Tiistai 23.7.2019

Tekikö Juha Sipilä jättimäisen virheen? ”Hän aloittaa kurittamisen”

Luotu: 
13.9.2015 11:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilää arvostellaan liian kovasta johtamisesta. Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaa rakentaa parempaa Suomea, mutta hänen toimintatapansa lisäävät epäluottamusta. Näin arvioi liikkeenjohdon konsultti Pasi Sillanpää Puheenvuoron blogissaan. Sipilän johtamistapaan kiinnitti tänään huomiota myös tietokirjailija Tommi Uschanov.

Sillanpää muistuttaa, että Suomessa on aina arvostettu kovaa johtamista, ja sen vuoksi vastakkainasettelu on ollut vahvaa. 

-Olemme mielummin halunneet näyttää omaa voimaamme, kuin olleet aktiivisesti hakemassa yhteistyötä. Suomettuminen ja konsensus ovat tässä maassa kirosanoja. Monessa muussa yhteydessä molempia voisi sanoa diplomatiaksikin. Vastakkainasettelusta johtuen muutokset onnistuvat meillä heikosti. Kukaan ei halua olla tilanteessa, jossa joku muu sanelee liiaksi omaa elämää. Sitä ei halua herra eikä narri. Silti me harrastamme sanelua, kuten Sipiläkin on tuonut hyvin selväksi. Mikäli hänen tavoitteeseensa ei sitouduta, hän aloittaa kurittamisen. Kaikella hyvällä Sipilän johtamisosaamista kohtaan, hyökkäämällä ja esittämällä ylipäällikkömäisiä otteita, ei luottamusta synny ja muutokset jäävät keskeneräisiksi, hän kommentoi.

Sillanpää nostaa esimerkiksi päättyvän viikon uutiset hallituksen suunnitelmista Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.

-Kun Sipilän hallitus ilmoitti pistävänsä järjestystä suomalaiseen työelämään, syntyi odotetusti kova meteli. Vasta seuraavana päivänä alkoi hiljalleen tipahdella lieventäviä uutisia siitä, että kiristyksiä tulisi myös muille kuin pienituloisille. Vastakkainasettelu oli kuitenkin ehtinyt jo syntyä.

Samoin kävi Sillanpään mukaan keväällä, kun maahan puuhattiin yhteiskuntasopimusta.

-Sipilä ilmoitti etukäteen soimuksen reunaehdot. Tilanne oli kuin kriisiyrityksessä, jossa toimitusjohtaja on laittanut verokortit sisältävät ruskeat kirjekuoret valmiiksi pyykkinarulle. Jos joku ei hyväksy toimitusjohtajan ilmoittamaa strategiaa, saa lähteä ulos ja ottaa verokorttinsa samalla mukaan.

”Mannerheim on huonompi esimerkki kuin Nelson Mandela”

Sillanpää sanoo, että jos Sipilän hallitus haluaa pysyviä muutoksia suomalaiseen yhteiskuntaan, on sen itse osoitettava uutta johtamiskulttuuria. Ruotsin ja Saksan kokemukset ovat hänen mukaansa osoittaneet, että modernissa yhteiskunnassa dialogi on kaiken alulle paneva voima, niin Suomessakin. 

-Juha Sipilä. En kadehdi paikkaasi, enkä pärjäisi sinun paikallasi varmaan kahta päivää. Mutta näin sivullisen silmin, Mannerheim on huonompi esimerkki kuin Nelson Mandela. Lujana esiintyminen voi lyhyellä tähtäimellä olla perusteltua, mutta silloin pitää hyväksyä se tosiasia, että pakolla tehty muutos ei ole pysyvä. Ensimmäisen mahdollisen hetken tullessa, kaikki palaavat vanhaan. Kulttuurimuutos vaatii aivan uudenlaista johtajuutta. Sitä emme ole vielä ensimmäisen 100 päivän aikana nähneet vielä riittävästi, Sillanpää kirjoittaa.

Juha Sipilän johtamistapaa arvioi myös tietokirjailia Tommi Uschanov, jonka mukaan pääministeri odottaa saavansa tukea talouspolitiikalleen ilmaiseksi. 

-Hallitus on turvautunut korkeintaan paljon pilkattuun puheeseen yhteisistä talkoista. Sipilälle ja hänen hallitukselleen voi kuitenkin todeta saman, joka on todettu useita kertoja ennenkin. Talkoissa on tarjoilua – ja on pakkokin olla, koska muuten talkoisiin suostuisivat liian harvat. Sen ei tarvitse olla rahallista, kuten Thatcherilla, vaan se voi olla myös symbolista, kuten Saksassa ja Ruotsissa. Mutta jos se jää kokonaan puuttumaan, haravan varteen saa haeskella väkeä hyvin pitkään, Uschanov kirjoittaa kolumnissaan Helsingin Sanomissa

Hän viittaa kommentteihin, joissa Sipilän johtamista on verrattu Britannian entiseen pääministeriin Margaret Thatcheriin. Uschanov ei vertailua allekirjoita.

-Yhteiskuntasopimus edusti Thatcherille kaikkea sitä, mitä hän eniten halusi politiikassa vastustaa.

Ennen muuta Thatcher sai Britanniassa aikaan valtavan elinkeinorakenteen muutoksen, jollaista Suomeen olisi poliittisesti mahdotonta tuoda. Hänelle oli suorastaan kunnia-asia, että kuolevia elinkeinoja ei tekohengitetä.

Sen sijaan Uschanov hakisi Suomen hallitukselle esimerkkiä Saksasta.

-Saksan työelämässä on eräs ratkaisevan tärkeä piirre, joka Suomessa on jäänyt käytännössä täysin huomiotta. Saksan lainsäädännössä on – palkkaus poislukien – paljon sellaista työntekijän edun ensisijaisuutta, joka Suomesta puuttuu. Tämä taas johtuu niinkin yllättävästä seikasta kuin siitä, että reaktiona natsiajan laittomuuksiin Saksan nykyisessä poliittisessa kulttuurissa ihmisarvon kunnioitus on kaiken muun yläpuolella, hän sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Katko

Euroopassa ja maailmalla nousukausi on ohi! Suomi on AINUT maa euroopassa joka on syöksynyt viimeiset pari vuotta, jopa Kreikka on noussut. Muilla on läskiä varastossa, koska lama on vasta alkamassa, Suomella ei ole läskiä vaan olemme k.sessa ja AY liike ja muut numerotaidottomat vaativat lisää rahaa elintasokuplan ylläpitoon. Kohta puhkee, ja sitten teidän bileet on ohi pysyvästi.
Ohi on lainanoton kultaiset kaudet!

Harri Silander

Eiköhän se ole ay-liike kun teki virheen, olisivat neuvotelleet sopimuksen.
Sipilä on oikeassa, suomi tarvitsee säästöjä ja kulujen pienentämistä, josta voi alkaa nousu. Velkaantuumisentie on umpikuja. Korot tulee vielä nousemaan ja ruokittavat Suomalaiset syövät tyhmyyttään omaa häntäänsä.
Ehdotus Sipilän pakkosopimus voitaisiin muuntaa vaikka- 5-10v määräaikaiseksi. Saataisiin halvaantunut suomi ehkä hengittämään, kun saadaan sille letkut sisälle.

Harri Silander

Eiköhän se ole ay-liike kun teki virheen, olisivat neuvotelleet sopimuksen.
Sipilä on oikeassa, suomi tarvitsee säästöjä ja kulujen pienentämistä, josta voi alkaa nousu. Velkaantuumisentie on umpikuja. Korot tulee vielä nousemaan ja ruokittavat Suomalaiset syövät tyhmyyttään omaa häntäänsä.
Ehdotus Sipilän pakkosopimus voitaisiin muuntaa vaikka- 5-10v määräaikaiseksi. Saataisiin halvaantunut suomi ehkä hengittämään, kun saadaan sille letkut sisälle.

Kari Haapakangas

Mitähän mahdat tarkoittaa tuolla lestadiolais-kapitalistisella otteella? Huolestuttaa sikäli, että lesta-termiä on käytetty nettikeskusteluissa viime aikoina samaan sävyyn kuin jutkua 20-luvun Saksassa. Niin, ja vaikka keskustalainen olenkin, niin mitään kytköstä mihinkään herätysliikkeen haaraan minulla ei itselläni ole.

Osmo Putkonen

Niinpä. Ja lessu-kultturissa toimivassa pk-yrityksessä saa harhaisen kuvan johtamisen helppoudesta, siellä kun johtajan sana painaa ihan toisella tavalla ja siksi tulee kuulluksi ja varsinkin vaikuttavaksi henkilöstön toimintaan ihan eri tavalla kuin isossa firmassa tai vaikkapa eduskunnassa, hallituksessa, politiikan kentillä toisuskoistenkin mukana ollen. Tätä Sipilä on nyt oppimassa ja me muutkin... kantapäissämmehän se tuntuu. Voi, voi. Huomaakohan isäntä itse?

Ilkka Korkalainen

Pitäisikö ay-korporaation/SDP:n antaa johtaa Suomi täydelliseen konkurssiin. Ay-politrukeilta kysyttiin kaksi kertaa ehdotuksia kuinka Suomi saadaan nousuun, mutta esim. SAK esitti vain uusia kustannuksia työnantajien maksettavaksi. Ei sellaisella höpötyksellä saada mitään aikaiseksi. On aivan oikein että hallitus johtaa maata ja tekee tarvittavat päätökset eikä enää anna ay-politrukkien johtaa maata. Toivottavasti Sipilä ja hallitus laittavat ay-politrukit kuriin eivätkä taivu heidän valtapyrkimyksiinsä.

J.a. Tauriainen

Ilkka !
Olet aivan oikeassa. Mielestäni lakkokenraaleille pitäisi panna suukapula ja hilut kinttuihin, kun yllyttävät vihaan kansalaisia.
seuraavaksi kivensisään loppueämäksi. Muistan kuin eilisenpäivän yleislakon 1949. Selvittämättä jäi kuka poltti lautatarhan Kemissä lakonaikana. Niin suureksi viha lietsotaan lakkokenraalien toimesta ja kaikki lainsuomalla lakkosuojalla ja oikeudella.
Samoin oli laita 1956 yleislakon aikana. Vihanlaineet kävivät korkeina kun koko talouselämä yritettiin tuhota.

Nita Hillner

Palomies/ensihoitaja kirjoitta HS/mielipide 13.9.15: "Toimenpiteiden yhteen laskettu tuotto valtiolle on arvioitu olevan 64 miljoonaa euroa (HS 11. 9.). Jos kaikkien palkansaajien lomaraha puolitettaisiin, työnantajat saisivat noin kahden miljardin euron säästöt.

Kaikkia työntekijöitä koskettava "talkootyö" aiheuttaisi vähemmän katkeruutta kuin esimerkiksi nyt muutaman vuorotyötä tekevän työntekijäryhmän kurittaminen. Hyvätuloisia ryhmiä ei ole kuritettu HS:n kielikuvista huolimatta (HS Pääkirjoitus 11. 9.)."

Olen erittäin ylpeä tästä palomiehestä/ensihoitajasta! Hän on älykkäämpi kuin suurin osa ministereistä ja elinkeinoelämän eliitistä. Herää kysymys miksi Sipilä kumppaneineen ei ole keksinyt itse Paul Lindholmin ehdotusta. Vai haluaako Sipilä nimenomaan kurittaa tiettyjä palkansaajaryhmiä? Myös oppositiosta toivoisin Paul Lindholmin kaltaisia avauksia.

Luultavasti syy Suomen ahdinkoon onkin että pieni eliitti yritysten ja kuntien johdossa päättä kaikesta. Työntekijöiden panos päätöksenteteossa luultavasti nostaisi Suomen tästä suosta.

Brita Pasila

Erittäin kannatettava idea. En ole kuitenkaan varma, tuoko se kuitenkaan kahden miljardin säästöjä. Kuitenkin oikeaan suuntaan. Auttaa ehdottomasti yrityksiä. Mutta, myös voi kysyä, miksei ay-liike ole ehdottanut tätä. Pääministerihän sanoi, että mielellään otetaan selkeitä vaihtoehtoja vastaan.

Kai Schleutker

Voi hyvää päivää näiden 'väärin sammutettu' -jeesustelupuheenvuorojen määrää mediassa näinä päivinä ... !
Näyttää siltä että mielensä pahoittaminen ja ulkopuolinen vastuuta ja ratkaisuja täysin kaihtava 'ei noin' -meininki kukoistaa julkisessa keskustelussa. Hallitus nähdään ikävänä setänä joka tahallaan ilkeilee meille kaikille. Kuitenkin olemme varsin isolla rintamalla samaa mieltä että jotain pitää tehdä ja pian. Pitäisi olla selvää että muutoksessa ei voi pysyä paikoillaan.
Onko kyse siitä että juuri kellään (arvostelijoista) ei ole itsellään minkäänlaista kokemusta minkään kokoisen yksikön johtamisesta ja vetämisestä ? Kaikki jotka ovat joskus vastanneet jostain yksiköstä, sen säilymisestä ja työpaikkojen säilymisestä, ihmettelevät tätä keskustelua jossa ikäänkuin huudellaan kommentteja katsomosta.

Ilkka Korkalainen

On todella naurettavaa kuunnella ay-politrukkien vaahtoamista miten mitään ei saa tehdä vaikka kaikki tietävät että pakko on tehdä. Tilanne näyttää samanlaiselta kuin Kreikassa jossa ay-liike piti hieveätä älämölöä vastustaen kaikkea ja masinoiden lakkoilua. Lopulta ulkopuolinen taho laittoi asiat järjestykseen. Tätäkö ay-politrukit haluavat myös Suomessa. Ay-politrukit on Suomessa tottuneet olemaan määräilemässä kaikenmaailman asioista jotka eivät edes kuulu heidän toimenkuvaansa eikä ay-liikkeen toimivaltaan. Nyt kun hallitus käyttää sitä valtaa joka sille kuuluu on seurauksena maanpetollinen kapinointi hallitusta vastaan.

Markku Kemppainen

Miten niin kaikki tietää, että "pakko tehdä"? En minä tiedä ainakaan. Ainoastaan poliitikot ovat pöpöttäneet tuota "pakkoa". Olen elämässä oppinut sen, että jos minulle sanotaan, että on kiire ja pakko niin silloin minua kustaan silmään.

Kaarle Akkanen

Ei tehnyt. Ainoa "virhe" häneltä on, että hän on päättänyt tehdä jotakin tämän velkavetoisen kehityksen lopettamiseksi! Virhe on AY-väellä, joka ei tunnusta sitä, että "kusessa" ollaan. Politikoinnillaan he näemmä haluavat sitä, että ko. nesteessä pysytään!

Lumira Lumus

Sipilä tekee juuri oikein hoitaessaan tehtävänsä, jonka hoitovastuu on hänellä ja hallituksella. Sipilä on valittu tähän päättäjä tehtävään ja vain hänellä ja hallituksella on täysi päätäntävalta tämän vaikean taloustilanteen hoitamisessa, jossa pitää nyt nopeasti tehdä päätökset ja saada aikaan uudistukset taloustilanteen hallintaan, jotta vätetään vielä vaikeammat ongelmat, joka tapauksessa velkavetoinen kehitys romahduttaa rakenteet ja siitä näkyy, että rakenteissa on vakavia virheitä.
Aikaisemmat hallitukset ovat jättäneet tämän velkavetoisen toiminnan ratkaisematta.
Sipilä ei, eikä hallitus ole syyllisiä nykyiseen tilaan.

Nita Hillner

Miten olisi jos myös maanomistajat osallistuisivat talkoisiin, entä voisiko suuromistajat edes maksaa osingoistaan saman kuin piensäästäjät. Kyllä kansa suostuu säästöihin, jos ne ovat toteutettu oikeudenmukaisesti

Nita Hillner

Miksi palomies/ensihoitaja Lindholm keksii muutamassa minuutissa melko oikeudenmukaisen tavan jakaa taakkaa oikeudenmukaisesti palkansaajien kesken? Mutta ministerit esikuntineen eivät siihen pystyneet. Onko niin että työntekijät tosiasiassa ovat paljon viisaampia kuin Suomen ns. eliitti?

Näiden tapahtumien jälkeen näen että ihmisyys ja järki on jossain ihan muualla kuin valtaapitävien kabineteissä

Ilpo Martikainen

Onko koko kysymys oikein asetettu? Eikö pikemminkin AY-liike tehnyt dramaattisen virheen, kun ei suostuut edes keskustelemaan yhteiskuntasopimuksen nimellä kulkeneesta paketista. Tavoite tällä oli käsittääkseni parantaa vain 5% kustannuskilpailukykyä ja keinot olivat vapaat. Jos ei suostuta mihinkään, miten voidaan neuvotella? Käsittääkeni lomarahojen puolitus olisi ollut käytettävissä monien muiden keinojen tapaan. Ei hallitus tyhmä ole.

Osmo Putkonen

Olihan ay vähän pihalla. SAKllahan oli listallaan aikomus puhua sellaisista tuottavuuteen/kilp.kykyyn vaikuttavista asioista, jotka kuuluvat yritysjohdon piiriin yrityksissä toteutettavaksi. Sipilän käsityksen (oik.Häkämiehen mandaatin) mukaan yhteisk.sopimuksen asialistaan sai kuulua vain tupo-asioita, jolloin sop:n osapuolina ja asioina ei voi olla tuottavuuteen/kilp.kykyyn vaikuttavista yhteiskunnan tahoista/asioista muut kuin ay-liike ja EK, mutta vain siltä osin kuin sen tupo-valtuuksiin kuuluu. Siksi yritykset ja niiden käytössä olevien t&k-tulosten ja osaamisen käyttö, johtamisen muutokset/kehittäminen, johdon palkat ja palkkiot (jotka alunperin olivat Sipilän "listalla"), ym. kilpailukykyyn olennaisimmin vaikuttavat tekijät suljettiin ulos; eihän yritysjohtoa ja muita yhteiskunnan talouden toimijoita, joilla on isokin vaikutus firmojen kilpailukykyyn voida, EI OLE TAPANA YRITYSJOHTOA SITOUTTAA edes yhteiskuntaSOPIMUKSIN toimimaan firmojen kilp.kyvyn nostamiseen, tuottavuuden parantamiseen...ikäänkuin ne olisivat ay:n ja valtiovallan vasuita, vaikka niillä ei juuri ole päätösvaltaa ko.asioissa.
Tätä ay ei tajua, mutta on Sipilälläkin hahmotus ongelmia ymmärtää yhteiskuntasopimuksen ja tupo-sopimuksen eroa niin sisällön kuin osapuolten suhteen.
Talkoo-käsitekin on vieras: talkoissa ennen kaikki tekivät edes jotakin, talkooväelle (kaikille) oli tarjolla jotakin. Maajussit nykyäänkin sen tajuavat. Sipilä nyt vaan ei ole maajussi.
Pk-yritysjohtamisen opit eivät riitä ison firman johtamiseen tai valtiolaivan johtamiseen, jos ei johtamistilanteen ja osapuolten (alaiset, yhteistyökumppanit...) asemaa, motivaatiota toimia johtajan tavoitteiden suuntaa jne., erilaisuutta (vs.pk-yityksen johtaminen) ja ihan toisenlaisia vaatimuksia ei tunnista/tunnusta, sitä voi joutua törmäyskurssille. On traagista, että se on sitten yllätävää...niin monelle.

Sepetius Kangas

Kysymys minkä kustannuskykyä Jukisen sektorin vai, miten se vaikuttaa koko suomen asioihin. Koulutointa supistetaan. Jarjestyksen valvoinnan resusseja heikennetään sillä ei sinne lisää työpaikkoja tule . Sairaanhoitoa myös supistetaan. Ja myös elkeläisten ostovoimaa supistetaan. indeksit ja vuokratuet. Eli valtion verotulot pienenee ulkomaalaista lainaa piää siis ottaa lisää. Kerokaa nyt meille jotka hallituksen tarkoitusperiä epäilee. Eniten huolestuttaa tuo koulutus. Noh ehkä opettajia pakoitetaan tekemään pidempää päivää, jotta kouluaikojen siirtelyllä saadaan aikaa parempaa koulutusta.

Hannu Korpilampi

Jos meillä olisi oma raha, Sipilä olisi vain voinut devalvoida valuuttaamme 5%, eikä kukaan olisi tajunnut kitistä.

AY-liikkeillä on toiminta ollut aina todellisuuspakoista ja jopa itsetuhoista. Suomessa suljettiin paperitehtaita toisensa perään, mutta yhdet vain pistivät jatkuvasti persettä penkkiin saadakseen palkankorotuksia entiselläänkin tähtitieteelliseen palkkaansa. AY-liike taitaa olla tyytyväinen vasta kun viimeinenkin paperitehdas suljetaan tästä maasta.

Usan Detroit oli menestyvä teollisuuskaupunki, mutta sitten alkoi lakkoilu. Aina vain haluttiin lisää rahaa ja lopulta firmat alkoivat siirtämään toimintojaan muualle, lähinnä Meksikoon. Eivät niinkään säästääkseen, kuin välttyäkseen jatkuvilta tuotannonkeskeytyksiltä, jotka vaikeuttivat merkittävästi yritysten toimintaa. Kun työpaikat alkoivat vähenemään, mitä AY-liike teki? Lakkoili lisää. Ja lisää. Sitten alkoivat mellakat.

Nyt Detroit on yksi Usan surkeimmista loukoista. Asuntojen arvo on suuressa osassa kaupunkia jotakuinkin nollissa, murhissa laskettuna kaupunki on yksi maailman vaarallisimpia.

Onko tämä sama tie kuljettava joka kerta läpi? Onko se olennainen osa AY-liikkeen toimintamallia? Että tuhotaan oma elinkeino omassa ahneudessaan ja todellisuuspakoisuudessaan ja lopulta AY-liike voidaan lakkauttaa tarpeettomana, koska kenelläkään ei ole enää töitä.

Uutta Detroittia ette tästä maasta kyllä tee!

Jukka Sarjanen

Detroitin kehityksen voi toki selittää toisinkin. Jenkit tekivät toinen toistaan surkeampia autoja, joita asiakkaat eivät ostaneet. Tuli parempia ja edullisempia, vähän kuluttavia ajopelejä Aasiasta ja Euroopasta...

Autoteollisuuden johto tuumasi, että jos myytäisiin näitä p****ja halvemmalle, niin saattaisivat mennä kaupaksi. Kaupungilla ei ollut mitään B-suunnitelmaa. Kaupunkilaisten koulutustasoa ei turhaan nostettu, kun mustista koostuva suuri enemmistö oli ihan passelia kauraa liukuhihnalle autoja kasaamaan...

Muutenkin valkoisten pieni vähemmistö asusteli mukavilla asuinalueillaan, kun taas mustat surkeissa gettoissaan, joissa huumeongelma räjähti valoilleen työttömyyden pahetessa...

Todellakin, ei kiitos Detroiteja Suomeen...

Sepetius Kangas

Oikeassa olet orjatyövoima lienee ainoa ratkaisu. Siirrytään maailmaan jossa ei lakeja ole. Suomessa on jopa nuijjasotakin käyty jolloin silloinen työväki nousi orjuuttajia vastaa. eli säätyjen sota . Jossa talonpojat senaikaiset työtä tekevä nousivat aatelin jotka oikeastaan kaiken omistvat ryöstöä ja valtaa vastaan. Tosi heidät talonpojat nujerrreiin kyllä myös tavallaan rahan voimalla. rahalla saatiin kavaltajia ja myös sen ajan sotaväkeä apuun. Lukekaa niin nykyisestäkin paljon mieleen tulee.

Kari Haapakangas

Oppositio, ja osin mediakin, on tehnyt virheen ampumalla kaikkea mitä liikkuu. Joka ikistä hallituksen esitystä vastustamaan on kaivettu joku päivystävä dosentti toteamaan, miten erityisen väärin ja tavattoman huono tämä nimenomainen hallituksen esitys on, ja kuinka esitys pitäisi välittömästi peruuttaa. Ikinä ei tietenkään ole esitetty vaihtoehtoa.

Nyt kun on sata päivää huudettu sutta, ja se susi sitten tuli, niin kuka enää uskoo näitä konsultteja, jotka kiirehtivät julistamaan hallituksen ja sen päätösten huonoutta.

Markku Lehto

Kyllähän tässä hallituksen linjassa tulee mieleen perinteinen suomalainen "Management by perkele" -johtamistyyli. Sinänsä on mielenkiintoista, että sisäpolitiikassa ja duunarijärjestöjen kanssa neuvoteltaessa tämä malli on käytössä, mutta kun aletaan puhumaan turvallisuus- ja ulkopolitikkasta, niin ääni muuttuu kellossa. Suomi on ollut hyvinkin sovitteleva ja selittelevä ulospäin monessa tilanteessa tai jopa vaiennut kokonaan hankalista kysymyksistä.

Toisaalta enpä ihmettele, että vientimme tökkii, jos näillä malleilla mennään suomalaisia tuotteita ja palveluita maailmalle markkinoimaan ja myymään. Joku on joskus sanonut, että jos haluat myydä jotakin, niin sinun pitää ensin myydä itsesi, jotta syntyy luottamus asiakkaan ja toimittajan välille. Sipilän hallitus ei näytä saaneen aikaan luottamusta EK:n ja ammattiyhdistysliikkeen välille. Luottamusta on vaikea saada luoda excel -taulukoilla.

Peter Black

Täytyy todeta ja toivoa, että tämä "ihmemiehen" taru loppuu todella nopeasti, tai suomesta ei jää jäljelle mitään. Pelkkä keisarinelkeinen tyhjää kumiseva tynnytri hokemineen. Kilpailukykyä ei kasvateta aikana kun kaikki on vapaassa pudotuksessa, kurjistamalla ja rajoittavia lakeja lisäämällä.
Mitä Sipilä tuon neron hallituksensa kanssa alkaisi sitten "kilpailukykyisesti" täällä valmistaa, kun koko maailma on ajaettu siihen malliin, että valmistus tapahtuu lähellä markkinoita. Meillä taas lähimarkkinat on EU-pössien yhteisellä typeryydellä rajattu pois - Usan mieliksi.
Mitä siis "keisari ilman vaatteita" Sipilä aikoisi kilpailukykyisesti tuottaa täällä, ja olisiko sitten syytä se kertoa milloin aikoo aloittaa, niis olen aivan varma, että työntejijöiden palkoista se ei jää kiinni. Tietysti olisi tehokkaampaa ja uskottavampaa pienipalkkaisten kuristaminen, jos Sipilä vaikka aloittasi verosuunnittelunsa purkamisen, ei tuntusi niin tekopyhältä itku "hengenmieheltä".

Ari-Vesa Parviainen

Hyvä uutinen on ollut laivatilaukset, mutta siihenkin tarvittiin saksalainen Meyerwerft, perheyritys, vastuunkantajaksi ja vetäjäksi.

Suomessa osataan tehdä asioita, mutta ei näemmä ilman isännän kättä.
Sipilä yrittää samaa, kurittomat kakarat ei tajua omaa tulevaa parastaan.

Kiitoksena, kuten saattoi arvatakin, on itku ja marina. Mistä luulevat ihmiset taiottavan sen rahan, joka pysäyttää velkaantumisen? Edotuksia ei ole näkynyt pyydettäessäkään.

Näyttää että kiinnostus (ja ehkä älli), riittää vain Volvon maksuerien ja ehkä uuden kiukaan kustannuksiin. Maailma on muuttunut, pää puskaan.

Pidin joskus suomalaisia realisteina, jopa fiksuina. Suotta näemmä.

Veikko Yli-Nisula

Hallitus toimii aivan oikein pelastaakseen Suomen talouden. Ammattiyhdistysliikkeeltä ei voi odottaa valtion taloudesta huolehtimista heille oma napa kaikkein tärkein on. Pelastaakseen tuleva lakkoilu kuinka monta työpaikkaa ,tähän voisi vastata joku ammatistaan ylpeä ay aktiivi

Ilpo Martikainen

Maamme kyllä kurjistuu ihan itsestään nykymenolla koko ajan, velkaa tulee joka päivä lisää ja työpaikkoja siirretään edullisemman kustannustason maihin. Ne ovat investointeja Viroon, Puolaan, Tsekkeihin, Aasiaan jne., mutta missä ovat investoinnit Suomeen? Sellutehtaita ollaan nyt panemassa pystyyn, kun hinta on hyvä ja pitkäkuituiselle sellulle on kysyntää, ja muistakin jakeista voidaan kehittää uutta, mutta entä muut investoinnit? Ei niitä tule, jos maa on kilpailukyvytön. Hallitus on viimein ryhtynyt toimiin, mutta missä ovat muiden tahojen vastaukset tähän olennaiseen kysymykseen? Ei siihen riitä se, että Rinne on kerran käynyt Kiinassa ja antanut lausuntoja, että tänne vaan viemään kaikki pk-yritykset, täällä on kysyntää, täällä rakennetaan paljon. Jos se olisi niin helppoa, miksi siät ei ole tehty? Vastaus on, että se on erittäin vaikeaa ja hidasta, vie vuosikausia ja vaatii hyvin paljon rahaa. Lakkoilu vie tilannetta vain huonompaan.

Pentti Westerholm

Hieman yllättävästi koko AY-rintama haaastaa hallituksen aloittamalla perjantaina maan pysäyttävän mielenilmauksen.Toivottavasti he tämän jälkeen kertoo ,mitä Suomen pitää tehdä päästäkseen ahdingosta.Hallituksen jatkomahdollisuudet alkaa olla lopuillaan enen kuin ovat kunnolla alkanetkaan.Meni suurenluokan Vatuloinniksi koko uudistus.Sipilän sanoin ei haeta syyllisiä,mutta jokaisella asiaan vaikuttaneella on peili kotona.

Kaarle Akkanen

Tilastotieteilijät ym. valistuneet kansalaiset ymmärtävät kyllä sen, mihin "massaan" muutokset ovat kohdennettava, jotta saavutettaisiin haluttu vaikutus mahdollisimman pienin muutoksin. Me olemme se massa ja tämä leikkaus on vain siedettävä, jos haluamme Suomen nousevan nykyisestä "velkahelvetistä".