Sunnuntai 21.7.2019

Jäätävä huomio Suomesta: ”Ei millään maalla ole tällaisia shokkeja”

Luotu: 
19.9.2015 10:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan iso ero vertailussa euroalueen kriisimaihin on kysymys siitä, onko Suomella kykyä toimia ajoissa. Arkistokuva.
|
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kuvailee Suomen tilannetta juuri nyt poikkeukselliseksi.
 
-Meihin on kohdistunut monta isoa shokkia yhtäaikaa: teknologiateollisuuden romahdus, metsäteollisuuden vaikeudet, väestön ikääntyminen ja Venäjä. Ei millään maalla ole tällaisia shokkeja yhtäaikaa. Iso ero vertailussa (euroalueen) kriisimaihin on kysymys siitä, onko meillä kykyä toimia ajoissa. Jos ei ajoissa toimita, niin kurki kuolee ennen kuin suo sulaa, hän sanoi Ylen Ykkösaamussa.
 
Liikanen korosti investointien merkitystä.
 
-On tärkeää, että yrityksillä on toimintaedellytykset kunnossa. Vain kannattavat yritykset investoivat.
 
Liikanen on jäsen myös Euroopan keskuspankin EKP:n neuvostossa. Hän sanoo, että Suomen tilanne on huomattu Euroopassa.
 
-Olen joutunut vastaamaan enemmän kysymyksiin Suomen ongelmista kuin koskaan aikaisemmin urani aikana.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sami Heinonen

Pahin shokki on itse aiheutettu ! Se on suomen islimisoiminen siirtämällä afrikan ja lähi-idän "nuoriso" suomen sosiaalinkirjoille. Maa oli jo ennen tätäkin talouskriisissä, Mutta nyt on vedetty niin pohjalle ettei ylös pääsyä ole.

Ilari Änkövaara

Taisi unohtua otsikoista ITSEAIHEUTETTUJA

Pakotteet yhdistettynä venäläisiin suuntautuneeseen negatiivisuuteen on pudottanut Venäjän turismin nollaan.

Nokia tyri ihan omatoimisesti.

Hallituksemme on 2008 alkaen keskittynyt tekemään tulonsiirtoja varakkaille tuhoisin seurauksin. Samanaikaisesti yhteiskunnan rakenteita ei ole virtaviivaistettu. Byrokratia on entisenlaistaan ja jatkuvasti saamme seurata sääntösuomen uusimpia Kafkamaisuuksia.

Ruoho Esa

Suurin virhe tehtiin 2002 kun suomi liitettiin ilman kansan suostumusta yhteisvaluutta euroon. Jos haluttaisiin menestystä Suomeen olis välittömästi aloitettava siitä eroaminen nyt. Tuskin se ainakaan halvemmaksi tulevaisuudessa tulee. Nyt vain odotellaan, että IMF lierot pääsee suomeen harjoittamaan diktatuuriaan. Vai oliko Kreikan tapahtumat Demokratiaa?

Lumira Lumus

Suomihan on AAA-luokan valtio ja terveutoa kaikille lähi-idän "pakolaisille", tämä on uusi toimiala, johon nyt investoidaan. Tämä on investointia, eikö Liikanen ymmärrä? Toimiala, johon Suomi sijoittaa ja antaa asunnot ja täyden ylöspidon kaikille maahanmuuttajille.
Eri asia, mitä tämäkin ala tuottaa. Ostajalle kannattava, myyjä rahoittaa ja maksaa ostokset.

Jaakko Aalto

"... on kysymys siitä, onko meillä kykyä toimia ajoissa. Jos ei ajoissa toimita, niin kurki kuolee ennen kuin suo sulaa".

Noihin Liikasen luettelemiin shokkeihin on syytä lisätä turvapaikanhaskijashokki, jonka suuruusluokka on hyvää vauhtia paisumassa muiden kanssa samaan suuruusluokkaan. Ja kysymys, onko meillä kykyä toimia ajoissa, on enemmän kuin aiheellinen. Toistaiseksi näytöt tästä ovat erittäin heikot.

Samuli Matilainen

Väestön ikääntyminen (kuten monet muutkin luetellut ongelmat) ovat itseaiheutettuja.

Tärkeä kysymys kuuluu: otettiinko väestön ikääntymisestä opiksi vai luodaanko itse toinen väestön ikääntymisongelma tulevaisuuteen?
Meillä on mahdollisuus olla toistamatta menneen sukupolven virheitä ja kääntää Suomen väestö laskuun, jota se ei kaikista puheista ja peloista huolimatta ole vieläkään tehnyt. Maahanmuutto seis ja rohkeasti väestö pohjoiselle maalle sopivaan 1,5 - 3 miljoonaan. Antaa muiden maiden tukehtua itse aiheuttamiin ongelmiinsa. Myydään me sitten tontteja järvenrannoilta kalliiseen premium-hintaan kun koko muu maailma tukehtuu paskaansa.