Maanantai 22.7.2019

Hyytävä ennuste ”uudesta maailmanjärjestyksestä”: ”Tämä on vasta alkua”

Luotu: 
16.1.2016 16:06
  • Kuva: Sara Hessel
    Kuva
    Professori Ian Bremmer varoittaa, että pakolaiskriisistä on nähty vasta vain hieman esimakua. Hän mainitsee erityisesti Pohjoismaat: Suomen, Ruotsin ja Tanskan. Kuva: Sara Hessel.
|

New Yorkin yliopiston professori ja tutkimusyhtiö Eurasia Groupin perustaja Ian Bremmer arvioi maailman olevan nyt tilanteessa, jollaista ei ole nähty sitten toisen maailmansodan. Maailman johtaviin geopolitiikan asiantuntijoihin lukeutuva Bremmer sanoo uuden geopoliittisen syklin olevan alkamassa.

-Geopolitiikassa on syklejä kuten taloudessakin. Edellistä geopoliittista sykliä kutsuttiin toiseksi maailmansodaksi. Nyt olemme uuden syklin alussa. Tämä on vasta alkua, tilanne on kehittymässä paljon pahemmaksi, Bremmer ennusti puhuessaan sijoittajakonferenssissa Tukholmassa.

Hän luettelee neljä asiaa, jotka "muuttavat koko sen maailmanjärjestyksen, jonka tunnemme": Isis, Kiina, Euroopan pakolaiskriisi ja Vladimir Putin.

-Isis on koko ihmiskunnan historian pahin terroristijärjestö. Pakolaiskriisi puolestaan on vakavin sitten toisen maailman sodan. Lisäksi vaikuttaa muun muassa Suomen ja Ruotsin poliittisiin järjestelmiin, koska nousussa ovat perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien kaltaiset puolueet.

Pakolaiskriisistä nähty vasta hieman esimakua

Ian Bremmer kuvailee Kölnin uudenvuoden tapahtumia "käänteentekeviksi".

-Sanoin aikaisemmin, että pahin, mitä voisi tapahtua, olisi terrori-isku Saksassa. Kölnin tapahtumat tarkoittavat sitä, että pakolaisista tuli yhtäkkiä turvallisuuskysymys. Naiset kohtasivat väkivaltaa, jota tekivät turvapaikanhakijat, tummaihoiset ja erilaisiin asioihin uskovat miehet.

Samalla Bremmer varoittaa, että pakolaiskriisistä on nähty vasta vain hieman esimakua. Hän mainitsee erityisesti Pohjoismaat: Suomen, Ruotsin ja Tanskan.

-Vain 10 prosenttia syyrialaisista on paennut. Loputkin haluavat pois sieltä ja he haluavat tulla Pohjoismaihin. Minäkin haluaisin, jos olisin pakolainen.

Isisiin liittyen Bremmer nostaa esiin Saudi-Arabian. Hän sanoo maan kuninkaallisen perheen sisällä olevan ristiriitoja, joista länsimaissa ei tiedetä mitään ja jotka voivat johtaa kuninkaallisen perheen hajoamiseen.

-Saudihallinto on kamala. Ongelma on kuitenkin se, että jos kuningasperhe hajoaa ja se sryjäytetään vallasta, tilalle tulee jotakin vielä paljon kamalampaa, sellaista kuin Isis.

”Kukaan ei tiedä, mitä Putin aikoo”

Venäjän presidenttiä Vladimit Putinia professori Bremmer kuvailee mieheksi, joka voi tehdä mitä tahansa. Hän sanoo EU:n ja USA:n Venäjää vastaan kohdistamien pakotteiden olleen paha virhe.

-Kukaan ei tiedä, mitä Putin aikoo. Juuri nyt hän on maailman vaikutusvaltaisin yksittäinen henkilö. Ja hän on kyllästynyt erityisesti siihen, kuinka välinpitämättömiä amerikkalaiset ovat Venäjän suhteen.

Kiinan osalta Bremmer viittaa alkuvuoden turbulenssiin rahoitusmarkkinoilla. Hän ei silti ole huolissaan Kiinan talouskasvusta, vaan siitä, miten kiinalaiset hoitavat tilanteen.

-Se tulee lyhyellä aikavälillä määrittelemään uutta mailmanjärjestystä ja vaikuttaa ainakin yhtä paljon kuin se, mitä Isis tekee tai miten pakolaiskriisi etenee.

Geopoliittisista riskeistä varoitti torstaina myös Maailman talousfoorumi WEF. Lue lisää täältä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Keijo Lindgren

"Hän sanoo EU:n ja USA:n Venäjää vastaan kohdistamien pakotteiden olleen paha virhe."
Tässä kyllä EU rankaisee itse itseään.
Öljyn hinta hoitaa pääosin kuitenkin pakotteet.
USAkin valloitti Irakin aivan turhaan kun öljy menetti arvonsa.

Risto Nikander

EU:han rankaisee kaikissa tärkeissä toimissaan varsinkin kansalaisiaan ja isot maat pienempiä ja röyhkeät naiiveja viisaat tyhmiä. Suomi surkeine talouksineen ja työttömyyden kurittamana kuuluu kaikessa mainitussa pahiten kärsivien joukkoon. Suomen kohtalo on vielä olla Putinin johtaman Venäjän naapuri. Artikkeli on tosi hyvä.

Juuso Hämäläinen

On ihan sama kuka sanoi aiheesta ja mitä. Venäjälle asetetut pakotteet ovat suuri virhe. Lapsellinen yritys laittaa maailman toiseksi suurin diktatuuri järjestykseen painostamalla. Osoittaa heikkoa poliittista taitoa ja surkeaa maa- ja ihmistuntemusta.

Sauli Harju

Ei yhtään pakolaista maahan, vaan jokaisen maan armeijan pitää mennä tekemään terroristeista hakkelusta jotta maista saadaan turvallisia. Muuten tämä todellaki johtaa jatkuvasti enemmän leviävään sotaan ja terrorismiin.

Maija Venäläinen

Kehitysuskontokin on uskonto. Siinä ihminen rakentaa elämänsä jumalattoman oletuksen varaan. Moraali on lainattu kristillisistä arvoista, jotka ovat alkaneet rapistua (seksuaalinormit, abortti, eutanasia...) Yksilönvapaudesta on tehty tärkein arvo, jolloin arvot alkaavat jo vähitellen tallaamaan toistensa päälle suosien aikuisia ja vahvoja. Vain Jeesuksen evankeliumi johdattaa ihmisen oikeaan horisonttiin itsensä, lähimmäisensä ja Jumalan suhteen unohtamatta luomakuntaa.

Reijo Helli
Vastaus kommenttiin #24

Oletko perehtynyt yleisemmin maailmassa käytäviin sotiin... mikä tai ketkä niitä aiheuttaa... minun tulkinta tästä on se .. että näitä sotia käydään ympäri maailman ja erikoisesti lähi-idässä juuri eri uskontokuntien välillä ja uskoon liittyen milloin se mikäkin... usko Islam , etunenässä.
Poikkeus tästä on vain "Putinin" oma sota Ukrainassa ja tämä Diktaattori muutenkin joka ei kunnioita mitään uskontoa tai kansainvälisiä sopimuksia muutenkaan.

Juuso Hämäläinen

Islam ei ole uskonto vain vaan valtiojärjestys useissa maissa. Et tiedä asiasta, koska et ole muslimimaissa oleskellut. Minä olen nähnyt merkittävän määrän näitä ja on selvää, että kristinuskon vertaaminen islamiin on päätön ajatuskin. Meillä on lännessä mielipiteenvapaus ja olemme miutenkin sangen vapaita elämään kuten haluamme. Muslimimaat ovat pääosiltaan täysi vastakohta. Uskonnollisilla verukkeilla puututaan kaikkeen ihmisten elämässä.

Reijo Jokela

"Pakolaiskriisi on vaikuttanut siihen, että nousussa ovat perussuomalaisten kaltaiset puolueet". Pakolaiskriisin aikana on itse perussuomalaisten suosio romahtanut, niin miten ihmeessä sen kaltaisten puolueiden suosio olisi voinut kasvaa?
Mietityttä, että onko tuo järjenvastainen toteamus itse tuon professorin lausumaa, vai onko kysymyksessä se, että US:n toimittaja on suorittänut jälleen kerran sitä nykyistä toimittajan tärkeintä tehtävää, eli liittänyt juttuun omia mielipiteitään. Ainakaan tuo aivopieru ei ollut lainausmerkeissä.

Jyrki Paldán

Persut ratsastivat suosioon lähes pelkästään maahanmuuttajakysymyksellä, ja heidän suosionsa romahti kun kävi ilmi että sen suhteen mikään ei muutu, vaikka persut hallituksessa istuukin. Niin ja toki tuo oli vain yksi niistä lukemattomista takinkäännöistä, persuthan ovat oikeastaan melko mallikkaasti pettäneet jokaisen antamansa vaalilupauksen ja syöneet jokaisen sanansa.

Sen sijaan professori on huolessaan ihan oikeassa, ainakin historiallisen kontekstin ja lähipäivien kehityksen valossa. Vaikeina aikoina epävarmuuden vallitessa ajattelu tuppaa kärjistymään, ääriaatteet vahvistumaan ja populistit nousemaan. Persujen tapauksessa heidän äänestäjäkuntansa ei löytänyt vastausta tuosta puolueesta, ja uhkana on että sitä vastausta etsitään vieläkin kauempaa äärilaidalta. Tuo ei tietenkään koske vain persuja ja oikeistoa, vaan ihan samalla tavalla tyhjästä syntyneet Espanjan Podemos ja Kreikan Syrizakin ovat populistisia puolueita, joita ei olisi olemassakaan ilman talousongelmia ja geopoliittista epävarmuutta.

Jussi Linjama

Suomi varmaan pyrkii tässäkin asiassa olemaan muita edellä, ovet selällään ja asian ytimessä. Minä sen sijaan esittäisin ystävällisen pyynnön, että "ovi kiinni s:na, täällä vetää ja hiiret syövät jyvät laarista!"
Ja heti kelien parannuttua aletaan laittaa lisäeristyksiä taloon. Niitä toki voi ja kannattaa suunnitella jo valmiiksi etukäteen. Kannattaa pitää mielessä, että talon eristäminen on huomattavasti helpompaa kuin kelien muuttaminen mieleisekseen.

Hannu Siivonen

Hirveetä selostusta joltain tyypiltä joka ei tiedä mitään. Olisi ihan kuva tietää millä mittarilla Isis on pahin terroristijärjestö? Esim. Bolsevikkeihin verrattuna Isiksen pahuus on aika häviävän pientä. Bolsevikkien perintöäkin voidaan sanoa jo geopoliittisesti merkittäväksi. Sitten vielä se uhka että Saudien tilalle tulee jotain sellaista kuin Isis. Millähän tapaa se muka eroaisi Saudeista? Koko tarkastelu on tehty täysin amerikkalaisten intressien näkökulmasta. Miksi muuten jotain Isistä pidettäisi merkittävänä asiana, kun Meksikon huumekartelleja ei mainita ollenkaa?

Jarmo Lius

Muutama muodikas sana -ISIS, Putin, Pakolaisuus - kovin heppoisia tutkimustietoja professori Bremmer eurooppalaisille Yhdysvaltojen yliopistosta tarjoaa. Varmaan uppoaa Hollywood elokuvateollisuuden sivistämiin jenkkeihin kuin voi haarukkaan, mutta kovin on köykänen sisältö meille sivistyneille eurooppalaisille.

Veikko Saksi

Kun katsotaan koko 1900-lukua, oli murhattujen/tapettujen ihmisten määrä kauhea, noin 250 miljoonaa sadan vuoden aikana. Voi olla enemmän tai vähemmän.

Nyt ihmisoikeuksiin suhtaudutaan paljon vakavammin, mikä on hyvä asia niin politiikassa, uskonnossa kuin sodassakin.

ISIS on terroristijärjestö, joka voi aiheuttaa paljon ongelmia. Kiina on kysymysmerkki ja sillä on valtaisa taloudellinen valta. Pakolaisuus on ongelma.

Putinista kuitenkin tiedetään, että tämä aina toimii, kuten KGB-vakooja toimii eli väkivaltapohjaisesti. Ei siinä ole mitään uutta.

Onneksi Venäjän federaatio luhistuu mahdollisesti parin vuoden kuluessa sisäisiin ja ulkoisiin ongelmiin. Niistä energiaraaka-aineen hinta ei ole vähäisin. Siinä menee myös Putinin valta. Aika näyttää, onko luhistuminen samanlainen tapahtuma kuin NL:n luhistuminen.

Pahimmassa tapauksessa Putinin tilalle tulee vielä omapäisempi vakooja. Mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että Venäjä jakautuu 14-15 itsenäiseen valtioon, joilla on halua yhteistoimintaan. Kremlin valtiaalle jää hyvin pieni reviiri kaitsettavaksi.

Niin kauan kuin maailmaa johdetaan taloudellisesti veroparatiisiyhtiöistä (niillä on yli puolet maailman taloudesta hallussaan) ja poliitikot ajattelevat vain omaa valtaansa, voimapolitiikka hallitsee. Eikö olisi jo aika siirtyä aitoon win-win -politiikkaan?

Jouni Tuomela

Energiantuotanto tulee muuttumaan ratkaisevasti muutaman vuoden sisällä.

Uuden energian tutkimusta tehdään laajalla rintamalla, "Kylmäfuusio" -nimen häivettä hyväksikäyttäen. Siis kukaanhan ei usko kylmäfuusioon, joten mikään julkitulleista tutkimustuloksista ei voi olla totta, ja näin tutkimus voi jatkua yleisön häiritsemättä
Ruotsalainen pörssianalyytikko kirjoittaa blogiaan ennakkoluulottomasti, ja nyt hänen neuvoillaan öljyä shorttaamalla oltaisiin jo 600%:n tuotossa.
Aramco.com (Saudi-Arabian valtion öljy-yhtiö) kertoo lisää listautumisaikomuksistaan, joilla minun käsitykseni mukaan tullaan hankkimaan uuden energian kehitystä, joka nyt on kuuminta hottia esirippujen takana.
Tässä vielä lainaus Saudeista:
"No, we wish prices would go back up. One has to be realistic. There are many things in the energy market – not the oil market– that will determine prices in the future. A lot of effort is being exerted worldwide, whether in research, or boosting efficiency, or using non-fossil fuels. All these might witness a breakthrough one day. Any strategy must be done in a way that allows it to be changed continuously. Now, we do not know where prices are going. Are they going to go up, are they going to go down. But one thing is for sure. Current prices do not support all producers."
http://oilpro.com/post/9223/mees-interview-saudi-oil-minister-ali-naimi

Pekka J. Mäkinen

Amerikan ylimielisyys ja Naton laajentuminen ärsyttää niin paljon Venäjää, että se ei enää kauaa katsele tätä kehitystä. Natoon liittymisemme olisi selvä itsemurha tässä tilanteessa.

Toinen uhka on tämä: "Bremmer varoittaa, että pakolaiskriisistä on nähty vasta vain hieman esimakua. Hän mainitsee erityisesti Pohjoismaat: Suomen, Ruotsin ja Tanskan. Vain 10 prosenttia syyrialaisista on paennut. Loputkin haluavat pois sieltä ja he haluavat tulla Pohjoismaihin. Minäkin haluaisin, jos olisin pakolainen".

Todennäköisesti näin tulee myös käymään. Meidän tulisi ehdottomasti hillitä halua hakea pohjoismaista parempaa elintasoa. Mutta pidän todennäköisenä että me emme sitä tee, emmekä pysty hillitsemään eikä hallitsemaan maahanmuuttoa.

Tilanne näyttää melko toivottomalla inhimillisesti katsoen. "Ei tule apua idästä eikä lännestä". Kristittynä kuitenkin näen että tämä tilanne ei ole lopullinen. Ihmiskunta ajaa tiensä soitien kautta katkeraan loppuun saakka, mutta kaikkien kärsimysten jälkeen avautuu ihmiskunnalle uusi valoisa tulevaisuus Jumalan johdossa. Tulee aika josta Raamattu sanoo: "He eivät enää opettele sotimaan".

Jouni Tuomela

Minuakin, syntyperäistä Suomenmaalaista masentaa tämä vuodenaika, jolloin on vaan kaivauduttuva maasaunoihimme, parhaimmillaan eteläisiin rinteisiimme turvaan pahalta.

Ikävän eriarvoisuus- viillon saan kun mietin että jos muualtasaapunut pärjäämisen sijaan ei pysty kuin hotelliasumiseen ilmaisine sairaskyydituksineen ym, jotka syyttömänä maahan påohjoiseen syntyneille aina maksavat 50 €, vrt mamu 0€
no hyi ajatuksiani.

Tapani Tuominen

Kyllä on taas luokatonta journalismia tai luokaton lausunto, josta on saatu aikaan luokaton artikkeli. Löytyisiköhän sitä jostain alkukielellä, jotta voisi verrata. Onko tunnettu lähdespesialisti J-P Vuorela paikalla?

Tuollaisia yleisellä tasolla olevia kommentteja voi kuka tahansa päästellä suustaan: Syyrian kriisi ja siirtolaiset Pohjois-Eurooppaan, siihen persujen nousu ja Putinin arvaamattomuus päälle.

Suomeen on tullut + 20,000 irakilaista elintasosurffaria ja muutama tuhat syyrialaista, edelleen suurimmaksi osaksi nuoria miehiä. Tähän virtaan voimme itse vaikuttaa, kunhan nyt viimein menee perille myös ylimmällä tasolla EUssa, että kyse ei ole pakolaisista. Persujen kannatus on tuoreiden mittausten mukaan laskenut puoleen ja Putinin suunnalta ei ole viime aikoina tullut mitään arvaamatonta. Öljyn hinnan romahdus voi toki saada jonkun uuden tapahtumaketjun liikkeelle sillä suunnalla. Saudi-Arabian osalta voi olla samaa mieltä.

Eli mikä tässä haulikolla roiskaistussa "uutisessa" oli "hyytävää, saati analyyttistä"?

Jos toimittajat kiinnittäisivät vähän vähemmän huomioita siihen, mikä on lausujan titteli "professori" ja enemmän sisältöön (onko sitä), voitaisiin saada luettavaksi lukemisen arvoisia artikkeleita ja journalismia.

Juhani Karlsson

Siellä rapakon takana kannattaisi katsoa peiliin.
Jos Yhdysvallat liittolaisineen Britit etunenässä olisi kunnioittanut Irakin rajoja ei olis pakolaiskriisiä ja ISIS:tä noin alkuunsa.
---
"Öljystä ja Irakin sodasta ei kuitenkaan sovi puhua samana päivänä. Niin likaistahan brittipolitiikka ei ole. Ei edes silloin, kun sotaan on lähdetty öljy-yhtiöiden rahoittaman yhdysvaltalaispresidentin puudelina."
http://www.taloussanomat.fi/kolumnit/2010/07/23/irakin-oljysta-vaietaan-...
---
"Tony Blair pyytää anteeksi Irakin sodan erehdyksiä" "...Irakin sota oli pääsyy ääri-islamilaisen Isis-liikkeen syntyyn..."
http://yle.fi/uutiset/tony_blair_pyytaa_anteeksi_irakin_sodan_erehdyksia...
---
Ranska vastusti aikanaan sotaa joka sai jopa naurettavia piirteitä:
---
"An Order of Fries, Please, but Do Hold the French"
"WASHINGTON, March 11 — The French may have Champagne, Brie, croissants and even kisses. Americans, at least in the cafeterias of the House of Representatives, now have freedom fries and freedom toast."
"Of Russia, China and France, the three nations threatening to veto a United Nations resolution urging war with Iraq, France has been the most unequivocal in its opposition, which is why the French have aroused the ire of House Republicans."
http://www.nytimes.com/2003/03/12/national/12FRIES.html
---
Mutta kun YK:n tukea ei tullu, Bush haistatti sille pitkät:
---
"The United Nations Security Council has not lived up to its responsibilities, so we will rise to ours."
http://www.theguardian.com/world/2003/mar/18/usa.iraq
---
ja juhlistaa "voittoa" vain pari kuukautta myöhemmin
---
"Bush declares victory in Iraq" http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/2989459.stm
"Fahrenheit 9/11 Bush "Boat Party" scene" https://www.youtube.com/watch?v=4odmtUBtfeU
---
"The United Nations Secretary General, Kofi Annan, has said he believes the American-led invasion of Iraq last year was illegal" http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3661640.stm
---
"Tony Blair is right: without the Iraq war there would be no Islamic State"
"Without the invasion, we would not have Isis. It’s crystal clear.”"
http://www.theguardian.com/world/2015/oct/25/tony-blair-is-right-without...
---
"Tony Blair: The US poodle?"
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/2711623.stm
---
"Greenspan admits Iraq was about oil, as deaths put at 1.2m (1,2 miljoonaa!!!)"
"In his long-awaited memoir - out tomorrow in the US - Greenspan, 81, who served as chairman of the US Federal Reserve for almost two decades, writes: 'I am saddened that it is politically inconvenient to acknowledge what everyone knows: the Iraq war is largely about oil.'"
http://www.theguardian.com/world/2007/sep/16/iraq.iraqtimeline
---
"USA:n entinen ulkoministeri Condoleezza Rice ei pehmene eikä kadu"
"Rice toimi presidentti George W. Bushin kansallisena turvallisuusneuvonantajana ja ulkoministerinä yhteensä kahdeksan vuotta.
Vuosiin 2001–2009 kuuluvat syyskuun 11. päivän terrori-iskut, terrorisminvastainen sota, Irakin sota, pahan akseli ja tyrannian etuvartioasemat. Niiden vuosien perintö elää vieläkin, kun jihadistit temmeltävät Irakissa ja Syyriassa, tyrannia on saanut entistäkin julmempia muotoja ja pakolaiset suuntaavat Eurooppaan hengenhädässä."
"Hän ei vieläkään usko siihen, että Yhdysvaltojen pitäisi seurata muuta maailmaa vain katseellaan.
”......Yhdysvalloilla on tässä johtava rooli – demokratiaa pitää levittää. Helppoa ja nopeaa se ei kuitenkaan ole.
Irakin sodan katujia on ilmaantunut julkisuuteen sitä mukaa kuin alueen ongelmat ovat pahentuneet entisestään. Jopa Bushin vanha liittolainen, Britannian entinen pääministeri Tony Blair, yskäisi äskettäin puolittaisen anteeksipyyntönsä CNN:n haastattelussa.
Condoleezza Rice sitä vastoin ei ole anteeksi pyytävää lajia."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446264957007
---
Pappa Bush jo tiesi mitä Saddamin kaatamisesta seuraa:
---
"Dick Cheney Iraq 'quagmire' video hits the web ( http://www.youtube.com/watch?v=6BEsZMvrq-I ) "
"In a 1994 television interview Mr Cheney, who was defence secretary in the 1990-91 Gulf War, said that it had been right not to seize Baghdad after driving Saddam Hussein's forces from Kuwait.
He said: "
"...Once you got to Iraq and took it over, took down Saddam Hussein's government, then what are you going to put in its place? That's a very volatile part of the world, and if you take down the central government of Iraq, you could very easily end up seeing pieces of Iraq fly off."
The accuracy of his assessment has seized upon by critics of the Bush administration as evidence that the decision to invade Iraq in 2003 was both reckless and groundless."
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/1560915/Dick-Cheney-Iraq-quagm...
---
PS:
"History lesson: When the United States looked the other way on chemical weapons"
"But there is an even more striking instance of the United States ignoring use of the chemical weapons that killed tens of thousands of people — during the grinding Iraq-Iran war in the 1980s. ...... Reagan administration knew full well it was selling materials to Iraq that was being used for the manufacture of chemical weapons, and that Iraq was using such weapons, but U.S. officials were more concerned about whether Iran would win rather than how Iraq might eke out a victory."
"Without much apparent irony, two decades later Rumsfeld and other members of the then George W. Bush administration repeatedly cited Hussein’s use of chemical weapons against own people as a justification for invading Iraq."
https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker/wp/2013/09/04/history-l...
---
"Johan Galtung: ”Syyrian kemiallisen aseiskun takana on Yhdysvallat”"
"”Olen 99,9 prosenttisen varma että se oli amerikkalaisten järjestämä peiteoperaatio.”
Kun väitettä sanoo rankaksi, Galtung vastaa, että on paljon rankempaa sanoa, että Assadin hallinto teki sen.
”Ei pidä unohtaa, että Assadin hallinto sanoi, että YK:n tutkijat ovat tervetulleita ja että he ovat valmiita tukeman sen työtä.”
"Galtung muistuttaa, että kun vuonna 2003 YK:n selvitystiimi teki selväksi, että ei ole olemassa riittävää näyttöä Saddam Husseinin joukkotuhoaseesta, Yhdysvalloille selvitys ei kelvannut. Ruotsalaisen Hans Blixin johtama YK:n tiimi heitettiin maasta ja hyökkäys Irakiin alkoi."
"Eikä joukkotuhoaseita koskaan löytynyt."
"Kiina ja Venäjä kokivat tulleensa huijatuiksi
Sillä että Venäjä ja Kiina ovat tiukasti seisseet Syyrian hallituksen rinnalla ja torpedoineet ratkaisuyritykset YK:n turvaneuvostossa, on Galtungin mielestä perin vähän tekemistä Syyrian kanssa.
”Venäjä ja Kiina ovat äärimmäisen vihaisia siitä, mitä tapahtui Libyassa. Ne eivät YK:n turvaneuvoston äänestyksessä käyttäneet veto-oikeuttaan.”
YK:n turvaneuvosto päätti, että siviilien suojaamiseksi voidaan käyttää ilma-asetta.
”Mutta päätöslauselman tarkoitus oli suojella siviilejä, ei vaihtaa hallitusta. Kiina ja Venäjä kokivat tulleensa huijatuiksi.”
”Eivätkä ne halua enää kokea sitä koskaan enää uudestaan.”
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/johan-galtung-syyrian-kemiallis...
---
"Isis käänsi katseensa sekasortoiseen Libyaan – ”Se on keskus, josta he tähyävät koko Pohjois-Afrikkaan”"
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1449977163579

Timo Koivusalo

Putinistien Yhdysvaltoja kohtaan tuntemaa suorastaan patologista alemmuuskompleksia ei pidä aliarvioida. He ovat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen huomiota osakseen Washingtonista.

Varsinkin tänä vuonna jos/kun öljynhinta jatkaa laskuaan jopa 20 dollariin tynnyriltä Kremlin tulee olemaan todella suurissa vaikeuksissa. Se tekee vallastaan kamppailevasta Putinista entistäkin vaarallisemman.

Euroopassa ylivoimaisesti paras ja tehokkain ratkaisu Kremlin suunnitelmien torppaamiseksi lähtöasemiinsa on EU:n ja Naton yhtenäisyys.

Rauno Kujala

Maailma muuttuu kyllä, ja senpä takia Suomen pitää alkaa huolehtia ennenjaikkea omista asioista hyvin, niihin pystyy vaikuttamaan. Diktatuurista nimeltä Eu pitää erota välittömästi ja päätäntävalta, omistus ja itsenäisyys pitää ottaa takaisin sinne, mihin se kuuluukin Suomelle. Sisäiseen turvallisuuteen pitää panostaa ja elintasosurffarit palauttaa välittömästi, suomi ei ole/eikä pidäkkään olla mikään äiti teresa. Suomen puolustusvoimiin pitää panostaa, liitto Ruotsin kanssa on kannatettava. Nato on lännen eliitin iskuhanska, siitä pitää pysyä kaukana. Hyvät suhteet Venäjään pitää elvyttää, tämä auttaa myös kahdenvälisiin kauppasuhteisiin. Suhteita todelliseen jättiläiseen Kiinaan pitää syventää tuntuvasti. Kiina on uuden maailman todellinen nro 1. Suomi pystyy tekemään asioita, mikäli tahtoa löytyy. Eu:n osasena ja usa:n vasallivaltiona olo on näivettänyt ja kurjistanut Suomea todella merkittävästi. Uusi suunta on välttämätön.

Juhani Karlsson

Kiinan ympärille rakentuu toinen napa. Yhdysvaltain hegemonia historiaa.
Yhdysvaltojen yksinapainen maailmanjärjestys on mennyttä ja ärräpäissään vähän kiukutellaan.
BRICS-maat nousee.
https://en.wikipedia.org/wiki/BRICS
Ja sitä Yhdysvaltojen on vaikea niellä, onhan tavoite ollut Neuvostoliiton hajoamisesta lähtien ollut estää kilpailijoiden synty:
---
"After the 1991 Persian Gulf War, Wolfowitz and his then-assistant Scooter Libby wrote the "Defense Planning Guidance of 1992," which came to be known as the Wolfowitz Doctrine, to "set the nation’s direction for the next century....Before this classified document was fully vetted by the White House, it was leaked to The New York Times ( "U.S. STRATEGY PLAN CALLS FOR INSURING NO RIVALS DEVELOP" http://www.nytimes.com/1992/03/08/world/us-strategy-plan-calls-for-insur... ), which made it front-page news. The draft DPG announced that it had become the “first objective” of U.S. policy “to prevent the re-emergence of a new rival.” With an eye toward “deterring potential competitors from even aspiring to a larger regional or global role,” the United States would maintain unquestioned military superiority and, if necessary, employ force unilaterally.
"Many of the ideas in the Wolfowitz Doctrine later became part of the Bush Doctrine."
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Wolfowitz
http://en.wikipedia.org/wiki/Bush_Doctrine
---
"...Yhdysvaltain liittovaltion velka on yhteensä 18 triljoonaa eli 18 tuhatta miljardia..."
"Republikaanit haluavat leikata veroja ja vähentää julkisia menoja - paitsi sotilasmenoja."
"Budjettisopu takaa sen, että Yhdysvallat voi ottaa lisää velkaa, eikä liittovaltiota uhkaa sulkeminen, kuten syksyllä 2013. "
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1446181721059
---
"Velkavaroitus Kiinasta: Yhdysvallat ei selviä" (20.10.2013)
"Nyt Yhdysvaltain "kiinalaisreittaus" on enää A-"
"Kiinasta katsoen Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjat ovat toisin sanoen yhtä luotettava – tai yhtä epäluotettava – sijoituskohde kuin Brasilian valtion ja Panaman valtion velkakirjat.
Brasiliaan ja Panamaan rinnastuva luottoluokitus vihjaa, että Yhdysvalloistakin olisi mahdollista käyttää velkakirjamarkkinoiden epätieteellistä ja kaikin puolin epäasiallista rahoitustermiä "banaanivaltio".
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/10/20/velkavaroitus-kiinasta-...
---
"Kiinan talous kasvoi USA:ta suuremmaksi" (2014)
http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-tapahtui-kiinan-talous-kasvoi-u...
---
"China: The Power Behind the $700 Billion Bailout" ".......this year’s $8.5 trillion bailout"
http://blogs.wsj.com/deals/2008/12/10/china-the-power-behind-the-700-bil...
---
"The Daily Show Takes on Bernanke and Printing Money" ( Bernanke was chairman of the Federal Reserve, the central bank of the United States from 2006 to 2014 )
http://blogs.wsj.com/economics/2010/12/08/the-daily-show-takes-on-bernan...
"What is quantitative easing?"
http://www.bbc.com/news/business-15198789
---
"IMF:n mukaan Yhdysvalloista tuli nyt kahdeksas jäsen ylivelkaantuneiden maiden kerhoon."
http://yle.fi/uutiset/yhdysvaltain_velkamaara_ylitti_bktn/5402231 ja 2015
---
"Iran-sovun suuri merkitys: Luopuuko USA vallastaan?"
"Idän ja lännen vastakkainasettelu ei ole väistämätön"
"Dollarin asema horjuu, mutta onko sillä väliä?"
"Etenkin finanssikriisin alkamisen jälkeen dollarin asemaa on kyseenalaistettu ahkerasti. "
"...luottamus dollariin perustuu siihen, että esimerkiksi suuri osa valtioiden välisestä raaka-ainekaupasta käydään dollareissa. Jos valtio siis haluaa alueelleen vaikkapa teollisuutta, sen keskuspankin on saatava haltuunsa dollareita. Niinpä Yhdysvaltain valtion velkakirjoille on aina kysyntää.
Loputtoman kysynnän ansiosta Yhdysvallat on voinut huoletta pyörittää valtavia kauppataseen alijäämiä ilman, että luottamus sen luomaan valuuttaan tai maan velanmaksukykyyn on romahtanut."
"...ettei Yhdysvalloilla ole enää taloudellisia eikä sotilaallisia edellytyksiä tai edes halua pitää yllä valta-asemaansa."
"Toisin sanoen, jos Yhdysvallat yrittää väkisin lyödä kiilaa Euroopan ja Aasian väliin ja pakottaa Eurooppaa toistuvasti ampumaan haulikolla omaan jalkaansa, suurvalta on lopulta vaarassa jäädä itse rannalle." "Kiinan ja muiden nousevien talouksien vaikutusvallan kasvu on tosiasia, mutta nähtäväksi jää, kuinka kivuliaaksi painopisteen siirto lännestä kohti itää äityy." "Suomessa nykyinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja jopa ay-liike ovat linjanneet, että maailmassa on menossa geopoliittinen kamppailu, jossa Suomen on oltava Yhdysvaltojen puolella. (Ilmankos Stub jaksanut puhua vaikka TTIP puolesta)". "Silti teot eivät aina istu yksiin puheiden kanssa."
Tämän vuoden aikana lukuisat Yhdysvaltain "liittolaiset" ympäri maailmaa – mukaan lukien Suomi – ovat ilmoittaneet halunsa lähteä mukaan Kiinan johtamaan Aasian investointipankkiin ( http://vm.fi/en/article/-/asset_publisher/suomi-mukaan-perustamaan-aasia... ) , ja Kiina on puolestaan kertonut haluavansa osallistua EU:n infrastruktuurihankkeisiin. IMF taas on todennut, että juanin liittäminen SDR-koriin dollarin, euron, jenin ja punnan rinnalle on vain ajan kysymys. ( http://www.kauppalehti.fi/uutiset/globaalin-finanssipolitiikan-uusjako/F... ) ( "Lagarde says IMF to co-operate with China-led AIIB bank" "The US has criticised the UK and other allies for supporting the bank." http://www.bbc.com/news/business-32007090 )
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2015/08/13/iran-sovun-suuri-merki...
---
"Why China Wants Yuan to Be the World’s 5th Reserve Currency"
“...multi-polar” world where the U.S. is just one player rather than a hegemon...."
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-23/why-china-wants-its-yu...
http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2015/POL080415A.htm
---
"The end of the Bretton Woods System"
"A sizable increase in domestic spending on President Lyndon Johnson's Great Society programs and a rise in military spending caused by the Vietnam War gradually worsened the overvaluation of the dollar.
The system dissolved between 1968 and 1973. In August 1971, U.S. President Richard Nixon announced the "temporary" suspension of the dollar's convertibility into gold."
https://www.imf.org/external/about/histend.htm
---
"Non-Dollar Trading Is Killing the Petrodollar -- And the Foundation of U.S.-Saudi Policy in the Middle East" "
"The dollar's role as the world's reserve currency was first established in 1944 with the Bretton Woods agreement. The U.S. was able assume this role by virtue of it then having the largest gold reserves in the world. The dollar was pegged at $35 an ounce -- and freely exchangeable into gold at that rate. But by 1971, convertibility into gold was no longer viable as America's gold resources drained away. Instead, the dollar became a pure fiat currency (decoupled from any physical store of value), until the petrodollar agreement was concluded by President Nixon in 1973." "The essence of the deal was that the U.S. would agree to military sales and defense of Saudi Arabia in return for all oil trade being denominated in U.S. dollars."
http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/petrodollar-us-saudi-polic...

Osmo Marttila

Näitä ''major shitf'' muutoksia on vuosisatojen mittaan tehty - nämäkään ei niinvain 'tapahdu' - useita ei siinä mitään ihmeellistä nyt on pyristely-viivyttely sitä tosiasiaa vastaan käynnissä että vallan ja voiman keskittymät siirtyvät - tai ovat siirtyneet - pois Pohjois Amerikasta ja Euroopasta voimakkaimmin kaukoitään maailman väkirikkaimmille alueille, jotka kehittyvät valtavasti nopeammin muuta maailmaa.

Mielenkiintoista on miten Etelä Amerikka menestyy kisassa.

Valkoinen mies on jo hävinnyt tämänkin todella surkeasti - ellei EU:ta saada Kiinan veroista maailmanvaltaa. Eikä siinä siirtomaaherra-asenne auta tippaakaan päinvastoin se vain nopeuttaa entisten imperiumien rappiota kuten käytäntö, ''reaalielämä'' todistaa täysin yksiselitteisesti mm. kommunistisen suurten tulo- ja omaisuuserojen sekä nousevien ääriajatteluiden ja muiden ihmisoikueksien polkemisten muodossa vaikkapa kaikille kuuluvan terveydenhuollon, puhtaan juomaveden tai kansallisvarallisuuksien varastamisessa.

Lauri Furtato

Jos kymmenen vuotta sitten mainitsi sanankaan uudesta maailmanjärjestyksestä leimattiin foliohatuksi ja uskottavuus oli pysyvästi mennyttä. Yksi Putiniakin vaarallisempi tekijä jäi mainitsematta Usa. Sitä ei kukaan lopulta tiedä ketkä sitä maata ja sen agressiivista ulkopolitiikkaa ohjailee. Sotimalla ja ahneudella kärjistetään tilannetta. Jos läppäsen kadulla täysin tuntematonta ihmistä on iso mahdollisuus ajautua tappeluun.

Make Perusjätkä

Väittää tää herra näi!! Lisäksi vaikuttaa muun muassa Suomen ja Ruotsin poliittisiin järjestelmiin, koska nousussa ovat perussuomalaisten ja ruotsidemokraattien kaltaiset puolueet. SIIS TÄH,, EIKS NYT JO PERUS SUOMALAISET OLE MENETTÄMÄSSÄ KANNATUSTA PAHASTEE...tietääköhän mies mitä puhuu

Juuso Hämäläinen

Viisas mies. Meiltä ei Suomesta tällaisia juuri löydy johtotehtävissä. Syynä on Bremmerin mainitsema tietämättönyys. Meillä on liian vähän poliitikkoja ja virkamiehiä, jotka olisivat nähneet maailmaa laajemmin kuin Brysselin, Kanarian saaret ja Floridan Disney-worldin.

Arto Luukkainen

"Venäjän presidenttiä Vladimit Putinia professori Bremmer kuvailee mieheksi, joka voi tehdä mitä tahansa. Hän sanoo EU:n ja USA:n Venäjää vastaan kohdistamien pakotteiden olleen paha virhe."

Ian Bremmer jätti tässä artikkelissa perustelematta, miksi pakotteet olivat väärin. Minusta ne olivat oikein, ja pakotteet olisivat voineet olla paljon kovemmatkin.

Marita Suo

Suomi voi alentaa houkuttavuutta pyytämällä maksun joka ainoasta pakolaiselta rajalla. 2015 turvapaikkarallissa tuli pääosin miehiä ja "alaikäisiä" poikasia, vaikka oma rahaa oli myös mukana, koska ajelivat takseilla esim. Kemistä Helsinkiin ja Turkuun. Ei suomalaisella ole varaa sellaisiin.
Kuitenkin he maksattivat Isänmaallenne kaikki kulunsa ja mielenosoituksissa vaativat parempaa ruokaa ja parempia sängyjä ja patjoja. Joku euroopan maa olikohan Tanska, ottaa rahat kaniin, kuluttaa ne ko. henkilön varat ennenkuin lisäalmuja tulee. Fiksu veto!
Tarviiko tällainen henkilö, jolle tarjotaan ruuasta viisi krt/ päivä, ilmainen majoitus ja rahaa, tarvivatko hän/ he erityskohtelua? Todella pitäisi oikeasti olla kiitollinen, jos ja kun pääsee turvaan ja olla vinkumatta yhtään mistään.