Lauantai 20.7.2019

Näistä Sauli Niinistön ”jäätävistä” sanoista nousi mylläkkä – ”Kuuntelin äimistyneenä”

Luotu: 
3.2.2016 18:42
Päivitetty: 
3.2.2016 19:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sauli Niinistö puhui valtiopäivien avajaisissa huolestuneena turvapaikanhakuilmiöstä. Hän muun muassa totesi, että "useimpia, ellei lähes kaikkia, rajoitustoimia on epäilty kansainvälisen oikeuden ja sopimusten vastaiseksi", mistä seuraa, "ettei voida tehdä sitä, mitä välttämättä monien mielestä pitäisi tehdä".
|

– Jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa.

– Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita, hän jatkoi myöhemmin.

– Kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt aivan toisenlaisissa olosuhteissa. Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta ne silti pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia.

Muun muassa nämä sanat presidentin avajaispuheessa ovat kuohuttaneet etenkin poliitikkoja keskiviikkona, vaikka Niinistö kiirehti tuoreeltaan korostamaan, ettei hän ehdota Suomelle kansainvälisistä sopimuksista luistamista. Verkkouutisten mukaan Niinistö selvensi puheensa jälkeen, että hän halusi lähinnä todeta sopimusten noudattamisen käyneen EU:n jäsenmaille vaikeaksi.

Lue myös: Sauli Niinistö kypsyi nyt täysin: ”Olemme itsemme haukkuneet”

Useat poliitikot ovat ottaneet sosiaalisessa mediassa kantaa presidentin sanoihin. Moni kiittäen, moni arvostellen.

– Kuuntelin presidentin jäätävää puhetta äimistyneenä. Presidentti hyökkäsi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia vastaan ja ehdotti ihmisoikeusvelvoitteiden noudattamisesta luopumista, kirjoittaa vihreä kansanedustaja Emma Kari julkisessa Facebook-päivityksessään.

– Presidentti sanoi myös, että ihmisoikeussopimukset ovat vanhentuneita eikä sellaisia enää nykyaikana tehtäisi. Niin, YK:n ihmisoikeussopimus solmittiin aikana, jolloin viimeksi olimme tällaisen humanitaarisen kriisin keskellä. Erona oli se, että silloin eurooppalaiset olivat ne, jotka tarvitsivat apua. Silloin pakenivat valkoihoiset kristityt, Kari jatkaa arvostelua.

”Presidentti hyökkäsi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia vastaan”

Myös muun muassa Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg kertoo Helsingin Sanomille seuranneensa presidentin puhetta "lähinnä kauhistuneena".

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) on ymmärtäväisempi. Hän kertoo puheen hämmentäneen monia, mutta arvioi, että presidentti ei tarkoittanut sitä, että Suomen tulisi sivuuttaa ihmisoikeussopimukset.

– Olemme ymmärrettävästi ja oikeutetusti turhautuneet siihen, että turvapaikanhakijoista iso ja ehkä suurinkin osa on liikkeellä muista syistä kuin kansainvälisten sopimusten mukaisen suojelutarpeen vuoksi. Pyrkimys tämän virran hallitsemiseen ei kuitenkaan voi perustua ihmisoikeuksien kieltämisen tai minkäänlaisen vihapuheen tai väkivallan epäsuoraankaan hyväksyntään, eikä se saa vaarantaa yhdenkään suojelun tarpeessa olevan pakolaisen turvallisuutta, Tuomioja katsoo julkisessa Facebook-kirjauksessaan.

Tuomioja toteaa, että ”kansainvälisiä sopimuksia on tietenkin tarpeen mukaan voitava tarkistaa, kehittää ja muuttaa”.

– Pakolaissopimukseen ei tule puuttua, mutta on tarpeen edellyttää Euroopan unionilta tehokkaampaa ja johdonmukaisempaa yhteistä ja yhtenäistä turvapaikan hakijoiden käsittelyä sekä yhteistä vastuunkantoa, sen sijaan että ongelmia koitetaan siirtää rajalta toiselle nykyistenkin sopimusten ja direktiivien vastaisesti, hän kirjoittaa.

EU:n yhteisten ratkaisujen tärkeyttä korosti myös Niinistö puheessaan.

– On väläytelty myös kansainvälisten pakolaissopimusten muuttamista. Se tie on hidas ja tuskin tuottaa ratkaisua akuuttiin tilanteeseen, Niinistö arvioi.

– Eurooppa hakee edelleen tasapainon ratkaisua. Nyt monet hallitukset tekevät sitä omin päin, ja vain kohdaltaan tai uhitellakseen ja pelotellakseen. Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Siitähän noissa kansallisissa ehdotuksissa on enimmäkseen kyse. Parasta on tunnustaa tosiasiat, ja parasta, että tunnustuksen antaa EU ja ryhtyy yhteisen rajavalvonnan, muuttoliikkeen hidastuttamisen ja nopeutettujen käännytysten tielle ja sitä kautta raivaa turvan tilaa pahimmassa hädässä oleville, Niinistö vetosi.

Kuitenkin Niinistö väläytti valintaa sen välillä, suojataanko eurooppalaisia arvoja ja todellisia hädänalaisia vai "suojataanko ahtaan tarkasti kansainvälisiä velvoitteita muista seuraamuksista välittämättä".

Emma Karin mukaan ”lienee sanomattakin selvää, että eräässä eduskuntaryhmässä tunnelma oli korkealla”. Muun muassa perussuomalaisten maahanmuuttokriittinen kansanedustaja Laura Huhtasaari ylistääkin Niinistön puhetta Puheenvuoron blogissaan.

– Meillä on tolkun presidentti, Huhtasaari kiittelee.

Niinistön puhe löytyy kokonaisuudessan presidentinkanslian verkkosivuilta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Toni Hiltunen

Emma Kari, Ozan Yanar ja Nasima Razmyar loukkaantuivat. Tämä on ihan ymmärrettävä reaktio kaikilta, joiden mielestä suomalaisen veronmaksajan jakovara on ääretön ja taikapadasta riittää kauhottavaa kaikille. Koska ihmisillä tulee olla oikeus hakea hyvinvointinsa itse parhaaksi katsomastaan maasta.

Esko Kotilainen

Tottakai loukkaantuivat,koska kuuluvat tähän uuteen ihmisryhmään ,tolkuttomat hölmöt.Jos viet tikkarin lapsen suusta,niin hän loukkaantuu syvästi,alkaa jopa vihaamaan sinua.Vielä vaikeampaa heidän on alkaa käyttää nimitystä tolkullinen,rasistin asemasta.Enpä usko että uskaltavat sanoa pressaa rasistiksi,vaikka jos joku muu olisi asiaa näin esiin tuonut,niin heti olisi sana ulos suusta lentänyt.HE,he,nyt nautin.

Anita Nissinen

Mielestäni Niinistö sanoi juuri niinkuin asiat oikeasti ovat.. Ei ole kysymys siitä etteikö kaikkia haluaisi auttaa ,mutta kun se katkeaa kamelinkin selkä.. Olisiko laiminlyötävä oman maan asiat ja satsattava kaikki maahanmuuttajiin? Hoidetaan hyvin ensi omat vanhukset ,nuoret ja vähävaraiset lapsiperheet ja sitten annetaan auttava käsi sitä tarvitseville.. Meillä on paljon ihan aidosti köyhiä ,mutta niitä kuritetaan entistäkin enemmän korotetuilla maksuilla ,veroilla ja nyt tuo sähkön hintakin vielä.. uskokaa pois tämmöisen maalaisnaisen sana että ei naurata paljonkaan miettiessä, haenko lääkkeet apteekista vai ostanko ruokaa, .Samalla näen kun maahanmuuttajien nuoret miehet räpläilee kalliin näköisiä puhelimiaan ja lorvii tuolla pitkin katuja vihellellen tyttöjen perään..

Ismo Ojanen

Nämä ammattimaiset mielensäpahoittajat ja oikeinajattelijat ovat mielenkiintoista väkeä.
Moni hestä aikoinaan toivoi että YYA-sopimus olisi ikuinen. Onneksi se todettiin vanhentuneeksi ja olosuhteisiin sopimattomaksi.
Jos sen irtisanomista olisi ehdotettu 70- tai 80-luvulla, olisi ehdottajaa nimitelty edistyksen nimissä fasistisi, miten tulee jonkinllainen deja vu tästä...

Yhteistä näille oikeinajattelijoille taistolaisten kanssa on myös, että parhaiten suomalaista yhteiskuntaa ja sen arvoja puolustetaan kieltämällä oikeus sananvapauteen eli "väärinajatteluun". Itse asiassa tälläinen fundamentalismi jota Emma Kari mm. edustaa löytäisi varmasti puolustajia Daeshista ja muista fundamentalistiliikkeistä.

Raimo Laine

Isiksen tarkoituksena on aikaansaada totaalinen konflikti Euroopassa, josta alkaisi maailmansota, jonka muslimit voittaisivat.
Tähän tarvitaan mahdollisimman paljon muslimeita Eurooppaan ja lisää terrorismia.
Pakolaisia kyllä riittää miljoonatolkulla.
Monissa Euroopan maissahan ei enää voida noudattaa vanhentuneita kv-sopimuksia.

Esko Kotilainen

Totta mitä haastat.Tässä on joillakin tarkoitusperä takana.Mutta ei kv.sopimukset päde koska valtio voi julistaa tarvittaessa poikkeustilan voimaan,kansallisen turvallisuuden takia.Ja tätä se näyttäisi nyt tarvittavan.Muutoin Eurooppa,Suomi mukaanlukien on kohta aseellisessa konfliktissa sisäisesti.

Ilkka Korkalainen

Hyvä puhe Niinistöltä. Ne jotka ilman mitään rajoituksia puoltavat maahanmuuttoa eivät ole kykeneviä realistisesti arvioimaan tilannetta. Suurin osa tulijoista on pelkkiä elintasopakolaisia joita kyllä riittä jos vain annetaan tulla. Ei anneta.

Ensio Jauhiainen

loistava puhe Presidentti Niinistöltä otti asiat juuri niin kuin pitää jättäen selvän suunnan mitä pitää mennä muuten tulee katastrofi nopeammin kuin moni arvaakaan nämä meidän maassa olevat haihattelijat eivät ymmärrä tai halua ymmärtää taloudellisia tosiasijoita

Veikko Savolainen

Näistä kahdesta ja muutamasta viime syksyn blogistani Sauli Niinistö on hyvinkin saattanut poimia aineksia puheeseensa:

- Kukkahatut syöttävät kakkahuttua, MV-hörhöt maalaavat seinälle "paholaiskriisiä"
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/210956-kukkahatut-syottavat-ka...

- Finnish Prime Minister's Charity Overpromised, Underdelivered?
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211099-finnish-prime-ministers...

Arto Davidsson

Meillä on tällä hetkellä SUOMEN TASAVALLAN PRESIDENTTI Sauli Niinistö, joka sanoo niinkuin asiat ovat, eikä niin kuin määrätyt epämääräiset ainekset haluavat hänen sanovan. Kova työ hänellä vielä on edessään korjaillessaan edeltäjänsä tänne luomaa "arvomaailmaa".
Tuen ja kannatan Niinistöä tässä työssä.

Jan Stenvall

Miksi YLE AREENAssa olevasta videosta puuttuu ääni juuri tuosta yllämainitusta asylum kohdasta? Onko YLE aloittanut kampanjan jossa Tasavallan presidentin puheesta julkaistaan vain " sopivat " kohdat. Selitystä YLE :ltä tuskin tulee.

Esko Kotilainen

Ei varmasti tule selitystä,koska Yle kuuluu näihin tolkuttomiin hölmöihin ja vielä kuvittelee että kansa joka on pakoitettu lain voimalla heitä elättämään, ovat tyhmiä.Näinhän se ei ole,vaan nyt alkaa uudet tuulet puhaltamaan.Presidentti puki sanoiksi sen suomalaisten,tolkuttomien hölmöjen,aikaansaaman huolen .

Arto Kalevi

Yle on myynyt itsensä pohjiaan myöten vihervasureille ja maan täyttämiselle laittomilla pakolais surffareilla. Saa nähdä kuinka kauan kansa katsoo tätä Ylen vyörytystä vierestä ... Sitä paitsi Ylen "Sensurointi" toi asialle ja Niinistön puheelle vain entistä suurempaa huomiota, eli omaan nilkkaan nyt napsahti, sori vaan Yle ...

Ilkka Korkalainen

Maailmanparantaja kukkahatuilta puuttuu täydellisesti kyky ajatella mitä rajoittamaton maahanmuutto maksaa ja kuka maksaa. He itse olettavat että rahaa löytyy loputtomasti Tarja Halosen sanoin "siitä yhteisestä kassasta" josta myös hän oli valmis kustantamaan sosiaalietuuksia loputtomasti kaikille joiden oletettiin niitä tarvitsevan. Nämä yltiöhumanistiset tahot ovat päässeet olemaan liikaa äänessä ja määrittelemään maahanmuuton asioita syyttämällä toista mieltä olevia rasisteiksi. Rasiti nimikkeellä on lyöty kaikkia ja kaikkea mitä muut ovat esittäneet. Kirkon ulkomaanavun päällikkö on myös valittanut miten Suomi maailman rikkaimpiin kuuluvana maana voi suhtautua siten kuin Niinistö toi esille puheessaan. Tältäkin päälliköltä puuttuu täydellisesti käsitys siitä mikä on Suomen talouden tila tällä hetkellä ja onko mahdollista rahoittaa velkarahalla kaikkea mihin rahaa pyydetään.
Nämä yltiöhumanistiset tahot olisivat valmiita ajamaan Suomen täydelliseen konkurssiin lisäämällä jaettavaa rahaa silmää räpayttämättä ja ilman huolen häivää.

Tapio Mäkeläinen

Emma Karin ja kumppaneiden käsitys taloudesta noudattaa suunnilleen seuraavaa tarinaa, joka on niin totta kuin osaan kertoa: Työttömät isä ja kaksi aikamiespoikaa vietti taajaman kolmiossa aikaansa lähinnä ryypäten. Äiti kävi kaupassa töissä ja illalla siivoomassa koululla. Ukot huilasi työtarjouksia ootellessa. Nk tilipäivän illalla mentiin paikalliseen ja rahat meni.
Kyllästynyt äiti sai idean. Hän osti koko palkallaan keppanaa ja pöytäviinaa ja perusti starttirahalla baarin kotiin. Kohta ei perheestä enää kenenkään tarvinnut käydä töissä ja kaikilla oli hyvä olla.

Tuomas Paasiala

Olipas yllättävää että nimenomaan vasemmiston edustajat loukkantuivat Niinistön puheesta. Nuo jotka kuvittelevat että Suomi on maapallon laajuinen yleinen sosiaalihuolto jossa me kansalaiset maksamme näiden (elintaso)pakolaisten elämisen. Yksikään vasemmiston edustaja ei muuten ole kehdannut kertoa julkisuudessa että miten holtiton maahanmuutto rahoitetaan, höpötetään vaan mantraa "maahanmuutto ei maksa mitään". Onkohan vasemmistolla oma painokone jolla painavat maahanmuuton rahoitukseen tarvittavat eurot vai mistä puusta ne eurot putoaa? Vai otetaanko ne sittenkin tavallisen duunarin palkkapussista veroina? Saman suomalaisen duunarin jota vasemmiston kai pitäisi edustaa?

Matti Loikkanen

"Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) on ymmärtäväisempi."
Tilanne on kai aika paha, kun taistolainen Tuomiojakin näyttä sen tunnustavan. Vihervasemmiston mielestä Suomi elättää koko maailman, kouluttaa koko maailman ja hoitaa kaikki maailman sairaat. Onko nyt niin että Tuomiojakin alkaa ymmärtää, ettei meillä ole varaa kaikkieen.

Odottelen mielenkiinnolla Markku Huuskon reaktiota presidentin puheeseesn, "uskokaa nyt ainakin presidenttiä!"