Keskiviikko 17.7.2019

Matti Vanhanen: Suomi valmistautuu rajatarkastuksiin – ”Kehittymässä poikkeustilanne”

Luotu: 
14.9.2015 11:56
Päivitetty: 
14.9.2015 21:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustavaikuttaja Matti Vanhasen mukaan rajaviranomaisten valmiuden lisääminen on tärkeää myös kansalaisten luottamuksen ja hyväksynnän säilyttämisen kannalta. "Kaikkein vähiten tässä kaivataan sitä, että syntyy kuva järjestelmästä, joka seisoo tumput suorina eikä hallitse tilannetta", hän sanoo.
|

Faktakulma

Schengen-sopimus säätelee ihmisten liikkuvuutta rajojen yli sopijamaiden välillä.

Sopimusta soveltavat valtiot muodostavat niin sanotun Schengen-alueen, jolla on yhteinen rajavalvonta ja jonka sisällä ihmisten liikkuminen tapahtuu ilman järjestelmällisiä tarkastuksia.

Shengen-valtioiden myöntämät viisumit ovat voimassa koko Shengen-alueella.

Sopimukseen kuuluu 28 eurooppalaista maata.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Matti Vanhasen mukaan myös Suomen viranomaisilla täytyy olla valmius käynnistää rajatarkastukset Schengen-rajoillaan. Etenkin Ruotsin raja-alueilla Pohjois-Suomessa pakolais- ja siirtolaistilanne on Vanhasen mukaan vaarassa lipsua viranomaisten hallinnasta, mihin voitaisiin puuttua rajatarkastuksin.

Vanhanen viittaa Saksan sunnuntaiseen päätökseen ottaa väliaikaisesti käyttöön Schengen-alueen vapaasta liikkuvuudesta poikkeavat rajatarkastukset eteläisellä, Itävallan vastaisella rajallaan. Saksan äkillisen päätöksen tavoite on hillitä kiihtynyttä pakolais- ja siirtolaisvirtaa ja ennen kaikkea palauttaa järjestelmällisyys maahantuloprosessiin.

– Myös meillä [Suomessa] viranomaisilla on oltava valmius käynnistää rajatarkastukset. Se ei vaikuta tulijoiden määrään, mutta auttaa pitämään järjestyksen ja varmistettaisiin se, keitä täällä oleskelee. Tulijat ohjattaisiin järjestelmällisesti vastaanottokeskuksiin. Tästä on kehittymässä poikkeustilanne ja toimenpiteiden on vastattava sitä, Vanhanen kirjoittaa maanantaina Facebook-sivullaan.

Hallitus ilmoitti perjantaina maahanmuuttopoliittisessa toimenpidelistauksessaan, että turvapaikanhakijatilanteen vuoksi ”aktiiviseen keinovalikoimaan otetaan Schengenin sisärajatarkastukset, mukaan lukien väliaikaiset pistotarkastukset”.

Toimitaanko nyt siis aktiivisesti sen puolesta, että Schengenin sisärajatarkastukset otetaan käyttöön Suomessakin, Matti Vanhanen?

– Valmiutta siihen pitää nostaa. Se pitää olla viranomaisten harkinnassa, muuttuuko tilanne kaaosmaiseksi, ja valmius käyttöönottoon pitää olla kunnossa, jos sitä tarvitaan, Vanhanen sanoo Uudelle Suomelle.

Keskustavaikuttaja sanoo, ettei hän tiedä, millainen Suomen viranomaisten valmius rajatarkastusten käyttöönottoon tällä hetkellä on.

– En ole kysellyt sen perjantain jälkeen. Se on linjattu, mutta valmiuden nostaminen ei tapahdu ihan sormia napsauttamalla. Uskon, että siellä valmiutta nyt lisätään. Meillä varmastikin muutama päivä aikaa on verrattuna johonkin Saksan tilanteeseen, Vanhanen sanoo.

Vanhanen sanoo, että ainakaan hänen tiedossaan ei ole, että hallitus olisi linjannut jonkinlaista aikarajaa valmiuden nostolle. PÄIVITYS: Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi myöhemmin maanantaina, että Pohjois-Suomen rajavalvontaa tehostetaan ja myös rajatarkastuksiin on valmius, mutta varsinaisia tarkastuksia ei toistaiseksi nähdä tarpeellisiksi.

Saksan päätöstä on pidetty osin yllättävänä, koska Saksa on näkyvästi toivottanut pakolaiset tervetulleiksi. Saksa on kuitenkin turhautunut muiden Euroopan maiden vastahakoisuuteen ottaa turvapaikanhakijoita vastaan ja huolestunut omasta kantokyvystään tulijavirran yhä yltyessä.

– On loogista, että näin tapahtui, Vanhanen kommentoi.

”Jos maahan tulee turvapaikanhakijoita, jotka eivät välittömästi raja-asemalla ilmoita hakevansa turvapaikkaa, vaan lähtevät omin toimin eri suuntiin... näin ei pitäisi päästä käymään”

– Jo uutiskuvien perusteella on saattanut päätellä, että jossain vaiheessa on pakko [ottaa rajatarkastukset käyttöön Saksassa]. Oikeusvaltiossa on tärkeä periaate se, että tiedetään keitä yhteiskunnassa oleskelee. Täysin hallitsematon maahantulo ilman, että on edes varmiutta siitä, että asianomaiset hakeutuvat turvapaikkaa hakemaan, ei ole hyvä.

Vanhasen Facebook-kirjoituksen mukaan Suomessa ”tilanne ei ole vielä sama kuin Saksan rajalla, mutta suunta on sama”. Tällä hän viittaa etenkin Tornion tilanteeseen.

Puhutte hallitsemattomasta maahantulosta Saksan osalta. Onko Suomessa tilanne jo hallitsematon?

– Mun ymmärtääkseni, jos se sitä lähenee, niin lähinnä tuolla pohjoisessa. Mutta jos maahan tulee turvapaikanhakijoita, jotka eivät välittömästi raja-asemalla ilmoita hakevansa turvapaikkaa, vaan lähtevät omin toimin hakeutumaan eri suuntiin, niin näin ei pitäisi päästä käymään, että väki lähtee omatoimisesti Suomen sisällä liikkumaan, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan olisi kaikkien edun mukaista, että tulijat ohjattaisiin jo rajalla järjestelmään.

– Parhaiten se Suomen kohdalla pohjoisessa toimisi niin, että kaikki turvapaikanhakijat ilmoittautuisivat siellä raja-asemalla välittömästi, ja sitten heidät ohjattaisiin busseihin, joilla viranomaiset veisivät heidät vastaanottokeskuksiin. Ei niin, että ihmiset lähtevät vapaasti hakeutumaan mihinkään muualle, mikä nyt kaiketi on mahdollista, kun papereita ei rajalla katsota. Se on aika paljon ihmisestä kiinni, miten hän hakeutuu turvapaikanhakijaksi, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa rajatarkastusten tarkoitus ei ole suoranaisesti tulijamäärien supistaminen, vaan ilmiön palauttaminen viranomaisten hallintaan.

– Rajatarkastus ei todellakaan vähennä tulijoita Saksassakaan, mutta tulijoiden rekisteröinnillä on lieveilmiöihin liittyvää ennaltaehkäisevää vaikutusta. Samalla turvapaikanhakijat voitaisiin heti ohjata eri vastaanottokeskuksiin meneviin busseihin, hän kirjoittaa Facebook-päivityksensä alla kommentissa.

Hän uskoo, että rajatarkastuksilla voi olla myönteisiä ”välillisiä vaikutuksia” ihmissalakuljetuksen hillinnän ja salakuljettajien henkilöllisyyden paljastamisen kannalta. Tulijavirrasta saattaa karsiutua ei-toivottuja yksilöitä.

– Sillä on ennaltaehkäisevä vaikutus tietysti sellaisten ihmisten kannalta, jotka eivät halua, että heidän papereitaan tarkastetaan. Mutta suureen massaan se ei välttämättä vaikuta, Vanhanen sanoo.

EU-maiden sisäministerit kokoontuvat tänään maanantaina päättämään muun muassa komission esittämästä turvapaikanhakijoiden taakanjaosta. Vanhanen uskoo, että tämän lisäksi kokouksessa nousee väkisin esille myös rajavalvonta. Hän toivoo, että kokouksen tuloksena olisi ainakin päätös niin sanotun "turvallisten maiden listan" pikaisesta kokoamisesta. EU:n yhteinen lista nopeuttaisi palautuspäätöksiä ja vapauttaisi viranomaisresursseja.

Presidentti Sauli Niinistö esitti aiemmin huolensa Schengen-järjestelmän kestämisestä Välimeren kriisin vaikutusten yltyessä Euroopassa. Hän kysyi puheessaan, ”kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa”, ja linjasi, että vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta.

Vanhanen korostaa sitä, että väliaikaiset, kriisiajan poikkeusjärjestelyt kuten rajatarkastukset ovat mahdollisia myös Schengen-järjestelmän sisällä.

– Schengen-järjestelmä joutuu väliaikaisesti käyttämään näitä kriisilausekkeita hyväksi.

Lähi-idän kriisin monimutkaisuutta ajatellen väliaikaisista järjestelyistä saattaa tällä kertaa tulla pitkiä. Vanhanen ei kuitenkaan usko, että EU tulevaisuudessakaan sulkee rajojaan.

– Eurooppalaisuuden ytimeen kuuluu se, että ihmisiä ei unohdeta hädässä.

Faktakulma

Schengen-sopimus säätelee ihmisten liikkuvuutta rajojen yli sopijamaiden välillä.

Sopimusta soveltavat valtiot muodostavat niin sanotun Schengen-alueen, jolla on yhteinen rajavalvonta ja jonka sisällä ihmisten liikkuminen tapahtuu ilman järjestelmällisiä tarkastuksia.

Shengen-valtioiden myöntämät viisumit ovat voimassa koko Shengen-alueella.

Sopimukseen kuuluu 28 eurooppalaista maata.

Pitäisikö Suomen ottaa käyttöön väliaikaiset Schengen-rajatarkastukset?

3439 ääntä annettu
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Silander

Ns "pakolaisilta" joita tänne nyt tulee olisi syytä ottaa ainakin kännykät ym laitteet pois, etteivät pääse värväämään tänne lisää "pakolaisia". Tai ainakin ulkomaan soittoesto päälle. Oikeat pakolaiset ovat pakolaisleirillä. Sieltä enemmistönä tulevat nuoret miehet lähinnä paenneet armeijaan joutumista.

Rauno Partanen
Vastaus kommenttiin #31

Joskus oli Euroopassa semmoinen maa kuin Jugoslavia, ei ole enää. Kohta ei ole enää Syyriaakaan. Oma joukko kait olisi etnisen ja uskonnollisen vakaumuksen perusteella aika helppoa valita, näiden perusteella ne uudet valtiotkin tulevat muodostumaan. al-Nusran jäsenenä ei ehkä kannattaisi pyrkiä alaviittien joukkoihin taistelijaksi jne. Vai meinaatko, että kaikki tänne paenneet ovat etnisesti ja uskonnollisesti täysin juuretonta porukkaa?

Jani Pulkki

Miten tilanne mikä ei ole kenenkään kontrollissa voi lipsua hallinnasta? Mitä varten meillä on täydennyspoliisit ja koulutettu reservi rajamiehiä jos niitä ei voi ottaa käyttöön edes nyt, tilaanteessa jossa Schengin ulkorajavalvonta on lakannut olemasta?

Heikki Paananen

Koska pakolaisia ei tarkasteta rajalla mitenkään, voi salakuljettava tehdä lisätienistiä pistämällä miehen matkaan jauhopaketin.

Piakkoin kaikki Tornionjoen veneet ovat hylättynä Suomen puolella. Käykää valitsemassa parhaat uisteluveneiksi.

Sami Heinonen

Olisi pitänyt "herätä" jo vähintään kuukausi sitten.Afrikassa ja lähi-idässä on uutisoitu suomen maailman reiluimmasta rahanjaosta moniosaajille ja Sipilän talon luovutuksesta työvoimapulan paikkaajille sieltä on todellakin tulossa väkeä nyt. Kenen asialla suomen hallitus on ? Norjalaisten ja ruotsalaisten laskujen mukaan yhden (1) moniosaajan elättäminen kehdosta hautaan maksaa miljoona euroa. Miettikää minkä laskun tämä mokutushallitus on veronmaksajille jo tehnyt !!! Kiristäkää vyötä alamaiset ja vaalikarja se on menoa nyt.

Matias Härkönen

Mitä se nyt hyödyttää, jos laitetaan rajatarkastukset mutta otetaan silti kaikki maahan. Jos tulevat Ruotsista, niin ohjataan takaisin Ruotsiin niin kuin Schengen sopimus sanoo. Täysin käsittämätöntä, että asiaa ei saada aisoihin.

Matti Auer

Matti Vanhanenkin tietää, että on poliittisesti epäkorrektia olla maahanmuuttovastainen nykyisessä media-ilmapiirissä. Jos joku Perussuomalaisista sanoisi samaa, hänet olisi teilattu ensin Ilta-Sanomissa ja Hesarissa sekä lopulta Ylen Uutisvuodossa.

Kim Serrano

ei tarvitse kovin kummonen sota strategi olla kun ymmärtää että isis käy sotaa koko auroopan alueella ja nyt kun tällainen tilanne on sallittu viranomaisten taholta niin taistelu järjestö on jakanut tasaisesti koko euroopan alueelle koulutettua henkilöstöä..olisi olettanut että ainakin matkatavarat olisi tutkittu paremmin..
toinen asia mitä on vaikea ymmärtää..islamisteja on vähintään kaksi erilaista osapuolta mitkä taistelee keskenään...on olemassa shiia ja sunni muslimit...onko parempaa keinoa hakea sitä kaaosta helsinkiin mikä on etelä euroopassa ja lähi idässä...annetaan toiselle muslimi yhteisölle avustuksia.. tontti paikkoja..tosi vaarallista politiikkaa..

Pasi Tikka

Kiitettävän ajoissa liikkeellä. Ei käy kateeks jos lakotkin pidemmälle rasittavat. Olen muuten ihmetellyt että kun kauhistellaan pakolaisveneitä ja olkaan kuitenkin valmiita auttamaan,niin eikö sen epäinhimillisen ja hengenvaarallisen kolmannen osapuolen harrastaman hyväksikäytön voi jättää pois tuosta kuviosta? Nyt tuntuu hieman oudolta kun venetouhua kauhistellaan vastarannalla odottaen, vaikka resursseja varmaan löytyisi noutoonkin?

Mikael Kaasinen

Touhu on lähdössä lapasesta aivan täysin. Internetin aikakaudella jokaisessa savimajassa saadaan hetkessä selville että Suomessa on avokätinen sosiaaliturva, ja "pakolaiset" majoitetaan hotelleihin, jollei sitten ministeritason asuntoihin. Turha sitten ihmetellä kun Ruotsikin alkaa heidän mielestään olemaan vähemmän houkutteleva.
Nyt ne rajat kiinni ja vähän äkkiä, muuten meillä on kohta kymmenien tuhansien maahantulijoiden kanssa sellaiset ongelmat, että kaikki talouden sopeutusyritykset ovat yhtä tyhjän kanssa.
Varmaan kyllä löytyy niitäkin jotka taputtavat käsiään ja hurskastelevat että vapaa liikkuvuus kuuluu kaikille. Ei se kuulu, se kuuluu niille joilla on varaa maksaa itse olemisensa.

Jenni Sager

Ruotsin vastaiset raja-asemat kiinni ja armeijalta virka-apuna tehostettua rajavalvontaa. Tätä varten meillä on puolustusvoimat. Mikä tässä on niin vaikeaa? On ehkä kallista, mutta halvemmaksi se tulee kuin elintasopakolaisten elätys todellisten hätää kärsivien kustannuksella.

Passe Lehtovaara

älypäät on taas hämäläisittäin niin hitaalla.. tavara on käsissä jäähtyneenä niin tulee jokin älyväläys... näiden päättäjien turhuus on uskpmatonta. Sokeeta... toimimatonta.... kansalaista väheksyvää..

Huomaa että on ollu niin helppoa olla norsunluu tornissa. Ehkä on aika kaataa se ja laittaa älypää herrat ulos sieltä. Hommia pidetään niin itseselvyytenä että tulee vain fiilis: ei paljon kiinnosta. Kansa saa kärsiä ja eliitti porskuttaa. Nyt tässä vielä tulee lisukkeena muuten isompi ongelma tässä "poikien" massatulemisessa... sitähän vaan ei uskota ennenkuin kosteenlämmin on käsissä.. sitä odotellessa koitetaan näennäisesti vetää ..ei tässä mitään... teatteria. Antaa mun kaikki kestää..

Taito Mikkonen

"Mutta jos maahan tulee turvapaikanhakijoita, jotka eivät välittömästi raja-asemalla ilmoita hakevansa turvapaikkaa, vaan lähtevät omin toimin hakeutumaan eri suuntiin, niin näin ei pitäisi päästä käymään, että väki lähtee omatoimisesti Suomen sisällä liikkumaan, Vanhanen sanoo."
Eli maahan ei voi tulla turisteja tai muita, jotka eivät ole pakolaisia. Tulija voi rajalla sanoa, ettei ole pakolainen mutta maahan päästyään voi myöhemmin ilmoittautua pakolaiseksi.

Ritva Västi

Miksi nää pakolaiset pakenee Ruotsista Suomeen...eihän Ruotsissa käydä sotaa.....isis-muslimeilla on harha luule et joka maassa heille kuuluu kaikki ne mitä joku omistaa,...Ruotsihin takaasin kaikki,,,,Suomalaaset on sen verran yksinkertaisia pakolaisten suhteen luulevat et ne on jossain hädässä....jakelevet leipiä kutovat villasukkia ym muuta.

Vesa Wallenius

Alkaa Suomi heräämään hitaasti liiallisesta sinisilmäisyydestään kun tieto lisääntyy ja mitä enemmän näkyy vain miesjoukkojen massamuutto Suomeen.
Voi sanoa, että nuorten miesten kohdalla on tehokkaasti toiminut Suomineidon markkinointi hienoilla omakotitaloilla, sekä blondien sankarien vastaanottokuvilla...herää kysymys mikä taho on tumassa näitä valtavia miesjoukkoja Suomeen koko Euroopan läpi tänne kylmään? onko se lumi ja räntä vai poikkeavan hyvä vastaanotto johon ei valitettavasti pakolaisleireiltä lapset ja heidän vanhempansa kerkiä mukaan kun nopeat syö hitaat tässäkin pelissä?

Vesa Wallenius

Alkaa Suomi heräämään hitaasti liiallisesta sinisilmäisyydestään kun tieto lisääntyy ja mitä enemmän näkyy vain miesjoukkojen massamuutto Suomeen.
Voi sanoa, että nuorten miesten kohdalla on tehokkaasti toiminut Suomineidon markkinointi hienoilla omakotitaloilla, sekä blondien sankarien vastaanottokuvilla...herää kysymys mikä taho on tumassa näitä valtavia miesjoukkoja Suomeen koko Euroopan läpi tänne kylmään? onko se lumi ja räntä vai poikkeavan hyvä vastaanotto johon ei valitettavasti pakolaisleireiltä lapset ja heidän vanhempansa kerkiä mukaan kun nopeat syö hitaat tässäkin pelissä?

Hannu Siipola

Vai kuuluu se Eurooppalaisuuden ytimeen että ihmisiä ei unohdeta hädässä. Sallikaa minun nauraa. Eihän EU tee mitään jotta Irakin ja Syyrian tilanne saatais rauhoittumaan.
SIellä on sairaalat täynnä potilaita joilla on oikea hätä.

Siis nyt tarvitaan Euroopan laajuinen liikekannallepano ja maajoukot Syyriaan ja Irakiin

Tapani Moilanen

Kun muutin Helsinkiin 35 vuotta sitten niin työpaikan asuntolan sängyllä oli muuttoilmoitus Poliisilaitokselle että mitä tämä nuori mies tulee ja mitä meinaa Helsingissä tehdä? En koenut tätä loukkaavana koska Isä oli puolustanut Suomen Rajaa Ihantalassa ettei kiiltäväsilmäiset Kommunistit alistaisi tätä maata.