Keskiviikko 17.7.2019

Sauli Niinistö kypsyi nyt täysin: ”Olemme itsemme haukkuneet”

Luotu: 
3.2.2016 13:50
Päivitetty: 
4.2.2016 10:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on arvostellut kovin sanoin suomalaista keskustelukulttuuria puhuessaan valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa.

– Olemme käyneet mieleenpainuvaa julkista keskustelua keskenämme. Osa on ollut toki tarpeellista varoittelua, kun ihmisiä on rikollisesti sanoin tai teoin loukattu. Mutta sen lisäksi olemme oppineet perusteellisesti haukkumaan toinen toisemme. On haukuttu miehet, on haukuttu naiset, on haukuttu suvaitsevaiset ja suvaitsemattomat ja sitten tietty hyväksi lopuksi poliisikin. Olemme perin itsemme haukkuneet, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Suomella on ongelma: "hallitsematon maahanmuuttoliike". Presidentti sanoi, että suomalaiset tekevät pahan virheen, jos luulevat tämän ongelman peittyvän sillä, että tarkkailevat toinen toisensa sanomisia "pilkkuun asti". LUE MYÖS: Sauli Niinistöltä täysin poikkeuksellinen teko – Onko tällaista ennen nähty?

Presidentti sanoi, että ongelmia ei sillä tavalla ratkaista.

Niinistö myös mainitsi valtavan suosion saaneen kirjailija Jyri Paretskoin kirjoituksen "Tolkun ihmiset", jonka presidentti itsekin jakoi sosiaalisessa mediassa viikonloppuna.

Niinistö toisti arvion, jonka on aiemmin esittänyt Juha Sipilän (kesk.) hallituksen erityisneuvonantajana Välimeren pakolaiskriisissä toimiva Antti Pentikäinen.

– On mahdollista, että pakolaisia käytetään kyynisen valtapolitiikan välineenä, Niinistö sanoi puheessaan.

Pentikäinen sanoi Uudelle Suomelle tammikuussa, että hätään joutuneita ihmisiä ”käytetään kyynisesti aseena Eurooppaa vastaan”.

Niinistö puhui paljon turvapaikkakriisistä.

– Eurooppa ei enää pitkään kestä hallitsematonta kansanvaellusta. Sietorajan ylittäminen romahduttaa arvojärjestelmämme, Niinistö sanoi.

LUE MYÖS: Sipilän erityisedustaja sanoo ääneen: ”Pakolaiskriisi vasta alkusoittoa – Eurooppaa häiritään systemaattisesti”

LUE MYÖS: Suomen ”näkymätön enemmistö” heräsi – ”Sanokaa se ääneen, tolokun immeiset”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

On se hyvä, että meillä on tällainen presidentti-instituutio, jossa presidentti toimii unilukkarina. Sale on osoittanut olevansa hereillä ja herättelee muitakin.

Meillä on ministerit ja eduskunta, joiden tehtävänä on hoitaa hommat kuntoon...

Teppo Vanamo

Komppaan Saulia. Suomi on sarvikuonojen maa, jossa ei osata kulkea sitä kultaista keskitietä. Aina pitää hakata päätään graniittiseen seinään, tai vähintäänkin metriseen kelomäntyyn. Kaikilla on aina liian kiire toteuttaa asioita, mitään ei voi tehdä maltilla ja tolkulla, suunnitellen etukäteen. Nykyihmisen kehittyminen kesti miljoonia vuosia, nyt luullaan, että kaikki voidaan muuttaa yhden vaalikauden aikana. Jatkuvuutta, sitä tämä maa tarvitsee, ja malttia.

Jussi Keskinen

Miten niin komppaat ? Sarvikuonojen maa .... ?

Ihminen ei sinänsä ole muuttunut juuri lainkaan mutta päällekkäisiä asioita mahtuu eksponentiaalisia määriä yhteen "hetkeen", kun niitä ennen ei ollut joko lainkaan tai siedettävästi.

Teppo Vanamo

Olet ilmeisesti pihalla, noin kuvaannollisesti. "Komppaan" tarkoittaa sitä, että ollaan samaa mieltä, samanmielisiä. "Sarvikuonojen maa" on vertauskuva, ilmeisesti 1950-luvulta, tarkoittaa, että ei ole kykyä neuvotella ja sopia asioista. "Yhteen hetkeen" on hieman monimutkaisempi asia, siihen liittyy yleinen suhteellisuusteoria ja kvanttimekaniikka, mutta se nyt on aivan varmaa, että siihen mahtuu eksponentiaalinen määrä asioita, esimerkiksi 0¹. Ne asiat eivät kuitenkaan sovi samaan paikkaan avaruusajassa,ainakaan tässä kolmen ulottuvuuden ja ajan maailmassa, johon ainakin vielä olemme sidotut.

Raimo Laine

Pakolaisia on toki vyörynyt Eurooppaan vuosikausia ja mitään ei ole tehty vaikka pakolaisia kuolee tuhansia vuosittain, pitäisikö vielä vitkastella ?
On aika nostaa kissa pöydälle eikä takertua vanhentuneisiin sopimuksiin. Näinhän tehtiin ennen talvisotaa ja miten kävi ?

Ari Palmu

Kyllä olen herra tasavallan presidenttiä pitänyt mielestäni oikein fiksuna ja niin hän on vieläkin ... mutta eikö suomella jota niin itsenäisenä pidetään eikö todella ole varaa laittaa rajoja siinä mielessä pienemmälle että hallitsematon maahan muutto oikeesti loppuisi , olisihan armeijallakin oikeesti jotain tekemistä kun olisivat vahtimassa rajoja .
Ymmärrän hyvin sen ettei lyhyellä aikajänteellä ehditä eikä voida tehdä mitään mutta rajojen suhteen kyllä voitaisiin valvontaa tehostaa . ei tämä maailma niin pyöri että kanta väestö kärsii toisten muutoista .

Sisko Niskanen

No, olisko aika alkaa tekemään jotain tämän ongelman "hallitsematon maahanmuuttoliike" suhteen? Kun ongelma on tiedossa, miksi siihen ei puututa, ennen kuin se muuttuu sellaiseksi, että mitään ei ole enää tehtävissä? Presindentti ei saa minua leijailemaan sanomisillaan... ei vain vakuuta.

Carolus Linden

Saattaahan presidenttiäkin hiukan harmittaa, ettei hänellä, kuten joillakin edeltäjillään, ole valtaa erottaa hallitus ja jopa hajoittaa eduskunta.
Poliitikkojen toimien kritiikki alkaa olla senverran vakavaa, että olisi ehkä aiheellista harkita presidentin valtaoikeuksien lisäämistä. Nykyinen järjestys, jonka mukaan maan etu on lähinnä poliitikkojen omantunnon varassa, ei oikein näytä aina toimivan yhteisen edun mukaisesti.

Jussi Keinonen

"olemme oppineet perusteellisesti haukkumaan toinen toisemme (...) Olemme perin itsemme haukkuneet"

Tätä asiaa voisi itse kukin täällä kirjoittava miettiä kerran jos toisenkin... Josko jankkaavan polarisaation ja vastavastamielenpahoittumisen sijaan yrittäisimme rakentavampaa keskustelua.

Lisäksi voi aloittaa uutta, vähemmän riitaista keskustelua ehdottamalla parempaa lähidemokratiaa ja vaikkapa ihan tehdä aloite nykyisen kuntarakenteen purkamisesta maakuntauudistuksen yhteydessä.

Jan-Gösta Grönholm

Kyllä Valtakuntamme Presidentti,Sauli Niinistö on ihan oikealla asialla.Meillä in kaikki mahdollisuudet saada maamme asiat parempaan tilaan.Päätösien toimeenpano ja niiten sekä myös uusien päätöksien NOPEUS on hyvin ratkaiseva.On hyvin tärkeä toimia nopeasti kun on jäänyt jälkeen muun EU:n kehityksestä.Jahkailun aika on ohi.

Ilari Kiema

Presidentin puheen analyyttinen ydin liittyy tiedontuotannon prosesseihin sekä käsitykseen turvapaikanhakijoista aktiivisina toimijoina eikä vain uhreina:

”…jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sana tuottaa tavallaan subjektiivisen oikeuden ylittää raja. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli.” (Sauli Niinistö, 3.2.2016.)

Olen varmaan tässäkin verkkolehdessä kommenteissa kirjoittanut samansuuntaisen ajatuksen turvapaikanhaun puheaktista (speech-act theory) performatiivina, joka tuottaa todellisuutta. Tämä ei tietenkään kelpaa niille, jotka Niinistön sanoin uskovat, että ongelma ”peittyy, kun olemme keksineet tarkkailla toistemme tekemisiä ja kunkin sanavalintoja ihan pilkkuun asti, ja tehdä sitten niistä suurta numeroa ja nimittelyä.”

Niinistö myös toteaa, että Geneven sopimus on jäänyt ajastaan jälkeen:

”Kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa. Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia”

Tuomo Niemelä

Jos vaikka itärajan yli tulisi 200 000 ihmistä, jotka laittomina rajanylittäjinä vangittaisiin, eli leiritettäisiin. Pari viikkoa saataisiin kuulla Ville Niinistön & co huutoa keskitysleireistä.

Mutta mitä sitten niin? Ennen, kuin tuosta tulee totta, suomalaisten rajaviranomaisten aseenkäyttöoikeus pitää määritellä hyvin. Muuten - kas kun sattuikin!

Suomen vasemmiston tukemana sieltä tulee ei mustia, vaan vihreitä miehiä ties kuinka monta. sitten sadaan miettiä paitsi Sipilän tänne kutsumia ISIS-miehiä, myös loppujen federalistien kutsumia marsilaisia.

Juhani Klaus

Voisiko asiat suoremmin sanoa kuin Presidentti Niinistö sanoi ! Totuutta on vain monen "toisinajattelevan" vaikea kestää. Loistava puhe ja äärimmäisen ajankohtainen,toivottavasti aloittaa rehellisen keskustelun Suomessa tulematta leimatuksi natsiksi/rasistiksi kuitenkin melkoisen pienen kansanosan mutta sitäkin näkyvimmän YLE:n että "valtamedian ansiosta.

Ensio Jauhiainen

kyllä meillä on sellainen presidentti joka sanoo niin kuin asia on siitä kun nämä päättäjät ottaa onkeensa ja rupeaa toteuttamaan asijoita turhaa vatuloimatta rupeaa talouskin kohentumaan eikä tarvitse olla heikompi osaisten Suomalaisten verta imemässä kuin iilimatot

Ensio Jauhiainen

kyllä meillä on sellainen presidentti joka sanoo niin kuin asia on siitä kun nämä päättäjät ottaa onkeensa ja rupeaa toteuttamaan asijoita turhaa vatuloimatta rupeaa talouskin kohentumaan eikä tarvitse olla heikompi osaisten Suomalaisten verta imemässä kuin iilimatot

Kim Serrano

näissä teksteissä on osa sitä että ei hallita normaalia kanssa käymistä ihmisten kesken
eli suomessa on aika uutta se kulttuuri että asioista sovitaan keskustelemalla monen ihmisen kesken..ja kun täällä sitten saa tällainen pikkusielu itsestään irti enemmän kuin on tarpeen..eli ammutaan joka asiassa oikein kunnolla yli..se sama tyydytys pitäisi saada osallistumisesta aivan normaalilla tavalla..pitää osallistua päivän politiikkaan esim eduskunnan kautta..tai omien valittujen edustajien kautta..ei tätä maata rakenneta näillä suht koht typerillä kasvottomilla heitoilla..presidentin instituutio on kuitenkin sitä mihin en ota kantaa se pitääkin olla normaalin sukan kuluttajan ulottumattomissa. ja sille oma arvo..eikä sitä pidä ehdoin tahdoin rapauttaa..presidentit tulee ja menee kukin on paikallaan oman aikansa..jos kansa osais kunnioittaa esivaltaa ja päättäjiä..niin heillä olisi aivan erilaiset resurssit korjailla kurssia..Napoleon taisi olla päällikkö kuka antoi käskyjään tavallisesta sotilas teltasta (jalkautuen sotilaan tasolle) ja kuinkas hänellekin ja hänen armeijalle kävi..
tunnen erittäin suurta myötä häpeää näiden muutamien kirjoittajien aikaan saannoksille..

Tuomo Hirvi

Pikkusen ihmettelen uutisen kärkeä. Ongelmahan tässä ei ole toisiaan haukkuvissa ihmisissä vaan siinä, että meillä on käsillä maahantunkeutujien aiheuttama ongelma. Ei ihan selkeästi mutta vähän kiertoteitä se ongelman ratkaisukin tuosta selviää. Autetaan niitä joilla on hätä mutta laitetaan ne vastaamaan teistaan jotka ovat tämän saaneet aikaan. Rajojen ei voi antaa vuotaa hallitsemattomasti rikollisten ja paremman elämän perässä juoksevien tulla. Työperäinen maahanmuutto toteutettakoon kuten aina ennenkin, paperit kunnossa niin ei kun töihin jos siltä tuntuu. Niinistöltä hyvä linjaus ja puhe.

Seppo Tossavainen

Presidentin puheessa on poikkeuksellisen selkeä tilanteen analyysi.

"Muuttoliikkeen ongelma on syvä. Eurooppa, Suomi, länsimainen ajattelu ja arvomaailma - kaikki nämä ovat tulleet haastetuiksi."
... ... ...
"Maahanmuuttovirta Eurooppaan, myös Suomen osalta, on paljolti kansainvaellusta, siis muuta kuin välitöntä hätää pakenevaa. Kaikkien arvioiden mukaan ihmisvirta on tänä vuonna kasvussa. Tämä haastaa koko läntisen demokratian kyvyn auttaa. Ja haastaa eurooppalaisuuden rakenteet."

Puheessa on sekä analyysi, että ratkaisumallit. Presidenttin esitti myös ratkaisuja, jotka ovat ainoita mahdollisia. Pidän erittäin myönteisenä, että presidentti on sanonut tosiasiat ääneen. Jos ja kun EU:n päätöksenteko ei toimi jossakin asiassa kuten nyt rajatarkastusten osalta, niin Suomen pitää turvata omat etunsa ja tehdä omia ratkaisuja.

Mielestäni olemme todellisen ja ratkaisevan valinnan edessä: Valinta on helppo, jos teemme ratkaisut tosiasioiden pohjalta. Koska auttamiskykymme rajat on nyt raskaasti ylitetty, niin emme voi auttaa kaikkia tulijoita. Tässä ei auta vetoaminen siihen, että EU on Suomelle tärkeä. Suomen päättäjillä pitää olla ensisijainen velvollisuus huolehtia Suomalaisten eduista.

Melkoinen osa kansasta eli niistä, jotka esittävät kantansa nettikeskusteluissa on päätynyt ajatteluun, että auttamiskykymme on lähes rajaton. Minusta olisi syytä muistaa pakolaiskeskustelussa Srebrenican tapaus. YK päätti auttaa, mutta auttajilla ei ollut sotilaallista voimaa turvaaman sitä, mitä luvattiin ja lopputuloksena oli katastrofi.

Turvapaikanhakijatilanteessa näen vastaavaia piirteitä., EU on luvannut pelastaa Välimerellä ihmisiä hukkumiselta. Tosiasia on kuitenkin, että tahto pelastaa hukkuvia ei riitä. On oltava keino estää ihmisiä lähtemästä henkensä kaupalla merelle. Lupaus meripelastustoiminnasta toimii kuten Srebrenican suoja-alue: Välimerelle kannattaa mennä vaikka millaisella paatilla, koska EU on järjestänyt pelastustoiminnan. Tilanne on järjetön, koska vaikka auttamishalua on, niin pelastustoiminta on aina rajoitettua. Auttamishalua ei saisi misään tapauksessa korostaa eikä mainostaa. Päinvastoin EU:n pitäisi korostaa pelkästään sitä, että merelle ei kerta kaikkiaan saa lähteä merikelvottomissa paateissa.

Kuinka paljon ihmisiä pitää hukkua ennen kuin EU antaa uuden virallisen tiedotteen, jossa kerrotaan, että EU:lla ei ole mahdollisuuksia pelastaa ihmisiä, jotka lähtevät Välimerelle tupaten täyteen lastattuissa kumiveneissä. Mereltä merikelvottomissa veneissä tavatut pitäisi palauttaa lähtöpisteeseensä. On järjetöntä, että ihmissalakuljettajien toimintaa autetaan tuomalla Turkista ja Afrikasta Välimerelle lähteneet ihmiset Kreikan kautta Saksaan ja EU:n alueelle.

Yksi ristiriita tosiasioiden ja auttamishalun välillä on turvapaikkahakemusten käsittely, joka kestää kuukausia tai vuosia. Yksittäisiä ihmisiä varten toimii yksilöllinen käsittely. Koska maahan on saapunut enemmän, kuin mitä voidaan käsitellä yksilöllisesti, niin yksilöllisestä pitkän kaavan käsittelystä on luovuttava. Vaihtoehto tälle on vain tiukka rajatarkastus, joka estää tulovirran turvallisista maista kuten Ruotsista ja Venäjältä.

Jari-Pekka Vuorela

Olipa uskomaton tulkinta. Sanot: "Presidenttin esitti myös ratkaisuja, jotka ovat ainoita mahdollisia. Pidän erittäin myönteisenä, että presidentti on sanonut tosiasiat ääneen. Jos ja kun EU:n päätöksenteko ei toimi jossakin asiassa kuten nyt rajatarkastusten osalta, niin Suomen pitää turvata omat etunsa ja tehdä omia ratkaisuja."

Presidentti taas sanoi, täysin päinvastoin:

"Eurooppa hakee edelleen tasapainon ratkaisua. Nyt monet hallitukset tekevät sitä omin päin, ja vain kohdaltaan tai uhitellakseen ja pelotellakseen. Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Siitähän noissa kansallisissa ehdotuksissa on enimmäkseen kyse.

Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville."

Veikko Savolainen

Niinpä. Kyrsiihän se, kun asiakeskustelun sijaan ääripäät mieluummin haukkuvat toisensa ja jakelevat -ismikortteja periaatteella Jos et ole puolellamme olet meitä vastaan. Näistä kahdesta ja muutamasta viime syksyn blogistani Sauli Niinistö on hyvinkin saattanut poimia aineksia puheeseensa:

- Kukkahatut syöttävät kakkahuttua, MV-hörhöt maalaavat seinälle "paholaiskriisiä"
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210956-kukkahatut-syottavat-ka...

- Finnish Prime Minister's Charity Overpromised, Underdelivered?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211099-finnish-prime-ministers...

Kari Peltomaa

Kansalaiset;
Meillä on johtajana aito valtiomies, johtamassa tilanteessa, joka on pahin siiten viimesodan, kansakunnalle. Kiitos siitä hänelle.
Luettuani "toisia kommentoijia", edellisissä kommenteissa, havaitsen omissa tulkinnoissani luetusta, että puhuminen on jo selvästi "vapaanpaa" ja kantaa ottavaakin pienin "irvailuin / näsäviisauksin", kuten kuuluukin, avoimessa dialektiikassa, havainnoimatta "pyrkimystä voittajaksi" keskustelussa.
Minulla on ollut onni saada elää ajassa:
- kansainvälistyminen ja
- jossa nyt kansaa johtaa ensimmäinen presidentti, jonka olen voinut hyväksyä, sitten valtiomies Paasikiven.

Uskon nyt vahvemmin kykyyn voida puhua ja tuoda esiin "tolkun" ajatuksia, saamatta nimitystä "rasisti", jota sanaa on erityisesti ja poliittishakuisesti viljelty, syytöksiä toiselle, kun ovat keskustelun "sanat" vähentyneet ja ei ole kanttia tai kykyä puhua asioista oikeiila sanoilla.
Kiitos herra presidentti teille, julkitulossanne "tulkkina" asiakohdissa ja ajankohdassa nyt.
Sitkeät mielipiteet, ennen, eri historian ajassa sovitut ja nytkin sovellettavat, kansainväliset sopimukset ovat maapalloistumisen ja ajan tarkoitusperien myötä uudistettava, selkeiltä niiden väärinkäytöksiltä ja jopa tulkinnoilta niiden tarkoitusperistä.
Onhan niin, että kansakuntaa Suomi, on ajateltava ensisijassa, luomaamme elämää, sallimatta eriajanhengen sitoumusten sitä heikentää / vahingoittaa: ihmisiä, sen asukkaita.

Vesa Wallenius

Kansan syvät rivit ovat puhuneet tolkun äänellä äänestäessään tuoreen Iltasanomien kyselyn mukaan 94% Presidentin tolkun puheen puolesta!
Kun vastaan oli vain pieni ääripää 6%.
Eikö tämä ole selvä kansan ja palkanmaksajan viesti Orpolle ja Sipilälle lopettaa nämä ongelmien kasaminen maahamme näillä äijjäturisteilla ja laittaa nämä rikolliset pahat mielessä olevat heti ulos maastamme ja korvata ne vain oikeilla vainotuilla lapsiperheillä sillä eivät he ole mitää luodinkestäviä ongelmaalueilla.

Pekka Paananen

Ongelma olisi helppo ja yksinkertaista ratkaista, jos haluttaisiin. Ihan perinteisellä vahingonkorvaus periaatteella. Korvausvastuussa on sotivat osapuolet, jotka muut maat saisivat korvausvastuuseen halutessaan. Jos joku kieltäytyy niin on joka maalla armeija, jolla ongelmat voi pyyhkäistä pois. Paikallistasolla: Maahan tulijat voisi kotiuttaa saman tien, koska meidän rajanaapuri maat ei ole turvattomia ja yhdelläkään ei ole ollut tarvittavia asiakirjoja turistina. Itsekästä? Ei, ainoastaan oikeuden mukaista ja elintasopakolaiset eivät pakolaisia.