.

– Alkoholilain kokonaisuudistus tarkoittaa sitä, että tuli ja vesi pitää yhdistää, Rehula sanoo.

Toisella puolella on kansanterveys ja alkoholihaittojen vähentäminen, toisella pyrkimys byrokratian vähentämiseen ja työpaikkojen synnyttämiseen.

Ravintola-alan mukaan etenkin alkoholin korkea verotus, mutta myös muun muassa aukiolorajoitteet häiritsevät alan toimintaa ja työllistämismahdollisuuksia. Anniskeluravintoloissa juodun alkoholin osuus kaikesta suomalaisten juomasta alkoholista onkin vähentynyt merkittävästi.

– Ajassa, jossa jokainen työpaikka on tarpeellinen, tämä näkökulma huomioidaan, mutta kokonaan ei voi unohtaa tätä terveyden ja hyvinvoinnin näkökulmaakaan, Rehula sanoo.

– Näillä helposti ajetaan vastakkain ja kyllähän siellä ristiriitaisiakin tavoitteita on.

Rehula toteaa itse edustavansa ”sitä sukupolvea, joka vielä kävi ravintolassa ja jonotti sinne ennen aukeamisaikaa”. Tänä päivänä ollaan aivan eri tilanteessa, hän sanoo. Ravintoloihin tullaan myöhemmin kuin ennen ja toisaalta siellä saatettaisiin viihtyä pidempään.

– Kulutustottumukset ovat muuttuneet täysin, ja olisi kohtuullista katsoa niitä aukioloaikojakin sillä mielellä, että olisiko niissä jotakin tehtävää, hän sanoo.

Hän huomauttaa, että muun muassa veroratkaisuilla voidaan vaikuttaa siihen, missä ja miten alkoholia nautitaan.

– Puistossa tölkistä, vai tilassa, joka on anniskelua varten olemassa? Rehula kysyy ja vastaa:

– Ennemmin ravintolassa.

Rehula sanoo, että hän ei aio lukea edellisellä vaalikaudella pöydälle jätettyä esitystä alkoholilain kokonaisuudistuksesta ennen kuin on tavannut muiden hallituspuolueiden edustajat. Näin uudistuksessa kenties päästään eteenpäin puhtaalta pöydältä, ministeri sanoo. Hän itse on kannattanut alkoholin julkisen mainontakiellon ulottamista urheilukisoihin.

– Minulla on ollut se mielipide, mutta ykköstavoitteeni on nyt koittaa löytää tästä sopu. Ykköstavoite on löytää ratkaisu, jolla päästään eteenpäin, Rehula sanoo nyt ministerinä.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Latvala

Muuhun en ota kantaa, mutta kun puhutaan idioottimaisesta sääntelystä, niin varmaan yksi on se, että päivittäistavarakaupoissa myytävien alkoholituotteiden pitää olla käymisteitse valmistettua. Ninno, en tiedä miten tuo tarkalleen menee, koska kai kaikki alkoholi on tuotettu käymisteitse, mutta sääntö estää esim. aidon lonkeron kaupan, koska siinä viinaa (giniä) on sekoitettu limsaan. Tilalla on sitten erilaisia pääas. omenaviinistä tuotettuja sekoituksia, jotka ovat yleensä kuraa. Kysyn vain, miten tuokin ilmeisen monimutkainen pykälä on perusteltu terveydellisillä tai muilla yleispätevillä syillä (jos luetaan pois se, että kun maku etoo, niin haetaan juoma Alkosta)? Mutta : yleensä sääntely on tullut tarpeesta, ja suomalainen byrokratia on keskimäärin parempaa kuin missään.

Heikki Jäntti

Alkoholismia on joka maassa riippumatta alkoholipolitiikasta. Tuntuu kuin me johdettaisiin ryyppäämisessä. Luulisi, että maissa joissa on vapaa alkoholipolitiikka alkoholismi ongelma olisi kestämätön. Näin ei asia kuitenkaan ole. Voidaan kysyä tekeekö meidän holhoava alkoholilaki meistä juoppoja vai meidän ahdistava ilmapiiri?
Meillähän on kaikki kielletty, jos ei ole erikseen sallittu.
Kannatan vapaata bisnestä.

Ari Pajukoski

On nää alkoholilain tulkinnat koukeroisia. Itselläni on matkailuyritys, jossa yritysryhmille tehdään kokous- ja kalastusmatkapalveluita. Kun yritykset ovat lomalla, kohdetta vuokrataan yksityiskäyttöön. En ole koskaan ollut muutamaa lyhyttä patkää lukuunottamatta työssä anniskeluravintolassa, joten minulla ei ole mitään mahdollisuutta saada anniskeluoikeuksia. Tosiaalta jos hakisin kohteeseeni anniskeluoikeudet, eivät kesällä omaan käyttöön vuokranneet saisi tuoda sinne edes saunaoluita ja ruokaviiniä. Nyt asiakkaat tuovat omat juomansa, mutta minä en saa niitä periaatteessa asettaa edes pöydälle, saati kaataa sitä lasiin... paitsi jos perustan erillisen catering-yrityksen, joka tarjoaa ruuat ja nykyinen yritykseni tilat.
Sen sijaan joku nuori amiskokemuksella saa luvan baariin, jossa ryyppäytetään porukkaa pöydän alle kunnolla.

kalle peltola

Valtioneuvoston pitää merkittävästi väljentää kaikkeen taloudelliseen toimintaan ulottuvaa ja sitä kuristavaa sääntelyä ja kontrollia. Tätä kautta syntyy lisää tilaa taloudelliselle toimeliaisuudelle ja työllisyydelle. Vähemmän vastuun siirtämistä yhteiseksi julkisellle sektorille ja enemmän vastuuta tekemisistään palveluiden tarjoajille ja ostajille. Tämä nykyinen kieltolakia lähentelevä anniskelu- ja alkoholipolitiikka ja lainsäädäntö estää järkevän alkoholikulttuurin syntymisen ja lisää alkoholinkäytöstä syntyviä yhteiskunnallisia ja rahoituksellisia ongelmia. Nyt edullisin tapa on käydä hakemassa viinat virosta ja ryypätä ne kavereiden kesken kotisohvalla kalsarit jalassa. Sitten tullaan julkiselle sektorille itkemään kun maksa vinkuu tai puukko hiertää tappelun jäljiltä suolta. Samaan aikaan laki kieltää suomalaisia hotelleja tarjoamasta all inclusive-paketteja turisteille tai elokuvateattereita tarjoamasta skumppalasia james bond-elokuvaa katsoville kuluttajille - paikoissa joissa anniskelu olisi täysin kontrolloitua palvelun tarjoajan toimesta. Kumpikohan tapa toisi yhteiskunnallemme enemmän veroja ja vähemmän kustannuksia ja ongelmia? Viron viinanrahtaus vai hyvät elämyspalvelut sisältäen myös kohtuullisen alkoholitarjoilun järkevillä kustannkusilla?

Antti Sirvo

Ei hyvältä näytä, jos tämä kaveri on uutta lakia viemässä eteenpäin. Sääntelyä ja verotusta tulee purkaa kaikilla rintamilla, eikä pelkästään ravintoloilta ja samalla lisätä muuta resursseja tuhlaavaa byrokratiaa.