Sunnuntai 26.5.2019

Neljä ehdotusta maahanmuuttajien työllistämiseen - ”Lasku tuleville sukupolville kasvaa joka päivä”

Luotu: 
17.1.2016 19:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Konsultti Minna Isoaho esittää, että turvapaikanhakijan työllistämisen pitäisi olla mahdollista myös ennen turvapaikkapäätöksen saamista. Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi.
|
Strategiakonsultti ja hallitusammattilainen Minna Isoaho listaa Puheenvuoron blogissaan neljä ehdotusta maahanmuuttajien työllistämiseen ilman niin sanottua palkka-alea. 
 
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ehdotti lauantaina palkkajoustoja maahanmuuttajien työllistämisen helpottamiseksi. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola torjui ajatuksen tuoreeltaan Ylen Ykkösaamussa. Myös ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini suhtautui ajatukseen nihkeästi muun muassa blogissaan
 
Ensimmäiseksi Isoaho esittää, että turvapaikanhakijan työllistämisen pitäisi olla mahdollista myös ennen turvapaikkapäätöksen saamista. Toisaalta turvapaikanhakijan työllistämiseen liittyviä taloudellisia riskejä on Isoahon mukaan pienennettävä.
 
-Jos työnantajalla ei ole tietoa henkilön osaamistasosta, koulutustaustasta tai tarvittavasta sopivuudesta tehtävään, mutta hänellä on halu työllistää, olisi työnantajalla oltava mahdollisuus irtautua sopimuksesta, mikäli työn tekeminen ei suju. Keinona voi olla esimerkiksi laajennettu koeaika, irtisanomisen mahdollisuus ilman ”syytä” ja  takaisinottovelvoitteesta luopuminen. Kaiken kaikkiaan työnantajavelvoitteita ja työllistämiseen liittyviä riskejä pitää vähentää ja siten tehdä työllistäminen nykyistä houkuttelevammaksi, hän kommentoi.
 
Toiseksi Isoaho ehdottaa, että eläkemaksuja alettaisiin periä vasta sen jälkeen, kun työntekijä on saanut pysyvän oleskeluluvan maassa. 
 
-Maalaisjärjellä perusteltuna voisi ajatella, että henkilö kuuluisi eläkesuojan piiriin siitä lähtien, kun hänellä on pysyvä oikeus oleskella maassa. Jos henkilö ”on vain käymässä”, ei ole todennäköistä, että hänen eläketurvastaan tulisi huolehtia samalla tavalla, kun täällä asuvan väestön osalta tehdään, hän perustelee. 
 
Kolmanneksi Isoaho lisäisi palkkauksen suoriteperusteisuutta, eli samasta työtehtävästä voitaisiin maksaa eri palkka suoriutumisen mukaisesti.  
 
Neljäs ehdotus koskee kannustinloukkuja. Yksi keino niiden purkamiseksi voisi Isoahon mukaan olla järjestelmä, jossa työttömät voivat ottaa vastaan ansiotyötä vaikka tunti kerrallaan. 
 
Yleisemmin Isoaho sanoo, että työllistämisen riskejä on vähennettävä ja toisaalta työn vastaanottamisen on oltava houkuttelevaa. 
 
-Periaatteessa työllisyystilanteen paraneminen on yhteinen tavoite eri osapuolille. Keinoista ollaan kuitenkin totaalisen erimielisiä ja ratkaisut ovat jääneet tekemättä. Lasku tuleville sukupolville kasvaa joka päivä niin kauan, kun työllistämisen riskejä ei onnistuta vähentämään tai työn vastaanottamista ei onnistuta tekemään houkuttelevaksi, hän kirjoittaa.
 
Myös oppositiopuolue RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund ilmoitti sunnuntaina tukevansa ajatusta turvapaikanhakijoiden mahdollisimman nopeasta työllistymisestä. Hän viittasi RKP syksyiseen esitykseen, jonka mukaan ulkomaalaislain 79 pykälää tulisi muuttaa siten, että maahan saapuneet voisivat aloittaa työnteon heti joutumatta odottamaan kolmea kuukautta. 
 
Haglund on lisäksi vaatinut ulkomaalaisen työvoiman tarveharkinnasta luopumista, jotta yritykset voivat palkata työntekijöitä aloille, joilla nyt vallitsee osaavan työvoiman pula.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Korkalainen

Turhaa toiveajattelua. Ensinnäkin, ammattitaidottomia ja kielitaidottomia ei kukaan työllistä, ei ainakkan suomalaisen sy-liikkeen ehdoilla. Suomessa on omasta takaa 500.000 työtöntä joille ei tule löytymään työtä mykyisilla työehdoilla. On turha laitta suuria summia rahaa mamujen työllistämistoimiin koska ne rahat ovat hukkan heitteyjä. Olisi virkamiesten ja poliitikkojen kannattanut noudattaa EU:n yhteisesti sovittuja pelisääntöjä niin nyt ei oltaisi tässä satoja miljoonia nielevässä mamu ongelmassa vuosikausiksi eteenpäin.

Arto Kalevi

Täysin samaa mieltä ... Tähän asti on nähty vaan pienen pieni jäävuoren huippu siitä, mitä ongelmia nämä tulokkaat tuovatkaan tullessaan ... Jos he ovat saaneet Euroopan maat kaaokseen, vyöryessään Euroopan läpi, miksi eivät saisi kaaosta aikaan myös täällä Suomessa ... Työllistyminen on ongelmista se pienin ...

Esko Kokko

Kenen kustannuksella alipalkattu maahanmuuttaja asuu ja hankki ruokansa, kun palkka juuri juuri riittäisi työmatkoihin. Tässä on pirullinen tarkoitus kirjoittajalla. Työnantajien
tapa laittaa maahanmuuttajan kulut toisten palkkatyöläisten maksettavaksi. Heille riittää olemattoman palkan- tai palkkion maksu! Tämän takia työnantajat ovat valmiita imuroimaan maahanmuuttajia vaikka miljoonan. Orpon johdolla. On tämä yksi tapa imuroida yhteiskunnan varoja omiin liiveihinsä. Kirjoittajan toimiessa heidän akiteeraajana.

Juhani Lempiäinen

Mamujen internointileirit lienevät ne ainoat käyttökelpoiset ratkaisut, joilla saadaan mamujen työpanos hyötykäyttöön. Siis Pohjois-Suomessa aidataan valtion metsää riittävästi näille nuorille miehille ja sanotaan, että rakentakaa tänne oma kylänne/kaupunkinne. Asunnoksi kontit Eurajoen voimalatyömaalta ja sapuskat Marttojen avulla etteivät kuole nälkään. Hirsiä lienee omasta takaa siellä ja jos kaikille pitää asunto kaupungeissa maksaa nykyiselläänkin niin niillä rahoilla saa maksettua rakennustarvikkeet.

Esko Kotilainen

Kertokaa nyt ihmeessä kuinka monta korkeasti koulutettua tulijaa on maahan saapunut.Esitelkää heidät,ja heidän paperinsa ammattitaidosta.Tyyppi,Laiho paperi ei kelpaa.Jos siellä on korkeasti koulutettua ja osaavaa väkeä,kuten meidän politiikot sanovat,niin mikä ettei,jos vain alkavat pakertaa nälkäpalkalla.Yleensä luulisin että esim.somalialainen gynegologi paperi perustuu,siihen että osaa viiltää häpyhuulet ,lasinpalasella,pikkutytöltä pois.

Esko Kotilainen

Haglundia tuen kyllä siinä määrin että oikea periaate olisi,saapumisen jälkeen yksi päivä lepoa ja tietysti ateriat,mutta seuraavana aamuna jokainen painaisi töihin hankkimaan oman elantonsa,sekä asumisensa.Ja kaikenlainen tuki loppuu samantien.Mutta mihin töihin? Haglundi voisi kertoa esimerkin,tai palkata itse kymmenkunta tulijaa.Todella ihmeellistä,mutta onhan tulijat työllistyneet myös Norjassa,ja Ruotsissakin,tällä erinomaisella idealla,tosin ainoastaan hasanmyyjiksi,taskuvarkaiksi jne.Siinä olen samaa mieltä,heti töihin,kaikki tuet pois,ja ilmaiset asunnot.

Tapani Tuominen

Pahasti on kollisiossa tarve työllistää (= saada maahantulleille pikaisesti rationaalista tekemistä) ja suomalaisen työntekijän (ja työttömien, lue alla määrittely) edut. Juontaako tämä kiire enemmän jo nyt kasvavista sopeutumisongelmista vai taloudellisista syistä? Itse olen valmis kallistumaan ensimmäisen puoleen, sillä taloudenpidosta vain harvalla poliitikolla on mitään tolkkua.

Tuntuu jatkuvasti unohtuvan tässä keskustelussa näiltä tutkijoilta, professoreilta ja populistipolitiikoilta kuten Haglund, että töitä vaan ei ole. Mitkä ovat ne Haglundin "työvoimapulasta kärsivät alat, joissa tarvitaan osaavaa henkilökuntaa"? Kun Haglund ensin kertoisi meille sen, minkä tyyppisiä osaajia viranomaiset voisivat alkaa seuloa tulijoista pikaisesti töihin, niin päästäisiin askel eteenpäin? Lääkäreitä tarvitaan, mutta siinä tehtävässä pitäisi osata kieltä -edes sujuvasti englantia. Onko muita aloja?

Ikävä kyllä, tässä tavoitteessa "maahanmuuttajien pikainen työllistäminen" ei ole onnistuttu missään - siis ei missään muuallakaan maailmassa - niin miten se onnistuisi meillä tässä surkeassa taloudellisessa suhdanteessa, joka alkaa suhdanteesta muuttua pysyväksi olotilaksi? USAta voidaan pitää jonkin sortin poikkeuksena, mutta siellä työllistyminen tapahtuukin karrikoidusti ilmaistuna periaatteella "tee työtä tai kuole nälkään". Mitään sairausvakuutuksia jne. ei laittomille tulijoille ole. Meidän nykyinen työlainsäädäntömme on rakennettu ihan toiseen maailmaan, onko aika sen purkamisen?

Kun ei varmasti onnistuta, ongelmat eskaloituvat. Onhan tuo jo nähty, että omia asumuksiaan eivät nämä nuoret miehet saa siivottua, niin miten heitä sitten saisi nopeasti vastaavaan työhön 8 h/ päivä? Palkkatyötä kyllä juu, mutta siitä pitäisi sitten kattaa oma eläminen. Ja jos haluat yrittää saada perheesi Suomeen, tulojen pitää olla 2500 e/kk. Yhtälö ei toimi.

Siksi on aivan turha tehdä tällaisia tyhjiä esityksiä. Kaikki liikenevät voimavarat pitää laittaa maahantulleiden palautus-/kotiuttamisprosessin nopeuttamiseen ja tulevan seuraavan aallon pysäyttämiseen. Se on parasta taloudenhoitoa, reilua omia työttömiä (lue; jo maassa olevia rekisteröityjä työttömiä työnhakijoita, ikään, rotuun tai kansallisuuteen katsomatta) ja työntekijöitä kohtaan.

Kunhan tämä asia saadaan kuntoon, voimme alkaa auttaa oikeita hädänalaisia ihmisiä/pakolaisia, eikä se lisää kenenkään eriarvoisuuden tunnetta maassamme.

Ilkka Korkalainen

Poliitikot ja viranomaiset puhuvat rasistiksi leimaantumisen pelossa vain mamuille myönteisistä toimenpiteistä eivätkä halua siksi tunnustaa tosiasioita. Todellisuudessa mamuilla ei ole juurikaan työllistymismahdollisuuksia ja lähes kaikki raha mikä laitetaan heidän työllistymiseen valuu hukkaan. Palautusta kotimaahan tai siihen maahan johon he saapuivat EU alueelle ensiksi tulee nopeuttaa. Poliitikot ja viranomaiset ovat itse sallineet mamuvyöryn vastoin tehtyjä sopimuksia. Nyt heidän olisi syytä nopeasti korjata asia ja kiihdyttää palauttamista. Ovatko viranomaiset oppineet tästä mamuvyörystä mitään kun seuraava mamuaalto vyöryy Suomen rajoille.

Sirpa Kukka

Nyt olen kyllä katkera. Suomalaiset saavat maailman tappiin olla kortistossa, ei pääse töihin, ei tarjota työtä. Osa ei pääse kursseille, vaikka haluaisi. Osa tekee 9€ päivä tuettua työtä. Meidän syrjäytyneet nuoret, heistä tuli muuten dogumentti. Ihan itkettää heidän kohtalo. Arvaa puolustaako työmarkkinajärjestöt tai sääliikö hallitus. Saavat syrjäytyä ihan rauhassa, emme auta. Hävetkää.

Ilkka Korkalainen

Ay-liike on itse syyllinen nuorten työttömyyteen. Jöykät työehdot estävät nuorten palkkaamista työhön. Yrittäjälle on kohtuuton riski ottaa nuoria työhön joista ei tiedä tuleeko heistä siihen työhön sopivia vai tuleeko vain ay-liikkeen lakimiesten pelinappuloita ja yrittäjälle jää vain kustannukset. Ay-llike puolustaa nuorten työehtoja niin hyvin että he eivät pääse työhön ay-liikkeen ehdoilla. Onko järkeä ylläpitää nuorten työttömyyttä vain ay-liikkeen valtapolitiikan pönkittämiseksi.

Kalle Karvinen

Käsittääkseni yritystoiminnan idea on se että yrittäjäriski kuuluu yrittäjälle. Sen vastikkeeksi yrittäjä saa yksinoikeuden mahdolliseen voittoon ja sitä kautta sellaiseen vaurastumiseen mitä ei koskaan voi palkkatyöllä saavuttaa.

Viime aikoina on kovasti puhuttu siitä että tuota yrittäjäriskiä tulee loiventaa ellei poistaa kokonaan. Muuttamalla palkkausta tuottavuusperusteiseksi (ei tulosta-ei palkkaa), muuttamalla työehtoja tasoille jotka pakottavat työntekijän hakemaan toimeentulonsa jatkon veronmaksajilta, lukemattomilla erilaisilla kevennyksillä ja helpotuksilla, milloin milläkin.

Kaikkia noita toimia yhdistää se että niillä loivennetaan tai peräti poistetaan yrittäjäriski asettamalla se muiden maksettavaksi.

Eikä siinä mitään. Samalla tulee kuitenkin muistaa se että tasan samassa suhteessa kun yrittäjäriskiä loivennetaan tulee yrittäjän oikeutta voittoon kaventaa.

Ei kai kukaan kenenkään orjaksi rupea ?

Ilkka Korkalainen
Vastaus kommenttiin #17

Kukaan ei ole puhunut yrittäjäriskin poistamisesta, se on täyttä pötyä. Monille yrittäjille suurin riski on työntekijän palkkaaminen. Tämän riskin on tehnyt suureksi ay-liike ja sen jäykät työehdot. Mitä suurempi riski työllistämisessä sitä vähemmän työpaikkoja. Tuon luulisi olevan selvää paatuneimmallekin ay-änkyrälle.

Kalle Karvinen
Vastaus kommenttiin #18

Työpaikka mikä ei kokoaikaisena elätä tekijäänsä on täysin tarpeeton ja sellaisia ei tule synnyttää yhtään kappaletta.

Ja kyllä se nyt vain on niin että mm käynnissä oleva tahtotila vakituisten työsuhteiden pilkkomisesta osa-aika-, nollasopimus- ja freelancer-malleihin tarkoittaa tasan sitä että yrittäjäriskistä osa siirretään työntekijälle - osa veronmaksajille. - ilman vastiketta.

Tietysti- jos työpaikkoja ei nykymallilla synny niin ehtoja tulee muuttaa. Vaan se ei voi tapahtua siten että se tehdään tempuilla joiden tulokset valutetaan voittojen kautta omistajille työntekijöiden ja valtion maksaessa lystin.

Sellainen tapa luonnollisesti maistuisi yrityksille. Sehän tekisi varsinkin työvoimavaltaisesta yrittämisestä takuuvarman raha-automaatin.

Pasi Rahko

Jotkut poliitikot ovat kommentoineet, että pakolaisina tulevien maahanmuuttajien joukossa on paljon korkeasti koulutettuja, kuten lääkäreitä, insinöörejä ja tutkjoita, jotka tuovat osaamista Suomeen. Tällainen kommentointi on kyllä poliitikkojen melkoista hurskastelua ja epätoivoista toiveajattelua, kun tiedetään, että suomessa koulutetaan nykyään yhä enemmän jo DI-insinööreitä ja tohtoreita suoraan työttömyyskortistoon.

Kari Piesanen

enemän näistä pakolaisista on haittaa kun hyötyä
ottakaa vaikka mallia jotka on tulleet aikaisemmin
rikollisuus on kasvanut turvallisuus vähentynyt
pakolaisten kustannukset suomessa vuodessa ?
kotoutus kustannukset sossu maksut ja asunto ym ?

Saija Taarinen

Vaikka kuinka olisi lääkäri, DI tai vastaavaa, niin kieltä pitää osata. Kuka oppi kouluaikana vieraan kielen niin nopeasti, että olisi ollut valmis ottamaan vastaan vaikkapa lääkärin homman muutaman kuukauden kielen opiskelun jälkeen? Aika riski ottaa tuon uskontokulttuurin mieslääkäri töihin? Tulijoiden joukossa on myös luku- ja kirjoitustaidottomia. Mihin hommaan heidät laitettaisiin? Sinisilmäisyys sen kuin jatkaa kasvuaan, nyt tällä työllistämissaralla. Vaikka kuinka osoitetaan ja väännetään rautalangasta, päättäjät sen kuin tyhmistyvät.